Skip to content

17 Comments

 1. Petter Eriksson
  Aug 3, 2020 @ 13:56

  Underbar läsning, tackar!

  Reply

 2. Joakim
  Aug 3, 2020 @ 21:00

  Snygg debut av William Karlsson i Minicompisen!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 3, 2020 @ 21:01

   Verkligen! Och det är en cool liten båt!

   Reply

   • Joakim
    Aug 3, 2020 @ 22:05

    Härlig liten båt som med sin trimbara rigg och känslighet bör vara perfekt för en jolleseglare som vill börja segla kölbåt. Kul med återväxt!

    Reply

 3. Dan
  Aug 4, 2020 @ 09:22

  Ni har en otroligt vacker natur där uppe på västkusten, rena drömmen!

  Specialen är inte lika vacker, de nya tamparna är snyggast just nu :-). Men…Peter, du såg på min vanliga Race att de kan bli ganska trevliga för ögat med lite färg och ett par rutor i rätt form.

  Storen är för bukig och i mina ögon lite deformerad, focken har fin form men ser ut som den överlevt ett krig. När masttoppen bestämde sig för att frigöra sig från masten stoppade jag tillverkningen av det nya kryssstället som annars hade varit på plats nu.

  Men Coden och Spinnakern är fina :-)!

  En Dominant vill dessutom ha lite vind, svårt att helt tvätta bort blåsgenerna. Coden hjälper till men då skall den helst användas ;-). Tycker ni seglar Specialen otroligt skickligt bara efter några timmar i båten, ni har varit med i toppen från dag 1 och med bra motstånd. Med nya segel hade resultaten såklart blivit ännu bättre men nu är det som det är. Inte lätt att låna en fock för Tjörn runt heller.. när det endast finns ytterligare 1 Special på hela västkusten.

  Hoppas det blir någon segling till innan focken pulveriseras!

  Reply

 4. Mats Årman
  Aug 4, 2020 @ 11:22

  Underbar läsning och fina bilder 👍

  Reply

 5. Bo Cederlöf
  Aug 4, 2020 @ 16:28

  Vi såg på nära håll runt nästan hela banan hur aktivt ni seglade. Många gippar i hermanö ränna och korta slag nära gruset på utsidan. Att dessutom hinna dokumentera med riktigt fina bilder är en prestation. Fortsätt så! Bosse C.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 4, 2020 @ 16:53

   Hjälper ju inte mot gamla rävar i Starbåt 😃

   Stor grattis.

   Hur gick snacket när ni valde att slå ut mot märket så pass tidigt?

   Reply

 6. Bo Cederlöf
  Aug 5, 2020 @ 06:21

  Vi räknade med att kunna nästan sträcka till bojen. Sen hade vi tur att få ett rejält ostvrid och halvvind till bojen. Var förvånade att många följde land (John?) så länge. Vi trodde nästan vi missat en banändring!

  Reply

  • srsseglaren
   Aug 5, 2020 @ 07:57

   Consciousness awarness- intuitively perceived knowledge, i.e. good intuitions :-)

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 5, 2020 @ 10:01

   Hade ni någon idé om att det faktiskt stod en annan vind ute i havet?

   Vi hade ca 270 grader COG på babordsbogarna inne vid land. Det innebär att man hade prickat bojen i havet från Hermanö Huvud OM strömmen hade varit densamma ute i havet som inne vid land. Där var ju en ganska säker gissning att det var mer ström längre ut?

   Så här såg vårt track ut. Initialt pekar vi ju helt ok på märke, men när vinden dojade så drev vi iväg ganska rejält. Vår känsla var att ni gick vid den blå streckade linjen (som var rätt med ny vind i havet), och CB-66 gick vid den röda.

   Reply

 7. Mats
  Aug 5, 2020 @ 08:49

  De duktiga seglarna har alltid tur och finns på rätt ställe på banan. Grattis till segern!

  Men en stund senare var läget tvärtom. Vi var ikapp och förbi den andra NF- en(Nefi) en bit efter passage av Hättan. Vi gick på halvvind ut mot märket, och kunde till och med bära spinnakern hela vägen. Nefi slog tillbaka längs Hermanö och gick en bra bit söderut innan de gick mot märket. De vann 7-8 minuter på det vägvalet!

  Reply

 8. Bo Cederlöf
  Aug 5, 2020 @ 11:49

  Vi hade absolut ingen aning om nån annan vind. Å andra sidan finns ju alltid en teoretisk möjlighet till medvrid och då behöver man inte gå ända till layline. F. ö intressant att man kan gå från relativ nybörjare till gammal räv över en natt! Eller blir man det när man fyller 70?

  Reply

 9. srsseglaren
  Aug 5, 2020 @ 14:54

  Snabba båtar är vackra båtar, har aldrig ansett att Starbåten är vacker(eye of the beholder) men den kryssar obevekligen bra.

  På bild sex uppifrån räknat sitter både rorsman och gast i lovart, på bild 14 uppifrån sitter bägge i lä möjligen ngt lättare skotat på den senare bilden.
  Vet inte hur lång tid vinden minskade, men nytt trim på fock med att flytta upp skotpunkten samt mindre uthal och cunningham på focken hade inte varit fel. (Spridarna saknar tejp markeringar samt syns inte alls på bilderna så?).
  Tycker fockens form ser riktigt bra ut men att storen är för plan samt att buken i storen är för långt akterut, kanske inte i toppen av storen.

  Naturligtvis är det bättre med mer vind än och medvrid jmf konkurrenterna att föredra ;)

  Reply

 10. Hermanö Runt 2023 - BLUR
  Aug 6, 2023 @ 18:00

  […] Hermanö Runt har alltid varit mitt favoritrace. Men jag har inte haft chans att vara med de senaste åren. Senast jag körde var 2020, då i Dominant Race Special. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.