J/111 Blur | watermaker
Jag skulle behöva hjälp.
Veckans läsarfråga 😃
Förra vintern så installerade vi en watermaker. En Katadyn PowerSurvivor 40E som är ganska vanlig på Class 40, IMOCA och andra båtar som inte behöver jättemycket vatten. Jag skrev en del om resonemanget här.
På bilden ovan kan man se hur den passar fint under babords kojen i salongen tillsammans med en mindre vattentank på 30 liter. Detta är ungefär vad som går åt på ett dygn. Vi behöver köra watermakern ca 6 t immar för att göra 30 liter om vi är 9 ombord. Är man 4 räcker det med 2.5.
Efter de vanliga inkörningsproblemen (se till att få alla kopplingar täta) så har den funkat bra. Vattnet blir jättegott och långa tider har vi klarat oss på det vatten vi gör ombord.
Men!
Vi har jättesvårt att hitta ett ställe där vi kan ta in vatten utan att det kommer in luft.
Från början satte vi in en extra genomföring (den hitersta på bilden ovan), men det visar sig att vi får ett tunt lager med luftbubblor längs skrovet när vi seglar, och på babords bog så hamnar hela inloppet i luften i lite större vågor.
All luft samlas så småniningom i förfiltret på bilden, och då slutar watermakern så klart att fungera.
Så här går tankarna just nu: skaffa en liten “förtank” som man fyller med pump. Överflödet rinner ner i avloppet från pentryt. Här kan luftbubblorna stiga upp och försvinna och vattnet i botten borde vara så stilla att man föder watermakern på ett bra sätt. En positiv bieffekt är att vattnet inte behöver sugas lika långt, vilket borde öka effektiviteten.
Så mina frågor?
- Vad är en bra pump här? Det skall ju inte pumpas några stora volymer (watermakern drar cirka en liter per minut) och man vill dra så lite ström som det bara går (watermakern drar 4A). Men det är bra om den kan suga ordentligt även om den går tom eller drar mycket luft under en kort stund.
- Vilken typ av ventil skall man ha för att släppa ut luft? Eller skall man bara ha en kort slang där luft kan ta sig ut?
- Annan input?
Tills vi har fått allt att funka så har vi nöjt oss med en ganska enkel installation. Man slår på watermakern, ställer kranen på “vask” och väntar tills vattnet smakar gott. Sedan slår man över till “tank”. När tanbken är full börjar det rinna över i kranen i pentryt och då kan man stänga av.
Här är det kit vi köpte med för att renhålla och underhålla. Inte alls så krångligt när man väl får koll. Ett antal reservfilter är bra att ha, men vi har klarat oss på två under säsongen. De går dessutom att tvätta av och återanvända.
Mikael Vesala
Nov 19, 2021 @ 17:10
Ett Förslag:
Vänd filterbehållaren up och ner. Borra och gänga ett hål för en automatisk avluftare i den transparanta behållarens (före detta) botten. Montera avluftaren.
Införskaffa en 12 V pump som tål saltvatten och som har tryckvakt.
Pumpen kommer nu pumpa både saltvatten och luftbubblor till filtret, bubblorna stiger till toppen och avluftas genom den automatiska avluftaren. Pumpen startar och går intermittent och borde inte dra så mycket ström.
Enda tveksamheten jag kan förutse är hur den automatiska avluftaren fungerar när det lutar.
Och att man måste dränera filterbehållaren på vatten innan filterbyte.
Peter Gustafsson
Nov 19, 2021 @ 17:13
Har du exempel på en automatisk avluftare?
Filtret suger från botten, så kan jag “automatiskt” få bort luft ur filterbehållaren (eller slangen innan/efter) så är jag hemma.
Mikael vesala
Nov 20, 2021 @ 08:54
Denna kan funka, och går att stänga med små stoppskruvar.
https://golvvarmebutiken.se/vattenburen-golvvarme/tillbehor/ventiler/lk-avluftare-rf.htm?sClickID=pf42-86&gclid=CjwKCAiAs92MBhAXEiwAXTi25_2O2j9XaHNy1FUkHfHyfUZR_CnbB1H2PUPKmqPYb34n5SpD0XDw1xoCiS4QAvD_BwE
Ulf
Nov 24, 2021 @ 17:23
Om watermakern suger från botten av filtret se då om det går att borra hål i toppen. Montera dit en slang direkt till vask avloppet, kanske med en liten reglerventil i plast eller ännu enklare en strypning i slangen. Montera dit en pump med lite överkapacitet watermakern får det vatten den behöver och överskottet går i vasken med luften. Pumpar hittar du här https://se.rs-online.com/web/c/plumbing-pipeline/central-heating-process-pumps/water-pumps/
Med överkapacitet är det ingen risk att watermakern suger luft genom avluftningen. Enkelt och inga ventiler och avluftningar som saltar igen. Funkar det inte med att borra i filtret så är din idé med tank bra men skippa overflow ledningen och låt allt gå ut i avluftningen. Med det lilla flödet tror jag att en tank av ett rör på 5×25 cm borde klara det. Din tank rymmer 5liter= 5kg+tank tänk på vikten…..
Peter Gustafsson
Nov 24, 2021 @ 19:23
Tack, definitivt värt att testa.
“Tanken” kommer nog, som du säger, bestå av en slangbit 😃
Jonas
Nov 26, 2021 @ 07:54
Glöm inte två slangklämmor på anslutning till bordsgenomföring under vattenlinjen. Viktigt för försäkringen skall täcka och för att undvika vatteninträngning…..😀
Harald H
Nov 26, 2021 @ 10:57
Vad heter genomföringen? Jag har likadan i min båt, men det är så länge sedan att jag inte mera kommer ihåg vad de hette. Skulle behöva en 13 mm nippel, så om någon har en sådan överlopps (det kom flera med genomföringen men jag har förlegat mina) är jag intresserad.
Peter Gustafsson
Nov 26, 2021 @ 16:23
Forespar – FlowTech Performance Valves
Det som kommer med är 3/4″ (19.05mm) och 1-1/2″ (38.10mm). Vill man till mindre mimensioner får man leka med konverteringar, men jag vet att 19->13 mm finns.
Harald H
Nov 27, 2021 @ 10:04
Tackar, nu kommer jag ihåg. 20 år sedan jag installerade. Får fortsätta med min adapter då.
Harald H
Nov 26, 2021 @ 11:15
Har ni funderat på att ta råvattnet ur S-drevet?
Peter Gustafsson
Nov 26, 2021 @ 16:21
Vi gör det idag. Provat både raka vägen och med en liten “booster-pump” på slangen… men det kommer ändå in luft när vi flyger över en våg 😮
Ett alternativ är definitivt att fortsätta ta därifrån, men att “avlufta” på det sätt jag beskriver i skissen.
Micke Holmström
Dec 10, 2021 @ 12:57
Sätt slangen till vasken i toppen av den rörformade mellantanken så försvinner både överskottsvatten (som inte watermakern tar) och luftbubblor därifrån utan någon luftventil som beckar ihop av saltvatten.
Kapaciteten på pumpen skall vara så liten som möjligt med hänsyn till den luft som kan blandas in vid extremförhållanden.
Borra inga hål i filtret innan pumpen som föreslagits som tidig avluftning. Det är på pumpens sugsida och skulle, om man har otur, kunna göra att pumpen suger i sig mera luft där.
Ett annat alternativ är att segla lite långsammare och försiktigare istället…😊