Skip to content

8 Comments

 1. Patrik Ström
  Apr 3, 2018 @ 09:23

  Superintressant och välskrivet. Det blir garanterat fler föreläsningar nu när seglig klassas som friskvårt av skattemyndigheten.
  Högt & Fort /// Patrik

  Reply

 2. Harald H
  Apr 3, 2018 @ 23:13

  Takk for en veldig interessant og inspirerende analyse, Peter!
  Du trekker paralleller til startups og managementlitteraturen. Jeg har i overkant lang utdanning i fysikk og kjenner igjen mye av den samme tankegangen fra vitenskapen. Nobelprisvinneren Richard Feynman har sagt “Science is the belief in the ignorance of experts” [1]. Du har gjort det til en fordel å ha nybegynnerens nysgjerrige blikk i kombinasjon med mistro til ‘konvensjonell visdom’. For min egen del mener jeg at det viktigste jeg lærte i min doktorgrad kan oppsummeres i “You can’t optimize zero” [2] som egentlig sier at man må ha en datadrevet syklus av ‘build-measure-learn’ med utgangspunkt i en fungerende prototype/demo.

  [1] “What is Science?” http://www.fotuva.org/feynman/what_is_science.html
  [2] Jeg husker dessverre ikke hvilken av mine professorer utsagnet stammer fra.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 4, 2018 @ 13:47

   Kul att liknande approacher finns inom andra områden, vilket kanske inte är så konstigt då man ofta befinner sig i situationer där det inte finns en manual eller tydliga svar kring vad som är rätt eller fel.

   Reply

 3. HasseB
  Apr 5, 2018 @ 15:09

  Väldigt bra approach, när kan vi få se dig i Malmö?

  Reply

 4. Wrap Up 2018 - BLUR
  Dec 30, 2018 @ 16:20

  […] Årets aha-upplevelse var när jag skulle prata om vårt team i Norge, och jag hittade många likheter med hur moderna snabbväxande bolag drivs. Sammanfattade det i “Vår filosofi | 10 år som nybörjare”. […]

  Reply

 5. Marstrand Big Boat Race 2019 - BLUR
  Jun 5, 2019 @ 23:20

  […] och kompetens. Vi har också fått vårt beslutsfattande, som tidigare funkade bra på havet (mer om det här) att funka bra på kort bansegling. Dynamiken ombord är bra, och det garvas väldigt mycket både […]

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Aug 9, 2019 @ 10:44

  Dags att återkoppla till denna artikel. Den har dykt upp ett antal gånger i mitt arbetsliv, vilket så klart är jättekul, och att samma saker ger resultat i bägge värdarna.

  Jag måste också ändra mig på en punkt. Jag skrev:

  På bana funkar detta inte alls lika bra. Där behöver både taktiker och rorsman fatta snabba beslut och längre resonemang funkar inte. Vi har pratat om hur vi skall bli bättre här, utan att tappa vår edge på längre race.

  För i år funkade det hur bra som helst på Marstrand Big Boat Race. Vi gjorde inga stora ändringar, men några personer var nya ombord, och några hade bytt roll, och plötsligt fick vi samma effekter på en bansegling på 40 minuter som på ett 4-dagars race på havet.

  http://www.blur.se/2019/06/05/marstrand-big-boat-race-2019/

  Jag fattade ingenting – då jag hade bestämt mig för att det inte skulle gå… men nu gjorde det ju det.

  Reply

 7. 7 lärdomar från hur vi byggt ett engagerat team - BLUR
  Jan 28, 2023 @ 14:00

  […] Jag skrev om detta efter en föreläsning i Norge för några år sedan: “Vår filosofi | 10 år som nybörjare“. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.