Mellan Broarna Solo 2012


En dag för någon vecka sedan kom Bo Cederlöf förbi på bryggan i Långedrag. Han berättade att han hade haft en idé om att segla Tjörn Runt solo, men inte riktigt fått gehör för idén. Jag tyckte väl att vi kunde prova på söndagen efter det vanliga Tjörn Runt, lite informellt bara för att se om konceptet funkade.

Och det gjorde det!

Till sist blev vi nio båtar som samlades under Tjörnbron strax före 10:00 på söndagen. Helt ok med bara ett par dagars varsel. De flesta av oss var nog lite nervösa innan, men när man väl kom igång så var det precis hur kul som helst.

tr2012-16.jpg
Bo i sin Wasa 55 Långben. Bra soloseglarbåt som pinnar på utan massa folk på kanten. Ryktet säger att han seglat den solo över Atlanten ett par vändor?

tr2012-17.jpg
Lovartsklungan efter start. Härlig blandning!

tr2012-18.jpg
Kryssen söderut var klassisk. Det skulle vrida mot väst och öka. Lätt motström. Har vi hört det förut? Jag höll mig mellan öarna och var väl den som var mest sugen på högerkanten. Bo seglade lågt och fort längst ut i vänsterhörnet nere vid Älgö, så jag fattar inte hur han kunde komma tillbaka när det vred… De andra hängde på i mitt spår.

Det gick över förväntan att hålla fart på båten i 3-5 m/s. Jag hade valt att köra med vår heavy weather jib, som är lite mindre, men det funkade jättebra och jag lyckades hålla målfart under hela kryssen utom i de allra lättaste partierna. Även slagen funkade fint. De flesta körde jag utan autopilot, men det var kul att experimentera lite med den när man hade chansen. Att göra tighta slag invid öarna gör man nog bäst för hand i alla fall :-)

blur-solo.jpeg
Småkryss ner mot Dyrön och Åstol innan man kunde runda Tjörnekalv. Nu med sjysst ledning över Luffen som hade sett farlig ut ett tag men sedan tappat på slutet.

tr2012-19.jpg
Jag valde att gå innervägen via Klädesholmen, kumlet och Flatholmen ovan. Fegade lite med fock även om man antagligen hade kunnat köra code 0 på många av delsträckorna. Men jag hade inte lust att ta några risker.

Sedan vidare genom Kyrkesund. Saknade speakern och alla männsikor med snattror som kantade lördagens race. Men nu var det många glada tillrop från båtar man mötte och folk tittade förundrat när man kom farande alldeles ensam. Jättekul.

tr2012-20.jpg
Vid Björholmen var det spinnakersättning. Gick kanon och sedan var det en helt fantastisk segling genom Stigfjorden. 5-6 gippar som gick bra. De flesta i alla fall… Sedan nedtagning för att köra fock den sista biten. Jag har fått lite frågor kring hur jag hanterar den stora gennakern, och jag har försökt få med några pedagogiska sekvenser på filmen ovan.

tr2012-21.jpg
Målgång i Skåpesund. Lite segt på slutet utan vind

Så här ser den högst inofficiella resultatlistan ut. Grattis till leif och alla andra som kom till start.

1 A22 Finiekette, Leif Caspersson 05:08:00 1,096 05:37:34
2 Wasa 55, S-11, Långben, Bo Cederlöf 04:33:33 1,269 05:47:08
3 First 35, SWE-23, Elusive, Krister Gustafson 04:34:40 1,267 05:48:00
4 Luffe 40.04, SWE-4004, Josephine, Gunnar Ödman 04:28:35 1,323 05:55:20
5 Dehler 35, Aurora, Mats Andersson 04:36:00 1,290 05:56:02
6 Banner 28R, SWE-54, Azur, Michael Assarsson 05:09:36 1,166 06:01:00
7 J/111 SWE-69 Blur, Peter Gustafsson 04:19:19 1,399 06:02:47
8 Two Star 36, Niclas Caspersson DNF
8 Banner 28 HR, Madam Mim, Rolf Sörvik DNF

Från början såg jag detta lite som en utmaning, men det visade sig vara mycket roligare än vad jag föreställt mig.

Mycket lugnare än att köra med andra ombord och en härlig närvarokänsla. Men fortfarande intensivt både taktiskt och så klart hanteringsmässigt då det krävs framförhållning i allt man gör.

Jag hoppas att vi får chansen att göra om detta nästa år!

solotr12-1.jpg
Lite fler bilder från “media crew member” ombod på First 35 Elusive.

solotr12-2.jpg


solotr12-3.jpg

solotr12-4.jpg

solotr12-5.jpg

solotr12-6.jpg

solotr12-7.jpg

28 Comments

 1. Peter Kerrberg Aug 20, 2012 Reply

  Bra initiativ!
  Kan vi ett solo race som HSC på västkusten nästa år?
  Hade varit ett bra komplement till Bohusracet.
  40 nm verkar vara lagom långt/kort.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

   Det tycker jag definitivt att vi skall ha. Både helgen före, och efter, Tjörn Runt brukar vara lediga.

   • Pär Bäck Aug 21, 2012 Reply

    Jag kan tänka mig att försöka skrämma igång mitt funktionärsteam från Pantaenius Bohusracet. och köra detta helgen före Tjörn runt.
    Starten lägger vi utanför Orust eller Tjörn seglar sedan en sväng norr ut. Går in via Malöströmmar med ett kort Pitstop genom Strömmarna. Om start på insidan sedan mål inne i Uddevalla.
    Båtarna kan vi säker få ha kvar i Uddevalla (Ev mot en mindre kostand) och sedan segla ner till Stenungsund på fredagen.
    Låter det som en bra plan? I såfall börjar jag mer med planeringen.
    Har sponsormöte med mina sponsorer i morgon kan kolla om någon är sugen att bidra.
    /Pär

    • Johan SWE256 Aug 21, 2012 Reply

     Låter som strålande idé Pär! Men kanske ska se vad Tjörn Runt har i faggorna inför 50-års jubileet. De ska ju ha en hel del extra arrangemang och om uppfattade Carin Kling rätt skulle Stss fixa en del tillfartseglingar och jippon i samband med detta. Du har säkert bättre koll på det än mig och ni kanske redan har snackat med Stss. Ser verkligen fram emot nästa års Tjörn Runt!

   • Author
    Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

    Tack för erbjudandet Pär, men jag tror vi skall fundera på logistiken. Uddevalla är jättefint, men ligger avigt till för många. Och skall man köra båten solo så blir det ännu viktigare att det blir enkelt. Låt oss se vad StSS har för planer inför nästa år. I år hade vi 6 dagars varsel, så det är ju inte superbråttom att besluta.

    Gällande banan så tror jag det är bra om man kan “sträcka ut” lite. Tjörn Runt är tight om det blåser lite mer och Malö strömmar är inte lättare :-)

    Det hade också varit kul om vi kunde utnyttja skärgårdskrogarna i augusti när det är lite lågsäsong. Jag tänker Marstrand, Klädesholmen, Käringön, … Den sociala biten är superviktig och vi måste få till trevlig samvaro både före och efter racet.

    • Pär Bäck Aug 21, 2012 Reply

     Inga problem om ni ångrar er så hör av er bara

     • Johan SWE256 Aug 21, 2012

      Hur ser anmälningsläget ut för Uddevallaregattan appropå tävlingar helgen efter Tjörn Runt!

     • Andreas i HP Aug 23, 2012

      Solo ser ju helkul ut!
      Något att fundera på inför nästa år.

      vi är anmälda till Lördagen ialla fall o jag vet att det var några till.

     • Pär Bäck Aug 24, 2012

      Det är ett 10 tal anmälda till Uddevallaregattan. Men jag har inte riktigt koll då det är andra i klubben som håller ihop detta.

 2. Tommy L Aug 21, 2012 Reply

  Kul o lärorik film Peter! Fråga: när du gippar så antar jag att autopiloten “kör” båten…? Eller la du upp en “lätt” sväng på ratten innan du gick fram o meckade med gennakern…? Om du körde AP: hur funkar piloten, hur “talar du om för den” att nu är det dags falla o ta gippen, t.ex med en viss fördröjning, och sen stötta upp igen på nya bogen…? På filmen ser det ut som att du inte rattar nåt själv under manövern…

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

   Jag kör bägge varianterna. Det funkar fint utan autopilot men då får man passa sig lite när storen kommer :-)

   Med autopilot så seglar jag TWA 160 typ. Två tryck på 10-gradersknappen så är det plattläns och man kan mecka över gennakern. Sedan två tryck till så är jag tillbaka på 160 på andra bogen.

   Kör jag manuellt så är det samma procedur.

   Autopiloten har en gippfunktion, men då gör den en enda kontinuerlig sväng och då hinner jag inte få över gennakern. Även när vi kör full besättning försöker jag “hänga” lite när det är platt så att man hinner få hem nya skotet.

 3. Robert G Aug 21, 2012 Reply

  Ursäkta en novis, men varför tog du ner gennakern i “brevlådan” och inte under bommen?

  • jonas w Aug 21, 2012 Reply

   Släcker ut vinden och samlar ihop tyget. Dock tycker jag det ser ut att gå lite trögt. Det gånger jag seglat själv med gennaker (som bara är en tredjedel av storleken) så har det fungerat bra att styra ner mot plattläns, släppa tacken helt för att punka gennakern och sen rycka loss fallet. Gärna med en kort kiwi så det inte hamnar i vattnet. Mecket för mig iom att ingen självstyrning används är att båten gärna lovar upp efter tacken är släppt så man måste plocka den ganska snabbt.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

   Det skall gå lite trögt :-)

   Min tanke är att ha en rutin som funkar oavsett om det blåser 2 eller 12 m/s. Med en brevlåda/letterbox så har man hela tiden kontroll på seglet och det kan inte ta sig någonstans. Med en stor gennaker och låga fribord så är det lätt att man tappar en liten bit i vattnet, och då är det kört.

   Alternativet är att köra strumpa. Jag har två sådana som skall på när vi kör lite tuffare race. En bieffekt är att man då slipper packa om, vilket kan vara ett tungt moment med 157 kvadrat nylon :-)

   • ErikG Aug 21, 2012 Reply

    Peter Om man som du tagit ner i “brevlådan” borde man inte kunna hissa samma väg för ökad kontroll på seglet då med. Att packa i säck under solo segling känns lite meckigt minst sagt. Strumpa är förstås ett alternativ.

    Vad är för/nackdelar med strumpa (om det skrivits om tidigare får någon gärna länka)?

   • Author
    Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

    Jag har aldrig provat att hissa där. Det som är klurigt är att tacken måste dras långt och fallhornet lär fastna mellan spridarna och storen. Många moment som måste bli rätt.

    Vid hissning ur säck kan man sätta tack & skot innan och hissa av bara helvete. Gärna lite platt så kan man bara lova 20 grader och “smack” så sitter den.

    Strumpa är kanon, men kräver en del träning för att det skall funka bra.

    Fördelar: enkel hantering, man kan hissa i lugn och ro och man kan “strumpa ner” vid gipp eller plötslig brall.

    Nackdelar: man tappar lite förlikslängd, lätt att spinnakern korvar sig i strumpan om man inte tränat och det är lite jobb att konvertera till/från strumpan.

    • Staffan Larsson Aug 21, 2012 Reply

     Jag har för första gången denna säsongen använt strumpa för spinne under de shorthandedseglingar jag kört. Det har fungerat kanon i princip från början.

     Fördelar/nackdelar utom det som Peter nämnde ovan:
     Man kan preppa mer innan kryssmärket, iallafall om det inte blåser allt för mycket. När jag hissar har jag lä sugga och skot hemtightade, då hänger den hyfsat sträckt och fastnar inte i storens akterlik. Peter kanske har för långa lik för att det ska funka, men hos mig funkar det kanon. Jag har sett till att dra upp strumpan en dryg meter, då kan man fördra lovartsskotet en hel del också. Efter rundning är det bara upp med strumpan och ta det sista i lovart innan man fimpar focken/genuan. Om allt går som det ska tar det max 20 sekunder från rundning till att seglet drar.

     Nackdelar vid hissning som jag ser det är att man måste hissa två gånger, först spinnen i strumpan och sen även bara strumpan. Lyckades i starten av HSC också få kragen på strumpan att fastna mellan stor och spridare, men det var lätt löst. I lätt vind kan man behöva knyta fast strumpan så att den inte åker ner över seglet. I hårdare vind är det inget problem.

     Vid nedtagning upplever jag att man kan komma riktigt nära lärundningen eftersom det går mycket snabbare än om man skulle ta ner blåsan på egen hand utan strumpa. Vid nedtagning har jag släppt lovart skot och samtidigt tightat hem lä skot och sugga innan jag drar ner strumpan. Har funkat även vid branta nedtagningar utan att fastna i storen, typ 75 graders AWA, 5-6 m/s. Strumpan har jag sedan tagit hand om när jag har fått rätt kurs och trim på nya bogen.

     Även vid nedtagning blir det ju två moment att ta ner seglet, dels strumpan och sen hela paketet, men för shorthandedseging är det kalas.

     (Ser nu fram emot stora fuck-ups under nästa shorthandsegling efter dessa stumpans lovord)

     Mvh

     Staffan Larsson

     • Lars Rönnberg Aug 21, 2012

      Generalfelen med strumpa är:
      1) Manöverlinan dras på fel sida förstaget
      2) Manöverlinan snurrad runt strumpan
      3) Hela strumpan snurrar sig runt förstaget

      1, 2, 3 undviks genom att hålla koll på linorna, bind fast båda ändarna på olika platser på däck.

 4. Hannu Aug 21, 2012 Reply

  Jag tycker denna varianten av Tjörn Runt verkar roligare än originalet……återigen bra ordnat för seglingen på Västkusten. Bo och Peter for president :-)

 5. Sir Aug 21, 2012 Reply

  :-) Vad är det för fel på Tjörn Runt? Djävligt bra tävling i år och bra arrangerat. Trevligt folk på banan. Hjälpsamhet och överseende mellan båtarna. Dock Lite stök i en start, då alla ville starta i lä. Snabba resultat, bra rorsmansmöte, bra seglare, ökat deltagande, fler norska båtar, OS-seglare, bra publicitet i media, större prisutdelningen redan på lördagen. Festen verkar ha varit så bra att den blev viktigare än Solo-körningen dagen efter… :-)

 6. SWE54 Aug 21, 2012 Reply

  Att slänga fall och tackline/gaj i sjön var ju något jag inte provat. Det löser nog en del irritationsmoment med att dom inte löper ut som man vill. Det här racet passade mig perfekt, inte en massa båtar i vägen, störd vind och annat. Nu gick det att hålla fart i lådan även med gamla urblåsta segel. På utsidan gick det riktigt bra med många långa surfar och hade bra fart hela Stigfjorden med spinnakern. Jag är helnöjd med seglingen.
  // Micke
  p.s
  Leif Caspersson seglade nog bara sin A22…;)

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 21, 2012 Reply

   Sorry Michael, nu är det rättat. Var väl inte helskärpt i söndags kväll…

 7. Andy Aug 21, 2012 Reply

  Grymt jobbat, och ryktena stämmer om Herr Cederlöf! Han har flertalet gånger seglat solo över världshav. Jag och hans son Staffan a.k.a. “Retro Balloon” var med 2008 över Atlanten den “soliga” vägen. Bo seglade själv från Karibien och hela vägen hem till Almösund några månader senare.
  Hatten av till er och bra jobbat men nästa år är jag också med, kanske med Finnjollen eller Dominaten…?

 8. Author
  Peter Gustafsson Sep 21, 2012 Reply

  En bra rapport från Michael Assarsson, Banner 28R Azur.

  http://banner28swe54.wordpress.com/2012/09/10/tjorn-runt-solo-2012/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.