Drönare ombord?
Veckans läsarfråga.
Någonting jag själv funderat på, men jag är inte säker på att man lyckas landa den på en båt som gör 10-15 knop?
Hej Peter,
Har surfat omkring lite, men inte hittat på din blogg.
Har ni/vi här i Sverige erfarenhet att köra drönare kring båten som i VOR?
Såg några clips var de körde en DJI Phantom, har sett någon annan med Mavic Pro…
Frågan är snarare, vad är erfarenheten, är det en dyr hobby, en drönare i plurret per månad, eller vågar man åka 7knop (båtfart) medvind och lyckas fånga drönaren?
Eller har någon erfarenhet att bara segla/flyga förbi, låta drönaren ’hover’ på stället i 6-7minuter och man seglar sakta upp mot den och tar den från fördäcket?
Tänkte själv testa nu i sommar, så kan välan svara på frågan om 10tusen åkte ner i djupet i Augusti ? Men goda råd före det är välkommet.
Jun 16, 2018 @ 18:21
Gustaf Morin kanske kan tillföra en del i ämnet. Hamnen.se körde drönare under ÅFOR förra året. Från motorbåt då men ändå rörlig plattform…
Jun 29, 2018 @ 17:55
Ha rejäla handskar på dig.
Rotorbladen blir som vassa knivar och skär lätt upp ett finger in till benet.
Phantom’s landningsställ är ett lämpligt handtag. Mavic betydligt svårare.
Mar 5, 2019 @ 21:59
Skall vi lyfta detta ämne igen?
Vad är det som gäller om man vill få lite sköna sekvenser från Blur på Medelhavet?
Mar 6, 2019 @ 09:03
Peter,
Kanske inte det svar Du väntat Dig men det svåraste, enligt min erfarenhet är att få tillbaka drönaren ombord när båten seglar.
Slå av alla säkerhetssystem i drönaren eftersom det krävs för att flyga nära båten = kunna landa. Öva mängder med landningar!
Börja med båten helt still och sedan i mkt låg fart. Har kraschlandat på däck en gång = nya blad och kraschat i havet en gång = dyrt…
Richard Langdon tog mycket fina bilder på Manyeleti men även för honom, som kört mycket drönare från segelbåt, var landningarna en riktig prövning som krävde många försök. En ordentlig handske och ett riktigt kraftfullt grepp om drönarens midja underifrån (eftersom drönaren vill stanna och båten rör sig framåt) verkar vara tricket.
Att starta, flyga, filma och fotografera är den enkla biten i sammanhanget. Om Du har möjlighet skulle jag ha en back-up landningsplats i form av en rib de första gångerna.