Navstation 2.0

Vi har ju haft en ThinkPad T431s sittande i en docka på navbordet. Det har funkat mycket bra, men ibland har den varit i riskzonen då det både skvätter ner och hamnar verktyg och annat precis bredvid. Dessutom tar det ju upp ganska mycket plats.

Så när den skulle bytas så klurade jag på olika varianter. Nu valde jag en Thinkpad X1 Yoga, som är en 2-in-1 som kan “vändas ut och in” för att bli en tablet. Då kunde jag montera den i en liten hållare som jag limmat ihop av kolfiberplattor, där jag enkelt kan ta ur den efter race.

Den ansluts med 2 st USB-C; en för ström från ett 12-voltsuttag och en som går till en USB-hub som ansluter allt annat (AIS, H5000 NMEA, GPS, mm).

Anslutning till H5000 WebSocket sker via WiFi. I vårt fall en Dovado Tiny AC som skapar ett lokalt WiFi ombord, och sedan ansluter till en liten Telia 4G-puck (eller till WiFi i hamnen) för Internetacess.

Programvara är ju framförallt Expedition för navigation, väderanalys/routing och dataanalys. Men det blir även en del mediahantering och förhoppningsvis ett och annat inlägg här på bloggen.

På däck har vi en iPad, som både kan spegla PC-skärmen genom Remote Desktop, eller köra Ventus Pro som visar Expedition-data på ett smart sätt.

Och som så klart innehåller nav-appar. Framför allt Navionics & SeaPilot.