Julklappstips 2016

Årets finaste julklapp är en sliten seglingsbok. Ge bort din egen eller leta på antikvariat.

Efter att man läst dem så förstår man att de grundläggande drivkrafterna i vår sport är samma nu som då. Och att vi kanske kan lära oss en del från mästarna. Vill man få en lite lagom dos redan nu så läser man den här artikeln: “According to: Paul Elvstrøm”.

Entypssegling borde också ligga under granen? Oavsett om det är i J/70 eller något annat. Kan vi få se ett trendbrott under kommande år så tror jag det hade varit bra för svensk segling.

Blur Fastnet Race

Vill man ge någon en upplevelse för livet, så ser man till att de får segla Fastnet. På egen båt eller hos någon annan. Just do it!

chr16-gopro

OK. Nu till de hårda klapparna. Överst på min lista står en ny GoPro. Jag har ju slitit ut ett par, men det har definitivt varit värt besväret (och kostnaden).

cgr16-fusion-stereoactive-portable-watersport-stereo-and-activesafe-kit-fusion-stereo-active

Att skruva i högtalare i båten känns alltid tråkigt. Nu finns det massa fina portabla högtalare, och Fusions senaste, StereoActive, känns ganska optimal? Vattentät, flytande och med smarta fästen. Funkar den på en paddleboard, så borde den funka överallt.

chr16_blb1

Skall man segla solo på havet så kan det vara läge för en PLB. Dyr, men den ultimata larm-prylen om man ramlar i och ser båten segla iväg.

chr16-chest-pack-on-dv-person-mr-copy

Själv har jag min PLB och lite andra säkerhetsprylar i en Spinlock Chest Pack. Kan varmt rekommenderas.

chr16-wichard-aquaterra

Knivar. Ett outtömligt ämne för seglare, fiskare och många andra. De senaste från Wichard ser fina ut.

cgr16-dyneema

Bland det roligaste man kan få är några rejäla längder Dyneema och ett paket splitsnålar (eller en D-splicer). Sedan kan man lära sig splitsa ögon, loopar och soft-schackel. Räcker hela julen.

chr16-will-oxley

Mer läsning. “Modern Race Navigation: Expedition Software in Action” tar så klart upp massa tekniska saker, men framförallt beskriver Will en approach till setup, kalibrering ch hur man får störst nytta av prylarna.

chr16_ultimate-sailing

Och så klart är aldrig en seglingskalender fel. Som vanligt toppar Ultimate Sailing, Rick Tomlinson och J/bloats min lista.

cgr16_2017_j70_cover-32415-910-630-100-c