RMSR Coastal Race 2019

i går, onsdag, var det änligen dags för segling. Det var Coastal Race, som Royal Malta Yacht Club kör som uppvärmning inför Rolex Middle Sea Race som startar nu på lördag.

Så här har veckan sett ut efter att en liten förtrupp landade på Malta i lördags natt. Söndagen lades på att lasta ur båten och gå igenom seglen, måndagen på att polera skrovsidorna och lyfta båten för en välbehövlig rengöring och botenslipning och under tisdagen fick vi gjort säkerhetsbesiktning samtidigt som Pelle och Simon var på säkerhetskurs/refresher.

Resten av besättningen kom på tisdag kväll, så vi tänkte att Coastal Race var ett bra sätt att komma igång direkt.

Starten gick inne i Valetta, där man normalt har mållinjen (starten går i Great Harbour på andra sidan udden, men man spärrar bara av hamnen för segling under lördagen. Vi startade med A2-gennakern för styrbord och kunde gippa i lä om alla i vår start. Halvägs ut på första benet såg det ut så här. Nice.

Sedan var det 10 nm kryss vätsreut. Bra speed och höjd, och vi drygade ut avståndet till den J/122 som väl var bästa benchnmarket i vår start. Ganska svårt att hitta rätt i vriden, men vi lyckades helt ok. Precis på slutet kom ett 50-gradersvrid mot nord som sorterade om en del mellan klasserna. Men vi hade i alla fal koll på båtarna i vår klass.

Efter rundning av Comino, känd för sin blå lagun, så kunde vi sätta gennaker igen. Här jagas vi av Ice 52 PrimaVista-Lauria som spikade totalt.

Ganska brant mellan öarna, där vi och Ice 52 var tvugna att riva och köra fock i 5 minuter, Davidson 69 Pendragon skörade sin gennaker rakt över och flera andra hade problem.

Efter det så fick vi en fin läns i 7-9 m/s tillbaka till Valetta.

Vi kände att vi var bra med, och alla båtar som var före i mål var över 50 fot. Och vi hade spikat vår klass. Superkul.

Totalen var svår att göra något åt, men det viktigaste var att teamet var igång och att allt funkade ombord. Lite extra kul att slå JPK 10.80 Bogatyr som vann Middle Sea Race totalt 2017. Och Jean-pierre Dick i sin JP54…

Alla resultat här.

Idag torsdag skall vi köra igenom stormseglen, göra en MOB-övning och fixa lite småsaker. Sedan är det Crew Party. Fredagen blir vilodag innan starten på lördag.

Rolex Middle Sea Race – websida
Rolex Middle Sea Race – Tracker
Blur Sailing Team – Facebook