Skip to content

14 Comments

 1. D35 Aurora
  Aug 26, 2016 @ 06:47

  Kändes som en seger att bara komma i mål med alla segel i behåll efter en till 90% lugn resa …verkligen som att segla in först i en vägg av stiltje och sedan rätt in i full kaoskryss med diverse lättvindsskot, andra skot, fall och nedhal fortfarande kopplade på däck. Fick precis ner code och spinn under däck innan störtskuren. Note to self: tydligen är jag liiite för optimistisk när svarta väggar dyker upp…
  Bra puls där ett tag :-)
  /Mats

  Reply

 2. Mikael Vesala
  Aug 26, 2016 @ 08:07

  Ja, man var lite felvaccinerad vid slutet efter timmar i bleke, och är inte beredd..
  Codezero och fock samtidigt i 8-12 m/s är inte snabbt….

  Men nesan över målgången är glömd nu. Det var en fantastisk dag på havet och jag lärde mig mycket!
  Vi ses nästa år !

  Reply

 3. Bengt
  Aug 26, 2016 @ 09:20

  När är det dags för en “riktig” singlehanded regatta på västkusten?

  Reply

 4. JanF
  Aug 26, 2016 @ 09:36

  Hej Peter,
  Är det 8 mm dynema du har som storskot? Fungerar det på en så stor båt som din?
  Mvh
  Janne

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 26, 2016 @ 16:15

   Det är den som heter Magic Sheet 9 mm. Så klart skulle man vilja ha en tjockare tamp ibland, men den är vald för att inte kinka och löpa lätt när man släpper mycket.

   Vi har ju ett fintrim som som ger 20:1, och då är det aldrig några problem.

   Reply

   • Jonas
    Aug 26, 2016 @ 17:08

    Har du några fler bilder på hur ditt storskots ser ut ner till också?

    Reply

 5. Mikael Vesala
  Aug 26, 2016 @ 10:07

  Solo mellan broarna är så riktig en regatta behöver vara. Där finns kvalificerat motstånd, en härlig och respektfull stämning, och precis så lite regler som det behövs. Kom o kör bara, det räcker så! Bara det att man tar sin egen målgångstid är en härlig och helig approach…

  Reply

 6. Jonas Dyberg
  Aug 26, 2016 @ 10:22

  Den aktiva och rafflande soloseglingen var kanonskoj för mig i QiXi! Att på kryssen söderut kunna fightas med Blur och Cheetah gjorde mig lika förvånad som taggad. Bit för bit gled jag ifrån Cheetah medan jag mötte Blur i slagen. Ibland precis före och ibland efter tills vi kom strax söder om Wallhamn/Djupvik då Blur fick mer nytta av sitt code segel då det öppnade upp. Det var skoj så länge det varade och fortsatt taggad av att ha lägre handikapp än både Blur och Cheetah så kändes racet inte alls förlorat. Med min spinnakerbåt valde jag Kyrkesund och gick platt och fint igenom i den sydliga vinden med god fart. Cheetah med sin gennaker gick förstås utanför Härön och kom förbi rent fysiskt men SRS-mässigt var det inte uppenbart vem av oss tre som var i ledning här. Efter kraftledningen försvann vinden och vi låg i bleke i flera timmar tills brisen kom från väster och bakomvarande båtar kom ikapp med fyllda spinnakrar. Alla båtar som kom imål gjorde detta inom 12 minuter trots väldigt olika SRS. En spektakulär och händelserik dag på havet som avslutades på ett mycket trevligt och lättsamt sätt hemma hos familjen Cederlöf som bjöd på en fantastisk ”after sail”.
  Som Mikael precis skrev ovan så kan det inte bli mer ”riktigt” än såhär. Denna typ av upplägg känns rätt inför framtiden!

  Reply

  • Hannu
   Aug 26, 2016 @ 15:06

   Kan bli jobbigt med aftersailen om det är 100 båtar med nästa år :-)

   Reply

 7. Hugo Norell
  Aug 26, 2016 @ 12:45

  Ja, det var ett gott gäng som samlades under Tjörnbron på morgonen. Alla var artiga och väjde försiktigt för varandra för alla förstod att det var inte så lätt att manövrera ensam. Skönt för mig som ovan ensamseglarseglare i en X-99:a att det var svag vind. Hade hissat genuan och satt upp två tunna linor från fallhornet på var sida mot relingslisten för att slippa gå fram på fördäck och lyfta in genuan innanför mantåget i varje slag. Fungerade bra och kryssade utan autopilot. Valde att slå in mot Tjörn då det kom ett mörkt moln där och tänkte att det har nog vind med sig. Höll nästan jämt med Cheetah ner till Tjörnekalv. När jag rundade där var ingen bakomvarande båt inom synhåll. Satte på autopiloten på rorkulten och båten vinglade lite framåt. Hissade spinnakern först när jag passerat grunden vid Eggskär. Hade en underbar stund på slören utanför Härön. Gippade och gick in mot inloppet av Stigfjorden och tog ner spinnakern då. Kunde hissa den igen efter kraftledningen och få bra fart och såg att QiXi låg stilla en bit fram och Blur och Cheetah ytterligare framför. Efter en kort stund låg jag också stilla och fick under en timme se alla båtar komma bakifrån och sen stanna på samma ställe. Pratade med varandra mellan båtarna och hade det rätt gemytligt. Bytte till tunna spinnakerskot och försökte få spinnaren att stå. Såg åskmoln torna upp sig framåt. Det kom vind snett bakifrån och jag hoppades att den skulle skjutsa oss in under bron. Men nej, så lätt ska inte ett race avslutas. Upp med genuan och ner med spinnakern. Känna regnet piska mot kroppen och försöka kryssa in i rännan med genuan, backstagen, ledvagnen, rodret och koll på Gps:en. När jag fått ordning på grejerna var det dags att slå igen. Vann inte många meter i varje slag och fick ta ner genuan och segla sista biten bara på storen. Efter målgång kom solen och alla seglarna såg glada ut och gjorde tummen upp. Seglingen gav mersmak för mig som för de andra som skrivit och jag är gärna med någon annan gång.

  Reply

 8. Bengt
  Aug 26, 2016 @ 15:09

  Ok då. Kan man inte åtminstone få segla på en lördag? (-:

  Reply

  • D35 Aurora
   Aug 26, 2016 @ 15:20

   Då blir Bosse aldrig av med oss :-)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.