Tjörn Runt 2012

tr2012c-2.jpg
Lite mycket power innan Rönnäng. Foto: Martin Börjesson.

tr2012-4.jpg
Dagen började så där. Hällregn och riktigt grått när vi meckade det sista, justerade riggen och kollade strömmen.

tr2012-5.jpg
Som vanligt är det en konst att välja rätt segel på förstasträckan. Det är lätt att bli sittande med för lite power men långa stunder låg den ändå på 12-14 knop. Vi körde medium/heavy-focken vilket visade sig vara rätt och vi kom bra iväg en tredjedel ner från den östra änden av linjen. Egentligen bara en Asso 99 och First 40 Teknova i lovart, och Bengt lyckades vi sega oss förbi så att de slog. De valde Källösund medan vi siktade på östra halvan av Tjörnbron.

tr2012-6.jpg
Den stora klungan låg i lä där de initialt gick mycket bra. In under bron var det dock sämre tryck på högern och gänget tappade en del och många fick slå.

tr2012-7.jpg
Glada miner efter bron.

Vi hade inte bestämt oss innan, men nu såg det ut att stå bättre tryck väster om Brattön jämfört med ute i fjorden. Och vi hade en riktigt bra bog genom nästan hela sundet. Ett par bra slag och sedan var vi igenom och i fatt några av trimisarna.

tr2012c-3.jpg
Det stod klart att vi hade tjänat massor på Teknova, Progressiva och de andra som gått österut. Men trycket försvann helt inne vid Tjörn samtidigt som det fyllde på på “Sverigesidan”. Bara att kliva över.

Vi slog tillbaka när vi trodde att vi skulle kunna sträcka söderut, och jag tror vi timade det slaget bättre än de flesta. GP42 AlCapone slog tidigare och när de kom ut för styrbord igen så var vi före dem (!). Karukera hade vi 100 meter bakom i lä och jag tror de tröttnade på det läget. Teknova och Asso 99 var långt bakom i lovart, så här var vi definitivt på topp.

tr2012-8.jpg
Men med lite släpp i skoten så går det inte att stoppa en First 40. I alla fall inte med en liten 36 fotare. De rann långsamt ifatt och förbi. Vi lyckades åka på deras häckvåg ett tag men när det motade igen så blev det för mycket skitvind.

tr2012c-1.jpg
Vid Rönnäng var de säkert 100 meter före och även Karukera hade segat sig ikapp och förbi. Jaja, nu blir det snart undanvind… Foto: Martin Börjesson.

tr2012-9.jpg
David kopplar gennakern. Han slet som ett djur som vanligt. Vi bestämde oss ganska sent för vilken väg vi skulle ta. Några prognoser pekade på att vinden skulle ligga lite ost om syd, och då lönar det sig för oss att gå på utsidan. Nu hade det vridit fortare än prognoserna och vinden låg redan på 190. Så det var bara att hänga på Teknova och Karukera in vid Klädesholmen.

tr2012-11.jpg
Vi satte stora gennakern strax innan Klädesholmen. En rejäl broach (bara för att roa publiken) innan vi kunde dåna norrut. Vi hade två killar ombord som aldrig hade seglat Tjörn Runt och de såg väl lite frågande ut när vi kom farande i 15 knop rakt in bland massa små skär.

tr2012-10.jpg
Ett sammanbitet gäng inför banans största utmaning.

tr2012-12.jpg
Vi valde att gå väster om djävulsthålet. Det är ett par båtlängder längre, men det finns lite mer manöverutrymme och marginal om något skulle skita sig. De andra tvp valde att gå ner runt kumlet och vi tjänade väl de 10 båtlängder som teorin säger. Upp mot Flatholmen blev det väl brant och viu broachade 2-3 gånger och tappade lite till Karukera.

Det är svårt att köra 157 kvardar gennaker på en lätt båt i gruset. Helst vill man köra “sin vinkel” och jobba sig upp och ner lite grann beroende på vinden. Men för att ta sig igenom här är det ömsom brant slör och plattläns. Svårt.

Vi plockade ner innan Flatholmen och passerade igenom utan större dramatik.

tr2012-13.jpg
Sedan tog det lite tid att få upp den igen och vi tappade kontakten med Karukera som var en bit före när vi kom in i Kyrkesund.

tr2012-14.jpg
Xp44 Too Bonita var lite giriga i Kyrkesund och fastnade i leran. De kom dock tillbaka och var nästan i kapp oss vid mål.

Efter Kyrkesund var det dags för målrakan. Är det inte alldeles för kort? Målet var så klart att jaga ikapp de två Firstarna, och vi körde så offensivt vi kunde. Nu hade vinden lagt sig lite och det var svårt att få igång planingen. Men efter ett par gippar lyckades vi i alla fall ta oss förbi Karukera. Men de slog oss med minuten på korrigerat och Teknova var 4 minuter före.

Vi hämtade in 2:39 (korr) på Teknova på Stigfjorden, så kanske man kan hoppas på en längre läns när de vänder på banan nästa år :-)

tr2012-15.jpg
Trimis med trassel efter målgång.

Klassen
1 Teknova/Albatross First 40 Bengt Falkenberg 04:49:01
2 Karukera First 40 Ola Sandell 04:52:01
3 Blur J/111 Peter Gustafsson 04:53:12
4 Flash V First 40 Erik Krister 04:54:17
5 Al Capone GP42 Christian von Trepka 04:54:51
6 La Veuve Noire Pär Larsson 04:59:18
7 stockmaritime ASSO 99 Hans Genthe 05:02:05
8 BlueS XP-38 Hans Johansson 05:06:07
9 TOO Bonita Xp – 44 Knut G Heje 05:09:18
10 Breezin XP-38 Morten Gaarud 05:10:26

Alla resultat här.

Totalt
1) Bengt Falkenberg, First 40, GKSS
2) Ola Sandell, First 40, CRSS
3) Peter Gustafsson, J/111, SSVA
4) Hans Christian Hols, 11 metre, KNS
5) Erik Krister, First 40, Sandefjord
6) Christian vion Trepka, GP 42, Gundefjorden
7) Halvor Seilöe Smith, 11-metre, KNS
8) Magnus Rassy, Hallberg-Rassy 412, BJK
9) Pär Larsson, First 40, TJSS
10) Hans Genthe, ASSO 99, Blankenese

Så klart är vi jättenöjda. Vi skall inte kunna rå på First 40 i dessa förhållanden, så en 3:e-plats i klassen är ju grymt. Jag brukar ju hävda att totalen är lite av ett lotteri, och i år var de stora båtarna gynnade. Men det är ändå kul att vara med i topp och det var ju bästa placeringen med egen båt.