Tracks i Google…


Ganska cool? Tryck på bilden för större storlek. För er som inte känner igen er så är det målgång i Marstrand efter GKSS Septembersegling.

Vi kör ju Expedition som nav- och taktikprogram. Normalt lagras loggfilerna i textformat som man kan spela upp i efterhand, eller exportera till Excel eller nåt… i nya versionen (beta) har man implementerat en funktion “exportera till KML”. KML står för “Keyhole Markup Language” och är en variant av XML som kan visas i Google Earth eller Google Maps.

Meningen är att man skall kunna dela med sig tracks till besättningen eller andra. Detta kan vara en kul grej, men jag tycker det vore mycket intressantare att hitta en lösning där man kan visa (och “spela upp”) alla båtar i racet så man kan analysera de taktiska besluten. Att bara se linjerna ger ingen bra bild. Det finns ju en del andra lösningar på detta:


Kattack är en mjukvara för att i efterhand analysera race. Cool att se 50 båtar komma upp till kryssmärket på en storbildsskärm “after race”. Här är en demo-video från Farr 40 Miami Race Week.


I Sverige har vi Livetracker, men där är det svårt att spela upp race i efterhand. Jag skall träffa gänget snart för att se vad de har i pipeline…


Den bästa jag sett hittills var Sportsim som (iallafall när vi seglade 2003) användes på Færderseilasen. Då mailade man in sin loggfil och kunde jämföra med andra båtar på deras websajt. Det har hänt en del sen dess, så jag måste spana in dem… tydligen har de också lyckats göra nåt med Google Earth.


GPSActionReplay är ett verktyg för att spela upp och analysera GPS-loggar. Så här kan windsurfing på Garda se ut.


OceanPilot har en lite annan approach, där man visualiserar GPS-data på olika sätt (inte bara på en karta). Det mesta av detta får man dock i moderna nav-program.

Och så klart Virtual Spectator som vi känner igen från Americas Cup och Volvo Ocean Race!

Några andra som man borde spana in?