Caribbean 600 (eller Fastnet) på Celeste?

Jag tror alla har en så kallad “Bucket list”. Saker som man vill göra innan mana blir för gammal (eller dör). Det kan vara ställen man vill besöka, hav man vill korsa eller race man vill segla.

Några av dessa (fler än man tror) kan man göra i egen båt. Visst var det ett stort projekt för oss att segla Fastnet, men det går definitivt att göra. Men andra är det betydligt enklare att segla i en chartrad båt eller som besättning hos någon annan.

En av de båtar på Västkusten som gör mest sjömil varje år är Farr 65R Celeste of Solent. Är man inte på Svalbard, så åker man fram och tillbaka till Skottland. Många är intresserade av att segla med som besättning på dessa äventyr och det är ju ett perfekt sätt att komma lite längre än man brukar, och segla tillsammans med andra.

Steget från dessa turer till de lite tuffa racen är ju inte så långt, och jag tror det till stora delar är samma saker som lockar; att göra något utöver det vanliga, komma utanför komfortzonen och utmana sig själv.

Under 2017 och 2018 så kommer Celeste att kombinera sina långseglingar med ett antal klassiska race: Fastnet Race (26 juli–12 augusti), ARC till hösten och sedan RORC Caribbean 600 den (10-25 februari) och Heineken Regatta på St Martin den (26 februari–11 mars) 2018.

Vem vill inte vara med på det här:

Jag har lovat att vara coach för Fastnet Race, och hjälpa till med förberedelserna. Jag kommer också att segla med på Caribbean 600 och Heineken Regatta, och hoppas få med mig kul gäng på bägge de här regattorna.

Farr 65 är en design från 1999 (Celeste är byggd 2003) från Bruce Farr med målet att segla The Millenium Round the World Race.
LOA: 19.67 m
DWL: 16.90 m
Beam: 5.17 m
Draft: 3.05 m
Displ: 27,500 kg
I: 25.48 m
P: 22.83 m
J: 7.52 m
E: 8.29 m

Naturligtvis blir det svårt att hugga på topp-placeringarna som nybörjare i racet och i en båt som man inte har seglat massor tillsammans (och där kanske inte fokus är på att lätta varje detalj). Men det viktiga här är att genomföra racen på ett utvecklande, säkert och framförallt kul sätt.

Eventen omfattar två veckor; träning/uppladdning innan, och lite cruising efteråt.

Under våren kommer vi att ha några träffar inför Fastnet, där jag skall dela med mig av våra erfarenheter. Det finns fortfarande platser kvar (här). ARC är redan fullt.

Är ni sugna på att hänga med på racen i Västindien, gör intresseanmälan här eller här. Har ni frågor eller funderingar så får ni gärna kontakta mig på peter@blur.se

Utöver dessa race finns många fina äventyrsseglingar där man kan hänga på, både i Europa och Västindien. Se mer hos Sjösportskolan. Kalle och gänget där har bra koll har ordnat äventyrsseglingar i 25 år.