Solo mellan broarna 2016

Ganska ofta är det det spontana och enkla som är det roliga. Den där tråkiga transporten som plötsligt blev en kappsegling, eller semesterracet där man vann en pilsner i baren.

solomellanbroarna16-1

Lite så är det med att segla solo runt Tjörn på söndagen efter Tjörn Runt. Man vill helst av allt stanna kvar i bingen, men när man kommer ut på havet så är det en fantastisk känsla av kravlöshet med 100% fokus på sin egen segling.

solomellanbroarna16-2

I år hade vi 27 båtar som hade anmält sitt intresse här på bloggen. 18 kom till start, vilket är helt ok. Det är lätt att det känns lite motigt när väckarklockan ringer och det är dimma ute. Men det skulle bli bättre…

solomellanbroarna16-3

Vindriktningen var SO precis som under lördagens Tjörn Runt, så det kändes safe att komma ut i fjorden öster om Brattön. Här valde många att gå “all in” och ta sig långt österut, medans jag, X-37 Qixi, Cheetah 30 och X-99 Piano stack söderut så snart vi kunde.

Min analys var att trycket stod mitt i fjorden, och ju fortare jag kunde möte det desto bättre.

solomellanbroarna16-4

Qixi & Cheetah i lä. Avvägningen var att köra nära Tjörn för att undvika ström, eller positionera sig för att det skulle fylla i från öster (eller söder).

solomellanbroarna16-5

Ser lite udda ut med J0 på peket, men i den lätta vinden så funkar det fint, och jag kan solo gå mellan denna och focken på ett vettigt sätt.

solomellanbroarna16-6

Jonas på Qixi hade kört lite matchracing och slagit på mig, så jag var lite sugen på att få till en split och sno åt mig vänsterkanten. Vid Soa och Galten kom vi i ofas och jag kunde ta ett långt slag ut i fjorden för att möte ny vind. Här stod 4-5 m/s så jag kunde gå till focken och sträcka söderut i en vind som sakta vred österut. Perfekt timing för en passage vid Gråholmarna där Jonas var tvungen att kryssa för att komma ut i mitt spår. Med lite släpp i skoten kunde jag utöka avståndet ut mot Dyrön.

solomellanbroarna16-7

Vid Tjörnekalv satte jag direkt min stora A2-gennaker. Jag visste att det skulle bli brant ut vid Äggeskär, men jag ville inte kosta på mig ett byte. Några passerande båtar undrade väl vad man höll på med, men jag klarade mig utan broach och kunde falla av ut mot Bredbåden.

En bra gipp ganska långt västerut för att komma in på västsidan Härön med bra vinkel. Qixi gick in i Kyrkesund men var rejält efter. Cheetah 3-4 distans bakom, men med bra drag. I efterhand verkar Cheetah ha tjänat 500-700 meter på Qixi (beroende på vem man frågar).

Safe nedtagning av gennakern vid kraftledningarna, och så code 0 österut. Men vid Hästskär inser jag att något inte stämmer. Magnus Lundhren kommer plattlänsande emot mig i sin Arcona 380 (på väg till Ellös antar man). Ostvind? Eller… jag börjar kryssa i en vind som snabbt avtar helt.

Parkering.

solomellanbroarna16-9

Efter en halvtimme ser jag Cheetah komma farandes. Och snart ligger vi båda och kryssar i ingen vind. Eller lite. Fast oftast ingen… Tröstlöst.

solomellanbroarna16-10

Sedan börjar båtarna dyka upp en och en tills fältet ligger samlat igen.

solomellanbroarna16-11

En bild från Qixi som kommer farande med lite sjöbris. Den vita pricken är Blur, där jag försöker göra vad jag kan innan brisen fyller på. Och de andra båtarna kommer ikapp. Notera den svarta himlen. Kan kanske betyda något?

solomellanbroarna16b-1

Det är ju ganska trixigt in mot Skåpesund, så jag bestämmer mig för att köra safe. Jag vet att jag är hopplöst sist på SRS och Micke i Cheetah förtjänar att vara först under bron. Så spinnakern kommer ner i god tid och jag går direkt till fock.

Det är ju kolsvart bakom bron, och jag ser rejäla kårar på vattnet.

Sedan vänder jag mig om och och ser hela fleeten komma in med spinnakers uppe. Ingen panik där inte. Tittar på den svarta himlen igen och börjar kryssa i snabbt ökande vind. Möter Cheetah som inte får in coden och sitter med rorkulten under hakan i ett försök att falla. Skiten har träffat fläkten.

Vänder mig om för att en sista gång se på de fridfulla spinnakerbåtarna. Nu vet jag att det är för sent för att få till en snygg nedtagning för många av dem…

Ibland är safe rätt :-)

solomellanbroarna16-12

Stökig kortkryss in under bron i 8-12 m/s samtidigt som himlen öppnar sig. Måste ha sett helt sjukt ut när en hel ghög solo-båtar kaos-kryssar i mål inom 2-3 minuter.

Solo mellan broarna 2016
1. Compis 28 Retro Balloon Staffan Cederlöf 1,032 07:53:00 08:08:08
2. Maxi racer Argentum Roger Ohlsson 1,092 07:48:25 08:31:31
3. Maxi Racer Tingeling Pelle Åkerblom 1,097 07:50:00 08:35:35
4. Dehler 29 Claris Jonny Petersson 1,134 07:53:00 08:56:23
5. Banner 28R Azur Michael Assarsson 1,151 07:48:35 08:59:20
6. Smaragd Speedy Gonzales Sebastian Wallman 1,181 07:47:50 09:12:31
7. X-99 Piano Hugo Norell 1,218 07:56:00 09:39:46
8. Dehler 35 Aurora Mats Andersson 1,258 07:47:00 09:47:29
9. X-37 QiXi Jonas Dyberg 1,277 07:48:05 09:57:45
10. Cheetah 30 Cheetah Mikael Vesala 1,319 07:49:50 10:19:43
11. J/111 Blur Peter Gustafsson 1,359 07:44:00 10:30:35

Västbris Lagom Emil Vilhelmsson 0,89 DNF
IF Gunnar Ödman 1,009 DNF
Albin 79 Amber Fabian Tillig 1,017 DNF
Smaragd 58 Malvina John Hansson 1,162 DNF
Pogo 850 Calypso Pelle Lindell 1,171 DNF
Maxi 1050 Maxie 1,194 DNF
Wasa 55 Långben Bo Cederlöf 1,277 DNF

IF Fredrik Jäwert 0,987 DNS
Cumulus Andreas Axelsson 1,085 DNS
Maxi Racer Fredrik Björklund 1,09 DNS
Maxi Racer Eldvatten David Selvert 1,099 DNS
Contrast 33 Grå Asko Malila 1,142 DNS
Bavaria 38 Cruser SigBritt Ove Siggelin 1,165 DNS
A22 Leif Caspersson 1,2 DNS
Elan 350 Vida Niclas Holmberg 1,241 DNS
Hanse 325 Andreas Magnusson DNS

solomellanbroarna16-13

Trevlig avslutning hemma hos Bo Cederlöf.

14 Comments

 1. D35 Aurora Aug 26, 2016 Reply

  Kändes som en seger att bara komma i mål med alla segel i behåll efter en till 90% lugn resa …verkligen som att segla in först i en vägg av stiltje och sedan rätt in i full kaoskryss med diverse lättvindsskot, andra skot, fall och nedhal fortfarande kopplade på däck. Fick precis ner code och spinn under däck innan störtskuren. Note to self: tydligen är jag liiite för optimistisk när svarta väggar dyker upp…
  Bra puls där ett tag :-)
  /Mats

 2. Mikael Vesala Aug 26, 2016 Reply

  Ja, man var lite felvaccinerad vid slutet efter timmar i bleke, och är inte beredd..
  Codezero och fock samtidigt i 8-12 m/s är inte snabbt….

  Men nesan över målgången är glömd nu. Det var en fantastisk dag på havet och jag lärde mig mycket!
  Vi ses nästa år !

 3. Bengt Aug 26, 2016 Reply

  När är det dags för en “riktig” singlehanded regatta på västkusten?

 4. JanF Aug 26, 2016 Reply

  Hej Peter,
  Är det 8 mm dynema du har som storskot? Fungerar det på en så stor båt som din?
  Mvh
  Janne

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 26, 2016 Reply

   Det är den som heter Magic Sheet 9 mm. Så klart skulle man vilja ha en tjockare tamp ibland, men den är vald för att inte kinka och löpa lätt när man släpper mycket.

   Vi har ju ett fintrim som som ger 20:1, och då är det aldrig några problem.

   • Jonas Aug 26, 2016 Reply

    Har du några fler bilder på hur ditt storskots ser ut ner till också?

 5. Mikael Vesala Aug 26, 2016 Reply

  Solo mellan broarna är så riktig en regatta behöver vara. Där finns kvalificerat motstånd, en härlig och respektfull stämning, och precis så lite regler som det behövs. Kom o kör bara, det räcker så! Bara det att man tar sin egen målgångstid är en härlig och helig approach…

 6. Jonas Dyberg Aug 26, 2016 Reply

  Den aktiva och rafflande soloseglingen var kanonskoj för mig i QiXi! Att på kryssen söderut kunna fightas med Blur och Cheetah gjorde mig lika förvånad som taggad. Bit för bit gled jag ifrån Cheetah medan jag mötte Blur i slagen. Ibland precis före och ibland efter tills vi kom strax söder om Wallhamn/Djupvik då Blur fick mer nytta av sitt code segel då det öppnade upp. Det var skoj så länge det varade och fortsatt taggad av att ha lägre handikapp än både Blur och Cheetah så kändes racet inte alls förlorat. Med min spinnakerbåt valde jag Kyrkesund och gick platt och fint igenom i den sydliga vinden med god fart. Cheetah med sin gennaker gick förstås utanför Härön och kom förbi rent fysiskt men SRS-mässigt var det inte uppenbart vem av oss tre som var i ledning här. Efter kraftledningen försvann vinden och vi låg i bleke i flera timmar tills brisen kom från väster och bakomvarande båtar kom ikapp med fyllda spinnakrar. Alla båtar som kom imål gjorde detta inom 12 minuter trots väldigt olika SRS. En spektakulär och händelserik dag på havet som avslutades på ett mycket trevligt och lättsamt sätt hemma hos familjen Cederlöf som bjöd på en fantastisk ”after sail”.
  Som Mikael precis skrev ovan så kan det inte bli mer ”riktigt” än såhär. Denna typ av upplägg känns rätt inför framtiden!

  • Hannu Aug 26, 2016 Reply

   Kan bli jobbigt med aftersailen om det är 100 båtar med nästa år :-)

 7. Hugo Norell Aug 26, 2016 Reply

  Ja, det var ett gott gäng som samlades under Tjörnbron på morgonen. Alla var artiga och väjde försiktigt för varandra för alla förstod att det var inte så lätt att manövrera ensam. Skönt för mig som ovan ensamseglarseglare i en X-99:a att det var svag vind. Hade hissat genuan och satt upp två tunna linor från fallhornet på var sida mot relingslisten för att slippa gå fram på fördäck och lyfta in genuan innanför mantåget i varje slag. Fungerade bra och kryssade utan autopilot. Valde att slå in mot Tjörn då det kom ett mörkt moln där och tänkte att det har nog vind med sig. Höll nästan jämt med Cheetah ner till Tjörnekalv. När jag rundade där var ingen bakomvarande båt inom synhåll. Satte på autopiloten på rorkulten och båten vinglade lite framåt. Hissade spinnakern först när jag passerat grunden vid Eggskär. Hade en underbar stund på slören utanför Härön. Gippade och gick in mot inloppet av Stigfjorden och tog ner spinnakern då. Kunde hissa den igen efter kraftledningen och få bra fart och såg att QiXi låg stilla en bit fram och Blur och Cheetah ytterligare framför. Efter en kort stund låg jag också stilla och fick under en timme se alla båtar komma bakifrån och sen stanna på samma ställe. Pratade med varandra mellan båtarna och hade det rätt gemytligt. Bytte till tunna spinnakerskot och försökte få spinnaren att stå. Såg åskmoln torna upp sig framåt. Det kom vind snett bakifrån och jag hoppades att den skulle skjutsa oss in under bron. Men nej, så lätt ska inte ett race avslutas. Upp med genuan och ner med spinnakern. Känna regnet piska mot kroppen och försöka kryssa in i rännan med genuan, backstagen, ledvagnen, rodret och koll på Gps:en. När jag fått ordning på grejerna var det dags att slå igen. Vann inte många meter i varje slag och fick ta ner genuan och segla sista biten bara på storen. Efter målgång kom solen och alla seglarna såg glada ut och gjorde tummen upp. Seglingen gav mersmak för mig som för de andra som skrivit och jag är gärna med någon annan gång.

 8. Bengt Aug 26, 2016 Reply

  Ok då. Kan man inte åtminstone få segla på en lördag? (-:

  • D35 Aurora Aug 26, 2016 Reply

   Då blir Bosse aldrig av med oss :-)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.