Olika nivåer av autopilot

De flesta av frågorna i olika shorthadedforum handlar om autopiloter, och jag tyckte att Pelle Lindell redde ut skillnaden mellan olika varianter på ett bra sätt:

I grunden är det med autopilot som med mycket annat att det finns ingen magisk lösning utan man måste bestämma sig vad man vill att piloten skall klara och sen får man ta kostnaden. I princip finns det fem nivåer på förmåga och kostnad:

1. Simpel rorkultspilot (Ray ST2000 eller motsvarande Simrad) som kan föväntas styra för motor och segla i lätt vind och platt vatten. Kostnad 5 kkr

2. Bättre rorkultspilot (Raymarine EV-100 och Pelagic) som kan förväntas segla bra i måttlig vind och sjö och korta stunder i högre vågor. Nackdelen är att drivenheten måste lyftas av manuellt när man vill styra själv. Kostnad typiskt 15-20 kkr

3. Standardpiloter med fast installerad drivenhet. Typiska produkter är Raymarine EV-200 och B&G (Simrad) NAC2 och NAC3. Kostnad typiskt 30-40 kkr. Piloten förmåga är liknade som en nivå2 pilot men den kan givetvis kopplas i och ur med ett knapptryck.

4. Bästa sortens konsumentpiloter. Det finns två alternativ, NKE-gyropilot och B&G-H5000 piloten. Med rätt instrumentsystem, inställning och kalibrering kan man förvänta sig att piloten seglar bra i de flesta förhållanden, även med spinnaker i sjö. Men man skall vara medveten att det kan krävas pillande med inställningar. B&G är idag mer användarvänlig. Kostnad 50kkr + instrument.

5. Proffsystem för IMOCA och class 40. Tex. NKE-HR-pilot. Inget för oss vanliga dödliga. Kostnad från 100 kkr och uppåt för systemen.

Jag anser att den första väsentliga frågan är vilken nivå på pilot man vill ha. Valet av fabrikat är mest beroende på vilka instrument man har har i båten idag för det finns en viss ide att hålla sig till ett fabrikat.

Efter att ha bestämt sig för en pilot, så bör man också ha med i beräkningarna att det tar tid att lära sig att segla med den. Ingen pilot kommer “magiskt” att klara av en slör i 10 m/s utan man behöver träna och komma fram till vilka inställningar som funkar.