Poppis klassiker

Kul att det är fart i gamla klassiska klasser. Nepparna samlade hela 35 båtar på sitt SM i Sundsvall. Foto: Lars Ericsson/Describo.se.

1945 seglades det för första gången om Svenskt Mästerskap i Neptunkryssare. Mästerskapen har sedan seglats varje år i obruten följd vilket innebär att vi i år seglade vårt 71:a raka SM.

Arrangör i år var Sundsvalls Segelssällskap och hela 35 Neppare från Linköping i söder till Örnsköldsvik i norr kom till start. Antalet deltagare var det högsta sedan 2004 och visar att klassen återigen seglar i medvind. Det är ytterst få andra klasser som samlar så stora startfält – och det i en båt som konstruerades för 77 år sedan. Men klassen har ju moderniserats varsamt genom åren och även om skrov, rigg- och segelplan är 70 år gamla så är segel och beslag ofta av modernaste slag.

Läs mer…

fokbåt_5371

Folkbåtarna gjorde upp i Ljungskile. 27 båtar på linjen där Rolf Uppström tog hem SM-titeln. Festligt att han tidigare hade ett silver från 1974 – 41 år sedan! Foto: Jerker Norlander.

andunge_5480b

Samtidigt så samlade man 17 Andungar för VM (Västkustmästerskap).

Även Drakarna samlar bra fält. Som vanligt. Swedish Open går i Båstad i månadsskiftet och just nu är man 32 (25 svenska) båtar på listan.

4 Comments

 1. Pelle Fälth Jul 7, 2015 Reply

  Entyp, anyone?

 2. Sam V Jul 7, 2015 Reply

  SVT gjorde ett riktigt trevligt reportage om neppar-sm, way to go:

  http://www.svtplay.se/klipp/3055565/sm-i-neptunkryssare

 3. Skoglund Jul 7, 2015 Reply

  Nepparklassen måste vara en av de jämnaste i Sverige. Staffan har ju ett antal SM guld i IF båt men det tog en himla massa försök innan det kommer
  i Nepparklassen. Staffan fick räkna en 11:e plats. Tvåan 7, 8 och 9:a.

 4. Nils virving Jul 7, 2015 Reply

  Roligt att Blur visar klassiska entypsbåtar! Det var på tiden!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.