Pater Noster Race 2016

I lördags var det säsongspremiär för oss med Pater Noster Race.

Med Novan spikade vi mellanklassen ett par gånger, men med J/109 eller J/111 har vi aldrig fått till det på just den här kappseglingen. Osäker på varför, men det har alltid varit något…

I år lovade rapporten 5-6 m/s från syd, vilket kanske inte är vårt favoritregister mot alla större båtar. Men det skulle i alla fall innebära undanvind upp på insidan av Tjörn.

Efter jaktstarten i Skärhamn var det två långa sträckbogar; en BB ut i havet, runt en prick, och sedan in bland skären utanför Eggskär. Vi tog in en del på Xp 38 Blues och förlorade bara sekunder mot Pär Larssons First 40. Bra speed alltså på sträckbogar som borde gynna vattenlinje.

Sedan en kryss ut mot Pater Noster och rundningen där. Vi valde att gå höger/väster först innan vi tog oss upp under skären för strömlä, och förlorade 60-70 meter på de som gick vänster/syd direkt. Men vi gjorde en ok avslutning och rundade tillsammans med Farr 30 Mrs Freckles och First 40.

Brant halvvind innan vi till sist kunde sätta vår A5, som är en mindre slörspinnaker. Vi satte ganska mycket tidigare än många andra och var precis på gränsen. Men det gick fort och vi tog in bra på båtarna framför. Framförallt hade vi koll på Blues och den nya Xp-38:an Yolo.

Ganska byig vind upp förbi Åstol, St Dyrön och Kärrsön, men vi höll i det helt ok, och vi kom till slut i fatt Xp-38:orna. Nu öppnade det upp och vi peelade till A2 som är vår stora länsgennaker. Det var bra i 3 minuter tills vi insåg att vi missbedömt TWA på nästa ben in mot Wallhamn. Inte en chans att enkelt peela tillbaka, utan det blev att ta ner och sätta på nytt. Tjatigt. Det blev väl ett nollsummespel där vi tappade det vi tjänat på att byta till A2. Men vi hade i alla fall fått hissa alla gennaakers inom en 5-minutersperiod. Bra träning :-)

Vi var lite frustrerade över att allt inte funkade 100%. Men gänget har inte seglat tillsammans sedan vi gick i mål efter Fastnet – och det är inte så konstigt att man tappar en del rutin på 9 månader. Vi kan alla manövrar, men det är många små detaljer som man missar och man är kanske inte lika alert som när man seglat 20 eller 30 intensiva dagar tillsammans på en säsong.

Efter två ganska tråkiga sträckbogar så blev det en kul läns upp mot mål. Här seglade vi aktivt på minsta lilla skift och vindpust. Vi kunde sakta men säkert bocka av de minsta båtarna i vår klass.

pnr16-3

Stora klassen
1 J/111 Blur Peter Gustafsson SSVÄ
2 Gambler 38 Cheetah Evan Thorsson STSS
3 XP-38 BlueS Hans Johansson STSS
4 First 36.7 Rebel Yell Patric Wollmersson GAST
5 Xp 38 Yolo Janne Ågren DBS
6 First 36.7 RACCOON Lars Niklasson SSVÄ
7 M34 Mod TEKNOVA/ALBATROSS Bengt Falkenberg GKSS
8 Swedestar 370 STELLA Stefan Möller KMS
9 X-37 XBOX Jörgen Knutsson LDSS
10 First 35 Blade 2 Mats Berntsson STSS

Hela resultatlistan här.

pnr16-1

Det var långt fram till Oskarssons i Accenten (banan gick nog ganska mycket snabbare än man räknat med), men vi spikade i alla fall stora klassen. Kul med ett trendbrott för oss i den här seglingen.