Skip to content

Fördomar om seglare och deras båtar

[themify_col grid=”3-1 first”]

Vad har vi för fördomar mot olika båtägare? På skoj spånade ett antal människor (ni vet vilka ni är) på fendern.se fram nedanstående, något tvistade, konstateranden. Tipsa gärna om det finns fler.

606: 15 bast som gillar att bo i våtdräkt och bo på vandrarhem. Kör trimmad moppe eller rollerblades.

A22: Försöker tillhöra den hippa delen av skärgårdskryssare, tack vare någon obegriplig form av SM status. Har inte fattat vitsen med entypssegling. Kan med säkerhet rabbla fjorton konstruktörer från förra seklet och minns hellre än bra pokalseglingar från 30-talet. Känner fyra grossister av linolja och har hamstrat blymönja för 50 år framåt. Även om seglen är i kolfiber och kevlar, så är utstyrseln helst en T-shirt från en kappsegling i Arkö på 80-talet. Äter gärna falukorven rå, eller sill rätt ur burken. Kan även kännas igen via en lustig dialekt från någon avkrok i vårt avlånga land.

Accent: Snart 50 bast. Köpte båten själva i 3/4-fabrikat. Pratar ofta om hur Peter Norlin vann VM i prototypen strax efter istiden. Skulle gärna vilja ha en större båt, men vågar inte berätta det för någon. Hatar undanvind. Duktiga på att grilla. Kör äldre Toyota eller Mazda.

Albin Nova: Fördomsfull man som inte vill fylla 40 som borde ägna sig åt viktigare saker än segling (som familj och jobb). Teoretiker som optimerar båten för att vinna LYS-kappseglingar som ingen annan bryr sig om. Gillar att segla om båtar som har team-kläder. Ringer Harken varje vecka och frågar efter nya katalogen. Är skyldig segelmakaren en förmögenhet. Måste kolla mail varje timme. Kör Saab Aero i nån sportig kulör.

Allegro 33: Ävertyrslystna seglare som byggt sin båt och var med vid plastningen. Drömmer alltid om att segla jorden runt men kommer bara till medelhavet eller Skottland. Seglar fler timmar än de flesta. Radiopejlar. Lagar mycket mat, gärna konserv. Läser massor av böcker. Har sjöstället på hela sommaren. Kör Opel.

Allmogebåt: Vän av ordning frågar vad det är för något. Om du ser en litet träskal med spririgg veva fram och tillbaka och benämner det som kryss i det som vi andra kallar halvvind, då är det en sådan du träffat på.. Man 30-60 år, naturligtvis historiskt intresserad. Inte bara av båttypen som han kan beskriva på djupet (regional härkomst, skrovet utvecklat för dom krabba vågorna speciellt utanför Utklippan etc) utan också rent allmänt. Kan det mesta om Viborska Gatloppet, när Stockholms gatubelysning elektrifierades eller när Strömmingsfisket var som störst.

Överrepresenterade i kategoring randiga långärmade T-tröjor och vaxade snurrmustacher. Arbetar inom Kulturområdet som lärare eller museum. Extraknäcker ofta med stadsvandringar eller föreläsningar för företaget som ska vara lite “folkliga” på kickoffen. Cyklar.

Alltiett/Performance 35: Man 40+ med seglingen som livsstil, somnar ofta till en djup artikel om kölar, roder eller Carbon och vaknar med en ny ide till ombyggnation, för varje vinter måste båten tvångsmässigt byggas om på någon vital punkt i syfte att bli lättare och snabbare. Minst en gång per vecka ringer han i rent terapisyfte till någon av sina likasinnade vänner för att diskutera någon ny modifiering av båten. Att bli omseglad är ett nederlag som orsakar dålig sömn med åtföljande komplicerade analyser. Inför varje semester grundlurar familjen skepparen genom att smuggla ombord tunga saker för att ”det skall ju vara mysigt på semestern”. Bor i villa som han egentligen inte hinner sköta för att båtens ombyggnation går före. Kör gärna chiptrimmad bil med sportchassi och dricker kopiösa mängder med te. Semestrar gärna i flock med likasinnade i området kring Hamburgsund/Gluppö.

Arcona: Managementskonsult som vill pensionera sig vid 50. Kanske kan man jobba från navbordet? Gillar att titta på telltales och navigerar efter guiden med Sveriges bästa restauranger. Kör en Volvo V70 AWD.

Ballad: Köpte Balladen för de kunde inte hitta någon Scampi, eller hade inte råd. Tittar med avund på alla Scampi som de helst inte vill se i samma hamn. Tycker att Balladen är den säkraste båten de haft och rör sig så bra i sjön, men det är deras första båt eller har tidigare ägt en Vega. Kör Toyota eller annan miljöbil.

Baviaria: Glada och aktiva. Färglada kläder. Golfar. Har många barn och/eller bekanta ombord. Som charterturister typ. Tacksamma för hjälp och tips. Tycker det fladrar trevligt i storseglet när man kör rakt mot vinden för motor. Kör Skoda eller Svenskt.

Bavaria Match: Nyligen småförmögna IT-konsulter med snygg fru som gillar fart. Planerar Östersjö maror och Gotland Runt men kommer aldrig riktigt loss. Poängterar ofta att Match serien inte har något gemensamt med de ”andra” Bavariorna. Vill ha mycket kolfiber ombord och inspekterar kölbultarna dagligen. Kör Audi Avant utan emblem där bak eller Volvo T-gul.

CB66: Mest branschfolk som egentligen seglar nåt annat. Gillar glada färger och har egen blogg eller websajt. Gillar att bråka med andra seglare om vilken båt som är bäst. Kör japanskt men drömmer om Land-Rover.

Drake: Alla har skepparkavaj och pratar Hovås-Amerikanska (som PG). Har en egen tenderbåt. Många har konstiga smeknamn som Nippe eller Dodde. Kör Porsche eller Merca.

Express:35-40 bast, fd jolleseglare. Tror att segling är en sport. Vet att man borde träna, men orkar inte. Kappseglar hela tiden, på semestern med. Kör Saab eller Audi.

Folkbåt: [även kallad bäverhydda] Studentgäng som tränger ihop sig så många det går innan självlänsarna sänker båten. Troligen sover någon även på bommen nattetid. Jämn och fin promillehalt ombord. Försökte sälja båten men ingen ville betala nåt. Cyklar. Alternativt äldre i toppluva.

Hallberg-Rassy: 60-åringar som sålt sitt företag (eller tagit time-out som bankdirektör) och drömmer om att segla till Västindien, men kommer aldrig längre än till Skagen. Har alltid shorts på sig och piké-tröja för minst 1.200:-/st. Har aldrig fattat hur man inverterar rutten i GPS-navigatorn. Svär när barnbarnen råkar repa teaken. Kör BMW X5 eller Range-Rover.

Havskappseglare IOR/IMS/…. Sociala typer som gillar att klä sig likadant och att mecka. Kör SUV om de har råd eller en gammal Italiensk bil. Bil & båt har samma årgång.

H-båt: Duktiga seglare som aldrig kör motor. De enda seglarna som tränar innan en regatta. Älskar motvind. Kör franska småbilar.

IF: Duktiga seglare som hatar motorer men gillar fukt. Håller sig lite för sig själva och är skeptiska till båtar över 30 fot. Kör Vespa.

IOD (International One Design): Stenrika skeppsredare från Tönsberg eller sociala Stenugnsundare som älskar att kryssa och tycker pendling är trevligt. Trivs bäst kortslående inne vid land. Dricker gammeldansk eller GT tid och otid. Seglar helst korta race för att hinna i tid till groggbuffén. Går hem hos damerna. Kör Bentley eller Aston Martin (om man är norrman) eller Volvo.

[/themify_col] [themify_col grid=”3-1″]

Katamaraner: Seglingsälskare med fruar som inte gillar lut. Umgås inte med enskrovare. Lyssnar på P1 och undrar vart världen är på väg. Kör Toyota Prius.

Linjett: Mest jurister och revisorer. Är esteter och pedanter och har alltid en tub Autosol kromglans med sig för att hålla bra puts på ringen där furlexen går genom däcket. Ringer bekymrat Rosättra om det blir en liten repa i skrovet. Ligger sömnlösa om vintern i feberfrossa när Linjetten står på land exponerad för allt möjligt väder och helt ensam dessutom. Kör Saab 9.5.

Långa smala danska båtar (typ BB eller Ylva). Skäggiga Danskar som röker och dricker Hof från 06-24. Kryssar jämt. Revar aldrig. Tjatar hela tiden om nåt som man inte förstår. Saknar fru. Äter bara på kro eller salta karameller på railen. Typisk dagestapp är från Köpenhamn till Skagen. Spelar gitarr utan att kunna. Cyklar.

Malö: 50+, med sinne för kvalitet och ivrig läsare av engelska båttidningar. Tekniskt intresserad, före detta läkare eller teknikkonsult och med planer på att bo och leva i båten på obestämd framtid. Har ingen avsikt att ge upp några bekvämligheter, vare sig tvättmaskin eller verkstad. Klär sig i serviceoverall i hamn, i sjöställ till sjöss. Syns sällan på land, men då kör han en japansk stationsvagn. Hustrun är skollärare, har förståndiga skor och tycker det är tråkigt att det aldrig blev av att undervisa barnen på världsomseglingen. Barnen seglar numera bräda och har mössa även inomhus.

Marieholm MS20: [även kallad havsrullator] Pensionärsracer på västkusten ägaren har sommarställe på någon ö och vill ha en liten bekväm båt med ordentlig motor. Pratar spridare och kompression. Aldrig segling. Har orginalbroschyren inramad i sovrummet. Kör Ford Escort.

Maxi: förnuftiga men utan stilkänsla. Kör beggad Volvo.

Maxi 77: Saltisar med tjocka tröjor och galonställ. Seglar lika långt på en säsong som de flesta 40-fotare. Älskar kuling & chili-con-carne. Ramlar ofta i havet. De enda seglare som ser snygga ut i sydväst. Kör Volvo kombi.

Maxi 95: Barnfamiljer som hade husvagn i början på 90-talet. Helly Hansen ställ. Har aldrig fattat varför man ska justera skotpunkten till genuan. Hissar sällan storseglet utan kör mest med genuan. Äter Tacos och spelar gitarr i sittbrunn. Kör V70 kombi.

Maxi Racer: 40 bast, barnvagn på fördäck (ja, förr i tiden var de yngre och jättefulla hela tiden – samma människor). Kappseglar bara om man måste. Spelar Ace of Base på en gammal bergssprångare. Kör BMW eller Audi. Kombi.

Misil: 30-40 år som antingen ärvt båten av pappa eller blev kär när han såg den första gången. Har inget seglarställ, utan kör med snickarbyxor året runt. Alltid en burk lack och pensel inom räckhåll. Seglar mycket och gärna, helst halvvind, men ”båtsäsongen” för en Misilare är september till maj då saker skall renoveras & lackas. Frun tror han har ett vanligt jobb. Har Macintosh hemma. Kör liten fransk bil eller välhållen Saab från 1985.

Mälarbåtar (M15, M22, M25 & M30): [även kallade majbrasor] Övervintrad hippie av Peps Perssonkaraktär, fast med krulligt hår som står åt alla håll. Går alltid barfota alternativt i raggsockor, och dricker kok-kaffe. Bor alltid i båten även vid kappsegling och har supstugan (bomtältet) som käraste ägodel. Känner sig mest hemma bland vassruggarna i inre Mälaren, men förvirrar sig ibland ut i bräckt vatten. Föds, åldras och dör i en Mälarbåt. Antagligen också tillverkad i en Mälarbåt, varför inte under den långa och intensiva vårrustningen? Går vart han än ska.

Har ni förresten hört om den legendariske mälarseglaren som efter drygt fem dagars semesterssegling försynt undrar: “Du, kan jag få låna din tandborste. Jag har glömt min…”

Najad: 50+ och bra ställt. När en dröm om att segla långt, men vågar inte bryta upp. Har dock skaffat alla sjökort och utrustat sin båt så att man skulle kunna sticka vilken dag som helst (ALL utrustning finns). Klär sig som på kontoret även ombord. Gillar att gasa med bogpropellern även när det inte behövs. Har vinkällare ombord (mest franska viner köpta på Dagens Industris rekomendation) och en fru som ser lite för ung ut. Kör SUV.

Nauticat: Man 55-65 år, med svaghet för skepparkrans och/eller piprökning. Vegamössan är en naturlig del i garderoben, liksom den stickade fiskartröjan med tillhörande flanellskjortor. Gillar gradskivan. Hustrun, som jobbar på kontor, heter Gun-Britt, Maj-Britt eller Gunilla och sköter fenderupptagning, ilandhoppning och matlagning ombord. Han dricker kopiösa mängder kaffe, men skulle aldrig dricka espresso, latte eller andra obskyra drycker som t ex champagne eller lättmjölk. Skostorlek något över genomsnittet, vilket är en garant för att stabilt kunna röra sig på båten även vid sjögång. Hans favoritaffär: Jula och Clas Ohlson. Hennes favoritaffär: Alla affärer på Ullared. Seglen tas alltid med på båtsemestern, men har aldrig använts. Gardinerna ombord byts ut varje år av hustrun, medan mannen grymtar och hellre skulle lägga pengarna på något viktigare. Men innerst inne gillar han faktiskt gardinerna med fiskmåsar, ankare och livbojar på. På hösten jagar han. Deras lilla hund heter alltid något på fem bokstäver, som exempelvis Laban, Nafse eller Tusse.

Vid varje hamn stannar dom minst två övernattningar eftersom “är det semester, så är det semester”. För bekvämlighetens skull somnar dom i varsin koj, efter kvällsfikat och den traditionsenliga godnattpussen. Mannen älskar att småprata med andra båtgubbar, och överdriver gärna sin nautiska erfarenhet något där han står i sina Tretorn-stövlar och alldeles för uppknäppta skjorta med händerna i byxfickorna. Möter han en annan jämnårig, lika omfångsrik karl som han själv i någon naturhamn, från samma sociala flock (med något mindre båt än han själv), bjuder han gärna på en whisky ombord och visar med falsk blygsamhet upp de elektroniska navigationshjälpmedel han har, men i hemlighet inte riktigt förstår till fullo.

Både han och hon tar av sig skorna direkt på fördäck, och låter skorna stå på de prydligt kanelbulleuppsnurrade tamparna.

[/themify_col][themify_col grid=”3-1″]

NF: 25-40 bast. Bor på söder. Jobbar med reklam. Både han och hon är seglingsbitna, och kryssar mer än gärna. Kappseglar alltid. Helst mot båtar som är dubbelt så stora. Duktiga på att hitta vindskiften men pratar alltid för länge om detta efteråt på klubbfesten. Har läst allt av och om Paul Elvström. Älskar att sitta på klipporna med en flaska vin och bara titta på båten. Kör Mazda Miata eller Golf.

Före detta NF-ägare, nu ägare till något större och dyrare: Pratar hela tiden om vilken bra båt NF:en var och hur gärna de skulle vilja ha en sådan båt istället för denna dyra, stora fina båt. Seglar fortfarande ensamma när de överhuvudtaget seglar. Barnen har vuxit ur boet så inte ens de kan tvingas följa med längre.

RJ85: Skärgårdskryssarwannabe som inte orkar hela vägen fram till träbåt utan får nöja sig med ett tändsticksbygge i plast. Bästa vännen heter sikaflex. Kör frugans lilla Renault 206.

Safir (typ 1): Herrar 50-70, duktiga seglare som nästan aldrig säger någonting. Seglar ensamma eller om de inte är ensamma i båten ändå seglar ensamma. Vårdar båten ömt, har inga tankar på att byta båt whatsoever. Kör Mercedes.

Safir (typ 2): Yngre par, har köpt den långsmala båten för att de har tröttnat på att pyssla om Nepparn eller Skärgårds-25:an. Seglar gärna, långt ut i skärgården, hittas aldrig i en gästhamn. Gärna tillsammans med andra Safirer. Planerar att skaffa barn men vet inte om de då kan klara sig i Safiren eller då måste sluta med seglingen, alternativ finns ju knappast, kanske plast-55:an eller S-30. Anser att båtlivet består av tre kategorier: Segelbåtar, motorbåtar, och Safirer. Tycker udda pastellfärger är det coolaste som finns. Kör Alfa Romeo eller Saab.

Scampi: Medelålders man som hatar Comfort 30 och Ballad, men gillar när det blåser motvind. Har fler genuor än kalsonger. Skriver gärna med tushpenna på däck för att hålla koll på skotpunkterna. Tror att det är 1976 och klär sig på samma sätt som då. Seglar Gotland Runt varje år och undrar varför det är så många stora båtar. Kör en Volvo från 70-talet.

Scanmar 33: Barnfamilj där mannen seglade i sin ungdom och vill ha ett bra braek från det stressiga jobbet. Tror att han fortfarandes besiter alla kunskaper om navigering trots att det var 25 år sedan han sist höll i ett sjökort. (Företags seglingen räknas inte). Hittar ut i ytterskärgården tackvare plotter och Arholma – Landsort. Kör Passat.

Shipman 28: Äldre herre med utpräglad söderdialekt som ensamseglar (frugan lessnade på segling för 20 år sen), bär vegamössa vinter som sommar. Tycker att det är minst lika viktigt att nöta på ljugarbänken som att pyssla om den egna skutan. Därmed inte sagt att båten är misskött, onej – eftersom större delen av dygnets timmar tillägnas varv, brygga, och skuta hinner han med att pyssla om sin båt mer än de flesta andra. OCH att kallprata mer än de flesta andra. Trädetaljerna ombord får andra båtägare att vilja göra bastuved av sina egna trädetaljer. Båten heter nåt i stil med Stina, Klara, eller Kajsa. Kommer alltid ihåg att ta bryggsupen. Liksom hamnsupen, Strömmasupen, Stegesundsupen, Baggensupen, Saxarsupen osv, osv.
Sover ofta på svaj.I väntan på islossningen roar han sig ibland med att se på skärgårdsbåtstrafiken vid strömmen. Åker buss eller cyklar.

Smaragd: Kluriga gubbar som kan segla. Tror att familjen vill följa med för det är ju nästan en familjebåt… eller? Kappseglar gärna. Diskuterar vad man kan riva ur båten och vilka projekt man har på gång samt om det ska vara avlastare eller utväxlat. Gillar fisk. Kör pickup.

Swan eller R-båt: se Drake.

Sweden Yacht: Som Swan. Men inte riktigt. Men vill gärna…

Vagabond: Har alltid varit en snedseglare, men skaffat segelbåt först runt 50 bast. Långkölens tyngd påminner om ölmagen. Är mer intresserad av olika sätt att tillreda Janssons frestelse än att pressa båten hårt på öppet hav som den egentligen är byggd för. Seglar rejält revat så att inte gingroggarna i tunga kristallglas ska välta.
Avskyr musik och bilar nyare än sextitalet. Och framhjulsdrivna bilar, det är extremt fjolligt. Har en 62-amazon combi full med tomma ölburkar vid båtplatsen. Är arbetslös, seglar eller bor eller festar och lyssnar på Jerry Lee i båten jämt. Villan förfaller. Missbrukar olika former av varm korv. Gör alltid narr av icke Ljusne-bor.

Vega: [även kallad havstrabant] Gubbar i stickad luva som oftast kör motor. Händiga men gillar inte att spendera för mycket på sin båt.Tror att alla skrattar åt dem. Kör Skoda eller japanskt.

Viggen: Glada par eller småbarnsbarnfamiljer som tar dan som den kommer. Kör Seat.

Wasa 55: Tystlåtna typer i stickade tröjor och snickarbyxor som seglar långa kryss och halvvindsbogar längs kusterna (precis vid ytterskären). Ofta lärare eller civilingenjörer över medellängd. Är nog sambo eller gifta men seglar alltid med andra män. Har revat storen 2 ggr på 23 år. Älskar att segla in i fulla gäst- och naturhamnar för att skrämma slag på alla andra. Äter enligt GI-metoden. Kör Volvo AWD.

X-yacht: Mycket duktiga seglare med känsla för stil. Har alltid det dyraste Musto HPX-stället. Täcker gärna brunnen för att inte bleka tamparna och älghuden på ratten. Kör BMW diesel med trimkit.

X99: Sportiga killar och tjejer med märkesjeans och loggor på sjöställen. Alla 7 besättningarna tycker att X-99 är den optimala korsningen mellan entyp och havskappsegling. Har alltid entypsreglerna liggande bredvid sängen och kan alla minimimått i huvudet. Gillar 19-trådig wire och att splitsa dyneema. Kör Saab eller Volvo från sent 1900-tal.

Bonus – Bayliner, samtliga större 80-talsmodeller:

Barnlöst par i 35-40 årsåldern med blonderat hår och som tillbringar mer tid i gymmets solarium än i någon träningsmaskin vilket får till följd en lätt övervikt och rynkig fisbrun hy som i sin tur motverkats av en ansiktslyftning som ger ett lätt stramt ansiktsuttryck. Hon bär chockrosa bikini, han svarta badbrallor av stringmodell, så väl på båtsemestern som på den obligatoriska Gran Canariaresan före jul. Favoriträtten är varma mackor med skinka, en exotisk ananasskiva, och smältost på, intas gärna tillsammans med mousserat rosévin framför nåt gammalt avsnitt av Miami Vice inspelat på VHS.

När det kommer till de marina kunskaperna tycker han att en GPS från Clas Ohlsson och några kartsidor ur telefonkatalogen räcker bra, “man ser ju var alla andra kör”. Hon tycker det räcker med att visa upp sig i den vita plastsoffan ombord med en drink.

Har kört av drevet på Grindagrundet minst två gånger. Vill gärna inleda samtal med andra motorbåtsskeppare i Sandhamn för att visa att han hänger med de stora grabbarna.

Tack till allan, andreas_a, August, Baltazar, The Beachboy, Berndt, Bjözze, blue-lightning, Boje, crips, Dadid, Edvin Medvind, fredrikk, Gunga Din, henkan, Jammen, jason, Kansilasti, Lasse O, LisaHenrik, ljusne-håkan, Mamba, Navigare, Norrbaggen, Patrik, perlar, Peter K, Seglar´n, Seglatör, SpanCox, Stangen, StigH, snipan, t-son, Tomas Sandström, Thompalompa och X-43.

[/themify_col]

38 Comments

 1. blur » Blog Archive » Scandinavian Boat Show
  Nov 9, 2006 @ 21:12

  […] Allan på skota har förresten läxat upp mig för mina missuppfattningar kring skärgårdskryssare och mälarbåtar, så nu har vi tillsammans klarat ut vilka fördomar som hör ihop med vilken båttyp! Tack Allan! […]

  Reply

 2. blur » Blog Archive » Julklappstips
  Nov 20, 2006 @ 20:13

  […] Är förresten tacksam för mer info om vad olika seglare dricker. Kan ju passa under fördomar :-) […]

  Reply

 3. blur » Blog Archive » Nyfiken på… Claes Nettelbladt
  Jan 23, 2007 @ 13:53

  […] PS. Rapier-ägarna finns inte med bland mina fördomar. Nån som har tips på hur de är? […]

  Reply

 4. blur » Blog Archive » GKSS-techno går alltid bort!
  Feb 3, 2007 @ 16:47

  […] Ett nytt begrepp som borde kunna återfinnas bland fördomarna :-) […]

  Reply

 5. almost
  Apr 24, 2007 @ 22:55

  Fördomar ???…

  Jag har en one-tonner från -84… Audi från -85 och en motorcyckel från -82.. gillar att mecka.. är jäkligt social.. (sålde terranon “SUV” för 2 månader sen)

  Det där måste ju skrivits av nån som känner mej :-)

  Reply

 6. kristina
  Apr 26, 2007 @ 14:16

  Vegaseglare dricker “Egri Bikaver” eller annat prisvärt, ganska billigt rött som “passar till grillat”.

  Reply

 7. KSSS bloggar | blur
  May 7, 2007 @ 11:05

  […] jag har inga fördomar (förutom de här), men man skulle kunna tro att KSSS är en förening för näringslivstoppar med klubblazer och […]

  Reply

 8. Dragonsailor
  Aug 8, 2007 @ 08:58

  Hahaha

  Riktigt kul läsning. Som tenderbåt får väl vår Buster Magnum CC duga, i brist på Nimbus Nova eller motsv. Kör dock varken Merca eller Porsche, men väl Audi…

  Reply

 9. Kalle
  Oct 8, 2007 @ 22:35

  Finns alltså tre typer av seglare. Ett finare skikt i dyra båtar, och finare bilar, sen kan man vara gammal mossig gubbe, eller så är man medelklass snubbe i någon billig sjuttiotalsbåt. Jag saknar beskrivningen av barnfria tjejgänget i J80 eller Express som bara måste bevisa att 35åriga barnlösa tjejer minsann är både tuffa, snygga och dessutom kan segla…

  Reply

 10. h-båt
  Nov 25, 2007 @ 01:33

  haha underbar läsning! har precis fått min första båt, h-båt, men jag är bara 15 år så någon bil är det inte men jag kör en peugeot moppe i alla fall ;P stämmer till punkt och pricka !

  Reply

 11. Dragonsailor
  Jan 24, 2008 @ 15:41

  Så här skriver min käre konstruktörskollega som nu sadlat om från Exp till Cum (Han kör naturligtvis en Saab och är 40 år). Infon kan med fördel läggas till i listan.

  Cumulus
  Före detta Express-seglare som tror att man kan segla lika fort som en Express, men blir grymt besviken när ballader och scampis glider förbi. Ägnar sig numera åt att fylla båten med div. attiraljer för bekväm bryggsegling.

  Reply

 12. Peter Gustafsson
  Jan 24, 2008 @ 16:11

  Är det inte så att Cumulus-seglare har fler genuor är andra seglare, älskar att skrika “styrbord” och drömmer mardrömmar om höjt LYS-tal? Äter ofta enligt GI.

  :-)

  Reply

 13. Mats
  Jan 26, 2008 @ 20:49

  Riktigt kul läsning! Mitt lilla tillägg bland fördommarna – alla som seglar någon typ av Albin båt kommer nästan alltid med en kommentar om konstruktören Peter Norlin och den sk kallade Norlin-känslan!

  Reply

 14. mange
  Mar 15, 2008 @ 16:11

  Usch. Jobbig och kul läsning. Seglar min 95:a och försöker hitta skotpunkterna, men det är ju alltid ett barn i vägen:)

  Reply

 15. niklas
  May 22, 2008 @ 16:00

  Rivalen då!?

  Det är bara vi som är ute när det blåser kuling för då djävlar skall vi ge igen för alla gånger vi blir frånseglade av såna morderna lättvindsbaljor som inte ens tål att segla upp på en bergknalle i sju knop utan att kölen lossnar.

  Reply

 16. Erik B
  May 22, 2008 @ 16:46

  Rivalen är världens långsammaste 11-metersbåt (enligt LYS). Därför blir den livsfarlig på skärgårdskappseglingar när det blåser ordentligt.
  Rivalens grundstandard motsvarar rev 2 på andra båtar ;-)

  Reply

 17. Ryberg
  May 24, 2008 @ 21:01

  Skrämmande klockrent! Den nyinköpta R-jakten modell mini utan motor kompletteras fint av tender-riben. Förtjusningen i 6:or, 8:or och trädrakar har ökat i samma takt som intresset för era vita plastbåtar har minskat till noll ;) Porschen representeras på garageuppfarten av sin italienska motsvarighet Lancia Delta. Letar för fullt efter sjömanskostym i Gore-tex!

  Reply

 18. Eva
  Sep 13, 2008 @ 23:28

  Så bra! Vill gärna tillägga; Bavariaseglare kör inte bara för motor i motvind, de kör ALLTID för motor, har vi märkt i af.
  Men varför handlade de flesta fördomarna om män, vad de gör och kör??? Är kvinnorna outforskat område??? Många av kategorierna upptäckte jag till min glädje stämmer på min gast , som har seglat det mesta, skönt att läsa alla fördomarna, och få bekräftat det jag märkt på hans kommentarer, och hamstrande osv.
  “När det kommer till de marina kunskaperna tycker han att en GPS och några kartsidor ur telefonkatalogen räcker bra, “man ser ju var alla andra kör”. ” Stämmer in på mig, skall erkännas…

  Reply

 19. Anders
  Sep 15, 2008 @ 14:54

  Fördom??: En seglande Bavaria är en Bavaria med motorhaveri.

  Reply

 20. Siri
  Dec 30, 2008 @ 21:36

  Hvor er beskrivelsen av J/109 eiere?

  Reply

 21. Lars
  Jan 14, 2009 @ 13:21

  Bra kommentarer speciellt IOD….. he he Stämmer ju precis. Korta turer med båten och så en uppfriskande paus Stenungsbaden eller hur ?
  Ni får komma till Stenungsund och kika 24-27 juni -09
  Hälsn Lars

  Reply

 22. Jonas
  Jan 25, 2009 @ 19:49

  Haha, så sant som det är skrivet…

  Reply

 23. Øystein
  Mar 27, 2009 @ 14:53

  Seiler Nova.
  Fordomsfull jeg! Jeg har vel for svarte ikke noen fordommer, hverken mot tyske og franske flytende campingvogner med fast propell og ubrukt dacronstorseil eller IOR båter, med mannskap iført like klær som spiser drytech for å spare vekt!

  Reply

 24. Svenn
  Apr 5, 2009 @ 00:46

  Glimrende beskrivelse – bør udbygges. Gælder også i et vist omfang i DK. Til de (formodentlig kvinder) som undrer sig over at kvinder ikke er beskrevet, må siges – søde venner: vi har ticklers i genoaen, vi har ticklers i storsejlet, og vi har ticklers i den asymetriske – vi har tilmed uldtråde i tophuen, og så forventer I at vi skal have øje for damer…?

  Venlig hilsen
  Svenn
  Polaris Drabant (tidl. H-båds sejler med ondt i ryggen..)/Premera

  Reply

 25. Per
  Jun 30, 2009 @ 23:49

  Fördomar
  Rapier 25
  Gillar fart och frihets känsla utan någon egentlig ekonomi.
  Skibun på 80-talet, gillar litalienska sportbilar, tycker att tyska sportbilar är för präktiga, Ferrari dock ett dussin märke, tyvärr, Lamborgini eller Masserati står högt på önskelistan men har bara råd med Alfa Romeo och det är ett märke som man försvarar till dödts! oavsätt vad andra säger. Basta!
  Rapier 25 ett fullblod om bara en ägare kan förstå, alla andra är fullkomligt oförstående eller ovetande tills dess att de får förutmjukande med spö.
  Rapier är vass men ser ut som, ja svårt att definiera. vass men ändå inte, som en alfa… typ.

  Reply

 26. Fler fördomar? | BLUR
  Aug 30, 2010 @ 19:03

  […] RuntOrnö RuntSkagerrak TwoStarTjörn RuntSailing PhotographyTeamsAboutArchivesLinksFördomar « Öppet Varv […]

  Reply

 27. Båtägarfördomar? | Per Isaksson
  Sep 1, 2010 @ 00:16

  […] Båtägarfördomar? Posted on september 1, 2010 by Per Isaksson Återigen, Blur: http://www.blur.se/about/fordomar/ […]

  Reply

 28. Säg mig vilken båt du har... | EwaluvanEwaluvan
  May 24, 2013 @ 22:27

  […] … och jag ska säga dig vem du är. Det har på olika sidor och i olika sammanhang figurerat sammanställningar på vilka typer av människor som seglar vilka typer av båtar. Självklar är de helt trovärdiga, i alla fall de positiva egenskaper som jag tycker att jag kan känna igen hos mig själv Det är i vilket fall lite goa fördomar och den kompletta sammanställningen hittar ni hos Blur. […]

  Reply

 29. Fördomar om seglare och deras båtar… | Smaragdforbundet.com
  Sep 11, 2014 @ 16:55

  […] På ”BLUR” kan man läsa ett skämtsamt inlägg om vilka som seglar olika båttyper. Inlägget är författat av ett helt gäng seglare. Om Smaragden skriver man: ”Kluriga gubbar som kan segla. Tror att familjen vill följa med för det är ju nästan en familjebåt… eller? Kappseglar gärna. Diskuterar vad man kan riva ur båten och vilka projekt man har på gång samt om det ska vara avlastare eller utväxlat. Gillar fisk. Kör pickup.” Tja, kanske har dom rätt. Vad vet jag:-)  Om du vill läsa hela inlägget på ”BLUR” hittar du det här. […]

  Reply

 30. Sailing Stereotypes - BLUR
  Oct 1, 2015 @ 23:00

  […] Fördomar om seglare och deras båtar […]

  Reply

 31. Margareta
  Jul 14, 2020 @ 17:48

  What about ensam kvinnlig seglare i en Lord Helmsman som kör 22 år gammal Passatkombi? 😂

  Reply

 32. Karin
  Jul 19, 2020 @ 10:14

  Ja och vad med en 35årig tjej som har en Amigo23 som hon totalrenoverar. Dricker Crémant, lagar gärna musselgryta ombord och tycker barnfamiljer är en aning för högljudda. Seglar gärna ensam men inte långt. Båten är full av böcker och kläder. Hon bor också bitvis i båten på sommaren.
  Navigationen sker med sjökort (pappersversionen). Kör en Nissan Leaf.

  Reply

 33. Peter Gustafsson
  Jul 19, 2020 @ 13:50

  Snart dats att uppdatera dessa fördomar om seglare och deras båtar?

  Den här sommaren har vi många nya människor i båt. Behöver få med Compis 28, Dehler 34/35, Dominant Race, Figaro, Luffe, M32, Mini 6.50, Yngling och några till 😃

  Reply

  • D35?Aurora
   Jul 19, 2020 @ 15:04

   Får väl göra ett försök om Dehler 34/35-seglare, på frågan:

   Gubbar med ena foten i lite solo/shorthandracing men med allt mer stigande komfortbehov. Cruisingprylar lastas desperat i och ur mellan racen i fåfänga försök att segla upp till ganska höga SRS-tal, men över åren kryper vattelinjen uppåt med nån mm/år av allt de skruvar in. Får understundom husera kappseglingskompisar före/efter race från sportigare båtar utan pentry, värme och toa. Dessa kompisar hjälper då till att lätta båtarna genom att konsumera ansenliga mängder av flytande barlast (s k sportdryck). I gengäld försöker dessa kompisar att lära D34/35 gubbarna att segla. Nån form av trevligt jämviktsläge uppstår.

   Reply

 34. Fredrik Kronvall
  Apr 27, 2023 @ 09:24

  Intressant! Fördomar om seglare och deras båtar. Hittade en rolig hemsida där man beskriver Bavariafamiljen.

  Kolla in följande hemsida;

  https://spaningostersjon.se/

  Den är mycket mer nyanserad och drar det hela ytterligare en nivå. En annan level som man säger. Riktigt roligt bla om BavariaMamman.

  “Mamma Bavaria blir snabbt retlig och rastlös så fort hon knäppt ett par riktigt ”bra” instagramselfie, tagna lite uppifrån med ett glas Cava i
  handen och solbrillor på.”

  Reply

 35. Fredrik Kronvall
  Apr 27, 2023 @ 10:00

  Bra men ganska snäll beskrivning. Jag hittade en annan hemsida om just Bavariafamiljen. Kolla in följande;

  https://spaningostersjon.se/spaningar/bavaria-familjen

  Den är mycket mer nyanserad och drar det hela ytterligare en nivå. Riktigt roligt bla om BavariaMamman.

  “Mamma Bavaria blir snabbt retlig och rastlös så fort hon knäppt ett par riktigt ”bra” instagramselfie, tagna lite uppifrån med ett glas Cava i handen och solbrillor på.”

  Reply

 36. koen Salden
  Apr 4, 2024 @ 11:13

  I found this page today after reading your report of your solo Tjorn runt on another page. Had to laugh very hard at the descriptions, they fit well with the types we have sailing here in the Netherlands. I completely recognize myself (Dehler 36SQ owner) in the description of the Dehler sailors above. Our sportsdrink is beer, of course. We drive Volvo’s or electric cars as we are very environmentally aware, plus there are huge tax benefits for driving electric ;-)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 8, 2024 @ 06:13

   It’s cool that this article still resonates 18 years after it was written.

   Then some things must be true 🤣

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.