Skip to content

28 Comments

 1. Jocke_R
  Sep 30, 2007 @ 16:37

  Jag som trodde Russel var “köpt ” av Quantum, men Artemis verkar köra NS grejer. Vad ingår i uppdraget “strategic advisor” egentligen?

  Reply

 2. Emil
  Sep 30, 2007 @ 16:55

  Inga fler svenskar ombord

  Reply

 3. Seventh Wave
  Oct 1, 2007 @ 01:37

  Kärnan i besättningen består av handplockat folk av Russell. Till detta brukar det vara en till två av Torbjörns kompisar på varje race. Själv seglade jag Breitling regattan i Portals och Copa del Rey. I Porto Cervo var en kille som heter Mats Nilsson med. Tyvärr har jag ett arbete att sköta så jag tackade nej till Hyeres och Porto Cervo. Förmodligen har man hål i huvet…

  Seglen kommer från North New Zealand designade av Mickey Ickert (BMW Oracle). Ex Quantum bossen Larry Leonard var med som coach i chase boaten under flera regattor. Så Jocke_R, din fråga är berättigad.

  Inte helt klart för mig vilka ombord som signat för Oracle för nästa cupen. De flesta har erbjudande från flera team.
  Förifrån:
  Jeremy Lomas, Bowman, ex Team NZ
  Dick Meacham, Midbow, ex Team NZ
  Max Sirena, Mast, ex Prada
  Beach Henderson, Pitman och projektledare, Ex Pinta, abn amro mm
  Andrew (Meat) Taylor, Grinder, Ex Prada
  Pieter van Niewenhuyzen, Grinder, Ex Alingi
  Ross Halcrow, Trimmer, Ex BMW Oracle
  Jimmy Dagg, Trimmer, Ex Tem NZ
  James Baxter, Mainsail trimmer, ex Team NZ
  Torbjörn Törnqvist , rorsman
  Chris Hoskins, Boat captain floater,
  Gustaf Lidvall, Mainsail grinder
  Russel Coutts
  Ed Smyth, Strateg, ex BMW Oracle
  Juan Vila, Navigatör, ex Alingi

  Jag körde navet på Swan 601an och även på den TP52 som chartrades förra året på Copa del Rey, vi kom åtta då. Med den super satsning som gjordes för den här säsongen funkar det inte med en fritidsnavigatör så det blev till att grinda i år. Och att bli “petad” till förmån för Juan Vila känns rätt OK. Om inte annat så har det varit lärorikt att sitta på railen med honom. Själva hantverket med tid till laylines och hålla rätt på banan mm var väl ungefär som jag skulle gjort det själv. Däremot har Juan en oerhörd blick för vädret som jag saknar. Och naturligtvis erfarenhet. BTW det var varken Juan eller jag som missade bojen på det långa racet i Alicante… Ingen av oss var med då.

  Slutligen måste jag bara säga att jag tror inte riktigt att seglarsverige förstår hur stort det här är i Grand Prix kretsar. Här kommer en helt okänd svensk och sätter ihop ett team med mål att vinna Globals i Porto Cervo. Och så gör han det och dessutom totalseger i MedCup på vägen. Från början talades det om Russell Coutts nya båt och Torbjörn nämndes i en bisats. Nu möts Torbjörn av en oerhörd respekt av alla i Grand Prix cirkusen. Jag talade med Stig Westergaard, dansk med fet meritlista bla världsmästare i soling och Finnjolle. Han seglade som rorsman på den Österrikiska båten. När han fick höra att Torbjörn egentligen bara kappseglat i tre år sa han “Det är fanimej kneckande…”

  Och ja, det är Torbjörn som styr hela tiden, från start till mål.

  /Gustaf

  Reply

 4. Abbe
  Oct 1, 2007 @ 10:43

  Att styra hela tiden med en av världens bästa rorsmän som instruktör/coach är väl inte sådär jättesvårt? Det är bara att acceptera att det här är en sport för folk med riktigt gott om stålar, svårare än så är det inte. Köp dig en toppbesättning (utförsäljning nu efter AC), den snabbast båten med de bästa grejorna. Se till att du dessutom har gott om tid för träning och tävling.

  Men kul att en svensk vågar, vill!

  Reply

 5. Jocke_R
  Oct 1, 2007 @ 14:52

  Jag tror inte Russel sitter och viskar “lova, fall lite, lova, fall, fall” i örat på Torbjörn, no way.

  Det klart att det är lättare om man har ett bra gäng, snabb båt osv, men man kan ALDRIG vinna i såna här sammanhang om man har en “roderrunkare” vid pinnen. Så slutsatsen måste vara att Torbjörn är minst lika bra som vi andra ;).

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Oct 1, 2007 @ 15:10

  Men som svensk måste han väl nöta 10 år i samma båt för att få respekt :-)

  Reply

 7. Patrick Lindblom
  Oct 1, 2007 @ 15:22

  Det är bara att gratulera till en fantastisk satsning. Kul att en svensk faktiskt genomför detta, det tyder på en vinnarskalle utan like och skapar en förebild för alla andra som vill hålla på med racing. Keep it up!

  Reply

 8. Seventh Wave
  Oct 1, 2007 @ 21:01

  Jante-Abbe, jag visste att du skulle komma med en sån kommentar ;-)

  Klart det behövs pengar för storbåtssegling. Det kan väl inte vara en nyhet för någon som kappseglar med något som är större än en optimist. (det är inte speciellt billigt det heller). Särskilt på Grand Prix nivå blir det hisnande belopp. Problemet är att det inte räcker med det. Alla andra deltagarna har också stor budget.

  Varför är du så bitter?

  Är det bara för att båten inte är nerkletad med sponsorloggor som det inte duger i dina ögon. Jag har inte hört dig komma med samma kommentarer för t.ex Ericsson i VOR. De misslyckades ju dessutom senast trots proffs vid rodret.

  Reply

 9. Abbe
  Oct 2, 2007 @ 02:58

  Jag är inte bitter….:-).

  När det gäller Ericsson, eller Victory Challenge så finns det en stor skillnad, det är projekt finanserade av företag, men seglade av erkänt duktiga seglare. Hade haft det lite svårt att acceptera att Svanberg helt plötsligt ställer krav på att ratta! Att de misslyckades senast beror till stor del på en relativt blygsam budget i jämförelse. Här finns nämligen ett samband och några liknelser!

  Notera förresten “kul att en svensk vågar, vill”

  Som en jämförelse fast i en annan liga och en annan sport ser vi Chelsea FC som 2004 köptes av den ryska oljemiljardären Roman Abramovitj. Han anställde José Mourinho som ny manager. Med en miljardrullning i spelarköp vann CFC Ligan 2005 och 2006 (kan nämna att det tog 50 år från den första ligatiteln till den andra. Vad hade Chelsea FC varit utan stålarna?
  Så kom inte till mig och säg att det inte går att köpa sig till segrar och då kommer vi omkullrunkeligt till pudelns kärna – vad är definitionen på en god seglare? Störst plånbok verkar ju i dessa sammanhang betydelsefullt, det är ingen nyhet för mig iallfall. Men jag inser att jag är gammalmodig och kanske naiv när jag bedömmer seglare efter vad de presterar där förutsättningarna är likvärdiga, typ i Laser eller andra OS-klasser. Om det är Jante, jaha, då är det väl Jante. Och ärligt talat så skiter jag i vilket! Jag får väl tycka vad jag vill, eller finns det någon form av standardåsikt?

  Men som sagt, kul att en svensk vågar och vill!

  Reply

 10. Seventh Wave
  Oct 2, 2007 @ 18:46

  Whatever…
  Bara lite nyfiken, Abbe. På vilket sätt skall man vinna MedCup och VM i TP52 för att förtjäna din respekt?

  Reply

 11. Abbe
  Oct 2, 2007 @ 22:29

  Russel har gått den långa vägen till den nivå han är idag, för mig hade det varit naturligt om det var han som varit rorsman. Törnqvist har all min respekt för att han satsar på ett projekt, samma respekt hade/har jag för Stenbecks som satsade på Americas Cup, men de lät de väl etablerade seglarna stå som rorsmän. Då har man respekt för de som kämpat sig den långa vägen och har stora kunskaper i en komplex sport. Men märk väl, jag har respekt för Törnqvist och hans satsning. Jag hade haft all respekt för Törnqvist seglingskunskaper om han upprepade samma bedrift i t.ex starbåt, snipe, Laser eller varför inte Finn. Förstår du skillnaden? Jag tycker inte att man skall ge någon oinitierad belackare av vår sport chansen att till oss seglare säga att det inte krävs särskilt mycket förkunskper eller lång erfarenhet för att bli världmästare, i förlängningen skickar det en tvivlens skugga även på de seglare som kämpar hemma i viken…snacket kan ju gå så här “- det där med att kappsegla kan ju inte vara svårt, jag vet en miljadär som köpte en båt och besättning och så blev han världmästare!”

  Men som sagt, kul att en svensk vågar och vill!

  Reply

 12. Seventh Wave
  Oct 3, 2007 @ 10:33

  Bara ett fördydligande.
  Enligt TP52 class rules så seglas “Global Championship” som owner driver på samma sätt som t.ex. Farr 40. Rorsman måste vara ägare eller den som chartrar båten och dessutom ISAF category 1. Dvs inga proffs som rorsmän där. Därav att det bara var 15 båtar med på “VM”. T.ex. Caixa Galicia åkte aldrig dit eftersom de inte hade någon category 1 rorsman.

  I MedCup tillåts även category 2 och 3 som rormän. Dock har man en speciell klass i klassen för owner driver ( corinthian). Eftersom Artemis vann totalt vann de naturligtvis även corinthian trophy.

  Reply

 13. Abbe
  Oct 3, 2007 @ 16:16

  Vi måste gå tillbaks till sekelskiftet när prinsar och baroner drev den nobla konsten att kappsegla på sina fina yachter, med betald besättning och allt! Är det en sportlig utveckling vi ser? I och med att tennisen och golfen blivit något för “pöbeln” så är det inte intressant längre, segling skall vi både göra dyrt och otillgängligt!
  Den sportsliga nivån blir naturligtvis klart jämförbar med Jet Set cupen i St Moritz, vilka, mer än paparazzigänget och damtidningarna, skulle vara intresserade av ett sånt event? Världmästare i Jet Set ski World Cup!

  Ser du inte hur spexartat dett är, vad är skillnaden på att ha en egen coach som ger kontinuerliga tips på hur båten skall styras – och hur svårt är det egentligen att styra en TP 52 med en topptrimmad besättning som korrigerar dina misstag, och som sagt en coach/taktiker som fattar alla avgörande beslut! Min 13-åriga son skulle troligtvis styra minst lika bra under de förutsättningarna, han har visserligen kappseglat i 7 år så han kan i dessa sammanhang tituleras veteran!
  Men som sagt, kul att en svensk vågar och vill!

  Reply

 14. Patrick Lindblom
  Oct 3, 2007 @ 17:26

  Abbe, om du verkligen menar att den sportsliga nivån på TP52 är jämförbar med Jet Set cupen så får det ju stå för dig. Svårt dock att förstå varför du då lägger energi på att kommentera.

  Jag håller såklart med om att Russell har gått den långa vägen och är en av de bästa i världen. Men just därför är det ju naturligt att han i denna besättning är taktiker och inte rorsman! Det verkar ju dessutom vara ett vinnande koncept, tycker du inte det?

  En rorsman kan man coacha (fast inte från hur låg nivå som helst) men en taktiker kan du aldrig coacha. För att vara taktiker krävs många års erfarenhet och det känns ju helt naturligt att den bästa och taktiskt mest erfarna seglaren också är taktiker ombord och i praktiken också är den som fattar alla avgörande beslut.

  Det är i *den* meningen helt oväsentligt om det är ett proffs eller en amatör som står vid rodret. Rorsman är ju primärt farthållare. Bortsett från starten är det alltså även med ett proffs vid rodret taktikern som fattar de avgörande besluten. En professionell rorsman kör kanske något fortare och högre men framför allt klarar han att hålla koncentrationen längre, t.ex. i skiftande vågförhållanden, samt klarar närstrider på ett bättre sätt.

  Kul att du har så höga tankar om din son förresten. Det var ingen jante med och spökade i alla fall ;-)

  Reply

 15. Abbe
  Oct 3, 2007 @ 19:00

  Allt ljus faller på rorsmannen, eller? Men vi, även du Patrik, vet vilka som skapar resultaten, kom igen nu! Men vet vår omvärld om det?Finfin reklam för seglingssporten att det räcker med 2 års seglingserfarenhet för att bli världmästare i mogen ålder!
  Och ja, jag har mycket höga tankar om min sons seglande, och alla som vill seglingen väl borde göra något för att få fram seglare, annars har inte framtidens Jet Set seglare några duktiga taktiker, eller ens besättningar.

  Men som sagt, kul att en svensk vågar och vill!

  Reply

 16. Abbe
  Oct 3, 2007 @ 19:02

  Fina förebilder du har förresten Patrik, om det är den typen av förebilder vi skall ha, då kan 99% av våra svenska seglare lägga av direkt!

  Reply

 17. Patrick Lindblom
  Oct 3, 2007 @ 21:40

  Vad menar du, kan du upplysa mig om vilka förebilder jag har?

  Reply

 18. Seventh Wave
  Oct 3, 2007 @ 23:08

  Abbe. Vem är det som sagt att TT har två års seglingserfarenhet? Han har seglat i minst 35 år och bland annat varit ledare på seglarskolor i ungdomsåren. Han är, som alla på detta forum, en seglingsentusiast. Genom åren har han seglat längs kusterna med familjen som vi andra, på båtar som med åren blivit större och större. Detta har han klarat alldeles själv utan betald besättning;-) Han må vara ganska ny på kappseglingsbanorna men han är ingen landkrabba som inte kan segla.

  Du får ha vilka åsikter du vill och jag vet inte vad den den här diskussionen egentligen leder till. Jag försöker bara förstå varför du så kategoriskt nedvärderar detta. Du säger att det är kul att en svensk vågar och vill. Men när det sen går så bra som det bara kan då är det inte värt något för att:
  Han är amatör, eller du har inte sett honom på någon onsdagssegling, eller han betalar kalaset själv, eller vad du nu har för skäl.
  Det märkligaste var väl när du tycker att det vore värt mer respekt om någon annan styrde istället för han själv. Du tycker också att Coutts borde styra fast din 13 årige son skulle göra det lika bra.

  Jag vet inte vad du har för hangups. Jag träffade på en kille för några helger sedan som anförtrodde för mig att folk med rakstävade båtar inte kan segla. I ditt fall verkar det vara någons ekonomiska resurser som är måttstocken. Eller hör du helt enkelt till “antirakstävsfalangen” du också?

  Reply

 19. Marstrandsprofilen
  Oct 4, 2007 @ 00:36

  Jag måste medge att jag varit orolig. Vart är seglingen egentligen på väg ?

  Först blev tennisen en folksport. Sen golfen..

  Men nu känner jag mig lugn. Seglingen håller stånd som en av de enda kvarvarande riktiga rikemanssporterna. Skönt ! Så slipper man lägga av med det också.

  Marstrandsprofilen

  Reply

 20. Patrick Lindblom
  Oct 4, 2007 @ 07:49

  Aha nu fattar jag vad du menade Abbe. Du hänvisar till mitt inlägg #7(?). Det står jag absolut för. Visst är det en förebild för alla som vill hålla på med racing att det för en gångs skull är en svensk som driver ett projekt. Sådana som TT och Stenbeck skall mycket cred för att de “vill och vågar”. Det är det inte alla som gör även om de har pengarna.

  Att man sedan kan ha många förebilder (RC är en av dem) kanske har gått dig förbi.

  Du skriver att du inte är bitter, men du verkar faktiskt jättebitter. Varför har du dessa aversioner? Skall vi skippa storbåtsseglingen helt (om det inte är proffs som seglar) och endast köra OS-klasser i jolle eftersom det är det enda som visar vem som är den bästa seglaren?

  Reply

 21. Abbe
  Oct 4, 2007 @ 08:58

  Jag är bara en engagerad seglare och ledare som ideellt arbetar för att skapa fler seglare. Jag vet också vilket slit och ekonomiska uppoffringar under många, långa år som krävs för att komma hela vägen fram till IDROTTSLIG framgång. TT:s framgång i kappseglingen har framförallt möjliggjorts via en stor plånbok och en väldigt kort tid. Kan vi vara överens om det? Kanske jag är gammaldags som anser att en idrottslig framgång kommer av idogt tränande och tävlande, även när det tar emot. Vi har hundratals ungdomar som satsar all sin fritid på sin sport, de vet att deras träning ger resultat, vilket sporrar dem att träna ännu mer. Men så kommer det andra “förebilder”, med stor plånbok blir de världsmästare på rekordtid. Titeln blir då solkig och helt plötsligt blir det inte lika intressant när titeln i princip är en handelsvara. Alternativt kan de kanske en gång i tiden få ynnesten att åka på railen, eller viska i örat på en mulimiljadär. Men drömmen om att själva blir världmästare blir blott en dröm, för titeln mäts i antal dollar på kontot. Det är så ni vill ha det, eller?

  Det mina vänner är inte att vara bitter, det är att vara realist. Vad gör ni själva för att skapa nya seglare (mer än att sekondera grabbar med tung plånbok)?

  Reply

 22. En läsare...
  Oct 4, 2007 @ 13:24

  För att vinna på den här nivån krävs ett team bestående av många olika roller. En av rollerna är finansiär. En annan är taktiker. En är rorsman. Alla kan inte vara allt och det är väl bara kul om finansiären också är såpass duktig seglare att han kan ta rollen som rorsman. Ärligt talat förstår jag inte problemet. Möjligen är jag lite avundsjuk, but thats it !

  Mvh

  /E.L

  Reply

 23. lst
  Oct 4, 2007 @ 16:58

  Det är väl bara att konstatera att segling på många sätt har mer gemensamt med motorsport och hästsport än maraton.

  Att ha bra material är en viktig parameter i segling oavsett vilken klass man seglar i. Men det är ju inte den enda parametern som krävs för att lyckas. (Inte ens på optimistjolle-nivå har ju alla råd …)

  Reply

 24. Mr G
  Oct 4, 2007 @ 20:02

  Jag vet bara att avundsjukan är svår att dölja i alla sporter.
  Är det inte pengar så hittar man alltid andra anledningar att skylla sitt eget misslyckande och avundas andras framgångar.
  Jag och alla andra som sysslar med kapital krävande sporter borde klappa händerna och gratulera dom som lyckas. Som dom flesta vet så ger framgång framgångar.
  Mer pengar till sporten!!!!!!!

  Reply

 25. Peter Gustafsson
  Oct 4, 2007 @ 20:33

  Så här har det väl varit i 100 år? Utan dessa killar hade vi inte haft Americas Cup, Whitbread/VOR, Farr 40 & TP-cirkusen eller Gotland Runt?

  Det finns väl också en direkt koppling mellan stålar och OS-medaljer? Engelsmännen har duktiga seglare, men de har också mer pengar än alla andra. Den svenska modellen är väl en “folkhemsvariant” där man tittar lite snett på folk med pengar eller sponsorer. Oavsett om det är Torbjörn Törnqvist eller Jan Stenbeck. Kanske därför som relativt få förmögna människor i Sverige ägnar sig åt kappsegling? Och i förlängningen bidrar till tillväxten?

  Istället seglar man väl drake eller nåt lagoim blygsamt ;-)

  Reply

 26. Patrick Lindblom
  Oct 5, 2007 @ 08:08

  Abbe, om det är pengarna i sporten som är problemet då kan du ju inte ha någon som helst respekt för Americas Cup. Där är många proffs, men det är ju ändå nästan alltid så att de bäst finansierade teamen är längst kvar i slutstriden. Vad har det sportsliga då med saken att göra?

  Jag tolkar ditt inlägg som så att storbåtssegling skall bort för det kräver pengar. Skulle det vara bra för att “skapa fler seglare”?

  Reply

 27. Abbe
  Oct 5, 2007 @ 11:07

  Hej,
  Varför bryr jag mig att kommentera när ni hela tiden misstolkar/inte läser det jag skriver. I inlägg 11 skriver jag “Törnqvist har all min respekt för att han satsar på ett projekt, samma respekt hade/har jag för Stenbecks som satsade på Americas Cup, men de lät de väl etablerade seglarna stå som rorsmän.”

  Jag har aldrig någonsin skrivit att jag tycker att Americas Cup är det ena eller andra. Kan bara konstatera det du skriver stämmer, det är de bäst finansierade teamen som vinner. Den sportsliga aspekten ligger i att det trots allt är väl eteblerade idrottsmän som är i främsta rummet. Men visst, hade jag haft obegränsade resurser skulle jag också kunnat vinna Americas Cup, om inte annat i en amerikansk domstol! Då kommer kopplingen sportsligt – stålar! Jag beundrar de som seglar dessa båtar för deras skicklighet, och jag beundrar dessa finasiärer för deras engagemang. Men låt oss vara ärliga – visst kan man köpa sig en framgång! Och är vi ärliga så kan vi i ett större perspektiv diskutera vad som är en idrottslig bedrift. Carolina Klüfts VM guld skulle inte vem som helst klara av, det är en idrottslig bedrift. Ingen kan köpa sig Kallurs förmåga att hoppa över häckar och springa fort. Det är en idrottslig förmåga.

  Americas Cup är inget VM, har ingen VM-status, och man utser inte någon världsmästare. Americas Cup är ett event, en regatta och ingen gör något annat anspråk på att detta skall vara för vem som helst. Det är ett helt komersiellt projekt ut i fingerspetsarna. Den som betalar bäst får den bästa båten, den bästa besättningen, det bästa materielet. Alla vet att det är så! Men ingen blir världmästare! Det är inte ambitionen, eller målsättningen.

  Att någon kan köpa sig en Världmästartitel är enligt mina ögon inte en sportslig bedrift. Märk väl att jag inte ifrågasätter kunskaper, eller kompetens hos besättningen, de gör en en idrottslig prestation, det är i princip de som kastar spjutet, hoppar höjd, springer fort, hoppar längd och längst bak står en snubbe och får medaljen.
  Och visst finns det en koppling stålar – OS-medaljer. Den som har möjlighet att träna mest och hålla sig up to date med materiel har större förutsättningar att vinna, men han/hon kan ju inte betala en besättning som gör jobbet och sedan kliva upp på podiet, förstår ni skillnaden!

  Slut från Abbe!

  Reply

 28. PelleL
  Oct 5, 2007 @ 13:02

  Så det hade alltså varit bättre om Torbjörn Törnqvist pyntat satsningen, låtit Russel Couts styra och sedan suttit i land och druckit GT med dom andra ägarna? ….”pojkarna seglade bra idag”…=)

  Jag tycker faktiskt TT är gammal och rik nog att avgöra om villsegla själv det men var och en blir salig på sin fason.

  Skall man sedan vara petig blev inte Artemis världsmästare (utan global champion) för det kan bara bli i ISAF-klasser och det är inte TP52 (än är det kanske bäst att säga)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.