Julklappstips 2007


Från att ha varit specialutvecklat för proffsen så har nu navigations-, taktik- och routingprogram nu blivit både enkla att hantera och relativt billiga. Borde ge bra utväxling för de flesta havskappseglare. Expedition är det program som regerar.


2008 blir året då vi kommer att se massor av kul video från båtar och kappseglingar. Ett kamerafäste från Horizon True är det som gäller.


En bra barometer är ovärderlig. Vad sägs om en digital med trendanalys från klassiska Weems & Plath?
Kalendrar från bra fotografer funkar alltid. Rick Tomlinsons jubileumskalender, KOS Sail 4 Cancer eller Amory Ross första kalender.


…eller kanske kalendern från Dr Crash?


Mjuka klappar kanske inte låter så kul. Men alla uppskattar Equplite, Loups eller en rulle spectra som ersätter tråkiga schaklar.


Högt på önskelistan (i alla fall för shorthandseglarna) finns säkerhetsprylar. Spinlocks Deckvest slår det mesta. Man lanserade också en ny Mast Pro Harness under METS.

De flesta radarreflektorer funkar inget vidare. Kanske dags för en aktiv som gör att man verkligen syns när stora båtar kommer ångande. Typ Sea*Me?


…eller är det kanske AIS som gäller? True Heading är väl de som är på hugget i Sverige (och man har som vanligt rabatt till alla som skall segla GR). Nya AIS-CTRX tar både emot och sänder.


Till den som redan har allt kan man ju ge Magnus Rietz & Göran E. Johanssons 5.7 kilo tunga praktverk. “Sjömärken – kustens konstverk“. Missa inte heller utställningen på Sjöhistoriska museet.

Runt Sveriges kuster har människor sedan urminnes tider uppfört sjömärken av olika slag. Vissa av dem är vackra som konstverk. De har stått intakta i mansåldrar men anses inte längre nödvändiga för sjöfarten. Man får leta mycket länge om man ska kartlägga och avbilda Sveriges alla sjömärken. Ingen vet hur många de är eller var alla står. Denna bok är ingen komplett förteckning över sjömärken, de vackraste och mest spektakulära har valts ut. I Sjömärken – Kustens Konstverk dokumenterar och fotograferar Magnus Rietz tillsammans med konstnären Göran E. Johansson ett urval av dessa skönheter.

Kanske något av förra årets tips kan funka?

7 Comments

 1. Patrick Lindblom Dec 10, 2007 Reply

  Jag bara AIS-transpondern, så en av varje skulle bli kanon :-)

 2. Patrick Lindblom Dec 10, 2007 Reply

  Jo, förstås. Expedition har jag ju också…

 3. Anders Dec 10, 2007 Reply

  Eller kanske en eller ett par hjälmkameror till nästa säsong….

  Jag siktar på att ha två stycken med mig under nästa säsong.
  En fast och en rörlig…

 4. Pelle P Dec 10, 2007 Reply

  Anders,
  Vad menar du med “fast och rörlig”?
  Fantastiska filmer fr TR 2007, vad f-n ska vi med vintern till?

  Pelle P

 5. Lars S Dec 11, 2007 Reply

  Patrick!
  Då leder jag för jag har dessa + barometern!
  Flest prylar vinner!
  /Lasse

 6. Anders Dec 11, 2007 Reply

  Pelle P
  En fast monterad tex i Pushpit filmandes framåt.
  Och en hjämkamera/vanlig videokamera som åker fram vid tillfälle.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.