Skip to content

6 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Sep 8, 2016 @ 16:43

  Artemis Racing och KSSS presenterade idag det lag som kommer att representera Sverige i Red Bull Youth America’s Cup 2017. Just nu seglar laget M32 Scandinavian Series på Riddarfjärden i Stockholm.

  Tävlingen Red Bull Youth America’s Cup kommer att avgöras på Bermuda parallellt med den 35:e upplagan av America’s Cup 2017. Ungdomslagen kommer att tävla i foilande katamaraner av typen AC45F, en båtmodell som bokstavligt talat flyger fram på vattnet och idag används på Louis Vuitton America’s Cup World Series.

  Artemis Racing och KSSS höll tidigare i somras ett uttagningsläger på Grötö utanför Göteborg där 25 utvalda killar och tjejer, bland många sökande, gjorde upp om de åtråvärda platserna I laget.

  Att segla de extrema foilande AC45orna kräver en enorm fysisk styrka och under det fyra dagar långa lägret utsattes aspiranterna för en rad hårda och utslagsgivande tester. Både på land i form av mycket krävande fystester och på vattnet där de tävlade mot varandra i olika konstellationer med M32-katamaraner.

  Rasmus Rosengren, 21 år, var en av de som tidigt imponerade under uttagningarna och han belönades med det att få prestigefyllda uppdraget som rorsman på båten.

  – Ända sedan jag deltog i Artemis Racings praktikprogram i San Francisco har jag drömt om att få tävla i America’s Cup. Att nu få chansen i det här laget är en fantastisk möjlighet och jag ser fram emot den utmaning som väntar, säger Rasmus.

  – Jag har tidigare seglat katamaranen Nacra 17, en olympisk klass, som gast åt Ida Svensson, som under uttagningarna var en av aspiranterna till platsen som rorsman. Vi kom på 20:e plats på VM och missade precis att kvalificera oss till OS i Rio.

  Det svenska ungdomslaget kommer att coachas av den olympiske guldmedaljören och Artemis Racings taktiker Fredrik Lööf som delar uppdraget med KSSS sportchef Björn Johansson.

  – Att välja vilka av dessa 25 mycket talangfulla ungdomar som skulle ta en plats i laget var något av det svåraste jag varit med om. Från början hade vi bestämt att laget skulle bestå av åtta seglare, men eftersom kvalitén var så hög tvingades vi att utöka gruppen till nio, säger Fredrik Lööf.

  Flera av de seglare som var med i den första upplagan av Red Bull Youth America’s Cup 2013 i San Francisco återfinns idag i de sex America’s Cup lagen. Andreas Axelsson som var med i det svenska laget ingår nu i Artemis Racings besättning. Liksom Nya Zeeländaren Peter Burling, rorsman för det vinnande laget 2013, som idag är rorsman ombord på Emirates Team New Zealand. Och målet är att flera av segarna i det svenska ungdomslaget i framtiden ska ta en plats i Artemis Racings America’s Cup lag.

  Det svenska laget kommer den här veckan att delta i M32 Series i Stockholm där de seglar under lagnamnet ‘Artemis Youth Racing’ och under vintern kommer de att träna tillsammans innan det bär av till Bermuda under våren 2017. Lagmedlemmarna kommer även att bli inbjudna att segla med Gunvor Sailing på den europeiska GC32-touren, för att få ytterligare värdefull erfarenhet av att segla foilande katamaraner.

  Det svenska laget stöds av Artemis Racing, KSSS, Aston Harald, Pelle P och eWorks och hoppas kunna knyta till sig fler sponsorer som vill hjälpa laget i deras förberedelser inför nästa sommar.

  Artemis Youth Racing:

  Marcus Anjemark KSSS/ Rådasjön SS, född 1993

  Pontus Dackhammar GKSS/ Hjuviks BK född 1994

  Julius Hallström KSSS, född 1997

  Fritiof Hedstrom GKSS, född 1994

  Marcus Höglander GKSS/ Värmdö JS, född 1993

  Eddie Klemets Vänersborgs SS, född 1993

  Axel Munkby GKSS/ HjBK, född 1994

  Gustav Pettersson, KSSS/ Sölvesborg OTS, född 1993

  Rasmus Rosengren KSSS/ Malmö SS, född 1995

  Artemis Racing har producerat två 7 minuter långa program från uttagningslägret på Grötö:

  Avsnitt 1: https://vimeo.com/179880771
  Avsnitt 2: https://vimeo.com/181845455

  Reply

 2. Martin
  Sep 8, 2016 @ 17:50

  GRYMT… varför är man inte 30 år yngre ……

  Extra stolt är man att många av deltagarna drillats i Hjuviks båtklubb under många år.
  Räknar även Anjemark som 50% Hjuviks fostrad.
  Pontus så djävla bra,,,,Tror nog store bröderna är lite avis nu…

  Martin Nilsson

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 8, 2016 @ 17:53

   Jag vet inte om du och jag hade orkat köra lika hårt som det här gänget, ÄVEN om vi varit 30 år yngre :-)

   Bra genomslag för Hjuvik. Kul!

   Reply

 3. Jonas
  Sep 12, 2016 @ 16:09

  Synd att inga tjejer kom med. Är de här båtarna så sjukt fysiska att segla att de väljs bort pga mindre råstyrka och/eller vikt?

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Sep 15, 2016 @ 11:01

   Läste precis en kommentar om hur fysiska dessa båtar är och svaret är ja!; tydligen behövs verkligen styrka/råstyrka ombord!

   Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jan 16, 2017 @ 14:11

  Kul att Danmark fick ihop ett lag!

  https://www.facebook.com/youthvikingsdenmark/
  https://www.youtube.com/watch?v=apRE9-aLksI

  Red Bull Youth America’s Cup brings world’s
  top young sailors to Bermuda in 2017

  Red Bull Youth America´s Cup Sport Directors Roman Hagara and Hans Peter Steinacher have announced the 12 teams of sailors aged 19–25 that have been invited to compete in the 2017 Red Bull Youth America’s Cup in Bermuda. The two Olympic legends from Austria introduced the Red Bull Youth America’s Cup in 2013 to identify outstanding sailing talent and provide a potential pathway to a career in the America’s Cup. With that continuing objective, in 2017 the Red Bull Youth America’s Cup will for the first time use AC45 foiling catamarans, as used by the America’s Cup teams in the Louis Vuitton America’s Cup World Series, for the fastest, most breathtaking action yet.

  “The Red Bull Youth America’s Cup has changed the America’s Cup world – the teams saw that the new boats fit the young generation, who are very good at handling the speed,” says Steinacher. “The sailing leaders are picking younger sailors than before.”

  An extensive trials process has taken place worldwide to identify the teams that will compete alongside the six teams affiliated to the full America’s Cup teams, overseen by Roman Hagara and Hans-Peter Steinacher. Over 20 teams registered for the selection process, and the final six have now been confirmed, making a total fleet of 12 teams to compete in Bermuda in June 2017.

  ORACLE TEAM USA, the Defender of the America’s Cup, will support and mentor both Team BDA, the Bermudian challengers for the 2017 Red Bull Youth America’s Cup, and Next Generation USA, the American representatives in the 2017 events.

  Bermuda typically offers exceptional sailing conditions in June, with sparkling flat water and favorable winds that make the Great Sound a prime location for foiling. At 45 feet, the AC45F boats are the same challenging watercraft used by professional sailors in the Louis Vuitton America’s Cup World Series. While longer than a city bus, they deliver exceptional speed – potentially over 35 knots – when they rise up out of the water on their foils.

  This year’s Red Bull Youth America’s Cup teams, which for the first time include entries from countries such as Austria and Spain, are currently evaluating potential crew members and undergoing the training and preparation necessary to be ready for the rigors of the regatta. The teams will announce their six-person rosters in May, ahead of Qualification in Bermuda, when two pools with a maximum of six boats each will sail for a spot in the Finals. The top four teams from each pool will take part in the eight-boat battle for top honors.

  “So far, eight sailors from the 2013 Red Bull Youth America’s Cup have found positions on America’s Cup boats, including Peter Burling and Blair Tuke, who were on the Kiwi team that won the first Red Bull Youth America’s Cup. They went on to become Olympic Champions and earn positions on Emirates Team New Zealand in the America’s Cup,” Hagara points out. “It’s going to be exciting to see the racing this time around with the added dimension and speed of foiling.”

  Red Bull Youth America’s Cup gets underway in Bermuda this summer with Pool A and B Qualifiers June 12-16, 2017, followed by the Finals scheduled for June 20-21.

  Broadcast: The Red Bull Youth America’s Cup Finals will be streamed live on Red Bull TV. Red Bull TV is available on connected TVs, gaming consoles, mobile devices and more. For a full list of supported devices visit this page.

  Team List, Red Bull Youth America’s Cup 2017
  (in order by nation)

  • Candidate Sailing Team, Austria
  • Team BDA, Bermuda
  • Youth Vikings Denmark, Denmark
  • Team France Jeune, France
  • Next Generation – Team Germany, Germany
  • Land Rover BAR Academy, Great Britain
  • Kaijin Team Japan, Japan
  • NZL Sailing Team, New Zealand
  • Spanish Impulse Team, Spain
  • Artemis Youth Racing, Sweden
  • Team Tilt, Switzerland
  • Next Generation USA, USA

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.