Skip to content

2 Comments

 1. David
  Apr 6, 2021 @ 23:40

  Känns inte riktigt som att X-35 (oavsett hur mkt ORCi mods den fått) lyckas nå samma framgångar som sitt storasyskon X-41 på ORCi mästerskap, tror tyvärr det är knepigt att få X-35 till en riktigt bra ORCi båt jämfört med annat i klassen sett till de som försökt hittills. Med budgeten max 130-150k € kan man utan problem få en fin begagnad Italia 9.98 som är ritad av Matteo Polli som är en av de bästa designers för ORCi för tillfället. Den är ett givet val för ORCi klass C på mästerskap i sin prisklass, en av få nyare båtar ritade för just ORCi och mkt framgångsrik på mästerskap i klass C. J/112E börjar även bli en ORCi klass C favorit med, men hamnar högst troligen utanför budget.

  Nya ORCi klass C racern Corsa 915 har redan sålt i några ex som även den är ritad av Matteo Polli och flera anmälda till ORC VM i Tallinn, den sägs ha ett grundpris på ca 98 000 €. Gjord för att enkelt kunna trailas runt i Europa efter bil med tiltbar trailer á la Melges 32 så man slipper bred last bekymmer och kan åka överallt. När jag tidigare pratade med Matteo sa han att målet var att skapa en “Farr 30 dödare” för ORCi klass C som ska vara lika sportig och rolig som en Farr 30. https://corsa915.com https://www.sail-world.com/news/231526/Corsa915-launched-by-Matteo-Polli-YD

  (Känner man sig riktigt dedikerad och har den dubbla budgeten finns alltid denna till salu, men troligen billigare och bättre med en Italia 9.98 om man kikar på tidigare resultat..)
  https://se.yachtworld.com/baatar/2018/custom-37-one-off-by-ridas-3748443/

  Reply

 2. Joe
  Apr 13, 2021 @ 22:34

  IY 9.98 looks good but is it 60-70k better than X-35? Or put another way, is it better to spend all money on IY 9.98 rather than spending 60% of the budget on an X-35 and saving 40% for crew training. Can a well sailed X-35 beat an average sailed IY 9.98?

  Are there any other options, which perhaps aren’t mentioned, that may be the best “bang for the buck”? Maybe some older boats for a good price and in decent condition?

  Could maybe money be better spent on modifying “cheaper” designs? I know that an X-37, which was modified by Cossutti, did quite well on the ORC circuit. Could better results be achieved by modding an X-35 or would this money be better spent on scotch or an IY 9.98?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.