Offshoresegling i La Spezia

Jag är just nu i La Spezia på Italienska västkusten, bland annat för att träffa Marco Nannini. Han är kanske mest känd för att han relativt snabbt gick från att segla OSTAR 2009, via Route du Rhum 2010 till att segla Global Ocean Race i sin Class 40 2011/2012.

Nu driver han ett center i Fezzano, precis utanför La Spezia, där man fokuserar på offshoresegling i Class 40, Mini 6.50 och Class 9.50. Man kör kurser, coachar och ordnar race.

fezzano15-2

Man har köpt ett antal Mini 6.50 som man driver själva, den här kom i går från Frankrike, och totalt finns det 19 minis i bukten. Så klart blir det bra racing. Och många av de som går kurser verkar också köpa egna båtar som nu ligger i hamnen.

Hade jag haft en mini i Norra Europa så hade jag allvarligt funderat på att lägga den här från oktober till mars. Det är seglingsbart hela vintern och man skulle få chansen att segla mot likadana båtar och seglare på alla nivåer.

Enda haken är att man inte får traila Minis i Italien, men de erbjuder sig att hämta vid Italienska gränsen om man inte vågar köra själv…

fezzano15-3

“Mowgli” is the official name of the Class40 Akilaria RC1 that Marco Nannini has skippered over the years under various sponsors such as “Sungard”, “UniCredit” and “Eutourist”; he later jokingly named her “Financial Crisis” when times were harder! This Class40, built in 2007, has an enviable pedigree. It is the only Class 40 to have completed two round the world races: first, the 2008-2009 Global Ocean Race in which it came third, and then the same race in 2011-2012 where it came second. It has also participated in important races such as the Transat Jacque Vabre 2007, the Round Britain and Ireland 2010, and the Route du Rhum 2010. “Mowgli” is now fully equipped to off-shore sailing activities for eight guests. The large cockpit and inside space make the boat ideal for the development of these activities.

Det är nyttigt att få Marcos input kring Class 40, som ju är en möjlig väg om man skulle satsa hårdare på solosegling. Framförallt vill jag förstå vilka fysiska krav som ställs för att segla en modern båt riktigt fort.