Lerum Ocean Race 2012


Förra veckan stötte jag på ett kul arr på Facebook. Massa ungdomar som havskappseglade på Kattegatt.

Först blev jag avundsjuk och undrade hur vi hade kunnat missa Lerum Offshore Race? Sedan kollade jag lite med Martin Strömberg och då visade det sig att det var Per Frykholm och gänget på Lerums seglargymnasium som drog repor på havet. Otroligt bra initiativ!!! Hur kan vi göra mer sånt här?

Varje år så har vi någon slags teambuilding-övning. Vi har paddlat och vandrat dem senaste två åren. Grundtanken har alltid varit sätta dessa unga talanger i ett forum där dem inte har varit förut och på så sätt ta fram dem individerna som kanske inte är lika framstående.

Ända sen jag började jobba på Lerum så har jag velat göra ett offshore med ungdomarna, och först hade jag tänkt att Göteborg Offshore Race hade varit en lysande tävling att deltaga i. När denna tävling försvann så har jag suttit och funderat på hur jag ska kunna lösa detta ändå.

Det första problemet är ju att få tag i båtar. Detta löste sig väldigt bra och jag är verkligen jättetacksam att Göteborgs Kungliga Segelsällskap ville ställa upp med sina seglarskolebåtar (Elan 310). Nästa problem är ju vilka ska vi ha som skeppare. Jag eller min kollega Magnus Nilsson var aldrig något alternativ. Martin Krite var hjälplärare när jag var elev på Lerum och Martin Strömberg är ett år äldre än mig och bägge två var med på Groupama som vann Volvo ocean race tidigare i år. Strömberg hjälpte mig med kontakten med Anders Dalhsjö (Ericsson tillsammans med Krite och Strömberg).

Datumet för detta lilla äventyr blev den 18-19 september. Vi samlades på GKSS och blev väl bemöta av Thomas Rahm. Ordet lämnades över till våra skeppare som gick igenom banan, vaktlag, säkerhet ombord etc. Eleverna blev indelade i 3 lag bestående av 6 elever och en skeppare. Jag och Magnus var med som media crew.

Ner till båtarna och genomgång av dem.

Kl 11 lämnade vi hamn efter att ha ätit lunch och det var först träning på ”flaket”. Start ca kl 13 utanför GKSS och sen var det en hård slagduell upp till Vinga. Vid Vinga kom det in ett regnmoln och vinden dog. Dalhsjös båt lyckades bästa ta sig förbi regnmolnet och fick en fin ledning tätt följt av Strömbergs båt. Krites båt lyckades sämre och kom lite på efterkälken. Över mot Fredrikshamn där första märket var så ökade vinden från 20 till max 30 knop och vi gick från full stor till dubbla rev och riktig tuff sjö. Strax efter midnatt var Dahlsjös båt vi märket, strax efter var Strömberg. När Krites båt var där så gjorde vi en omstart och hade halvvind till Skagen. Strömbergs båt var först, Dahlsjö 2:a och Krite 3:a. En gipp där och en långslör mot Trubaduren. Vi anlände Trubaduren vid strax efter kl 7 och var i mål i GKSS lite efter kl 9.

Det var många trötta ungdomar som kom in efter att ha seglat i 20 timmar. Många mådde sådär i den tuffa sjön och några fick se sin frukost komma upp strax innan Trubaduren men alla hjälptes åt att fixa i ordning båtarna. Varje team hade en debriefing som man sedan fick återberätta för gruppen innan vi tackade Anders, Martin och Martin så himla mycket för den fantastiska upplevelsen.

Vem vet, det kanske är någon av dessa 18 ungdomar som kommer att segla Volvo om 10-15 år.

Skulle återigen vilja tack GKSS för att vi fick låna båtarna och Martin Krite, Martin Strömberg och Anders Dahlsjö för att ni kunde ta er tiden. Ni har uppfyllt en av mina drömmar och jag är övertygad om att ni har sått ett frö inför kommande generation med offshoreseglare.

Tack!

Per Frykholm Tränare Lerums seglargymnasium.

15 Comments

 1. JIMMY Sep 26, 2012 Reply

  Grymt coolt och bra initiativ!!!

  Vad hade man själv inte givit för att få hänga med Mange, Gurra och Roger när man var i deras ålder! STORT!

 2. Clifford Sep 26, 2012 Reply

  Topp!

 3. Mattias Bodlund Sep 26, 2012 Reply

  Kan bara instämma!

 4. Gerhard Sep 26, 2012 Reply

  Riktigt bra! Hoppas att detta leder till att fler ungdomar från seglings gymnasiet väljer att segla storbåt när möjlighet bjuds och när intresset för jolle svalnat. Idag slutar allt för många efter skolan.

 5. Pelle P Sep 26, 2012 Reply

  Superlike!!!!

 6. srsseglaren Sep 26, 2012 Reply

  Bra initiativ blir det ngn uppföljning ?
  Vill gärna se en återväxt av seglare : )

  Bra med en relativt kort övning i början, vid två dagar eller längre till sjöss så är sjösjuka en faktor att beakta ?
  Det finns lite tips man kan ta till mot sjösjuka.

 7. Adrian Sep 26, 2012 Reply

  ÅÅååh, vill bo på baksidan osv osv.

 8. Claes Hiersemann Sep 26, 2012 Reply

  Kanon initiativ !!!!!!
  Mera havsrace ungdomar behövs verkligen!!!!

 9. Pär Lundberg Sep 26, 2012 Reply

  Fantastiskt bra !

 10. Author
  Peter Gustafsson Sep 26, 2012 Reply

  Appropå den parallella diskussionen http://www.blur.se/2012/09/25/slut-med-havskappsegling/

  Det är kanske Lerum Ocean Race som är “da shit” framöver? Formatet/banan från Göteborg Offshore Race men 50% av besättningen måste vara under 25.

  Bara en idé…

 11. srsseglaren Sep 26, 2012 Reply

  Delvis bra.
  Att få in nya seglare måste vara helrätt, gärna unga som kan bli kvar inom seglingen länge.
  Men finns det ngn anledning att utesluta äldre än 25 ?
  Evy Palm var 39år vid första Maratondebuten fem år senare vann hon : )
  Varför inte seglar nybörjare oavsett ålder ?
  /Gammal och utesluten ; )

 12. Per Frykholm Sep 26, 2012 Reply

  tack.
  Kul att detta uppmärksammas på ett sånt positivt sätt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.