Skip to content

164 Comments

  1. Stefan P
    Aug 24, 2010 @ 08:06

    Men tyvärr Arkö runt under 50 anmälda så jag tror inte totala antalet kappseglande båtar blir fler. Det är synd om OXSS som är en fin klubb som satsar på att arrangera bra kappseglingar. För 10 år sedan kom den seglare som sökte en trevlig kappsegling i slutet av Augusti ner i mörkret på fredagen för att segla på lördagen. För oss som måste söka oss norrut hoppas jag att Nynäshamn lyckas etablera ett koncept som slår Sandhamn.

    Reply

    • Niklas/Tangosailing
      Aug 24, 2010 @ 10:24

      Arkö Runt hade i går måndag 49 anmälda, vilket faktist är sju fler än vid samma tidpunkt förra året då det tillslut blev 67? deltagare. Tyvärr har ju ett antal Södertäljebåtar valt Nynäshamn i stället, dock inte så många, tror det rör sig om tre båtar. Om deltagarantalet på Arkö sjunker beror det nog på andra anledningar.
      Jag är lite tveksam till NhSS deltagarantal då jag sett förut att många NhSS-båtar inte kommer till start. Kanske sätter dom upp en massa deltagare på listan för det ska se bra ut.

      Reply

  2. Patrick L
    Aug 24, 2010 @ 08:18

    Det är klart att det är olyckligt… och det vore väl konstigt om det inte blev fler båtar totalt när upptagningsområdet ökade så pass mycket?

    Varför var man tvungna att lägga racen samma helg…? Jag tillhör de som tycker att det är väldigt synd att det blev så här. Personligen hade jag nog hellre seglat i Nynäshamn som har mycket bättre logistik och fina seglingsvatten. Det hade varit kul att delta på något race som inte seglas i Sandhamn med omnejd och det hade också varit bra för seglingen att låta andra klubbar få vara med och utveckla svensk kappsegling.

    Samtidigt håller KSSS bra nivå på många regattor så jag tror säkert att även DataCom Cup blir en bra segling.

    Reply

    • David J
      Aug 24, 2010 @ 08:44

      Jag har ingen åsikt kring vilken segling som är bäst, eftersom jag aldrig deltagit i någon av dem (hmm Hyundai Cup eftersom den andra är ny). Men det är ett tydligt exempel på när vi kannibaliserar på varandras seglingar.
      Sedan är det ju tydligt att KSSS har något politiskt att framföra med att lägga seglingen där den är. Tråkigt att starta en regattas historia med en dispyt.
      Annars låter konceptet bra med 71 och 85 båtar anmälda, grymt för sporten när får vi något liknande på västkusten.

      Reply

  3. Gustaf L
    Aug 24, 2010 @ 08:38

    Verkar som Om flera båtar är anmälda till båda.

    Reply

  4. Jocke
    Aug 24, 2010 @ 09:03

    Vi får inte glömma bort alla andra race som går runt om i STHLM:s området. I Västerås anordnar Westerås Segel Sällskap Höstkroken där det förra året var 57 startande båtar. I år blir konkurrensen stenhård i klass 1, vad sägs om bland annat seglare som Christer Cederblad med båten Shakira som vann Sandhman Open i år, Anders Helmrich med sin Farr 30, Charles Tillander med sin grymma Dehler36a som för övrigt är till salu, Tomas Blixt föredetta skeppare på Ericsson 1 som rattar en Safir Special med en komplett North 3DL garderob, kolfiberbom, och de vassaste en genua på 176% i 3DL. Listan med uktiga seglare kan göras lång.

    Dessutom bjuder en utav sponsorerna B&C Marine på 20% rabatt i sin butik för dem som deltar i Höstkroken. En kryssning till Helsingfors med Silja Line och dessutrom en resecheck på 8000kr fins i vinst potten.

    Läs mer om seglingen på http://www.wss.se

    Reply

  5. Linus
    Aug 24, 2010 @ 09:12

    Alltså som jag förstår och hört kan vara fel så betalade väll aldrig bolaget (nått med Hyundai grävmaskiner) bakom Hyundai Cup något till KSSS för arrangermanget under 2 års tid. Sedan gick väll bolaget i konkurs och 100 fotaren ägdes av det bolaget så den har väll konkursförvaltaren. Men kan ha helt fel detta är rykten… och vem är det som driver Hyundai Cup nu?

    Reply

    • Micke G
      Aug 25, 2010 @ 18:12

      Att tycka och tänka utan alla fakta är lätt och vanskligt därför ska jag vara försiktig.
      Men en ny bil (Hyundai) som en del av prisbordet, som vad jag kan förstå har levereras varje år är inte kattskit och det år 100 fotaren vann fick 2:an priset.
      Att ordna en segling med den utvecklingen som Hyundai Cup från gamla nerlagda HSB Race hade och de det innebar för KSSS är unikt och kan bara jämföras med Bohusracet här på V-kusten, så jag tycker att Bertil S och gänget bakom seglingen är värda all rspekt istället för smutskastning.
      Vad beträffar det som sker runt en konkurs och vem som är skyldig till vad ect vinner ingen på att spekulera/gissa för mycket om.

      /Micke G. Gbg.

      Reply

  6. David J
    Aug 24, 2010 @ 09:28

    Tråkigt att höra om de turerna (men är inte förvånad).
    Tycker oavsett att det är synd när det blir kannibalisering av deltagar antalet.

    Reply

  7. Staffan Ljung
    Aug 24, 2010 @ 14:34

    Har anmält mig till Hyundia Cup och ser verkligen fram emot en toppintressant lördag. Enligt SMHI blir vindarna svaga (4 m/s) vilket gör att den hottade Mamban, Miss Conduct blir svår att tas med. Andra heta segerkandidater är Britt-Marie, Panache, Borta med Vinden, Vision 2, Axile och Wild.

    S-73 Calluna

    Reply

    • Mats V
      Aug 25, 2010 @ 09:04

      Nja, förhoppningsvis blir det nog lite mer vind än så – åtminstone i Sandhamn. Kul att så många kommer ut – lite synd att vi delar oss på två race.

      Reply

  8. cahlbeck
    Aug 24, 2010 @ 14:40

    Avantime Sailing kommer köra DataCom Cup med X99:a SWE 340.
    Kommer själv inte kunna delta då jag är nere på Orust i helgen men önskar teamet (delar av iallafall) lycka till. “avantimesailing.blogspot.com”

    Reply

  9. Karsten
    Aug 24, 2010 @ 16:24

    Hoppas vi får se fler seglingar i Nynäshamn. Det är riktigt bra seglingsvatten och mina erfarenheter är att det finns en riktigt bra klubb där som brinner för sina arrangemang. Nynäs skulle kunna vara ostkustens seglingsmecka. KSSS behöver verkligen utsättas för lite konkurrens. Sätt seglarna i fokus! Nu blir det Datacom cup för min del i alla fall…

    Reply

  10. Magnus
    Aug 25, 2010 @ 11:37

    Man skall inte tro på alla rykten som florerar runt. Det är helt uppenbart att KSSS försöker att ta åt sig äran för en tävling som Bertil Söderberg och c/o drev på ett mycket bättre sätt än vad KSSS någonsin kunnat åstdkomma. KSSS ser att Hyundai Cup hade ett vinnande koncept, det är ju därför de försöker konkurera med att lägga en ANNAN tävling just samma dag … Hyundai Cup har ju inte försvunnit bara bytt samarbetspartner och destination ..till en mindre girig kanske :-) Roligt är att se att det åtrovärda hemliga 1 a priset blir en TV i Sandhamn men att Hyundai Cup håller samma höga standard på priserna med sin miljöbil. Vidare florerar rykten om att HSB Race var även de arrangerat av KSSS vilket jag vet är felaktigt. Nog med pajkastning och hoppas att båda seglingarna blir bra för oss seglare som anmält oss. Själv seglar jag i Sandhamn i år pga att jag trodde jag anmält mig till Hyundai Cup så nog känner man sig lite lurad allt…

    Reply

    • Johan L
      Aug 25, 2010 @ 14:48

      Varför skulle KSSS ha något emot att bli sponsrad av Hyuandi Cup?
      Känns lite som Yking Cup… lite för lätt att lova guld och fina priser och sedan inte fullfölja sina åtaganden.

      Kul med Liros på köl- och jollesidan på Västkusten i år för de menar allvar och det har vi redan sett!

      Reply

  11. Linus S
    Aug 25, 2010 @ 14:43

    Vi seglar hellre på havet utanför Nynäshamn än att kajka runt på Kanholmsfjärden även om det är mer än dubbel så lång transportsegling.
    Om man vinner bilen kan man hämta den direkt så att det går fortare hem tro? ;)

    Men när får man reda på bansträckningen till Hyundai Cup, är det en hemlis till skepparmötet eller? Det har stått i inbjudan rätt länge nu att det kommer inom kort..

    Linus
    Team Räknäs

    Reply

  12. Peter Gustafsson
    Aug 25, 2010 @ 16:01

    DataCom Cup lördag 28 augusti
    Folklig KSSS-kappsegling lockar elit och amatörer

    På lördag avslutas havskappseglingssäsongen med årets festligaste och folkligaste kappsegling i KSSS regi, DataCom Cup på Kanholmsfjärden. Här kan seglingens glada amatörer i anrika träbåtar och bekväma familjebåtar på lika villkor utmana Sveriges främsta havskappseglare i deras snabba racingmaskiner. Närmare 100 båtar har anmälts till kappseglingen som utgår från KSSS bryggor i Sandhamn.

    Kappseglingen har nästan 30 års tradition bakom sig. Den seglades under 25 år som HSB Höstrace, där KSSS stod för tävlingsarrangemanget och där tävlingsmoment, kamratskap och lekfullhet tog lika stor plats. Under ett par år tog entreprenadföretag Hyundai över sponsorskapet och från och med i år är det nätverksspecialisten DataCom, som redan är starkt engagerat i segling, som driver och utvecklar kappseglingen vidare med KSSS.

    – Vi vill fortsätta traditionen med en folklig och lustfylld havskappsegling som genomförs på ett professionellt och roligt sätt, det är en fantastiskt kul säsongsavslutning, säger Ralf Aspholm, vd på huvudsponsorn DataCom och själv svensk mästare i havskappsegling.

    Tävlingen samlar några av de främsta båtarna och seglarna i svensk havskappsegling, men också många seglare och deras vänner i vanliga folkliga segelbåtar, från små Mälar 22:or till dagens folkliga och bekväma familjebåtar i plast.

    Genom att man seglar med ett enkelt handikappsystem, SRS (f d LYS), så kan de mindre båtarna tävla på lika villkor mot de större och snabbare, alla tävlar mot alla.

    – Det blir en fin och skyddad segling inne på Kanholmsfjärden, med individuella starttider utan trängsel. Alla båtar får en bogdekal, med Nr 001 för först startande båt, sedan allt högre nummer efter sitt handikapptal. Därigenom kan man enkelt följa var man ligger i fältet, förklarar Sten Edholm, tävlingsledare i KSSS.

    Bland de anmälda båtarna finns fjolårsvinnaren Mats Viktorin med sitt vassa gäng på X-332 Wiklunds, han får dock konkurrens av bland andra Ralf Aspholm med sin Sinergia 40 ”DataCom” och Anders Karéns Dufour 40 ”Du Får av Matrisen och ett koppel mindre och äldre båtar med gynnsamma handikapptal. Tävlingsformen med jaktstart, de långsammaste båtarna startar först, de snabbaste sist, kan göra målgången spännande, har lockat nästan 100 deltagare från ett 15-tal olika klubbar.

    Årets upplaga av tävlingen har utvecklats ytterligare med en mängd spännande priser att kämpa om. Förutom en 55 tums 3D-TV från Samsung till totalvinnaren, Line Honours, bästa ungdomsbåt och bästa tjejbåt så finns i år nya priser till bästa båt av fabrikaten Arcona, X-Yachts och Grand Soleil/Elan samt bästa Classic-båten. Till detta kommer också ett antal special- och vandringspriser att delas och lottas ut.

    För mer information, kontakta Sten Edholm, tävlingsledare KSSS, 070-5927557 eller Ralf Aspholm, vd DataCom, 0705-642880

    Reply

    • Linus S
      Aug 25, 2010 @ 16:46

      Hur kan de kalla en kappsegling på Kanholmsfjärden för havskappsegling?
      Och användningen av superlativ i första meningen, hur ska man tolka det? Att de på förhand vet att det blir den festligaste och folkligaste kappseglingen eller att alla andra KSSS-arrangemang är tråkiga och enbart för eliten? ;)

      Reply

  13. Roland Johansson
    Aug 25, 2010 @ 19:14

    Vad är detta för sportsmannaanda? För mig är det ett panikartat uttryck att man tappat en sådan uppskattad kappsegling som HSB race alltid har varit. Till sakens natur hör att KSSS har aldrig varit något bidragande till denna segling, tvärtom så har vi under alla år känt oss motarbetade därav flyttade HSB race till Utö vid ett tillfälle. Efter löften och vädjan från Sandhamn flyttade seglingen tillbaka och detta är enbart Team Calles förtjänst, han har varit en klippa under alla år och har en hög social kompetens.

    Att ett företag kommer på tillfälligt obestånd har absolut inget att göra med denna segling tvärtom så visar det på Bertil:s och Christels stora engagemang för seglingssporten.

    Det ryktas också om att KSSS skall kopiera det sista pris som jag personligen är pappa till. (Håll ögonen öppna efter ett Bruceankare med en gråsten monterat på en lackad teakplatta)

    Jag tycker vi skall hålla oss för goda för att vara osakliga och bedriva skitsnack om varandra men så blir det lätt när argumenten tryter.

    Det är väl fantastisk att vi lyckas få två kappseglingar att bli så stora samma helg.

    Hoppas vädret struntar i vad metrologerna säger.

    Vi syns på startlinjen välkomna till Nynäs i helgen men även nästa år.

    Vänliga hälsningar
    Roland Johansson
    HSB

    Reply

  14. CB
    Aug 27, 2010 @ 14:24

    Dags att lyfta tråden som efter allt skitsnack om arrangörerna verkar ha somnat av. Om någon är sugen på att få ta en närmare titt på Brenta 38 (snyggaste damen i hamnen?) eller X-Treme 25 så är det bara att knacka på. Vi finns i Sandhamn från fredag tidig kväll t.o.m. söndag.

    Prognosen ser ut att lova propagandasegling på lördag med sol och NO 7-8 m/sek och vi på X-Treme 25:an ser fram emot undanvindarna… :-)

    Reply

  15. Stefan P
    Aug 27, 2010 @ 15:34

    I brist på egen TT kanal tar jag en kortis om Arkö runt kommer det bli en express eller någon av låg lysarna (SRS) som tar totalen. Knappast vi som seglar en Dehler 33 med racing rigg men i startgruppen hoppas jag vi placerar oss bra om inte Aspecten med 1,4 får riktig rusch i kartongen. Men det är klart med mig som klart rostig trimmer kanske vi inte skall spänna bågen för hårt. Det gäller att vara före X 99:an. Båten är redan på väg till Oxelösund och jag sätter mig snart i bilen. Skitsegling till alla som skall tampas i helgen.

    Reply

  16. Peter Gustafsson
    Aug 28, 2010 @ 19:48

    Resultat:

    Datacom Cup
    http://www.ksss.se/sv/Kappseglingar/Regattor-20101/Datacom-Cup-28-aug/Resultat/

    paloma.JPG
    A22 Paloma spikade före J/80. Inte vilke A22 från 1948 som helst utan mycket titan & kolfiber här. Videsnutt: http://www.youtube.com/user/skotase#p/a/u/0/Fg_C4MVs_Ww

    Hyundai Cup ??

    Reply

  17. Peter Gustafsson
    Aug 28, 2010 @ 22:09

    Enligt Avatime:

    Samtidigt seglades Hyundai Cup där Royal Blue vann tävlingen, 2:a var IT Adviser med en Gambler 40. 3:a kom Hertzberg med sin entonnare. Har ej hittat så mycket info om tävlingen än.

    Andra kända båtar vr bl.a. Panache på en 6:e plats, Miss Conduct på en 8:e och Gransegel grabbarna körde in på en stark 12:e plats med en Bavaria 33 cruising som ändå är ett bevis på att Bavaria faktiskt kryssar. :)

    Reply

    • minime
      Aug 29, 2010 @ 00:07

      Kan man vinna utan giltigt mätbrev??? Royal Blue har inget giltigt mätbrev.

      Reply

  18. Peter Gustafsson
    Aug 29, 2010 @ 17:01

    Resultat från Hyundai Cup…

    Rapport från Jimmy på Miss Conduct http://samst.se/?p=547

    Och så kan man ju undra om det är ok att segla hem en bil utan giltigt mätbrev? Diskussionen var uppe redan inför Göteborg Offshore Race, då seglarna uppmärksammade GKSS på att Royal Blue inte hade något SRS-mätbrev (var det 1.74 . Då valde de att bara segla IRC. På två veckor borde de kunna ha ordnat sitt mätbrev?

    Reply

    • minime
      Aug 29, 2010 @ 19:50

      underligt att ingen lägger in protest. En del ansvar ligger visserligen hos arrangören men det finns minst lika mycket hos seglarna.
      Det är väl mer normal att det läggs in protest pga. någon har gått på märke eller gjort annat regelbrott Del 2 i KSR men när någon t.ex. seglar utan giltigt mätetal (ska det vara fritt fram att man kan sätter själv sitt respittal?), seglar med fel konfiguration (t.ex. code 0 fast men har inte mätbrev för det) så finns det ingen som lägger in en protest, mao man protesterar om någon får regelvidrig en liten fördel men accepterar om motståndaren får regelvidrigt en stor fördel.

      Reply

      • PS
        Aug 29, 2010 @ 20:01

        Det kan ju inte vara meningen att man ska behöva kolla att alla man möter på en segling har ett giltigt mätbrev. Det måste vara seglingsledningens avsvar. Det är ju också tydligt att Royal Blue är medvetna om detta. Med tanke på prispengarna (bilden) som var inblandade så känns det mer som ett rent bedrägeri. Jag kan inte se annat än att Royal Blur diskar i efterhand och återlämnar bilen.

        Reply

      • Patrick L
        Aug 29, 2010 @ 20:53

        Jag tycker man har nog med att försöka hålla sin egen båt compliant med mätbrev och säkerhetsregler, skall man som seglare även behöva korsreferera hela startlistan mot SSF:s mätbrevsdatabas? Nä, här tycker jag ansvaret vilar tungt på seglingsledningen. Förutom att sånt här med lite enkla rutiner borde kunna uppdagas FÖRE start så borde väl seglingsledningen protestera när det uppdagas, alldeles oavsett vad det är för priser, men särskilt när man vinner bilar!

        Reply

        • minime
          Aug 29, 2010 @ 21:43

          … seglingsledning kommer säkerligen också säga att de har fullt upp med förberedelserna.
          Det finns fortfarande krav enligt SRS-reglerna att mätbrev ska visas upp. Långt ifrån alla arrangörer har krävt det eller kräver att mätbrev visas upp. Nu finns det dock möjlighet för både arrangörer och seglare att kolla mätbrev. Det yttersta ansvaret ligger ändå hos seglarna. Om de inte kräver bättre regelefterlevnad så kommer det knappast blir det.

          Jag tycker att det tillhör förberedelserna att sätta sig in vad som gäller för konkurrenterna. Hur annars ska man veta om en båt får föra en asymmetrisk spinnaker eller ej eller om båten får byta mellan gennaker och spinnaker eller ej? Det är knappast något arrangören kan hålla koll på på banan.

          så länge inte seglarna kräver sin rätt kommer det troligen inte hända så mycket på detta område. (är det fult att protestera? skulle kanske vara ett ämne för sig)

          Reply

          • Patrick L
            Aug 29, 2010 @ 22:05

            Principiellt håller jag med dig, men i praktiken är det svårt att ha järnkoll på detta. Men det är klart, vore jag 2:a skulle jag ju kolla allt en extra gång…

            Men tycker du inte att seglingsledningarna också har ett ansvar att visa att det inte är fult att protestera? Förra året på Sandhamn Open protesterade en seglare på en båt som inte hade seglat banan. Protesten avslogs på formalia trots att båten – som var på väg hem efter tävlingens slut – vände och gick tillbaka till Sandhamn för att protestera och reda ut det hela. Vid det laget visste seglingsledningen att båten inte hade seglat banan men dömde istället ut ett 5%-straff för att de inte hade rapporterat rundningen korrekt (??!). Till slut utgick båten själv men en seglingsledning som gör så uppmuntrar inte direkt till att seglarna skall använda protestinstrumentet för mer sportslig rättvisa.

          • minime
            Aug 29, 2010 @ 22:51

            Det är säkerligen svårt att ha järnkoll på alla olika båtar. Troligen kommer man veta snabbt vad som gäller för de flesta konkurrerande båtar. Kollen om alla har mätbrev tar kanske ca. 1/2 – 1 timme för tävlingar som Lidingö runt och Tjörn runt. Är det den egna klassen skulle jag tror att det går på en kvart. Djupare koll tar längre tid.

            Jag har varit i kontakt med arrangörer som inte ville göra kontrollera mätbreven för att inte skrämma deltagare. Det förekommer även att arrangörer tillåter seglare att delta utan mätbrev för att få med ytterligare en deltagare.
            Baksidan är att man på så sätt urvattna systemet och regelefterlevnad. Jag tycker dessutom att det är ett slag i ansikte på de som sköter sig.

            Ska arrangörer vara tuffare i sin attityd? Om jag så borde seglarna berätta det för de. Sen kan man säkerligen diskutera hur man ska ha det på mindre klubb- och kvällsseglingar…

            Som jag förstått som avslogs protest pga. de inte satte protestflagga. Jag har lärt mig den hårda vägen att man ska visa protestflagga helst en gång för mycket och det spelar ingen roll om medtävlande ser den eller ej och om det är före målgång eller ej. Det gäller bara så fort ett brott upptäckts och man vill protestera ska den upp. Det är egentligen ingen skillnad mot att lära sig de andra KSR-regler.

          • Patrick L
            Aug 29, 2010 @ 23:41

            Det är rätt att de inte satte protestflagga. Men det var inte det som var poängen. Poängen var att seglingsledningen *själv* borde ha protesterat så fort de fick kännedom (av den felande själv!) att man inte hade seglat banan! Att inte göra det åtminstone av respekt för en tävlande som vänder om från hemseglingen är dåligt och som det verkar ett tydligt exempel på att seglingsledningarna inte vågar. Jag har varit med om en liknande händelse, på IMS VM 2007 i Norge. Då seglade självaste kungen inte banan (de rundade fel märke). Protest lämnades in av en konkurrent men avslogs på formalia (jag har för mig att man då byggde protesten på trackingsystemet). Genom några krumelurer kom man till slut fram till att ge kungen 20%-straff med hänvisning till att de hade seglat längre väg än banan. Då fick ORC rycka in och ställa den elementära frågan: Har någon hört talas om något annat straff än DSQ på att inte segla banan?? Den gången var snacket på bryggan att KNS seglingsledning inte vågade diska kungen för ett solklart regelbrott.

            Men som sagt – i grund och botten håller jag med dig. Seglarna själva måste protestera, senast nu i helgen råkade jag ut för en konkurrent som vid en märkesrundning skrek att vi inte hade plats trots att vi hade överlapp halva länsen. Som tur var försökte han inte trycka oss men om han hade gjort det – hade jag då protesterat? Jag tror att många seglare bara protesterar om det 1) är en viktig tävling och 2) man ligger bra till resultatmässigt. Det här gör att många inte protesterar på solklara och t.o.m medvetna regelbrott. Där måste vi alla shape:a upp oss – även seglingsledningarna!

  19. Nobbe
    Aug 29, 2010 @ 17:43

    Inget kolfiber i mätbrevet på Paloma

    http://www.ssf.se/tk/SRS/matbrev_detalj.asp?XD=2115

    Reply

    • minime
      Aug 29, 2010 @ 19:39

      för den båten gäller skärgårdskryssarregeln.

      Reply

  20. Allan Förberg
    Aug 29, 2010 @ 18:21

    Riggen på Paloma är inte kolfiber om ngn trodde det. Målad alu. Det sitter däremot en kolfiberbalk under däck och rullen är toppad med samma material. Plus en del titan i riggen. Vilket är helt OK enligt skärgårdskryssareregeln. Man får även bygga en kolpipa, men den straffas viktmässigt i dagsläget enligt regeln vilket blir mer dyrt än gynnsamt. Så det går inte att hacka på Palomas mätbrev. Skipper Torkel sitter dessutom i Klassificeringsnämnden gällande skärgårdskryssareregeln och har björnkoll på det hela.

    Häls Allan (ordf 22 klubben och taktiker/trimmer på Paloma på Datacom Cup)

    Reply

  21. Peter Elmér
    Aug 30, 2010 @ 04:17

    Synnerligen märkligt att Royal Blue har ett SRS mätetal på 1,74 och använder code 0. Än märkligare att Royal Blue inte kan uppvisa ett giltigt mätbrev ?? Det bör väl utan tvekan ligga på seglingsledningen att se till att regelverket sköts på rätt sätt.
    Annars en eloge till alla inblandade i Nynäshamn för ett bra genomfört evenemang.Nästa år blir det betydligt fler deltagare. Och som sagt,KSSS behöver få lite konkurrens.
    Gustaf

    Reply

  22. Large
    Aug 30, 2010 @ 09:54

    Imponerande av de två nya Arcona 340 samt Aspect 40 trots höga mätetal seglade upp sig i fältet.
    Paloma seglar säkert bra men som alla bruna-smala-konstig spinn-båtar seglar hon med ett för lågt SRS-tal…..

    Reply

    • Allan Förberg
      Aug 30, 2010 @ 23:16

      Tjena Large. Alla tre i Palomas besättning har seglat A22 SM dom senaste 15 åren med ett väldigt marginellt undantag.

      Reply

      • Large
        Aug 31, 2010 @ 07:09

        Ni är säkert duktiga seglare, men det börjar bli tjatigt, tjörn, gotland, och nu datacom. Kan man inte vinna utan att ha en långsmal båt av skärgårdstyp….
        Med er långa vattenlinje borde ni ha ett högre mätetal!

        Reply

        • Sam V
          Aug 31, 2010 @ 08:54

          Att duktiga seglare i långsmala båtar vunnit några tävlingar i år behöver inte innebär att det har för lågt LYS. Tittar man på resultatlistorna i nämnda tävlingar är det långt ifrån långsmal dominans. Och att en båt kanske bör justeras upp behöver inte innebära att alla ska det.

          Reply

          • Large
            Aug 31, 2010 @ 09:04

            Jag kommer nog också köpa en utdaterad lysraket vad det lider, köpa moderna segel och rigg, stå på pallen och känna mig duktig. Får väl använda min nya höglysare till crusing…

          • Sam V
            Aug 31, 2010 @ 12:29

            Gör det om du vill “känna dig duktig” och du tycker LYS-segrar är så viktiga. Du kanske inte vinner ändå. Eller skaffa en First 40, J 80, Dufour 40, X332 eller någon av de andra toppbåtarna. Att träna ökar möjligheterna till framgång. Det har sagts förr men vill du kappsegla på lika villkor segla entyp.

          • Large
            Aug 31, 2010 @ 13:18

            De båtar du räknar upp är alla båtar som jag tycker har ett realistiskt lystal.

        • Tobbe
          Sep 2, 2010 @ 13:47

          En topprustad A22 som man kan kosta på hur mycket kol o titan som helst och med ett löjligt lågt SRS på 1,17 är helt sanslöst lågt på en 42 fotare. Vissa A22 är hela 47 fot långa. A22 seglarna säger själva att A22 är världens snabbaste kölbåt visavi segelyta? Segelytan är inte direkt liten heller med genuor med fritt LP o som går ända förbi sittbrunn och spinnakrar som är klotrunda-maxade. Ändå har toppbåtarna i A22 klassen ett lågt SRS som är i nivå med Bavaria 34, Hallberg Rassy 34 och Sveakryssare? Är A22 inte snabbare än en Sveakryssare? Detta håller inte och Large har helt rätt.
          Problemet är ju att många små “opimpade” A22 inte har en chans mot toppbåtarna i klassen. Detta vet alla inom klassen, man måste sitta i “rätt båt” för att ha en rimlig chans att vinna. Därför helt rätt att SSF tagit bort regelbåtar ur SRS tabellen, men man måste också titta på hur varje båt ser ut i verkligheten annars så blir det inte schysst emot de 22:or som aldrig kan konkurrera på ett SM. SRS inom 22 klassen variera förmodligen inom 1,15-1,20 eller mer.
          Att Sintorn & co. helt klart är skickliga seglare det är en helt annan sak. Det finns också masssor av skickliga samkörda seglare.
          Tobbe

          Reply

          • ihgl
            Sep 2, 2010 @ 17:10

            Du borde nog gå in på sk22.nu och läsa vidare. De allra flesta A22:or, gamla som nya och som deltager på SM har chans till topplaceringar. Det visar statistiken genom åren. En del är raska i lätta vindar – andra i hårda. Det är ju själva grejen med en regelbåt. Eller hur? Sedan kan man ju undra litet stillsamt hur de båtar som brukar toppa i andra klasser är utrustade? Det kan väl knappast vara helt ovanligt att de med toppgrejor och segelmakare ombord etc ständigt når framskjutna placeringar? En A22:a för c:a 30 – 35 m2 segel på kryssbogarna. En del av denna yta befinner sig bakom masten på en omodern låg 3/4 rigg. Är väl inte så ruggigt imponerande. J – måttet snittar runt 2 – 2,25 m – en Smaragd har t ex 3,5 m – om jag inte tar miste. Och den längsta A22:an är knappast 47 fot!! Nej, det handlar om litet drygt 42. Generellt är A22:an en hårdvindsbåt – för att inte säga en extrem hårdvindsbåt. I lätta vindar går det inte så raskt framåt. Och SRS handlar väl om att hitta ett hyfsat snittal för olika båtar? Annars håller jag med dig. A22:an seglar fantastiskt i sitt register med sitt ynkliga segelplan. Men vore det en så enastående SRS-investering kan man ju undra varför så få skaffar sig en…

          • Tobbe
            Sep 3, 2010 @ 12:33

            ihgl du borde nog gå själv in på sk22.nu o titta på hur långa de längsta A22 är.
            Lystalet för A22 är satt på hedenhös/dacrontiden det här måste SRS kommitten faktiskt titta på. Jag trodde A22 var snabba båtar, men låga SRS 1,17 och i nivå med Svea och Bavaria 34 vittnar om något helt annat. Jämförelsen med en blytung strikt entyps Smaragd som är en R-båtsdesign haltar betänkligt, dom har krav på vävda segel och för dessutom bara X-fock med sitt SRS på 1,18. R-båtar typ 6:a går generellt betydligt bättre i lätta vindar så där är situationen gentemot en lätt o jätteslank kanotformad A22 precis tvärtom.
            Jo det är klart att de förhållandevis få båtar som kör A22 SM inte seglar i de båtar som jag menade borde ha ett SRS på 1,15 ;-))
            Att ständigt hävda att detta är en extrem hårdvindsbåt och att man därav ska ha ett jättelågt SRS stämmer varken med verkligheten eller SRS intentionerna. Att så få seglar A22 har säkert ekonomiska orsaker, det blir rätt dyrt med både extrem racerbåt och rimligt komfortabel semesterbåt för fru o barn.
            Tobbe

          • ihgl
            Sep 3, 2010 @ 15:24

            Låter ju de facto som om du är rejält imponerad av A22:ans seglingsegenskaper. Och det är ju något som måste få de flesta ägare av denna över 100-åriga retrojakt att bara bocka ocg buga. Och visst. Många i klassen är extra nöjda då de med sparpengar och åratal av slit äntligen lyckats få sina uttjänta 30-talsvrak i “mint condition” och fullt konkurrenskraftiga. De flesta jag känner använder också sina jakter som semesterbostad. Detsamma gäller även mig. Familjen huserar på det lilla utrymmet under sommarseglingarna. Vore vi fåfänga och prestigesökande miljonärer skulle vi med säkerhet seglat något betydligt större och modernare. Eller möjligen Drake eller liknande ?? De seglarna lär ju hålla till på litet större och komfortablare ytor under nätter och semestrar. Och vad beträffar längden på jakterna – den längsta seglande A22:an i Sverige är ritad av Harry Becker och byggd 1939. Den är 13,27 m lång och således c:a 43,5 fot lång. Jag fick kolla litet extra i tabellerna och begriper fortfarande inte varför båtar inte mäts i metriska mått. Måste vara något importerat påfund från senare decennier.. ;-) När det gäller SRS vågar jag inte vara lika tvärsäker som du utan litar tills vidare på historik/statistik och SRS-kommitténs kunnande. Vad beträffar jämförelsen med Smaragden vill jag bara tillägga att smaragdfocken har samma yta som många Genuasegel på en A22:a. Skillnaden består i att segelplanet där är högre och i stort sett helt fritt framför masten. Förtriangelytan på en A22:a är typiskt kring 8 m2 och stortriangeln någonstans mellan 14 – 18 m2… Inte så våldsamt imponerande – men visst är det förbluffande att de skär så lätt genom vattnet som de gör!

          • Nobbe E
            Sep 4, 2010 @ 12:17

            A22:ans SRS tal är sjukt lågt, Tobbe o Large har helt rätt 1,20 vore högst rimligt alla är ju övertygade om att dom är snabba. Eller? Det avspeglas iallafall inte i dagens låga SRS på 1,17, argumantationen runt detta blir ju patetisk. Att regeln är 100 år är helt ointressant, de gamla konstuktörerna visste presis hur man ritar en slank o grunt racerskrov. ihg skriver om förtriangel på 8 kvm och X-fock ostörd vind? En A22 har kan ju ha i princip hur stor genua som helst i och med att LP är helt fritt. Alla som har satt sig in i aerodynamik lite grand vet att ett överlappande försegel inte “stör” utan förstärker draget både på kryssen o halvvind massor. Jag har f.ö. aldrig sett en A22 som använt fock som inte går bakom masten. En A22 har inte alls en “ynklig” segelyta den ligger helt normal med övriga båtar jämfört med båtens deplacement. Det skiljer marginellt med t.ex. SA/depl. gentemot en Express. Det som skiljer däremot är att en A22 är c:a 5 meter längre!!
            SSF har justerat några skärgårdskryssare som legat helfel sedan “dacrontiden” t.ex. RJ och Sveakryssaren (+2%).
            Se´n att många halvgubbar bara har 22:or att “lattja med” på race är en annan sak, med tanke på seglarnas ålder så är det kanske inte aktuellt att ha ett gäng småbarn eller jo förresten kanske barnbarn ombord några soliga dagar på semestern, det kan nog funka en sommar som denna?
            Nobbe E

          • Svenne
            Sep 4, 2010 @ 21:59

            Nobbe skriver “Jag har f.ö. aldrig sett en A22 som använt fock som inte går bakom masten”. Vi seglade 22-272 Tricksonita med kryssfock (ca 6kvm) på X-pokalen 1999 samt 2001 (samtliga seglingar), 1998 vann vi X-pokalen med troligen en rekordliten genua (13.5 kvm 3,75 i underlik) och det i lättvind. Jag har inte blivit förblindad av de stora genuorna eller spinnackerna, min vilja att ta reda på vad som verkligen är effektivt har inte avtagit. Och mycket troligt ställer vi upp med fock på X-pokalen 2011 och förhoppningsvis bättre förberedda än tidigare.
            Så det har skett det du inte sett och med ett hyfsat utfall om än inte i topp.
            A22 är en klart intressant klass om man tycker om att testa gränser inom en regel, men trots olika konfigurationer så hjälper det inte om man seglar med huvudet under armen. Det vill till att man är bra förberedd på det också !
            Kul att ni är så intresserade av A22:an och jag hoppas verkligen på ett tillskott i klassen av så kunniga seglare som Large och Nobbe.
            Gentemot andra klasser har vi en grym fördel, vi behöver inte diskutera skillnaderna på båtarna ur ett negativt perspektiv (jag vet hur det kan låta i entypsklasser). Vi ser ju direkt att det skiljer, mer vid bryggan än ute på banan.

            Vill ni kolla resultaten så finner ni dem här och under kappseglingar http://www.sk22.nu/

            Kanske en bra tanke att alla som vinner höjer man SRS talet på och det direkt, då jämnar det väl ut sig till slut och må bäste man vinna är ett minne blott efter några år.

            mvh Svenne

            Helt frälst i A22:or men varken frälst i stora genuor eller spinnackers.

          • ihgl
            Sep 5, 2010 @ 03:13

            En liten detalj som kan förtjänas att omnämnas i sammanhanget är ju att de kvadratmeter man lägger bakom masten inte på något sätt linjärt ökar farten eller effekten (kryss). Så, ska det pratas aerodynamik så kan en tumregel inom seglingsteori jag snubblat över på nätet någon gång ge vid handen att ytan som överlappar storseglet är värd c:a en tredjedel visavi om den befunnit sig framför masten. Denna simpla tumregel kan förstås omgående komma att förkastas av de mycket auktoritativa experter på aerodynamik som dykt upp här i tråden. Den risken får jag ju ta. Hursomhelst. Det vore bra mycket effektivare att höja segelplanet och köra med motsvarande fock. Detta är också förklaringen till att t ex Smaragder, H-båtar och Expresser seglar så bra som de gör med endast detta segel.

          • Henke
            Sep 12, 2010 @ 23:27

            Dom här A22 seglarna påstår att båten är jättesnabb.. Okey, men samtidigt inte snabb? Detta resonemang håller ju inte. SRS 1,17 är ett mycket lågt mättal som helt klart tillkom på Hedenhös tid.
            Det blir nästan lika kul som när Sverigedemokraterna säger att invandrarna inte tar jobb men också att dom tar våra jobb ;-))

  23. Roland Johansson
    Aug 30, 2010 @ 14:00

    Rätt eller fel med mätbrev detta får kappseglingsledningen avgöra.
    Vi får inte missa att vi fick en fantastisk helg oavsett om vi var i Sandhamn eller Nynäshamn. Vädergudarna stod oss bi och gav oss bra vindar på havsbanan även om det mojnade och vi själva lyckades ta hem sista båt över mållinjen.
    Självklart skall vi ha tävlingsmomentet kvar men vi får inte glömma att vi skall ha kul det är därför som HSB race varit en så uppskattad tävling under alla dessa år. Att vi alla tre arrangörer lyckade klanta till oss på havet gör det extra roligt för de andra på prisutdelningen.
    Att Nynäs gästhamn gjorde en fantastisk insats och lyckades få ihop detta på den korta tid som stod dem till förfogande är fantastiskt. Naturligtvis var de småsaker som inte var 100% men så var det även efter 28 år på Sandhamn.
    Om man nu skall gnälla lite så tycker jag att det är lite svagt av alla som skriver under ett alias och inte vågar skriva ut sitt riktiga namn, all respekt åt Peter E, Peter G, Allan och Patrik och några till.

    Nu laddar vi för 2011

    Mvh
    Roland Johansson
    HSB

    Reply

    • MiniMe
      Aug 30, 2010 @ 16:25

      Roland, det är upp till arrangören att välja respitsystem och i viss mån även avsteg till reglerna.

      arrangören har dock skrivit att det seglas enligt SRS-reglerna och då gäller även C.1 och C.2

      AVDELNING C – VILLKOR FÖR KAPPSEGLING
      C.1 Allmänt
      En mätbrevsbåt ska överensstämma med
      a) SRS-reglerna,
      b) SRS-mätbrevet samt med
      c) dess anmälan.
      C.2 SRS-mätbrev och SSF:s Formulär för SRS-mätbrev
      a) En mätbrevsbåt ska ha ett giltigt SRS-mätbrev.
      b) Ett SRS-mätbrev ska vara baserat på en redovisning på ett ”Formulär för SRS-mätbrev”.
      c) SSF kan begära att redovisningen av uppgifterna på ett Formulär för SRS-mätbrev ska göras
      av en mätman.
      d) En mätbrevsbåt behöver inte ha sådant mätbrev som kan vara föreskrivet i båttypens klassregler.
      e) En kopia av SRS-mätbrevet ska finnas ombord när en mätbrevsbåt kappseglar och ska visas
      upp för kappseglingskommittén före kappseglingen.

      Tydligt hade det varit om någon hade protesterat då arrangören hade varit tvungen att diska berörd båt/deltagare.

      Reply

  24. Peter Gustafsson
    Aug 30, 2010 @ 15:36

    Jag fick följande kommentar från Fredrik Hedlund, tävlingsledare Hyundai Cup 2010:

    Jag tycker att det är olyckligt att “trash talk” och spekulationer tar så mycket kraft och tid. Vi seglar och arrangerar för att vi seglare skall få upplevelser som vi minns och skrattar åt under lång tid framöver. Royal Blue betalade in avgiften för att få ut sitt mätbrev i fredags (före tävlingen). Kanske inte helt optimalt men det är inte alltid man styr över egen tid. Hon hade samma mätetal förra året och man har inte gjort några förändringar som leder till högre SRS tal. Jag hoppas att alla som seglade hade lika roligt som jag och jag ser fram emot att ses igen i Nynäs lördagen den 27/8 Hyundai Cup 2011.

    Finns det ett motsatsförhållande mellan rolig kappsegling, fina upplevelser och att man följer kappseglingsreglerna?

    Jag förstår att man inte kan/vill ta i den här frågan nu. Och jag förstår att seglarna inte vill/vågar protestera för att förstöra den goda stämningen.

    Många tycker säkert att jag låter gnällig (som segelsportens Sverker Olofsson). Men jag är helt övertygad om att sjysst segling leder till fler seglare. Och roligare segling. Oavsett på vilken nivå man seglar så vill man förstå spelreglerna och veta att förutsättningarna är samma för alla.

    Så SSF, arrangörer och seglare gör sig nog en otjänst när man börjar tumma på reglerna?

    Varför skall jag eller andra betala in pengar för ett mätbrev nästa år? Ingen arrangör frågar efter det, och uppenbarligen kan man segla och vinna race utan. Och varför skall inte jag ta med en extra fock när andra verkar göra det? Eller strunta i en del av säkerhetsutrustningen?

    SSF måste bestämma sig. Man har gjort ett bra jobb med att styra upp SRS, men är det OK att strunta i reglerna så är ju stora delar av det jobbet förgäves.

    Reply

    • PelleL
      Aug 30, 2010 @ 16:54

      Du har givetvis helt rätt i det du säger…….följer man reglerna blir det roligare och bättre stämmning för alla. Nu är det så att TK och SRS-gruppen enligt kappseglingsreglerna inte kan agera direkt i sådana här frågor (eftersom vi inte är en intresserad part i en ev. protest) utan det är en fråga för arrangörerna och medtävlarna. Vad vi kan och måste göra är att förbättra dialogen med de klubbar som arrangerar kappseglingar för att få dom att förstå varför det är viktigt att man följer reglerna, speciellt på seglingar som Huyndai-cup där “prisbordet” har ett avsevärt värde både i pengar och prestige.

      Reply

    • Freddy
      Aug 31, 2010 @ 12:55

      Du har helt rätt Peter. “ärlig segling” som det står i regelverket är grunden till att det skall kännas kul.

      Att man sen på tex onsdagseglingar i den lokala klubben struntar i att kräva ett mätebrev och använder sig av kända mätetal har förhoppnings vi alla full förståelse för. Det måste ju vara enkelt att fixa lokala seglingar.

      Stå på Er. Fusk ska INTE slinka igenom!!!

      Reply

  25. Johan L
    Aug 30, 2010 @ 16:51

    Helt riktigt Peter! Du är inte gnällig, det går inte börjar tumma på reglerna då blir det verkligen buskis-segling av allt!
    Men nog arrangörerna frågat efter mätbrev, t o m när det inte behövs.

    Reply

  26. Seglare
    Aug 31, 2010 @ 10:06

    Jag har hört ryktesvägen att NSS anser sig ha rätt att göra undantag från reglerna.
    Visst! Men bör inte det göras innan tävlingen? Det framgår ingenstans att det skulle vara något undantag gjort.
    Jag jämför detta med friidrott, Övertramp i längdhopp är ok om det är en någon välkänd som gör det. bara det inte är mer än några centimeter. vi tävlar ju mest för att det är kul.
    Min övertygelse är att det är roligast och bäst för alla om reglerna följs.
    Hur många kommer tillbaks nästa år och tävlar om bilen om det ändå är godtyckligt vem som vinner?
    Det framgår hur tydligt som helst att mätbrevet ska finnas med vid kappseglingen men de har fortfarande inte något mätbrev.
    Huruvida deras segel är inmätta är omöjligt att svara på men deras båt är inmätt med fock och deras Code zero kan omöjligt vara inmätt.

    Reply

  27. Kristian
    Aug 31, 2010 @ 11:39

    Spännade att Royal Blues mätbrev inte innehåller någon Code0, om jag har tolkat mätbrevet rätt så ska FP-måttet på deras försegel vara 6,78 och det på en förtriangelbas på 7,30, det är inte ett överlappande försegel. Jag är även rätt övertygad om att man enligt lys inte får använda exotiska material i undanvindsseglen. Så även om båten är inmätt med tre gennakrar så skall Code0 mätas som ett överlappande försegel om det är i aramid eller liknande. Vad jag har förstått det som så satt det här seglet uppe under en stor del av racet och har självklart bidragit till en bra tid runt banan.

    Jag har svårt att tro att besättningen inte har varit medvetna om det här och undrar lite stilla hur det känns att vinna en bil på grund av att man har skitit i reglerna.

    Taget ur SRS-regeln:
    G.3.2 GENNAKER
    a) Halvbredden ska vara minst 65 % av underlikslängden.
    b) Duken i seglets huvuddel ska, om SRS-mätbrevet inte anger annat, vara av icke aromatisk
    polyamid (t.ex. nylon).

    Reply

    • MiniMe
      Aug 31, 2010 @ 15:15

      man får använda exotiska material i undanvindsegel om det finns med på mätbrevet.

      Men Royal Blue har inte mätbrev där det kan framgå.
      Fjol årets mätbrev innehöll inget Code 0 heller men asymmetrisk spinnaker.

      Reply

  28. PS
    Aug 31, 2010 @ 12:23

    Det kanske börjar bli dags för SSF att ta tag i detta. Som jag förstår är seglingarna sanktionerade av SSF. Frågan är ju om klubbar och arrangörer som struntar i att följa reglarna i fortsättningen ska få arrangera sanktionerade seglingar.

    Bevisligen skiter NSS i att följa reglerna. Det verkar ju tom som att NSS var medveten om att mätbrev saknades. Både NSS och representanter från HSB verkar försvara sitt agerande och hittar hellre fel på andra. Att Blur tillåter denna diskussion samt att det finns de av oss som är anonyma (för alla utan Peter).

    Reply

    • MiniMe
      Aug 31, 2010 @ 15:17

      det är distriktförbunden som ger sanktionen. Där kan man sig arrangera i och påverka hur det kappseglande ska vara i trakten.

      Reply

  29. Seglare
    Aug 31, 2010 @ 12:38

    Hur länge ska den här diskussionen fortgå innan NSS och andra berörda ger upp?
    Är det så här vi ska komma ihåg Hyundai cup 2010?
    Samtliga är ju överens om att mätbrev saknades och det är mot reglerna.
    Vad är problemet?

    Reply

    • SMn
      Aug 31, 2010 @ 13:17

      Tävlingsledningen

      Reply

  30. Johan Granath
    Aug 31, 2010 @ 16:31

    Skandal, eller?

    Sen tycker jag att ni kan börja posta under era riktiga namn era ynkryggar! / Johan

    Reply

  31. Patrick L
    Aug 31, 2010 @ 17:38

    Fredrik Hedlund och övriga på NSS är hyvens personer som jag vet har seglarnas bästa för ögonen och det är förbannat kul att segla där! Men att se mellan fingrarna på ogiltiga eller obefintliga mätbrev blir missriktat, särskilt i en tid då vi ju har haft incidenter med felaktig segelföring, obefintliga mätbrev etc. Det gällde ju inte bara Anthem på Sandhamn Open förra året utan också Wafi på Gotland Runt året innan och det finns även fler exempel. Det är tänkt som en positiv sak för att stimulera deltagande och glädje men det tar udden av hela tävlingen och gör att man ifrågasätter arrangörens ambitionsnivå.

    Även om det kan finnas praktiska problem – vilket jag har full förståelse för – så ser vi i denna diskussion efterverkningarna av att inte ta seglarnas önskemål om fair play på allvar. Vi hade sannolikt inte haft den här diskussionen alls om Royal Blue hade kommit sist, men desto viktigare då att lära sig av dessa tillfällen när vi har en segrare som tar hem en bil utan att ha ett giltigt mätbrev. På KSSS tror jag man lärde sig läxan den hårda vägen och jag tror inte att det skrämmer bort seglarna att man numera ganska fyrkantigt och som en självklarhet kräver oss på våra mätbrev före start. Har man inte ett giltigt mätbrev kan man väl för allt i världen få deltaga i seglingen utom tävlan men ingen tjänar på att släppa på regelverket i en tävling, särskilt inte med sådana priser. De som transporterar sig långväga för att vara med och fightas om en bil, presentcheck eller äran tappar ju då lusten ganska snabbt.

    Reply

  32. MiniMe
    Aug 31, 2010 @ 17:50

    Det går att anmäla osportsligt beteende och grov fusk med utrustning kan vara ett sådant.

    utdrag ur domarboken 2009.

    C BESTRAFFNINGAR – EXEMPEL PÅ SVENSKA AUTENTISKA FALL
    Handläggningen av ärenden angående KSR 2 och 69 (tidigare KSR 75) har varit något olika under åren.
    De följande exemplen har därför förenklats. Det saknar betydelse eftersom exemplen bara ska visa vilka
    typer av ärenden som har varit aktuella och vad påföljden blev för de tävlandes del.
    ….
    ….
    c) NN hade seglat en LYS-tävling med en båt
    som i väsentliga avseenden hade avvikit från
    standard och inte varit okunnig om detta.
    SSF diskvalificerade BÅTEN i tävlingen och lämnade
    ärendet vidare till TK.

    PeterK

    Reply

  33. Peter Gustafsson
    Aug 31, 2010 @ 18:03

    Royal Blue fick sitt mätbrev i dag: http://www.ssf.se/tk/SRS/matbrev_detalj.asp?XD=1722 Någon som har koll på läget kan säkert utläsa om det innehåller en code 0 eller ej.

    Gällande anonyma inlägg så har vi diskuterat detta tidigare.

    Naturligtvis hade det bästa varit om alla kunde skriva under sitt eget namn, men tyvärr är detta inte alltid möjligt. Seglarsverige är litet, och många tycker inte att de kan säga vad de vill offentligt. Rätt eller fel.

    Ofta är det på grund av att man sitter på flera stolar; som aktiv seglare har man en klar uppfattning, men som segelmakare eller kommittémedlem vågar man inte gå ut offentligt. Men också för att det finns en upplevd rangordning, där man som “rookie” helt enkelt inte sätter sig upp mot etablerade grupperingar. Folk har helt enkelt för mycket att förlora på att säga vad man tycker.

    Men för att få en helhetsbild så tycker jag det är viktigt att alla sidor av saker kommer fram.

    På 30,731 kommentarer här på blur.se finns endast ett par övertramp. Och när folk passerar gränsen så tar vi tillsammans tag i (eller ignorerar) det.

    Reply

    • Micke G
      Aug 31, 2010 @ 18:39

      Mycket bra sammanfattat Peter och den offentliga debatten här är bra och oftast saklig. Fortsätter debatten så kommer detta att innebära en självsanering till allas bästa.
      Att hacka på engagerade frivilliga är inte rätt väg utan att höja respekten seglare imellan och mot arrangörer gynnar alla. (jag vet jag har oxå gnällt i vissa samanhang och insett att det inte gör någon gladare)
      Nej det hänger på alla i “lilla seglar Sverige” att göra det bästa vi kan själva och hjälpa de engagerade klubbar/eldsjälar som finns.

      önskar alla som ska segla ihelgen en riktig “skitsegling” :-)

      Mvh Micke G. Gbg

      Reply

    • Patrick L
      Aug 31, 2010 @ 18:46

      Jag håller förvisso med om detta med anonyma kommentarer – det är vare sig möjligt eller önskvärt att reglera. Men jag vill i alla fall tacka alla som står för det ni skriver under eget namn. Det skapar ett mycket bättre diskussionsklimat och jag tror att fler sanningar och mindre rykten skulle spridas om man är tvungen att stå för det man säger med namn.

      Dock tycker jag att detta med att vara rookie mest är en fördel i diskussionssammanhang. Att jag från dag 1 har skrivit under eget namn är nog bl.a just för att jag är rookie och inte har en massa gamla lojaliteter att tänka på i seglar-Sverige. Jag jobbar för det som ur mitt perspektiv är för sportens bästa och om jag får ett par ovänner på vägen så hoppas jag att det uppvägs av att folk vet vad jag tycker. Jag tycker inte heller att man alltid måste vara så orolig för att man ibland motsäger sig själv. Det är inte konstigare än att man med åren inser att allt i livet inte är svart eller vitt.

      Reply

    • Palm
      Aug 31, 2010 @ 20:06

      Så vitt jag vet mäter en Code-0 in som försegel eller Gennaker, beroende av halvbreddsmåttet. Om de inte har haft med sig mer än tre gennakers, inkl deras code-0, och code-0’n inte är större än vad som är angivits som deras största gennaker (se mätbrev) kan jag inte se de är något fel.

      Förutom att mätbrevet kom en aning sent…..

      Reply

      • PelleL
        Aug 31, 2010 @ 20:42

        om en code eller gennaker är av ett annat material än nylon skall det också vara angivet i mätbrevet

        Reply

        • minime
          Sep 1, 2010 @ 01:13

          … Pelle, en del Code0 är sydda som flygande genua. i så fall får de vara av annat än nylon men då ska de mäta in som försegel också.

          Peter Kross

          Reply

    • Peter Gustafsson
      Aug 31, 2010 @ 20:58

      Reply

      • PelleL
        Aug 31, 2010 @ 22:56

        Kort sagt nej, inte med publicerade mätbrevet. På grovt ögonmått skulle den måttmässigt kunna vara en gennaker men materialet är ju uppenbart inte nylon och det borde i så fall varit noterat på mätbrevet. Om det är SSF’s eller ägarens misstag återstår att reda ut.

        För Huyndai cup är frågan dock helt akademisk eftersom båten inte hade något mätbrev i Lördags. Regeltekniskt är frågan solklar i mina ögon. Royal Blue hade inget mätbrev och borde inte fått starta. Problemet är väl kanske en gränsdragning mellan lokala klubbseglingar där “anything goes” och större sanktionerade tävlingar där man borde följa reglerna. Som jag ser det har ingen gjort något med illvilja här utan arrangören har agerat i (för) positiv anda för att lösa ett problem för en potentiell deltagare utan reflektera vad detta betyder för övriga deltagare.

        Som jag sagt tidigare har TK och SSF inga direkta möjligheter att ingripa i en sån här situation speciellt som båtägaren troligen varit öppen mot arrangören om sitt saknade mätbrev så någon grund att misstänka någon för brott mot regel 69 finns inte såvitt jag kan bedöma. Det som vi skall och kommer att göra är att öka informationsinsatserna mot klubbarna för att om möjligt undvika sådana här historier i framtiden.
        Pelle Lindell
        SSF TK

        Reply

        • minime
          Aug 31, 2010 @ 23:12

          …med andra ord är det fritt fram att välja segelgarderob när man väl har kommit överens med arrangören att segla på ett gammalt mätbrev (vilket i sig är ett regelbrott)???…

          Reply

          • Erik J
            Aug 31, 2010 @ 23:32

            *LOL*

          • Seglare
            Sep 1, 2010 @ 07:14

            De har inte haft mätbrev och ett segel som inte är inmätt och det går inte att diska dem?
            För många år sedan nuddade jag ett rundningsmärke och blev diskad. Det känns som ett hårt straff om Royal blue kommer undan med sitt fusk.

          • PelleL
            Sep 1, 2010 @ 07:33

            Eftersom ingen deltagare, kappseglingskommittén eller juryn har protesterat så är saken utagerad enligt seglingens regelverk…….SSF (TK) är inte en intresserad part enligt RSR och kan/får inte agera. Se KSR 60 och definitionen av intresserad part.

          • SMn
            Sep 1, 2010 @ 10:57

            Suck!! Inte undra på att kappsegling tappar deltagare när regelskrivaren inte har mandat att se till att regeln efterlevs. Du får ju fuska hur mycke som helst
            bara ingen ser det före protesttidens utgång.

          • PS
            Sep 1, 2010 @ 11:06

            Glöm inte att man måste sätta protestflagga…. Om du passerat mållinjen och därefter upptäcker fusk kan du inte protestera. Eller?

          • PelleL
            Sep 1, 2010 @ 11:48

            Nja….flagga behövs ju om man avser att protestera mot en händelse på kappseglingsområdet (KSR 61) tex. en båt som använder otillåtna segel. I fallet Huyndai Cup så hade det nog varit frågan om en begäran om gottgörelse (KSR 62) eftersom man påstår att kappseglingskommitten felaktigt låtit en båt utan mätbrev delta i seglingen och på så vis medverkat till att en båts placering blivit sämre utan att den (båten) haft skuld till det och då krävs ingen flagga.

          • MiniMe
            Sep 1, 2010 @ 11:53

            du kan även efter målgång sätter protestflagga och protestera. Det fick jag lära mig av förbundsdomare i samband med ett regelbrott på mållinjen.

            Som jag försökte antyda tidigare så finns ett ansvar även hos seglaren att protestera om regelbrott begås. Många strunta i det av olika anledningar och det gör det betydligt svårare att reglerna efterlevs.

            sen kan man diskutera vilket ansvar en arrangör har men även här har seglarna möjlighet att säga till hur en kappsegling ska vara. Lägg in en protest om man tycker att det är fel och reglerna inte efterlevs.

            I de flesta fall menar arrangörer väl i liknande situationer. Man vill ogärna säga att du får inte vara med pga. mätbrev saknas, tillhörighet till rätt klubb saknas mm. Arrangören kanske inte alltid tänker på konsekvenserna. Diskussionen skulle vi troligen inte ha om berörd båt hade kommit sist.

      • PS
        Sep 2, 2010 @ 08:06

        Jag tycker breddmåtten på storseglet ser lite konstiga ut. De breddmått i förhållandet till P-måttet motsvarar ett normalt försegel. Har inte RB en bedydligt större akerrunda än det?

        Reply

  34. Bertil
    Aug 31, 2010 @ 18:18

    Oavsett om man kan vinna en bil eller bara äran så måste alla följa spelreglerna.
    Tyvärr lämnar detta agerande från NSS och Royal Blue en sur eftersmak till alla seglare som var där för att segla på shysst sätt.
    När man dessutom har sätt hur Royal Blue forsade fram i 10 knop i 7 knops vind med sin Code Zero så blir man ju ännu mer förbannad.
    Den bästa seglaren vinner inte utan den som är bäst på att fuska.
    Tråkigt på ett annars bra arrangemang av NSS.

    Reply

    • Seglare
      Sep 1, 2010 @ 07:16

      Det här borde väl leda till att folk avstår att komma nästa år?

      Reply

  35. Björn
    Aug 31, 2010 @ 22:13

    Ibland fattas fel beslut i stridens hetta, det kan hända den/de bästa.
    Dock brukar det rätt beslut framstå mer klart i efterhand.
    Anser att detta är svart och vitt. Royal Blue har klart brutit mot reglerna och bör därför naturligtvis diskas. Om inte för denna trevliga tävling och dess tävlingslednings rykte framöver!

    Reply

  36. Erik J
    Aug 31, 2010 @ 22:48

    Av alla trash-talk jag har bevittnat på blur.se, så båttnar ju alla m.o.m. på mätbrev, LYS/SRS. Jag tror ni borde vara lågmälda allihop; med och utan code X, kevlar, dacron eller indisk bomull.
    Jag forsökte, under TR, att varna för att sammelikna epler och päron. Några skrattade; och fattade aldrig accosiasionen *LOL*
    Varför i hel*ete är en “hot A22’a så mycket värre en en “hot fetröv”?
    Här hyllar man moderna båtar med highteck gear; men när en classic forsökar att kopiera…….då är det fyfyfyfy…..
    Inte för at jag “high-teck’ar” (den var svensk va’) en “bäverhydda”; men “dom” har vel all rätt att göra det…..innom gällande regler.
    Jag tycker forumet; inkl.

    Reply

    • Erik J
      Aug 31, 2010 @ 22:50

      forts.:……inkl. Peter G. ber “for sin syke morsa”………

      Reply

      • Sam V
        Aug 31, 2010 @ 22:55

        Ett tips: Oavsett vilket ditt modersmål är så kunde det vara en idé att fundera en gång till innan du publicerar dina inlägg. Gärna redigera lite också.

        Reply

        • Erik J
          Aug 31, 2010 @ 23:05

          Tydligen fattar du vad jag sejer “Sam V”….Vad är då problemet?
          Modersmålet????

          Reply

          • Anders Karlsson
            Aug 31, 2010 @ 23:17

            Personligen tycker jag första grundläggande steget i en sansad och saklig debatt är att hålla en rimlig nivå på språket. Talspråk hör inte hemma i en skriftlig debatt som dessutom skapar mer missförstånd än nytta.

            Anders Karlsson
            Varberg

        • Erik J
          Aug 31, 2010 @ 23:10

          Ett tips “Sam V”: Diskutera aldirg modersmål på blur.se!

          Reply

    • Peter Gustafsson
      Sep 1, 2010 @ 07:36

      Erik,

      det är kul att slänga käft med dig om banbegränsningar, båttyper och olika sätt att se på segling och båtliv. Och jag respekterar dina åsikter, trots att jag inte alltid håller med dig.

      Men du måste också respektera att detta är viktiga (och i det här fallet känsliga) diskussioner för mig och många andra. Nej, respitsegling är inte på “allvar” eller “rättvist”, men de som deltar aktivt måste få avgöra nivån utan spott och spe från utomstående.

      Jag skulle aldrig gå in på Folkbåtarnas eller A22-seglarnas forum och hävda att allihop har fel… Jag kan både förstå och uppskatta deras sätt att utöva vår sport.

      Och ni som har hängt med på blur.se ett tag vet att skärgårdskryssare och andra långsmala eller äldre båttyper har fått många uppskattande artiklar och bildreportage. Senast bland gratulationerna till Paloma ovan.

      Det jag däremot kritiserat (eller ifrågasatt) är hur SSF satt mätetal på enkilda båtar eller båttyper. Och att det i Seglarsverige ofta fokuseras på hur bra det var förr, i stället för att se framåt och utveckla sporten (inte för att jag inte gillar hur det var förr).

      Så, om vi respekterar varandras perspektiv och håller diskussionen på en vettig nivå, så kommer det här att bli kanon.

      Reply

  37. Erik Barkefors
    Sep 1, 2010 @ 07:03

    Skillnaden mellan gennaker och assymetrisk spinnaker är att g halsas på peke i båtens mittlinje och a på en svängbar bom från masten (har jag förstått rätt?). Seglet på bilden är halsat på peke i båtens mittlinje och kan då vara en gennaker eller en Code zero (genua). Materialet är inte nylon och då ska det vara utskrivet i mätbrevet att det är annat material om det är en gennaker. Återstår Code zero (genua) och då ska måttet rymmas i det största försegel som framgår av mätbrevet,
    Enligt båtens mätbrev så är har båten ett J-mått (mast-förstag) som är 7,30 meter och båtens största FP-mått (vinkelrätt från förstag snett ner till skothorn) är 6,78 meter. Det seglet når inte ens bak till masten.
    Jag tror att någon har missat att föra in något uppenbart mått och eftersom mäbrevet inte hade kommit så fanns det ingen chans att upptäcka felet. Sådana här tabbar gör nog inte folket ombord på RB. Därmed inte sagt att det äär korrekt att starta utan mätbrev.

    Reply

    • Seglare
      Sep 1, 2010 @ 07:17

      det kanske var därför de inte tog fram något mätbrev?

      Reply

  38. Peter Gustafsson
    Sep 1, 2010 @ 07:53

    Jag tycker det ser ut som en “Lex Anthem”.

    Anthem är en Tripp 54 som seglade Sandhamn Open i juni 2009. Det var oklarheter kring om de hade seglat banan eller ej, men sedan upptäcktes i eftersnacket att de kört med spinnaker utan att det fanns i deras mätbrev.

    Då det var för sent att protestera, och inga formella instanser kunde göra något. Det enda sportsliga sättet att lösa detta var så klart att Anthem utgick, vilket de gjorde och lämnade tillbaka sina priser.

    Man förutsatte att mätbrevsfelet var ett olycksfall i arbetet, och ingen trodde heller att de fuskat medvetet.

    Hela storyn här.

    Royal Blue är ju ett identiskt case?

    De seglar med en code 0 i aramid som inte finns i mätbrevet. De har uppgett att de inte har gjort några ändringar på båten (eller i mätbrevet), så troligtvis har den aldrig funnits med (de bör dubbelkolla så att den finns med i IRC-mätbrevet).

    Vi förutsätter att detta är ett olycksfall i arbetet, då ingen tror att det slipade gänget på Royal Blue skulle komma på tanken på att fuska. Men de behöver ändå vara sportsmannamässiga och ta konsekvenserna.

    Jag ser ingen annan utväg än att de gör som Anthem och utgår från seglingen.

    Reply

    • HenrikA
      Sep 1, 2010 @ 10:45

      Kan bara instämma i Peters analys ovan. RB får ta konsekvensen av att de gjort en omedveten tabbe.

      Reply

    • Freddy
      Sep 1, 2010 @ 20:45

      Jag tycker man ska dela upp detta i två olika hädelser/regelbrott.
      1 Det som har skett vid tävlingen.
      2 Mätebrevet

      På “1” finns en enkel lösning. Det är bara att ändra i resultatlistan då tävlingsledningen har gjort fel (alla kan vi göra fel). Det behövs ingen protest för att göra detta.
      Se följande regel som måste följas (eftersom det var en mätbrevstävling)
      ——-
      78.2 När en regel kräver att ett mätbrev visas upp innan en båt kappseglar, och det inte visas upp, får båten kappsegla under förutsättning att kappseglingskommittén får en förklaring underskriven av den ansvariga personen att ett giltigt mätbrev finns och kommer att lämnas till kappseglingskommittén före tävlingens slut. Om mätbrevet inte har kommit in i tid ska båten diskvalificeras i samtliga kappseglingar i tävlingen.
      ——–
      Jag tolkar det som tävlingsledningen har missat att diska RB och måste korrigera resultatlistan.

      Ang “2” så är det en annan historia om RB inte har ett korrekt mätebrev??
      Spelar ju ingen roll eftersom dom ännu inte har startat med detta mätbrev. Vi kan ju bara spekulera i vilka segel dom kommer att segla med i framtiden. DET är ju upp till skepparen att fixa detta/ ett riktigt mätbrev!!!

      Ett tips är att läsa på lite i regelboken.
      Detta är det absolut första man kan läsa där
      —–
      -SPORTSMANNAANDA OCH REGLERNA
      Tävlande i segelsporten styrs av ett regelverk som de förväntas följa och se till att andra följer. En grundläggande princip för sportsmannaanda är att tävlande som har brutit mot en regel snarast ska ta ett straff, vilket kan vara att utgå.

      Passa då på att slänga ett öga även på regel 1, 2 och 3

      Reply

      • Seglare
        Sep 1, 2010 @ 22:00

        Mycket välformulerat!
        Jag håller med till 100%

        Man kan ju inte låta bli att fundera på hur tankarna går hos Royal blue och NSS just nu.

        Reply

      • Bo Samuelsson
        Sep 2, 2010 @ 10:41

        Ytterligare ett tips att läsa i regelboken:
        68.1 Krav på förhandling
        En båt eller en tävlande får inte straffas utan förhandling med undantag för vad som anges i regel 30.2, 30.3, 67, 69, A5 och P2. Beslut om gottgörelse får inte fattas utan förhandling. Protestkommittén ska behandla alla protester och ansökningar om gottgörelse som har lämnats in till tävlingsexpeditionen, om den inte tillåter att protesten eller ansökan tas tillbaka.

        Regel 78.2 är inte uppräknad som ett undantag, det måste alltså finnas en giltig protest.

        Reply

  39. Mats Åhlander
    Sep 1, 2010 @ 11:35

    I debatten ovan om Hyundai Cup förekommer bl.a. påståenden om att NSS tar lätt på uppgiften och regelverket (bl.a. citat “Bevisligen skiter NSS i att följa reglerna”).

    Vi tar inte lätt på uppgifterna och anser självklart att regelverk ska följas. Framgår bl.a. då varje startande skeppare skrivit under i sin deltagardeklaration: citat: “Härmed intygar jag att vår besättning deltager i enlighet med god sportsmannaanda och enligt gällande föreskrifter, regler och förordningar.”

    Huruvida vi som arrangör ska granska att alla fullföljer på detta sätt är kanske inte lika solklart.

    Med seglarhälsning från ett soligt Nynäshamn.
    Mats Åhlander

    Reply

    • Anders Karlsson
      Sep 1, 2010 @ 13:15

      Mats – vad är ert nästa steg?
      Kommer ni att undersöka saker mer i detalj?
      Föra en dialog med Royal Blue?

      Vad säger folket bakom Hyundai Cup och http://www.hyundaicup.se/ ?

      /Anders

      Reply

    • Martin Blomberg
      Sep 1, 2010 @ 14:35

      En bra start kan ju vara att kontrollera båtar som vinner eller placerar sig top 3 i listan. Inom annan idrott så är det ju normalt med doping prov av de som tar medalj. Kommer man sist behöver man inte lägga någon krut på att kontrollera. Arbetsbelastningen för arrangören blir att ta upp mätbrevet för vinnaren och göra en snabb kontroll av båt och segel. Hinns gott med att utföras av 1 eller 2 personer tex medan man väntar på protesttidens utgång.

      Reply

  40. Large
    Sep 1, 2010 @ 21:53

    Alla ni som “råkar” köra en code 0 och “glömmt” uppge att den är av exotiskt material…..se till att placera er efter S 18 Arcona 340 under näst års shorthand drabbningar…..

    Reply

  41. minime
    Sep 1, 2010 @ 21:58

    ;-)

    Reply

  42. Martin V
    Sep 1, 2010 @ 22:46

    Här kommer lite fakta angående Royal blues mätbrev

    faktanr 1 Tävlingledningen i Nynäshamn påstår att Royal blue betalade in sitt mätbrev under fredagen innan tävlingen. Pengarna kom inte till SSF förrän på tisdagen därpå. Därav att de inte kan ha betalt in på fredagen utan på måndagen efter tävlingen. Fick de möjligtvis kalla fötter?

    Fakta nr2. Oavsett betalningsdatum har de ej haft ett giltigt mätbrev trots att RB blev nekade att segla i SRS två veckor innan på kappsegling i Göteborg. RB var i alltså i högsta grad medvetna om att de inte hade mätbrev och ej hade betalat brevet.

    Fakta nr 3. Om de hade betalat in mätbrev i tid så seglade båten med ej godkända segel (code 0). Det innebär även detta att de skall diskas. Båten är enligt mätbrev inmätt med fockar!

    Frågor i mätbrevet som man skulle vilja att RB svarar på!
    1. varför gennaker och inte assymetrisk spinnaker enligt anmärkning i brevet)
    2. Code 0, vad har den för bredd på 1/2 bredd?
    3. Varför är den in med i brevet alls?
    4. LP måttet stämmer ej med breddmåtten på focken, väldigt stora 1/4 – 3/4 breddar!

    jag tillhör besättningen på IT-advisor och det är andra gången vi snuvas på vinst pga att båtar inte har haft giltiga och rättvisande mätbrev.
    Martin Völcker

    Reply

    • minime
      Sep 1, 2010 @ 23:28

      1. det är ett fel i mätbrevet. raden för assymetrisk spinnaker tillkom senare och har inte funnits när båten ansökte om mätbrev ifjol. Det ska vara asymmetrisk spinnaker och behöver rättas till.

      2./3. Code0 är egentligen inte definierad enligt RSR och SRS. Det framgår dock ur mätbrevet om ett sådant segel är tillåten. Seglet kan vara en genua eller gennaker (om 1/2-br > 0,65*UL och gjort av nylon). En del mätbrev finns ett sådant segel angiven som Code0 med tillhörande måtten.

      4. Det är tillåten för mätbrevsbåtar att ha en akterrunda på förseglet om det framgår ur mätbrevet.

      Reply

      • Patrick L
        Sep 1, 2010 @ 23:40

        Är det inte automatiskt en gennaker om seglet halsas på peket framför förstaget? Annars har väl FP-måttet satts ur spel och det kan väl då inte vara en genua?

        Reply

        • minime
          Sep 2, 2010 @ 00:11

          Ja, Patrik, rätt skulle vara försegel istället för genua.

          Men gennaker ska ha breddmått på minst 65% av underliket. Är det inte det så blir det i princip ett försegel. SRS G 3.2 öppnar för annat material än nylon i en gennaker. Kravet är dock att det finns med i mätbrev.

          Försegel får halsas på bogspröt. Hur det blir med FB-måtten kommer säkerligen Pelle förklara. troligtvis gäller då för FB avstånd mellan mast och bogspröts yttre mätmärke eller punkten där förseglet halsas på däck.

          FP-mått är ett segelmått och påverkas ej var seglet halsas.

          Reply

          • Patrick L
            Sep 2, 2010 @ 06:57

            Såklart….sorry, tänkte fel där.

      • minime
        Sep 1, 2010 @ 23:40

        sorry, jag menade naturligtvis försegel istället för genua i punkt 2. Det går även att ansöka för annat material än nylon för gennaker. I sådana fall står det på mätbrevet.

        När betalning har kommit in har ingen betydelse regelmässigt. Det är viktigt att det finns mätbrev. Om man är sent ute kan det vara en ide att ta kontakt med SSF’s kansli och/eller SRS-gruppen i frågan.

        Reply

  43. Martin V
    Sep 1, 2010 @ 22:50

    Föra allas kännedom är protest formellt inlämnad så fortsättning följer.

    Martin Völcker

    Reply

  44. Markus
    Sep 2, 2010 @ 07:03

    Reply

  45. Hyundai Cup 2010 | video | BLUR
    Sep 2, 2010 @ 07:32

    […] diskussionen efteråt har det visat sig att vinnaren, Royal Blue, saknade mätbrev och skulle inte fått starta (i så […]

    Reply

  46. Peter Gustafsson
    Sep 2, 2010 @ 08:40

    Code 0 finns i Royal Blues ORCi-mätbrev, så det vet ju om att de har en :-)
    http://www.ssf.se/tk/PDF/5814.pdf

    Materialet står som “unknown”, men det kanske inte spelar någon roll i ORCi? Dessutom så verkar akterliket på Code 0 (27.33) överstiga det mått som finns i SRS-brevet (största tillåtna mått = 26.90).

    Jag vet att detta är krångligt. Men man har ju ett nära samarbete med Hamel Sails, som också var på plats i Nynäshamn? Och i sådana här projekt så handlar mycket av diskussionen med segelmakaren om hur olika segel, mått och material slår på mätetalen. Vi har tillochmed fått ett Excelark av North för att hålla reda på segel, mått, regler, seglade timmar och mycket annat. Tråkigt. Javisst. Men man vill ju inte skicka upp ett icke inmätt segel på målrakan ;-)

    Som en parentes tycker jag det vore bra om man i SRS redovisade alla segel och deras specifika mått (som i Norge). När man nu anger “största tillåtna mått” för varje segeltyp får man segel som inte finns (förlikslängden på focken + LP från genuan).

    Reply

    • Patrick L
      Sep 2, 2010 @ 08:55

      ORCi ja… hur var det nu: 808/441,8 = 1,82-1,83
      IRC: 1,45 * 1,25 = 1,81 (+0,02 = 1,83?)

      Peter har du följt korrelationer mellan mätetalen löpande? Stämmer dessa genomsnitt fortfarande eller är det mest en myt? Detta betyder då inte definitivt att RB har för lågt SRS men det kan vara en indikation att man borde titta på det.

      Reply

      • PelleL
        Sep 2, 2010 @ 09:20

        Eftersom det är delvis mitt fel eller förtjänst att de omräkningarna cirkulerar så kan kanske en liten kommenter vara på sin plats. Omräkningarna stämmer rätt hyfsat men standardavikelsen är ändå 2% dvs 68% av båtarna hamnar inom +/-2% vid en jämförelse av uppskattade och verkliga respittal. Avikelsen mellan verkligt och uppskattat respittal är inte specellt håresande ens om talen hade varit baserade på samma segelgarderob vilket de uppenbarligen inte är (ingen code i SRS)

        Reply

        • Patrick L
          Sep 2, 2010 @ 11:00

          Tack för din som vanligt faktabaserade upplysning, Pelle!

          Reply

    • Öresund Regatta, AN
      Sep 2, 2010 @ 09:11

      Peter
      Det är väl inte ens tillåtet att ha ogiltiga/ej inmätta segel ombord vid racing. Det ska väl aldrig vara en fråga vid en kontroll.

      /Anders

      Reply

    • Freddy
      Sep 2, 2010 @ 09:25

      Hej Peter
      Haka inte upp dig på RBs mätbrev. Det är att rikta energin åt fel håll.
      Dom har ju inte ens kappseglat med det ännu!! Det är faktiskt upp till RB att själva fixa detta.
      Släpp det här nu för ett tag, så får vi hoppas att RB och NSS är sportsmanna-mässiga. (men det måste ske snarast).

      Reply

    • PelleL
      Sep 2, 2010 @ 09:34

      Kravet att lista alla segel är något vi kontinuerligt diskuterar inom TK och SRS-gruppen. Det är en en avägning mellan enkelhet för båtägarna och “rättvisa” som inte är självklar. Hittills har viljan att göra saker och ting så enkelt som möjligt övervägt men det är inget som är hugget i sten.

      Reply

  47. Mats Karlsson
    Sep 2, 2010 @ 09:11

    Hur kan alla tro NSS skulle gå ut och berätta hur de skulle agera här på en blogg?? Hoppas att de är proffsigare än så och tar sina tankar med berörda parter direkt istället, känns bättre än att ge sig in i skvallerspalterna..
    Debatten om Royal Blue och Nss blir lite löjlig. Inte minst när de sk experterna och allvetarna inte ens vågar sätta ut sina källor men vet trots detta exakt hur och när pengar kommit in osv. Bättre att gå ut med hur man har dessa uppgifter för att bli trovärdig Är det annorlunda när man diskuterar segling? Behövs ingen trovärdighet då? Har man rätt att slänga ur sig vad som helst utan belägg? Jag har inte heller sett att någon kommenterat att Dufour 40E “Du Får Af Matrisen” som seglade Datacom Cup saknar mätbrev (enligt SSF web) (webben kan ju vara fel men hur skall då arrangören eller medseglare kunna kontrollera vid frågor). Beror det på att hon kom som nr 20 eller handlar även detta om “lojaliteter och grupperingar inom seglarsverige”

    Skall inte ALLA båtar kollas om vi skall hitta rättvisa i detta? Inte bara vinnaren? Om man inte kan lita på sportsmannaandan av seglarna själva skall man då också gå igenom båtens utrustning? Tycker inte att det handlar om vinnare eller ej .. Dessa regler måste gälla alla.

    Mvh Matte K

    Reply

    • Freddy
      Sep 2, 2010 @ 09:33

      Mats K
      Det är mycket viktigt att det går rätt till när det är ett så värdefullt första pris.

      Reply

    • Peter Gustafsson
      Sep 2, 2010 @ 09:36

      Om NSS vore proffsiga så hade de “gjort en pudel” för länge sedan, konstaterat att det skett ett misstag och försökt rätta till det. Det är 2010 och ingen hemlighet hur man hanterar sådana här saker.

      Nu försöker man marginalisera händelsen, kritisera oss som belyser den och har ingen information till seglarna via sina egna kanaler.

      Så klart skall reglerna gälla alla. Och har Dufour 40E “Du Får Af Matrisen” seglat utan mätbrev (för det finns inget på SSF) så tycker jag att de bör utgå också.

      Det som gör mig lite extra grinig är att det är proffsiga projekt med branschfolk ombord som tycker att man kan strunta i grundläggande kappseglingsregler? Vi hade ytterligare exempel från Gotland Runt där man hade felaktig segelsättning. Vi kan inte begära att Nisse i Vegan skall följa reglerna om vi som är aktiva och engagerade struntar i dem?

      Jag tycker att det är dags för skärpning inför nästa säsong!!!

      Reply

      • Johan L
        Sep 2, 2010 @ 09:53

        Håller med dig till fullo Peter – men “Nisse i Vegan”!
        Så undrar vi varför deltagarantalet går ner i tävlingarna!
        Typiskt J-109 seglare…. ;)

        Reply

        • Peter Gustafsson
          Sep 2, 2010 @ 10:11

          Sorry… menade så klart Johan i Accenten :)

          Är jag verkligen så nedvärderande om mindre båtar? Jag har ju gjort mina år i gamla Albinbåtar (inklusive Vega) så det borde inte vara så…

          Reply

        • Pelle P
          Sep 2, 2010 @ 10:49

          Jag tror inte “Nisse i Vegan” läser blur och skulle han göra det så hade han nog gett upp tanken på fler race om fusket är så utbrett. Vi ska nog koncentrera oss på fusket, inte Peter´s ordval…
          Hela debatten här är förståss viktig samtidigt som den hade aldrig kommit upp om branschfolk, aktiva seglare och SSF samarbetar.
          Exempel;
          Mr X köper en ny J109. Han avviker från std med en kolmast, dock samma segelmått mm. Av säljaren får han spec på båten inkl ritn/spec på nya masten (här kan det förståss vara så att köparen köpte båten utan mast och fixar den själv, då måste han få spec från masttillverkaren.) Nu tar han hela packen med spec:ar och går till segelmakaren. Garderoben bestämms och till slut sys alla segel upp med tillhörande mätningar. Finns det en komplett spec på båten för att SSF ska kunna sätta SRStal på båten. Vi förutsätter att skrov, motor etc är std.
          Från SSF får köparen ett mätbrev med en “manual” för hur det ska användas. Manualen tar upp hur man anmäler sig till race, vad ska tänka på med mätbreven mm.
          Detta var som ni förstår ett förslag/dream scenario…
          Varför inte en STOR FET text på mätbrevet som säger när det går ut – förslag på hur man förnyar det osv?
          Idag kan man deklarera via mobilen…
          Löser vi detta så kan alla som vill segla laglydigt göra det!
          Fuskarna (typ medvetet fel material i segel eller vad f-n som helst) måste vi protestera på.
          OBS! exemplet med J109 köparen var medvetet; eftersom jag seglar med Peter så vet jag att BLUR´s mätbrev är i ordning.
          Hade jag skrivit First 40 skulle det riktat misstankar mot Bengan och det är absolut inte min mening!
          Anledningen till att han vinner är tyvärr att han och hans gäng är så j-la bra (tror seglen säkert inte bromsar honom heller!)!

          Reply

      • MiniMe
        Sep 2, 2010 @ 13:50

        Reply

      • Richard D.
        Sep 2, 2010 @ 14:50

        Väntar med spänning att framgent få läsa på Blur hur de inblandade i skandalen löste den. Tappa inte sugen!

        Reply

    • Seglare
      Sep 2, 2010 @ 09:55

      Efterssom inget kommer ut via NSS egna kanaler lämnar de fältet fritt för spekulationer.
      Det är omöjligt att de inte vet vad som händer efterssom protest är inlämnad till dem och de dessutom lämnat vaga kommentarer här på sidan.
      Tills de går ut och meddelar hur de tänker hantera situationen kommer spekulationerna fortsätta.
      Självklart bör det tas med berörda först.

      En annan fråga är ju hur RB förfar med bilen? Det är skillnad på ny och begagnad bil.
      Det finns ju en viss risk att de får lämna tillbaks den.

      Reply

    • hmm
      Sep 2, 2010 @ 09:57

      Du får af matrisen vann stora lysklassen på Gotland Runt !!!!!!!
      skandal om det var utan mätbrev.
      http://old.ksss.se/php/visaklass.php?segling=285&klass=SRS BRAVO

      Reply

    • Peter Gustafsson
      Sep 2, 2010 @ 10:10

      Dufour 40E “Du Får Af Matrisen”
      http://www.ssf.se/tk/SRS/matbrev_detalj.asp?XD=1865

      Den som söker han finner :-)

      Stod som “Kölbåt” alldeles nyss, men nu har man ändrat till “Dufour 40E”. Tack Kjell!

      Reply

  48. Mats Karlsson
    Sep 2, 2010 @ 10:18

    Storleken på priset kan väl aldrig få avgöra vilka regler som skall gälla??
    Innebär det att med KSSS och Data Com bör man kunna fuska/ mörka i högre grad än hos NHSS och Hyundai Cup då deras prisbord inte håller samma höga klass?

    Är det någon som har Mer info ang Matrisen?

    Reply

    • Freddy
      Sep 2, 2010 @ 11:38

      Inte alls, men du skrev att debatten är löjlig. Men du syftade nog då på annat än rättvisan? Vad tycker du, är det inte viktigt att man följer reglerna?
      Jag tror att det är mycket viktigt med rättvisa om det är mer prestige och pengar inblandade.
      (man bör alltid agera som en gentleman och följa reglerna!!!!)

      Reply

  49. Mats Karlsson
    Sep 2, 2010 @ 10:20

    Tack Peter!!

    Reply

  50. Lars Sörqvist
    Sep 2, 2010 @ 11:16

    Håller helt med i det Peter antyder ovan om Vegan!

    I mina ögon är LYS/SRS ett jättebra och mycket viktigt instrument för svensk segling! Detta är ju den väg som vi kan få en fungerande breddsegling och locka ut familjebåtarna ur klubbhamnarna för att delta i kvällskappseglingar, lokala regattor och roliga aktiviteter. Förhoppningsvis blir vissa gripna och satsar mer! Detta tillsammans med bra ungdomsverksamhet är ju de enda vägarna att skapa fler båtar som satsar och ökar segelsportens totala omfattning! Därför måste LYS/SRS vara enkelt, positivt och locka stora massan. Själv har jag därför alltid varit ganska negativ till att utnyttja denna regel på ett allt för professionellt sätt. Ska man köra på mycket ambitiös nivå bör det vara entyp, irc, orc etc.

    LYS/SRS bör vara lite “folkfest” (även om det givetvis är hett även där…). TR, GR, LR etc är för mig bra exempel på sådana jippon. Hyundai cup är också ett lysande exempel på en sådan regatta! Många åker dit lika mycket för partyt som för seglingen… Seglingens “öppna spår”… Ett positivt ansikte för segelsporten! Är det möjligt så är det nog även bra att i sådana regattor placera den mest extrema eliten i separata klasser som på GR (något som man i och för sig kan diskutera för och nackdelarna med). Risken med att göra LYS/SRS för extrem tycker jag dock är uppenbar. Man skrämmer bort breddseglare!

    Överambitiösa utnyttjanden av regeln, segelmakarbåtar med halvproffs i besättningarna som gör allt för att vinna LYS/SRS för att kunna skriva i sina annonser om hur bra deras segel är etc anser jag därför är oerhört negativt. Dessa bör hålla sig till andra regler där de får konkurrera med sina likar. Om de vågar… Fattar inte glädjen i att göra elitbetonade satsningar för att spöa Vegor i LR, TR och GR… Sådana båtar borde fokusera mer på internationella mästerskap och ta hemmaregattor mer på skoj och som bra träningstillfällen… Effekten av rent fusk är knappt värt att diskutera ur detta perspektiv. Det kan ju få förödande konsekvenser. Särskilt om det kommer från en båt som RB! Där finns ju all tänkbar kompetens. Ett sådant projekt drivs ju av människor som kan segling och regler. Går inte att skylla på att “vi visste inte”… Vegan, Accenten (eller vad det nu var Peter) med uttöjda segel som därigenom inte mäter in är i mina ögon en helt annan grej….

    Visst är det kul att vinna, men om seglare inte är ärliga eller inte förstår att vissa handlingar inte är lämpliga i vissa sammanhang kommer vi bara att fördärva vår fina sport!

    I den klass jag seglar (X-35) har vi varit väldigt noga med detta. Vi har en stark entypsregel. På mästerskap är efterlevnaden givetvis mycket strikt och kontrolleras noga. På våra lokala regattor har vi dock varit öppna för vissa dispenser. T ex gällande besättningsvikt. Båtägarna har tillsammans kommit överens om detta. Avsikten är att alla ska kunna delta och göra det enkelt. Alla avvikelser sker öppet och anmäls via ett formulär innan tävlingen till mig och kommer samtliga till handa. De ev avvikelser som vi accepterar för att underlätta för de som inte satsar hårdast är accepterade och alla är nöjda! Ingen talar om fusk! Vi har kul i samförstånd och fokuserar på att segla!

    /Lars
    Wild Thing/Sandholm Associates

    Reply

    • Johan Törnblom
      Sep 2, 2010 @ 12:51

      Det finns ett antal exempel på när man “pimpat” sin 80-tals båt för kunna utnyttja SRS-systemet till max.

      Båten Miss Conduct (Mamba 311) tappade masten under förra årets GR, kom sedan tillbaka med en ny högre mast och med ett enormt storsegel. Nu åker runt på en massa kappseglingar och trots ett nytt mätbrev med 2 hundradelars höjt lys seglar man ifrån den mesta i lättare vindar. Här har man följt reglerna men man har utnyttjat dem till bristningsgränsen och resultatet är långt ifrån sportmannamässigt som alltfler ovan refererar till.

      Kan sova gott på natten när man vet att de flesta andra seglare tycker man fuskar? Miss Conduct är bara ett exempel, om än kanske ett av de mest utmärkande.

      Hur vore det om SRS var hårdare i sin bedömning och inte tillät den här typen av ombyggnad?

      Som det är idag tappar man sugen i tävlingarna, och det är ju fel, vi vill ju alla få flera som tävlar, flera som deltar med sina båtar och inte minst intressera de som är yngre.

      Reply

      • PelleL
        Sep 2, 2010 @ 13:07

        Jag tycker nog Jimmy kan sova gott om natten. Han har noga redovisat vad han gjort med båten och fått 1.13 i stället för 1.09 som en standard Mamba har. Om sen bedömningen av båten är för snäll är det TK och SRS-gruppen som skall ha sömnproblem…….

        Reply

      • Peter Gustafsson
        Sep 2, 2010 @ 13:10

        Johan, jag förstår ditt resonemang. Men det är inte osportsligt att utnyttja det regelverk som finns. I någon sport. Inom seglingen är väl Paul Elvstrøm och Dennis Connor utmärkta exempel på det.

        Sedan bör vi föra ett resonemang kring hur man bäst förvaltar SRS för att åstadkomma en ökad bredd. Och då måste vi skapa förutsättningar för alla att vara med, även om man har en “pimpad” Stortriss, Maxi eller Mamba. Eller en high-tech-skärgårdskryssare. Och skall vi locka yngre seglare så verkar de vara mer benägna att pimpa en 70-talsbåt än att segla efter klassreglerna från 1982?

        Ett annat problem är ju att de här båtarna (inklusive Mamban) rattas av några av Sveriges bästa seglare som vinner mästerskap i andra klasser också :-)

        Reply

      • JIMMY
        Sep 2, 2010 @ 15:27

        Johan,

        Tråkigt att du anser att jag är långt ifrån sportmannamässig.

        Min Mamba går bra i lättare vindar för att vara en Mamba (har du sett undervattenskroppen??) och det var liksom hela poängen med modifieringarna (förutom att hon skulle vara enkel att segla så därför slopades tex genuan till förmån för fock). Du kan läsa allt om tankegångarna och alla detaljer mm på min hemsida. Hon kanske är den ultimata racern och den mest SRS-optimerade båt som finns, hon har ju t.o.m permanent monterad TV i kabyssen (står dock inte med i mätbrevet)! Men hur bra hon än är så har jag inte lyckats vinna en enda tävling i år, så var lite barmhertig!

        Lite konkreta fakta: Segling är en materialsport. Plöjer man ner mer pengar än motståndarna och lägger dessa på rätt optimeringar så ökar chanserna att vinna (Min båt har hittills kostat ca 450tkr men en del har gått till TV, nytt tak, ny spis, ny mugg och andra pimpningar i ruffen då jag mestadels semestrar i båten). Alla båtar har en ”sweet spot” och i mambans fall ligger den nu i registret 2-4m/s. Många båtar, standard eller icke, har sin sweet spot högre än så. Detta ger konsekvenser på banan. I lättvind har jag det relativt många andra, lättare att placera mig bra. Men i mellan och hårdvind blir det svårare. Ett exempel är tex att vi blev frånseglade på Hyundai Cup av både Omega 30 och NF som har 1.13 (samma som min Mamba) respektive 1.10 när det blåste ca 5m/s men när vinden mojnade tog vi ikapp. Samma sak har hänt flera gånger när jag seglat mot tex Scampi (1,09). På kryss i 5-6m/s går vi precis jämt men min båt har fyra pinnar högre mättal, dvs jag åker på storpisk i dessa vindar! Alla båtar har sin dag och med SRS, eller vilket annat entalssystem som helst för den delen, så kan inte detta vara mer sant.

        I IRC (som precis som SRS är ett entalssystem) så är man mycket väl medvetna om att man måste optimera sin båt för de förhållanden man seglar i. Dvs seglar man mycket i lättare vindar så kommer man tjäna på att ha stora segel i sin segelgarderob och vise versa, och det är faktiskt samma sak med SRS. Hade jag bott på västkusten hade min Mamba i sitt nuvarande utförande inte varit konkurrenskraftig lika ofta. Den hade säkert varit bättre i sitt standardutförande då det gick som ett skott i 12m/s med full stor, genua och med 1.09 i mättal. I dag måste jag segla med två rev och kulingfock i 12m/s men mättalet är fortfarande 1.13…

        Lite utav charmen med respitsegling och boxregler är att man även måste gulla lite med materialet och ha på sig konstruktörshatten på samma sätt som man måste ha på sig meteorologhatten när man kappseglar, men man kan inte vara helt kass på att segla och bara förlita sig på sitt optimerade material för då går det som för mig, man vinner inte en tävling!

        Är du med på hur det funkar med respitsegling nu?

        Reply

  51. Svenne
    Sep 2, 2010 @ 12:44

    Va, fuskar man ! Det är ju fördjävligt, hur kan man göra så och knipa priser framför ögonen på hederliga Svenskar.
    Skulle aldrig falla mig in att stötta med elmotorn under kappsegling !
    I alla fall inte under normala omständigheter, men har man haft lite otur så kan man väl kvitta det lite. Det måtte väl vara okej och jag tror ingen märker något, tror inte ens besättningen märker det ;9)

    En het potatis man bara vägrar att ta till sig, säkert inget problem då fusk inte förekommer i segling… Eller ?

    mvh Svenne

    Reply

  52. Segling och kappsegling med Solidtango Racing » 13 min film från Hyundai Cup
    Sep 2, 2010 @ 13:22

    […] kommer filmen filmen från Hyundai Cup, just nu pågår en ivrig debatt på Blur.se ang. förstapristagaren “Royal Blue” i tävlingen, vad är din åsikt om detta, vinnare […]

    Reply

  53. JIMMY
    Sep 2, 2010 @ 13:27

    På tex GR så har de ju mätmän som kollar en del båtar i samband med säkerhetsbesiktninen. På min hoj kollade de att både segel och fasta mått på båten stämde med mätbrevet och jag vet att de kollade Silfverfågels segelinventarie så fort hon hade gått i mål 2009. Så gör man det inte innan så kan man ju göra det efter målgång och då borde man väl slippa såna här tråkigheter efteråt?

    Reply

    • Anders D
      Sep 2, 2010 @ 14:06

      Ajabaja Jimmy, du får inte vara kreativ och rita egna konstiga enmetare och ändra gamla båtar och sedan ha mage att gå och vinna!
      Du borde ha lite sportsmannanda i dig och släppa några standardbåtar med rullgenua före!
      Basta!

      Reply

  54. Johan
    Sep 2, 2010 @ 17:16

    Är det här det är bra läge att säga “Börja segla entyp!”
    Hahahaha
    :)

    Reply

    • Markus
      Sep 2, 2010 @ 20:31

      säg inte det…det snackas fusk på bloggarna också i entypsklasserna…

      http://www.swe39.com/2009/08/sm-over-for-denna-gangen.html

      Reply

      • HenrikA
        Sep 3, 2010 @ 08:27

        Tyvärr finns de klåfingriga i alla klasser. I GR finns det en hel del som lyfter av/ur dynor från förpiken av de som seglar SRS vilket inte torde vara tilllåtet.

        Reply

        • MiniMe
          Sep 3, 2010 @ 14:01

          I princip ska minst det finnas ombord som var med under invägning. Visst går det att tömma båtar och ansöka om mätbrev för ett sådant utrustningsalternativ. Det är dock få som gör så.

          Vidare gäller för klassbåtar just det som finns i klassreglerna. Har klassförbundet beslutat att det är ok att segla utan dynor så är det tillåten även i SRS.

          Det är inte heller tillåten att ersätta ett standardbord mot ett lättare campingbord om man inte ha angett i mätbrev att så är fallet.

          Det går med andra ord inte att säga generellt om det är tillåten att plocka ut dynorna men troligen görs det i många fall regelvidrigt.

          Reply

  55. Jonas Caspersson
    Sep 2, 2010 @ 19:34

    Hur är det möjligt att det går att vinna en kappsegling på fusk där 1:a priset är i storleksordningen 70-100’000kr o ingen i tävlingsledningen agerar?!??!

    Skulle inte ha hänt i någon annan sport.

    Om detta inte löses ut föreslår jag att seglingen bojkottas framgent.

    /Jonas Caspersson
    Glad amatör

    Reply

  56. Johnny
    Sep 2, 2010 @ 20:47

    Hej

    Förstår inte vad ni pratar om här Segling eller? Alla som är med i seglins sporten ja sporten liksom i ridning eller motorsport eller liknande sporter vet eller BORDE veta att det finns dom som kan stoppa in ofantliga summor pengar och som då har mer framgång. Så är det bara, så kommer det i fortsättningen vara. Den då som vill få mer rättvisa menar då lite mer rättvisa dom kan ju segla entyp Yngling 606 Melges Express mfl. Men kom ihåg även där finns det pengar med i sporten. Men möjligt lite mindre. Vill man ha total rättvisa i en mätregel eller liknande då är man snätt på det hela. Det kommer man inte att få hur fan man en vill eller kan få till det. Så vill man segla utan att lägga en hög slantar så gör man det och har skojj njuter av livet och glider banan runt. Vill man vinna så öppnar man börsen och köper på sig lite nya segel ny mast skaffar sig ett halvproffs ombord som man får smörja med lite mat o dricka. Sen kan man försöka vinna eller försvinna i ett motvrid på sista långa kryssen eller fastna i ett stiljtje någonstans. Seglins sporten är ju så stor vid och komplex där tyvärr pengar spelar roll. Men även så mycket annat.
    Och i dag då vi blir mer och mer tävlings inriktade och allt ska vara så förbannat jämnligt. Inga orättvisor får finnas alla ska ha samma förutsättningar kan bara säga GLÖM DET .
    Så sluta gnäll på att folk handlar och lägger pengar på sina båtar. Fan öppna börsen själv så kan du ju försöka hänga på Jimmy när det blåser 3m/sec ” Eller hur var det Jimmy”. Eller träna mer och slå honnom på att vara och segla smartare. Alla är vi olika och det är väl det som är glädjen med segling. Eller så njut av livet segla och ha skojj. Spara dina slantar till en resa till Mallis eller liknande.
    Tror inte detta bidrar till att fler kommer in i våran sport utan tvärt om.

    Vi kan inte gnälla, bara vara smartare och segla på rätt kant och på rätt bog.

    Segla och ha skojj eller åk till Mallis

    Johnny

    Reply

  57. Patrik M
    Sep 2, 2010 @ 23:22

    Segling är en av få sporter som har ett regelverk som baseras på ärligt beteende, golf och ultimate är två andra. Regelboken har därför följande inledning:

    GRUNDLÄGGANDE PRINCIP
    ———————————-
    SPORTSMANNAANDA OCH REGLERNA
    Tävlande i segelsporten styrs av ett regelverk som de förväntas följa och se till att andra följer. En grundläggande princip för sportsmannaanda är att tävlande som har brutit mot en regel snarast ska ta ett straff, vilket kan vara att utgå.

    Om detta är en nyhet för någon är det nog läge att ögna igenom regelboken. Börja med regel 2. Ärlig segling och 3. Godta reglerna.

    Reply

    • Johnny
      Sep 3, 2010 @ 07:43

      Jo men på frågan om det är fel att lägga pängar på att pimpa sin båt innanför reglerna.
      Eller att segla med segel som inte är i mätbrevet eller utan mätbrev. Ja såklart ser jag skilnaden. Helt klart ska man godta reglerna.

      Johnny

      Reply

      • Patrik M
        Sep 3, 2010 @ 12:18

        Det verkar finnas åsikter att reglerna inte är så viktiga, bara det blir någon form av luddig subjektiv rättvisa. För mig är det helt främmande.

        Det du nämner är självklart inte jämförbart. Eventuella moraliska invändningar faller inte under reglerna. De hör mer hemma under debatter som entyp kontra respit.

        Reply

  58. soyka
    Sep 4, 2010 @ 11:20

    Bla bla bla bla bla………………………………………………..

    Reply

  59. Christer A
    Sep 5, 2010 @ 16:52

    på tal om seglingen Datacom cup`? bilder nån eller någon flitig som byggt ihop en film?

    Reply

  60. Hyundai Cup | Skandal!? | BLUR
    Sep 7, 2010 @ 08:04

    […] want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic. Royal Blue stod som segrare efter förra helgens Hyundai Cup. Men de hade inget mätbrev och borde inte ha fått starta över huvud […]

    Reply

  61. c.ahlbeck
    Sep 7, 2010 @ 10:41

    japp såg dessa me.

    Reply

  62. Segling sätter ner foten. Eller inte. | BLUR
    Nov 25, 2010 @ 23:13

    […] Hyundai och DataCom Cup | trash talk (162 comments) […]

    Reply

  63. Wrap Up 2010 | bloggen | BLUR
    Jan 2, 2014 @ 15:02

    […] Hyundai och DataCom Cup | trash talk (159) […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.