Hermanö Runt 2014

hr14blog-6

Årets Hermanö Runt avgjordes som vanligt i kanonväder. Jag vet inte vad det är, men på något sätt så är det alltid fina förhållande när man skall segla runt Hermanö. Det var utlovat 7-8 m/s SSO, avtagande under dagen vilket väl talade för de mindre båtarna. Det avtog dock ganska tidigt, så de 5-6 m/s som tävlingsledningen gissade på stämde ganska väl.

62 båtar kom till start, och 60 av dessa startade före oss. Enbart Sinergia 40 hade högre SRS.

hr14blog-10

Kul med lite nya båtar på kusten. Peter Lundgren, som tidigare seglade Farr 30, dök upp i sin helt nya Sun Fast 3600. Såg fin ut, men det kommer att ta ett tag innan man är up to speed.

Vi gick 12:42, strax bakom en klunga med IMX-40 Gertrud, Arcona 410 UK Syversen och First 40 La Veuve Noire. En bra start grorde att vi nästan direkt hamnade i deras skitvind. Avtagande vind gjorde kryssen ut ganska smärsam för oss. Sedan vattenlinjeåka ut till pricken. Här handlade det bara om att inte tappa något mot de större båtarna.

Efter rundning var det äntligen dags att hissa gennakern. Bra snack ombord och vi plockade de byar som fanns.

hr14blog-14

I första gippen plockade vi First 40 och vid nästa rundning var vi i kapp Gertrud och kunde också passera dem. Nu kändes det lite bättre. I alla fall tills det trånga leden upp mot Gullholmen…

hr14blog-5

Många båtar att passera, öar, prickar och mötande trafik. Det är inte ofta man kan köra sina snabba vinklar med gennakern. Men vi kämpade på och lyckades plocka UK Syversen och ta in rejält på båtarna framför. Xp 38 Blues höll avståndet men de andra båtarna med SRS >1.30 började vi få koll på…

En kul story är att vi mötte en Holländsk Dehler som entusiastisk hejade på oss när vi passerade. Fick sedan både en förklaring och några bra bilder (bland annat den ovan).

Hello Peter,

We are from the Netherlands and have been following your blog and especially your Youtube movies from all the races with your J-111 and other boats closely. I have to say that me and my little brother are huge fans and when we decided to go to Sweden for the summer holidays with our boat, a Dehler 36 (Midnight NED 8085), we never could have guessed that we would see you guys racing. But this did happen yesterday when you guys competed in the Hermanö Runt, which caused us to make a small cheer when you passed us ;-).

Next to this we also took some pictures of you and the fleet, I hope you like them. Please continue with your great blog and movies! Although more posts in English would be nice :-) (for now Google translate is my friend haha)

I could not include all the pictures, because the WIFI here in Marstrand is not really good. I will upload them later when I have a better internet connection.

Kind regards from some Dutch fans,

Friso de Jong

PS.
Me and my little brother have almost convinced my dad to trade our Dehler for a J-111, so please post more high speed sailing clips! Also of some upwind sailing in heavy weather and chop, what speeds and angles do you get?

hr14blog-18

Det är inte varje dag man blir uppvaktad med dragspel och skönsång. Men så fyller man ju inte år så ofta heller…

Strax innan Gullholmen blev jag lite nervös för närkampen med UK Syversen och vi trodde vi skulle få större ytor österut vid färjeläget. Tyvärr var trycket sämre och vi fick en tajt vinkel tillbaka. Tappade 50-100 meter på detta… Skit också.

OK rundning och sedan en ganska tråkig sträckbog ut i havet. Att vara 36 fot när alla andra är 40-42 är inte så kul när man kan släppa lite i skoten. Här rann UK Syversen iväg och Gertrud kom tillbaka och seglade om oss.

hr14blog-20

Eftersom det strömmade norrut så ville man in till land efter rundning. Bara att “följa John”. Några provade ett slag ut i havet men det straffade sig direkt).

hr14blog-22

Efter en ganska tråkig halvvind från Måseskär så fick vi sätta igen vid pricken.

hr14blog-23

Det är kul när alla båtar mäts på sista benet. Och när första båten i respektive klass (Scampi, Dominant 105 och Xp 38) går i mål samtidigt så har man räknat ganska rätt. Sedan är det så klart klurigt att försöka komma om båtar som gör allt de kan för att stoppa en…

hr14blog-24

Men har man lite tud så dundrar små grupperingar iväg i sina egna små luffningsdueller. Det är bara att tacka och ta emot.

hr14blog-25

Här stod det väl ganska klart att vi inte skulle hinna ikapp båtarna framför. Fick fi ge oss för Blues, UK, Zlatan och ett par stora båtar till. Det kändes ganska rimligt med tanke på kombinationen av plattläns i Hermanö ränna och massor av sträckbogar. Då skall vi inte ha en chans… Men vi var happy med vår prestation och det riktiga racet skulle ju ändå avgöras senare på kvällen.

Hela resultatlistan finns här.

hr14blog-26

En augustikväll på Käringön är svårslaget.

hr14blog-1

hr14blog-2

hr14blog-3

hr14blog-7

hr14blog-8

hr14blog-9

hr14blog-11

hr14blog-12

hr14blog-13

hr14blog-15

hr14blog-16

hr14blog-17

hr14blog-19

hr14blog-21