Topp fem tejper

tejper.jpg
Visst är det fascinerande att seglare kan gå igång på tejp? Men ombord på en båt så är tejp användbart till massor av saker.

Så sent någon kväll bestämde vi oss för att göra en liten topplista.

1. Vävtejp

Skall man bara ha en rulle tejp ombord så verkar det vara vit vävtejp (Tesa 4651). Perfekt för allt från att tejpa saxpinnar, ringar och andra vassa detaljer i riggen till att “tagla” tampar och tejpa upp banskissen.

2. Protect Tape

En lyxigare variant om man har en VO70 eller bara gillar bra saker. Finns i massor av olika varianter för att skydda mot slitage. Coolast är nog den grå Mask Rigging Tape. Töjer sig 300% och ger en mycket slät, slitstark och hal yta. Perfekt också på tampar som slits mycket. Men kostar 660:- rullen. Fast en riggare tyckte det var billigt. Han hade betalat 1.500:- på St Marten!

3. Gul tejp

Plötsligt kom det ombord en rulle bred gul tejp (3M 39031) som man tydligen hittar i byggbutiker. Det var Anders, vår floater, som hade med sig den för att märka upp saker när han var ny ombord. Så han märkte fall på masten och folk på deras ryggar. Perfekt att skriva på och lossnar alltid utan att lämna limrester efter sig. Dessutom lätt att riva av snyggt. Nu används den till temporära tejpningar och tejpas överallt på båten som anteckningsmaterial för banor, kurser och väderprognoser.

gulttejp.jpg

4. Dual Lock

Jag hatar att skruva i båten om det inte behövs. Här är räddningen. Kardborre är ju en bra sak, men 3M Dual Lock 3550 är karborre på stereorider. Starkt lim på baksidan och små svampar i plast som låser i varandra. Bara att tejpa på och trycka fast. Sedan sitter det som berget men går ändå att ta av om man skulle vilja. Ofta svindyrt hos båthandlarna, men ungefär halva priset på Happy Yachting.

tejper-3.jpg

5. Cuben

För att skydda segel mot punktslitage och reparera småskador så måste ju Cuben Fibre vara “da shit”. Böna och be hos segelmakaren, som säkert kan ha andra bra tips på vad man behöver i sitt reparationskit.

Bubblare

Spinnakertejp – förr eller senare får man ju en reva
Eltejp – fördäckarens bäste vän för att fästa spinnfallet i pulpit
Märkduk – för små revor eller slitageskydd

Några andra bra tips?

Disclaimer: jag är engagerad i Happy Yachting, som
kan ha intresse av produkter som nämns i artikeln.

33 Comments

 1. David May 1, 2011 Reply

  Vulktejp.

  Överallt där man kan använda el- eller vävtejp är ofta vulktejp ett bättre och mindre kladdigt alternativ. Inget för paniksituationer, men väl vid vårrustning och eller underhåll.

  /David

 2. Lennart Carlsson May 1, 2011 Reply

  Jag fick en gång ett tips av en av bröderna Bååth att reparera en liten skada på dotterns optimistsegel med hjälp av en bit segelnummersiffra, det fungerade perfekt.

  • Erik Barkefors May 2, 2011 Reply

   Det kallas märkduk och finns på meterbred rulle hos segelmakarna. Har hittat vit, svart, blå och röd. Suveränt klister som fäster även om det är fuktigt. Varning dock för att använda det som plåster – en bekant fick åka till vårdcentralen för att få hjälp att ta bort det ;-)

 3. Johan May 1, 2011 Reply

  Har ni något förslag på halkskyddstejp som inte är som sandpapper?
  Jag skulle vilja ha halkskyddstejp som en gummiliknande yta eller liknande eftersom vi både går och sitter på vissa ytor, exempelvis vid ratten. De sträva halkskydden gör att byxorna äts upp.
  Någon som har någon idé på tejp som fungerar?
  (Bonus om det finns i vitt)

 4. Per lundqvist May 1, 2011 Reply

  När vi gifte oss för 17 år sen fick vi av expressbesättningen bl.a. tesa (en stor rulle vit) för att hålla ihop äktenskapet – håller än! Minns inte vad vi fick mera. Kan ha varit Loctite, 5-56 och hasselfors vantskruvsolja och annat universaljox…

  Tack Nina, Henrik, Erik, Harald – smart drag…

  PL

 5. Claes Nettelbladt May 1, 2011 Reply

  En hel del tejpfabrikat visar upp samma brister som silvertejpen – nämligen att efter mindre än en säsong falla samman till pulver och en gles väv. Vita snygga vävtejper överraskar med sådan usel kvalitet. Tyvärr kan vi efter 35 års kappseglande och därmed följande omfattande tejpande inte rekommendera annat än Tesa, som håller flera säsonger. Den enda nackdelen torde vara priset. Men vad är det jämfört med revor i segel eller sjökläder?
  Eller har någon hittat nån tejp, som motsvarar Tesa i kvalitet?

 6. CB May 1, 2011 Reply

  Peter, vad är det för bredd på #4 Dual Lock? Hittar den på 100 eller 250 cm längd, men hittar ingen uppgift om bredd.

 7. Edward Hartung May 1, 2011 Reply

  Biltemas silvertejp är bra att ha i de flesta lägen! Som ovan nämns så finns det ju nackdelar, men den går att riva i sönder till små bitar och är stark.

  Fördelen med Biltemas är att det är en stor rulle.

 8. MiniMe May 2, 2011 Reply

  Tesa 4651 finns också på stor rulle. Man måste bara gå till rätt affär…kostar dock något mer mne är också bättre.

 9. Ulf Palm May 2, 2011 Reply

  Den där gula tejpen verkar ju helt super!

  Själv har jag en liten undran. Jag mätte upp min mast förra våren och skulle sätta nya mätmärken. Fick tipset att använda eltejp. Då upptäcker jag att all eltejp som säljs är 19mm bred. Klassregeln till min båt (NF) säger minst 20mm bredd. Det fick bli Tesa men den krymper ju!

  Måste göra om jobbet i vår eftersom jag bytt bom och har nu hittat en 50mm eltejp och får väl skära den men min fråga egentligen är om det finns någon bättre tejp än eltejp. Några tips?

  • Author
   Peter Gustafsson May 2, 2011 Reply

   Mätmärken skall väl egentligen målas?

   Jag har använt 30 mm mörkblå “dekorrand” (Systemtext35 Avery FasCal 900 QM, nr 957, PMS 282). Snygg, rak och mycket hållbar. Skall väl vara svart, men färgkoordinering är viktigare :-)

   Ännu en tejp som borde finnas med ovan…

   • Ulf Palm May 2, 2011 Reply

    Trodde också det (målas alltså) men efter kontoll verkar det inte finns något krav på det i min mätregel.

    Färgkoordinerad dekortejp är ju en ide… I mitt fall skulle det bli vitt. Nä, kanske inte…

    • Pelle Lindell May 2, 2011 Reply

     I RSR finns inte längre något krav på att mätmarken skall vara målade så om inte klassregeln speciellt specar målade mätmärken är tejp OK. Jag använder också dekortejp eftersom den är mer formstabil än eltejp. Färgen måste inte vara svart men skall vara tydligt konstrasterande mot masten, ingen ljusgrå tejp mot natureloxerad aluminuim alltså ;-) .

 10. Nordh-O.S.T.en May 2, 2011 Reply

  Peter, fäster klistret på Dual Lock på mattlackad teakinredning också?

  //Tomas

  • Author
   Peter Gustafsson May 2, 2011 Reply

   Yup. Vi använder det för bland annat barometer och högtalare på mattlackad körsbär. Men jag tror inte det är någon skillnad på teak :-)

   Tydligen är varven storkonsumenter…

 11. JIMMY May 2, 2011 Reply

  Om man inte har behovet av Dual Lock dvs, ta bort och sätta dit upprepade gånger utan bara är ute efter en stark och bra dubbelhäftande tejp, vad gäller då?

  • Fredrik Lönegren May 2, 2011 Reply

   Klick typ SIKA

   • Author
    Peter Gustafsson May 2, 2011 Reply

    +1

   • Fredrik Lönegren May 2, 2011 Reply

    Förlåt Jimmy. Självklart att man inte vill kladda med SIKA ibland. Jag skulle gå till en bilplåtis/ lack och köpa lite. Dom har super bra dubbelhäftande tejp. Slipper man köpa en hel rulle.

  • JonasÖ May 2, 2011 Reply

   biltemas tjocka dubbelhäftande svarta

  • Per May 2, 2011 Reply

   Finns bara ett svar, VHB från 3M. Starkt som tusan, men som alla tejper så kryper den under kontantbelastning.

   • kim May 2, 2011 Reply

    Ja, dyra produkter tenderar att krympa till den lilla förpackningen i varukorgen, p g a stor kontantbelastning.

    • Ola May 3, 2011 Reply

     Gilla!

 12. Gustaf L May 2, 2011 Reply

  En rulle blå byggtejp är mkt användbar för att tejpa upp saker under däck som stuvningsplaner etc. Sitter bra och kan tas bort utan märken.

 13. Arto Westberg May 2, 2011 Reply

  Jesus-tejp som dom säger i Finland,fixar allt.!!

 14. Anders B May 2, 2011 Reply

  Smakar det så kostar det. Tex maskeringstejp. Biltema blligast men använder jag inte längre. Vanlig maskeringstejp i fack (färg) handeln är starkare och sitter lite bättre, men totalt sett inte bra. Kostar dubbelt. 3M precision gul (inomhus) skitbra, kostar 4X. 3M precision blå (utomhus) kostar 5X. Ska prova 3M gult till allt möjligt i sommar. Lätt att montera, lätt att dra bort utan kladd.

 15. Ric. May 3, 2011 Reply

  Eltejp används ofta. Underskatta inte den bredare varianten, 40 el. 50 mm. bred. Lika elastisk och fungerar därför bättre på många ställen.

 16. Hasse Aug 2, 2019 Reply

  Min Protect tape som skyddar mot nötning av storskotet är helt slut, uppäten av uv-ljus mm… Hur får man bort gammal tape för att kunna ersätta med ny?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.