Close
Skip to content

18 Comments

 1. Erik
  Nov 9, 2008 @ 21:44

  Har de ingen karta med båtarnas positioner?

  Reply

 2. required
  Nov 9, 2008 @ 23:14

  Reply

 3. Richard
  Nov 9, 2008 @ 23:18

  Tack för ett super reportage!!

  Reply

 4. Dennis K
  Nov 9, 2008 @ 23:58

  Karta med båtarnas position finns tydligen bara på den franska versionen av Vendee globe´s hemsida, klicka på “cartographie” så kommer trackingen upp. Klickar man på “Map” den engelska versionen kommer bara en karta över rutten fram, ingen tracking.. kanske kommer senare.

  Reply

 5. Sture Smith
  Nov 10, 2008 @ 00:52

  Fantastsikt kul och bra repotage. Ett mkt bra initiativ. VendeeGlobe kan vara ett bra tema för en seglarpub.

  Reply

 6. Bamse
  Nov 10, 2008 @ 04:54

  Tjena P!

  Underbart att vara på plats i Le sables, eller hur?!

  ännu underbarare är fransosernas inställning till segling, racet & havet. Ingen build-up eller falsk hype infõr tävlingen, utan bara seglarna, teamen och som du skrev alla engagerade människor runt omkring. Det finns en härlig õdmjukhet därnere!

  Tänk om de andra stora sk “tuffa” ocean-racen kunde ha lite mer av den franska själen……..

  Reply

 7. Arthur
  Nov 10, 2008 @ 09:25

  Vad heter Pindar på Tracking? Jag hittar den inte.

  Reply

 8. Peter Gustafsson
  Nov 10, 2008 @ 10:44

  En bättre tracker har ni här:
  http://gitana-team.geovoile.com/vendeeglobe2008/?lg=en

  Intressanta strategier. Safran, Ecover och Roxy kör högt men rakt in i de starkare sydvästvindar som väntas. Resten av gänget verkar gasa på WNW mot NW-skiftet.

  Pindar heter “Bahrain Team Pindar“. Man verkar ha hamnat i trubbel, eftersom besättningsmännen lämnade båten några sekunder för sent (tror att de skall vara av på 5-minutersskottet). Vi får se vad det leder till.

  Cheminees Poujoulat krockade med en fiskebåt:

  At around 20:00 french time today, Bernard Stamm had a collision with a fisherman boat while he was working inside the boat. The bowsprit of Cheminees Poujoulat is broken and after assessment by the skipper cannot be repaired at sea. 72 miles after the start skipper turned around to head back to Les Sables d’Olonne. He should arrive at around 2 or 3 o’clock early Monday morning.

  Och Temenos ligger i land för att fixa elen.

  Reply

 9. PN
  Nov 10, 2008 @ 10:54

  Härligt, kul reportage, tackar!

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Nov 10, 2008 @ 13:15

  Också favorittippade Mich Des har problem. Verkar ha varit en tuff nat på flera håll.

  At 9h19 (French time) this morning, while around 200 nautical miles from Les Sables d’Olonne, Michel Desjoyeaux – the skipper of FONCIA – informed his team that he had decided to turn back to port. A small leak in one of the ballast tanks caused an electrical problem making it impossible to start the engine to recharge his batteries.

  The shore team is preparing for his return this evening to Les Sables d’Olonne, in order to carry out repairs and set off again, as quickly as possible

  http://www.vendeeglobe.org/en/news/5427/michel-desjoyeaux-to-return.html

  Reply

 11. Fredrik
  Nov 10, 2008 @ 14:21

  Härliga reportage Peter och underbara bilder. Lättar upp när man sitter förkyld och eländig på kontoret och regnet plaskar ner utanför.

  Reply

 12. Leino
  Nov 10, 2008 @ 17:14

  Jag är född i fel land! Tur du finns Peter, så jag iallafall får direktrapport på svenska. TACK!

  Reply

 13. Peter Gustafsson
  Nov 10, 2008 @ 20:14

  Ja, det går ju inte upp emot att sitta våt och kall i en fotobåt när regnet plaskar ner i kameraväskan, 3 meter vågor och fransosen som kör inte kan hitta bra positioner :-)

  Reply

 14. Erik B
  Nov 10, 2008 @ 22:49

  Kul att fotboll samlar så många entusiaster som 85.000. Det trodde jag inte, för 22 man som springer och jagar en boll i 90 minuter och sen blir det “kanske” ett eller två mål är inte så upphetsande. Nä, tacka vet jag segling där 30 utövare jagar varandra i tre månader. Det samlar 300.000 åskådare !!!

  Reply

 15. Håkan
  Nov 11, 2008 @ 19:17

  Vilket lysande reportage från starten av denna fantastiska tävling. Synd att man aldrig får läsa sådant i våra båttidningar, inklusive seglarförbundets tidning Segling, som ägnar mycket utrymme åt kappseglingar. Också Kryssarklubben borde kunna uppmärsamma detta. Heja på Peter, du har gjort ett fantastiskt jobb!!!

  Vendée Globe är nog den tuffaste kappseglingen i världen just nu. Tyvärr alltför fransk för att intressera oss i Norden där vi ju mest talar engelska som utländskt språk och därför aldrig kan ta till oss det spännande som händer i södra Europa, som just Vendée Glode t.ex.

  Själv var jag närvarande i Sables d’Olonnes vid starten för 1966/1977 års race. Det var oförglömligt. Det racet blev ett av det värsta. En seglare , Gerry Roufs, försvann söder om Cap Horn och rapporterades sedan omkommen. Isabelle Autissier, en framståene kvinnlig seglare, råkade ut för roderhaveri och fick bryta söder om Afrika. Men den mest fantastiska storyn handlar om Toni Bullimore. en då 55-årig engelsman vars båt slog runt sydost om Australienen i “the rowing forties”. I FEM dygn låg han utan mat och vatten ihopkrypen i en luftficka i sin uppochnervända båten sinnan den siktades av en australiensisk helikopter som sjösatte en gummiflotte som tog sig fram till Bullimores havererade båt, knackade på skrovet för att höra om det fanns liv där inne. Bullimore svarade och dök sedan ner och tog sig simmande under vatten ut till räddningen!!! Vilken bragd, vilken tävling. Så långt man komma från Champangebratsen i Sandhamn vid Gotland Runt. Peter, fortsätt din rapportering från Vendée Globe. Svensk kappsegling behöver det!!!

  Reply

 16. Håkan
  Nov 11, 2008 @ 20:47

  Slarvade med årtalen. Det jag 1996/1997 års race jag avsåg. Ber om ursäkt för detta.

  Reply

 17. Erik B
  Nov 11, 2008 @ 20:58

  Jag tycker att 12 skeppare av 30 som inte kommer från Frankrike är en fantastisk utveckling. Kanske är det det som gjort att de för första gången har en engelskspråkig variant av Vendée´s hemsida. Har sett fler fransoser som verkar ha insett att inte hela världen pratar franska t ex: “The English language version of Groupama.com will be available online in a few days.”. Även Thomas Coville med S´Odebo har översatt hemsidan. Saker är på “rätt” väg ;-)

  Reply

 18. Peter Gustafsson
  Nov 11, 2008 @ 21:19

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.