Skip to content

18 Comments

 1. D35 Aurora
  Sep 6, 2018 @ 12:19

  Done, Doublehanded :-)
  Hoppas på att revanschera oss själva med bättre segelhantering än i Dubbelt så bra, så vi slipper dumlänsa in bland skären norr om Björkö med spinnen fast i toppen…huh.
  /Mats

  Reply

 2. Bertil Rohlén
  Sep 7, 2018 @ 12:43

  Notera att BKSS Sista Chansen har ett lite annorlunda upplägg i år, anledningen är att en del tycker det varit långväga för två korta Banrace, så i år kör vi konceptet enligt Dubbelt så Bra för att kanske locka fler seglare, alltså först ett Banrace på c:a 1 1/2 timme för SRS 1,0 som direkt efter målgång startar race2 som blir en skärgårdbana på c:a 15nm, race 1 & 2 räknas samman till ett slutresultat, mer info på BKSS.se

  Reply

  • D 35 Aurora
   Sep 7, 2018 @ 21:06

   Bra idé, den banan är kul och mångsidig. Det är därför vi tycker det är kul att köra trots att det blir transport till Björlanda i höstmörkret på fredagkvällen:-)

   Reply

 3. Anders Dahlsjö
  Sep 7, 2018 @ 13:24

  Reply

 4. Anders Dahlsjö
  Sep 7, 2018 @ 13:49

  Bara 5 anmälda ännu på sailarena. Det kan väl inte vara riktigt? Höstknalten nu i helgen har 28 anmälda.

  Reply

  • Jonas Dyberg
   Sep 7, 2018 @ 22:31

   Kräftköret med start/mål i Hinsholmen hålls samma lördag (15 sep) som Sista Chansen. Eftersom J88.se ligger i Hinsholmen så väljer jag då dessvärre Kräftköret och sparar därmed 4 timmar transport. Förmodligen gör de flesta i närheten av Hinsholmen detsamma…

   Reply

   • Bertil Rohlén
    Sep 10, 2018 @ 09:09

    otroligt trist att få reda på att Slören lägger sin klubbtävling samma dag som en sanktionerad kappsegling, detta hände förras året också, så vi påtalade detta för ansvarig i Slören som lovade att ta hänsyn i år, dessvärre struntade man uppenbart i det :(
    känns ju märkligt att en VKSF klubb väljer att skapa egna förutsättningar och negligera sanktionerade tävlingar som naturligtvis tappar seglare, blir svårt att motivera Sista Chansen till nästa år om det kommer runt 10 båt till en segling som ingår i Liros och West sipe cup :(

    Reply

    • Carl Fjällman
     Sep 11, 2018 @ 10:04

     +1

     Reply

    • ML
     Sep 12, 2018 @ 22:14

     Utan att känna till hur resonemanget har gått så är Kräftköret 14e och sista seglingen i en serie. Helgen innan är det Höstknalten, helgen efter Öckerö shorthanded. Ingen uppenbar lösning annat än att ändra hela upplägget av serien vilket jag inte tror är så uppskattat bland deltagarna. Varför krockar det på senare år? Det har ju funkat tidigare…

     Reply

 5. Carl Peter Carlsson
  Sep 7, 2018 @ 14:00

  Pogo 8.50 kommer…

  Reply

 6. z
  Sep 11, 2018 @ 14:37

  Apropå deltagande i seglingstävlingar. Kanske en analys av segling i allmänhet, tävlingar i synnerhet och allra mest särskilt då typen ‘folkliga’ med gender och intersektionella hänsyn kan ge något annorlunda svar?

  Till exempel undrar jag varför kvinnor ska medfinansiera en båt till familjen som de förväntas se tävlas på avstånd medan de tar hand om barnen och övrig markservice? Hur gör ni som har båtar som ni seglar med kompisar (till exempel de i Comfortinan i tråden om Tjörn runt) några kvällar i veckan och några helger (säg tio) om året? Jag seglade själv mycket med kompisar på 90- och 00-talen, men nu med familj, barn, delad ekonomi och tid så känns det inte lika, ska vi säga inspirerande som 1995. Hur kan detta hanteras av sporten? Om vi utgår från att grisgrillningen från 70-talet är en ände av skalan, vad finns i den andra?

  Vidare undrar jag om seglingen tycker eller inte tycker det är ett problem att den är så homogen. Jag menar, det är ju inte bara män, det är bara svennemän dessutom. Som om alla besättningar kommer från Ludvika. Av Göteborgs befolkning är 23,1 procent, eller 121 312 personer, födda i utlandet (goteborg.se 2012). Vill verkligen ingen av dem segla? (förlåt Ludvika)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 11, 2018 @ 14:55

   Från mitt perspektiv är det enkelt. Segling är fortfarande en exkluderande sport. Och det görs alldeles för lite för att ändra på det.

   Om inte Sveriges ledande segelsällskap har ett tydligt erbjudande till en 23-årig ingenjörsstudent med jollebakgrund som vill kappsegla på skoj, så kan man vara säker på att man inte har det till andra motionsseglare heller.

   Man har inte ens ett vettigt erbjudande till mig :-)

   Och om en 35-årig seglare från Auckland kan bo 6 år i Långedrag utan att förstå var det kappseglas, så kan man vara säker på att man inte når ut i ytterområdena.

   Det finns massor av underlag, rapporter och trendspaningar både på SSF och hos SweBoat. Alla pekar på stora grupper av befolkningen som är sugna på att komma ut på sjön. Men vi ser nästan inga initiativ i denna riktning.

   På din konkreta fråga så kan man konstatera en större individualism, på bekostnad av att göra allt som en familj. Där är det vanligt att mannen åker på fiskeresa till Nordnorge med grabbarna varje år, samtidigt som hans tjej satsar på swimrun eller kappseglar med sina kompisar.

   Vi har sett ett antal amerikanska seglingsklubbar som med stor framgång har adresserat tjejer 35-45 år som tröttna på att vara en del av mannens hobby. Varför inte detta sker i världens mest jämställda land kan man ju fråga sig ;-)

   Reply

   • Peter
    Sep 11, 2018 @ 15:28

    provocerande skulle man ju kunna svara att klubbarna utgörs av sina medlemmar lika så som förbundet. Jag har dock på nära håll sett ljusglimta. ändringen från färgpyramiden till kartan som tas från gymnastikförbundet väcker förhoppningar att det satsas på alla olika grenar och typer av segling (inkl ren motionssegling/crusing). Det väcker åtminstone hos mig förhoppning.

    Reply

   • z
    Sep 11, 2018 @ 15:46

    Ja, så. Exempel på exklusion är lätta att hitta. Och de andra är få, men det är ändå glädjande att de finns. Varför inte ta tag i dem, t ex det du nämner med klubbar i USA som vänder sig till kvinnor. Individualism, visst. Men ändå inte ensamma. Det är inte fler Sven Lundin det blir direkt, snarare nya och andra konstellationer. Som tjejgäng. Så ditt exempel på killkompisarna i Comfortinan borde kunna vara ett tjejgäng, eller ett gäng sammansatt på annan grund och de behöver inte heller bo i en stadsdel där invånarna tror att röda byxor är något normalt på vuxna män.

    En exempelsamling kanske vore något. Och så skicka den till alla klubbar, tävlingsledare, båtförsäljare, försäkringsbolag vad vet jag, kanske till och med seglingsförbundet.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Sep 11, 2018 @ 16:01

    Exemplen finns. Medvetenheten likaså. Framför allt på SSF som är lyhörda och ser vad som funkar på andra förbund (som man ju bjuder in på Träffen för att prata om precis det här).

    Men man måste sätta lite tydliga mål bakom parollen “Svensk Segling – tillgänglig för alla”. Och vara lite tydliga med vad man förväntar sig av de tongivande klubbarna. I alla fall om man vill åstadkomma förändring på riktigt.

    Reply

 7. z
  Sep 11, 2018 @ 16:06

  Innehåll är bra för policies. Sannolikheten för dem att landa i praktik ökar då.

  Är inte övertygad att medvetenhet finns. Men om du säger det så.

  Reply

 8. Bertil Rohlén
  Sep 11, 2018 @ 16:12

  Sista Chansen, anmälan till ordinarie avgift t.o.m. idag 24:00 sedan ytterligare en hundring, men kanske viktigare är att vid efteranmälan gäller max SRS tal, alltså kan man inte anmäla sig utan undanvind segel och få lägre SRS, passa på att anmäla Er till en trevlig avslutning av säsongen, där konceptet i år är en Banseglings del och en Skärgårdsbana, för mer info seglingsföreskrifter etc. bkss.se

  Reply

 9. Bertil Rohlén
  Sep 14, 2018 @ 15:38

  Sista Chansen i morgon blir en spännande upplösning på bl.a. West side cup där Lady Godiva och Farrgo slåss om 1:a platsen med nästan samma poäng, så I morgon avgörs vem som drar längsta strået !
  även 3:de platsen är mycket jämn där Zlatan och X3M fajtas om den placeringen
  efteranmälan är möjlig fram till Rorsmansmötet 09:00 i morgon, för info se http://www.bkss.se
  prognosen lovar vind och sol :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.