Runda i Ljungskile?

Johan Classon har tagit upp rundningan i Ljungskile i Bohusracets Facebook-grupp, och inte helt oväntat tycker över 80% att man bör ta bort den.

Det är väl det snack som har gått på bryggorna också.

Som både seglare, arrangör och i vissa fall media, så vet jag att det finns massor av kompromisser man måste göra för att hålla alla nöjda. Man måste se till att alla får sitt. Och det är inte svårt att förstå resonemanget bakom att Ljungskile vill vara med på ett hörn.

Men jag vet också att det finns en huvudsaklig målgrupp som man måste prioritera före allt annat. På Marstrand Big Boat så är det seglarna, på M32 Cup sponsorerna och på Allsvenskan klubbarna. Funkar det inte för dessa, så måste man tänka till.

Och här tycker jag inte att rundningen i Ljungskile bidrar till ett bättre race. Oavsett om det blåser mycket (som i år) eller lite, så riskerar den att bli ett moment som förstör racet för vissa båtar som har otur med vinden just här. Och skall man bara ha den vissa år, så är det ju ingen naturig del i banan?

Magnus Lundgren drar parallellen med övriga rundningar:

Då kan man väl ifrågasätta även Fjällbacka och Strömstad?? Utan Ljungskile blir det få utmaningar innan Smögen. Jag förstår inte riktigt varför alla är så emot denna rundningen även om jag kan hålla med om att den just i år kanske skulle varit utflyttad så att det blev sträck efter Ulvön men det är ju lätt att vara efterklok.

Skillnaden här är väl att både Fjällbacka, Strömstad och de andra punkterna finns där av en anledning, att hålla fleeten inne i skärgpården, och är någorlunda naturliga rundningsmärken.

Visst skulle man kunna hitta roliga rundningar vid Marstrand, Smögen och på en del andra ställen, men den klassiska Bohusracebanan har väl visat sig fungera bra och är en rimlig mix av snitslad bana och fritt spår.

Vill man introducera fler sponsorer så hade varit lämpligare att hitta dem på de orter som finns längs banan i stället för att införa loopar in och ut ur alla hamnar som vill vara med?

Jag är inte emot förändring, men målet med dessa måste vara att göra det till en bättre segling. Och just i det här fallet verkar inte seglarna övertygade…