Tjörn Runt 2017

Här kommer vår rapport från årets Tjörn Runt. I år blev det 260 startande (inklusive nya cruising-klassemn) vilket skall jämföras med 294 startande 2016 och 335 2016.

Årets Tjörn Runt följde ett klassiskt mönster. Lättare vindar i början, som ökade ju längre söderut man kom. Och de som var först in i vinden blev svåra att fånga.

Vi startade ganska långt upp på linjen, då vi bedömde att vindpuffarna vare starkast där. En bra start där vi kunde hänga av J/111 Dacapo och Magnus Lundgren i Arcona 380 i lovart, men fick fightas med First 40 Flash som kom upp från en position i lä för att hindra oss att rinna i klapp.

Det visade sig att de som startat mitt på linjen nog hade lite edge. X-41 Kwanza, Xp-44 Veronix och First 40 Karukera såg alla mycket bra ut när vi kom till bron. Men det är ju också stora & snabba båtar.

Vid Brattön såg vi två falanger. Flash, Karukera, vi & Arcona på västsidan där det krävdes ett kort slag men där man sedan sträckte… och Kwanza, Veronix & Dacapo på ostidan där man initalt seglade lågt men sedan hade bättre vind. Eventuellt var det en liten fördel för det senare spåret, då Kwanza ledde vid Kårevik. Men de två First 40:orna var 2:a och 3:a där so skillnaden var liten. När vi mötte Dacapo så hade de gått från 50 meter bakom vid Tjörnbron till 50 meter framför.

Traditionell kryss där det lönade sig att hålla höger. Dacapo seglade matchracing och vi fick slita för att komma i ofas. de fick högern 2-3 gånger innan vi kunde ducka dem och ta ett sista kliv västerut innan vi bytte kant vid Kärrsön. Då var vi 5-6 båtlängder före och kunde dryga ut detta på kryssen ner längs Kärrsön och St Dyrön.

Foton: Henrik Nordqvist

För att komma undan strömmen så gick vi innanför Åstol och höll oss på vänsterkanten ner mot Marstrand. In bakom Skallens Fyr och sedan direkt söderut igen tills vi låg upp Hätteberget med lite marginal. Kändes bra, och vi drygade ut på de båtar som hamnade längre ut i fjorden. Båtarna framför hade samma idé och i kölvattnet fanns hela tiden Arconan (som ju brukar ha koll).

Foton Carl Fjällman

Dacapo var väl tvungna att chansa för att fånga oss och slog västerut tidigt. Här tappade man säkert 5 minuter på oss.

Rundning vid Hätteberget och uppå med Code 0 (efter lite strul). Vid Dynan var det dags att sätta nylon och vi hade svårt att välja då TWA varierade mellan 125 och 145. A3 kom upp men vi bestämde oss ganska snabbt för att gå till A2. Strulade till peelen, och broachade rejält nå ett regnmoln gav massor med vind. Inte bra med TVÅ gennakers uppe :-) A3 hamnade i vattnet men kom ombord utan skador, och till sist var vi igång igen. I de här lägena kanske man skall köra bare-headed (ta ner den gamla, koppla om & hissa nya) för att minska risken för strul. Eller inte göra bytet mitt i värsta vindbyn…

Men nu blev det åka av. Bra planing norrut där vi toppade 18.26 knop. Den vridiga vinden, och massa öar, gjorde det dock svårt att hitta en optimal vinkel.

X-41 Kwanza. Foto: Anna Strandberg.

First 40 Karukera. Foto: Anna Strandberg.

Efter ett par gippar kunde vi ta oss in under kraftledningarna vid Vannholmen. Här mötte vi ju massa båtar från korta banan, men vi höll oss borta från eventuella fighter.

På raksträckan mot mål kom ytterligare ett stort svart moln med massa regn och åska. Väldigt varierande styrka och riktning och vi hade en del problem med att ta oss runt Ärholmen (se filmen).

Till sist blev vi 7:a i klassen och 8:a totalt på långa banan (eller Coastal som det heter nu för tiden). Helt ok, och i det här vädret får man nog räkna med att få stryk av duktiga seglare i First 40. Stort grattis till Karukera som spikade klassen och Dominant 105 Ladsy Godiva som, helt planenligt, var först totalt på långa banan.

1 First 40 Karukera – Ola Sandell 1.141 05:43:09
2 First 40 Flash – Erik Krister 1.135 05:43:20
3 Finnflyer 36 Geisha – Björn Rosengren 1.085 05:47:00
4 Arcona 380 – Magnus Lundgren 1.101 05:48:03
5 X-41 Kwanza – Sten Haeger 1.162 05:48:32
6 Xp-44 Veronix – Stephan Berntsson 1.200 05:50:43
7 J/111 Blur – Peter Gustafsson 1.138 05:53:34
8 Finnflyer 36 Zlatan – Lars Wikander 1.079 05:55:42
9 XP-38 BlueS – Hans Johansson 1.111 05:59:57
10 One-Off Essex Girl – Jan Olesen Essex Girl1.284 06:07:10

Alla resultat här.

Efter en kort touch-down i Almösund så stack vi till Norge. 120 distans i 8-12 m/s SV och riktigt stökig sjö. Snabbt (6 timmar från Måseskär till Færder fyr) men obekvämt. Framme i Son 04:30 på morgonen och nu redo för Hollendern kommande helg.