Vendee Globe | starten

Många har förberett sig i fyra år för just den här dagen. För andra så är det en dröm som går i uppfyllelse. Har man tur så väntar 90 dagar av stenhård fight runt jorden. Har man lite mindre tur kan det vara slut i eftermiddag eller om en månad i södra oceanen.

vendeestart-2.jpg
Man förstår att det är ett känslomässigt avsked från familj, supportrar och shore-team, men alla är ändå angelägna att komma iväg. Båtarna paraderar ut genom den smala hamnen, där supportrar fyller kajer och pirar på bägge sidor.

vendeestart-4.jpg
Man tror att det på startdagen var över 300.000 personer i land, 15.000 på havet, över 1.200 mediapersoner och ytterligare 120.000 uppkopplade på websajten!

Folk sjunger, skanderar sina idolers namn (vilken upplevelse för Samantha Davis när 10.000 fans skriker “Sam! Sam! Sam!”). Det är bengaliska eldar, tutor och flaggor. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jo förresten, när Milan tog emot Inter på San Siro inför 85.000 tokiga italienare. Men inom segelsporten måste detta ju vara helt unikt!!!

vendeestart-3.jpg
Här ser man hur bred Pindar är.

vendeestart-1.jpg
Alla i Les Sables d’Olonne engegerar sig. De gamla klassiska fiskebåtarna tas fram och görs fina. Och när de passerar apploderar folk. Tänk er det hemmavid, att Tjörnfiskarna skulle paradera under Tjörnbron medan publiken jublade…

vendeestart-7.jpg
Folk står tillochmed på stranden för att få en skymt av båtarna.

vendeestart-8.jpg
Vinden hade lagt sig från nattens 12-15 m/s och pendlade nu mellan 5 och 10. Men vågorna som hade byggts upp var fortfarande stora. Det var ganska många som var sjösjuka på de turbåtar som begav sig ut.

vendeestart-9.jpg
Här har vi en typisk 10 meters fotobåt med flybridge :-)

vendeestart-10.jpg
Båtarna provade lite olika segelsättningar innan start i den varierande vinden. Man har medhjälpare, sk “préparateurs”, med som ser till att allt kommer i ordning, innan de hoppar över i en RIB. Det är svårt nog ändå att komma iväg i en IMOCA-60.

vendeestart-11.jpg
Folk var heta på gröten i starten. Ecover var 4 sekunder för tidig och fick starta om. Förutom honom var det bara Pakea Bizkai, och senare Roxy, som valde vänsterkanten. Konsesus var att starta babord för att få ett långt ben ut i havet.

vendeestart-12.jpg
PRB, Paprec-Virbac och Gitana med i tätklungan.

vendeestart-13.jpg
BT med Seb Josse i ledning i de första rapporterna. Aviva med Dee Caffari bra med.

vendeestart-14.jpg
DCNS och Generali. Hamnade i skitvind i starten, men hängde på bra ändå. Förresten, har inte DCNS coolaste grafiken i seglen?

vendeestart-15.jpg
Pindar i en vindby. Det var väl 50/50 om man skulle ha rev eller inte, men den här besten gör sig nog bäst med. Man var sena i starten men seglade sedan upp sig.

vendeestart-16.jpg
Groupe Bel med bra tryck. I lovart Foncia med Mich Des.

Håll koll på deras web + positioner 4 gånger om dygnet.

Dags att åka hem!

Update: här kan man följa båtarna (snygg tracker).