Höstknalten 2016

Idag körde vi Höstknalten, en klassisk skärgårdssegling genom Göteborgs södra skärgård.

Av någon konstig anledning så är det oftast superfint väder och ostliga vindar. Och av någon konstig anledning så lyckas vi (och andra stora båtar) aldrig särskilt bra. Förutom ett synnerligen blött race 2012:

ldsshk16-2

Start med A3 då alla båtar framför hade haft en brant resa söderut. När det var vår tur så var det lätt plattläns hela vägen ner till Saltholmen… och vi kunde bara se avståndet till båtarna framför öka. Sedan byte till code.

ldsshk16-1

ldsshk16-4

I år gick racet moturs, med plattläns ut genom “snobbrännan”. Bra tryck, och vi hämtade nu in en del på båtarna framför. Men efter en ganska kort bog så var det dags för code igen för att ta sig söderut mot Vanguards grund.

ldsshk16-5

Med ombord (från vänster):
Jonas Dyberg, rorsman
Mikael Johansson, tail/stor
Pelle Lindell, trim
Mats Helltegen, keyboard
Jörgen Larsson, mast
Peter Gustafsson, fördäck + nav

ldsshk16-6

Efter Vanguard var det en ganska händelselös babordsbog ner mot Knalten. Här plockade vi A35 Jigy Jigy och Dehler 36 Esquire och kom efter nästa runding idatt X-99:or och ett par Smaragder. Dock fortfarande 1.2 distans fram till Dominant 105 Lady Godiva som är lite av ett benchmark för de större båtarna, så man startarde tidigt och har bra ordning på grejorna.

ldsshk16-7

Koncentrerad rorsman och trimmer på den långa bidevindsbogen norrut. Vi hämtade in en del mindre båtar, men det var fortfarande långt fram till täten.

ldsshk16-8

Ännu en båt passerad.

Tips från coachen. Om ni inte vill bli omseglade i lovart, så är det helt ok att försvara sig genom att segla högt. Men då får man ta strategin hela vägen, så att vi kan falla och gå bakom/under er. Att först segla högt i 5 minuter, så att båda båtarna tappar på konkurrenterna, för att sedan falla och ändå bli överseglade måste ju vara den sämsta kombinationen :-)

En kul notering förresten; X-99:an ovan, Malvina och ett antal andra båtar seglades av yngre besättningar – eller med ett antal unga seglare ombord. Superkul! Även på Marstrand Big Boat tyckte jag det fanns unga seglare i många av båtarna. Jag vet inte om det är ett trendbrott, men ryktet att storbptsseglingen kommer att dör ut för att alla pensionerar sig verkar inte stämma.

Way to go!

En annan notering. Av 33 startande var 11 från SS Slören. Ingen båt seglade för GKSS vilket måste vara lite unikt för ett race med start och målgång i Långedrag.

Resultat? Finns nog någonstans. Vi var traditionsenligt inte i topp…