Skip to content

11 Comments

  1. NiklasG
    Nov 30, 2020 @ 19:35

    Jag tycker det är bra att man har tagit bort den geografiska koppling (lokal, regional, nationell, internationell) men jag tycker det är olyckligt man man istället baserar den på seglarens kompetens och baserat på det ställer krav på arrangörens kompentes.

    Jag tycker det hade varit mer naturligt att man kopplar färgen / nivån till arrangemangets ambitioner / arrangörens kompetens.

    Arrangerar man en regatta utan licensierade funktionärer så blir den grön och då kan seglaren väga in det som aspekt bland andra när han väljer att delta eller inte, och vet då att det t.ex. inte kommer att finnas någon licensierad domare på plats.

    Har man en röd seglingsledare och en röd domare så blir det en röd regatta. Det sänder det en tydlig signal till seglaren om vilken nivå det är, och seglaren kan basera sina förväntningar på detta.

    Men jag håller med Peter om att det finns många väldigt duktiga seglare som gärna seglar “enklare” regattor. Det är inga konstigheter så länge det är tydligt vad man kan förvänta sig.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Nov 30, 2020 @ 20:00

      Precis så.

      Jag tycker det är lika roligt att segla en regatta i Bohuslän som arrangeras av en familj med stort hjärta, som ett superproffsigt Rolex-arrangemang i Medelhavet.

      Och så är det för de flesta duktiga seglare jag känner.

      Det är också en av de saker som kännetecknar klubbar som Royal New Zealand Yacht Squadron i Auckland (eller motsvarande klubbar i Newport, San Diego eller Cowes); att tisdagsseglingarna är en tokig mix av nybörjare och proffs från America’s Cup och VOR som seglar runt bojarna på kul för att sedan ha BBQ och dricka bira. Att försöka dela upp sporten på “kompetens” motverkar ju en av de unika egenskaperna vi har – att jag som nybörjare kan tävla mot världens bästa.

      Jag noterar också att den sociala delen av seglingen är mycket mindre i Sverige än i många andra länder. Det var länge sedan jag blev inbjuden till “Loud Shirt Night” på GKSS 😃

      Reply

  2. Skoglund
    Dec 1, 2020 @ 15:07

    “begränsa antalet deltagare i respektive startfält till ca 40 jollar eller ca 20 kölbåtar”
    Bla DM
    Kan bli knepigt i Stockholm för vissa klasser.

    Reply

  3. Långsmal
    Dec 1, 2020 @ 16:29

    I många entypsklasser så krävs det idag att även de med lite mindre erfarenhet är med på SM för att få ihop rätt antal båtar. Min erfarenhet är också att om man köpt en entypsbåt så är SM och klassförbundets olika arrangemang det absolut bästa och snabbaste sättet att lära sig segla båten på bästa sätt. Att proffs och glada amatörer samsas på samma bana är ytterst sällan ett problem utan snarare berikande för båda parter.

    Reply

  4. Jan
    Dec 2, 2020 @ 07:49

    Håller med Peter denhär gången. Ett av dom roligare elementen i segling är just att man som nybörjare ibland tävlar i samma tävlingar som OS-seglare och med viss (nybörjar)tur ibland kan lyckas komma i närheten eller t.o.m. vinna. Förslaget från SSF låter som en skrivbordsprodukt från sådana som inte suttit ute på vattnet på en stund.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Dec 2, 2020 @ 11:32

      Jag kulle kanske inte gå så långt 😃

      SSF har historiskt adresserat seglarskola, jolle på lite seriösare nivå, OS-segling och lite matchracing. Det som är nytt i “fyrkanten” har det ju funnits en otydlighet kring länge, så det är naturligt att man inte riktigt vet hur man skall hantera det.

      Just därför hade det kanske varit värt att fundera på vad de 95.000 medlemmar man redan har faktiskt vill få ut av sin segling och sin klubb, och att dessa insikter leder till fler medlemmar och fler klubbar som vill ansluta (i stället för att lämna).

      Gymnastikförbundet lyfts ofta fram som de som anammat den nya utvecklingsmodellen på ett bra sätt,. Under sin slogan “rörelse hela livet” har man senaste 10 åren växt antalet medlemmar med 34% (man hade ett ännu högre mål).

      Seglingen har på 5 år tappat ca 17% av medlemmarna.

      Vilka av dessa initiativ gör att vi vänder denna trend?

      Reply

  5. Peter Ask
    Dec 20, 2020 @ 17:09

    Havskappsegling
    Är det SSF som driver på att det nu krävs Säkerhetsutbildad besättning på Gotland Runt och Raymarin2star?
    Tidigare har man tagit bort kravet på livflotte, nu kräver man utbildning där steg 2, år 2022 är hur man lyckas ta sig upp i en livflotte och steg 1 redan i år är en 1/2 dags teori. Kostnaden för teorin för Raymarin2star seglare är 1500:- för 1/2 dags teori
    Sedan krävs det uppfräschning av kunskaperna var 4-5 år. Har inte hittat någon info om detta på SSF hemsida.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Dec 20, 2020 @ 17:50

      Det har debatterats en del på no-crew och andra forum, men jag har inte satt mig in i det.

      I grunden är utbildningen bra, och jag rekommenderar alla att gå den.

      Men man höjer definitivt ribban för seglarna. Framför allt för att man redan nu måste bestämma sig för vad man skall segla, och med vem, för att hinna gå kurserna. Att i maj komma på att man vill köra Gotland Runt eller Göteborg Open Sea Race funkar kanske inte…

      En del info på SHF här:
      Säkerhetskrav – specifikt kompetens i Svenska regattor 2021
      Shorthanded – säkerhet

      Detta blir en sådan sak där visionen (segling för alla) hamnat i konflikt med verkligheten (högre krav för att få vara med)!?

      Jag hade mycket hellre sett initiativ för att få fler att prova på shorthandedsegling på havet. Men några sådana initiativ drivs inte på den här nivån?

      Reply

  6. Peter Gustafsson
    Dec 22, 2020 @ 00:02

    Reply

    • Pelle Pedersen
      Dec 22, 2020 @ 08:55

      Suck…

      Reply

  7. Peter
    Jan 18, 2021 @ 10:48

    som jag förstått så får vi ser motionsidrott mer som att segling har även en del utövare som sällan eller aldrig kommer till en kappseglingsbana.
    Det som är så fantasktiskt med seglingen är ju dess mångfald.
    Pyramiden var mycket kopplat till just kappseglingen medan modellen tagen från Gymnastikförbundet har fler diensioner.
    Själv var jag inte med på seglardagen men gillade den dragningen som vi har fått här lokalt.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.