Skip to content

12 Comments

 1. Mats Victorin, X-332 Sport SWE-334
  May 28, 2007 @ 23:47

  Hoppas verkligen att X-99:an inte “blir en semesterbåt”. Det är en förbaskat kul båt att segla och en av få där man får möta andra nationer i ett VM. X-35 har tagit över några X-99 seglare men alldeles för få för att kunna ersätta. Många sprids istället ut på olika båttyper (inkl undertecknad) vilket tyvärr leder till ytterligare uttunning av entyps- och generell kappsegling. Oroande och inte så kul trend. Moderna tiders otroliga urval är inte alltid av godo. Tänk när det bara fanns Express, J24 eller Maxi Racer att välja på – då blev fälten stora.
  Rätt som det är måste man väl skaffa sig en sån där CB62 eller vad dom nu heter… he he

  Reply

 2. Calle P
  May 29, 2007 @ 07:13

  Och hälften av X99 till VM kappseglar i Björlanda.

  //Calle

  Reply

 3. EP
  May 29, 2007 @ 08:11

  På ostkusten är X99 död, 7-8 st,, dvs hela klassen är till salu dock har väl ingen lyckats sälja ännu, verkar svårsålda. Likadant är det med j80, 7-8 båtar till salu i vintras, någon är väl såld men några seglar lite för att dom inte lyckats säljas, såg förresten en CB66 till salu på blocket men en sån vågar man ju inte köpa..

  Reply

 4. Andrè Manskow
  May 29, 2007 @ 08:33

  Klippet fra http://www.x99.no

  “Årets Hovdan Skagen Race ble en lang, men artig affære for de deltakende X-99 båtene. Selvfølgelig gikk klasseseieren til X-99, men denne gang var også Overall listen særdeles hyggelig lesning.

  Vant gjorde NOR 563 Høna, både i klassen LYS Racing R30 og ikke minst Overall. På plass nummer to kom NOR 574 Kryss, både i klassen og Overall. Båtene parkerte alle rundt seg på spinnakerseiling fra Brofjorden til Skagen hvor vinden tidvis målte 18 msek.

  Fartsrekorden denne gang ble satt av Høna med 18,4 knop”

  Reply

 5. Ric.
  May 29, 2007 @ 11:09

  Skall man behöva gå tillbaks till optimistjollen för att hitta entypsfält tillräckligt stora för tät racing..?
  Vi måste bli bättre på att få fart på våra båtgrannar och vänner. Visst är det av ondo med det enorma utbudet och den snabba utvecklingen idag då en båt inte håller sig fräsch och ‘on the edge’ särskilt många år. Men det är inte hela sanningen. Inte heller kan man skylla större deltagande söderut på att de inte har någon skärgård och därför ‘måste’ kappsegla i brist på annan sysselsättning med båten.
  I vårt grannland Norge – med hälften så många invånare – kappseglar de dubbelt så mycket.. Och de har ju inte bättre förutsättningar vad gäller väder eller kappseglingsmiljö (djupa fjordar som är svår att boja ut och höga berg med svåra vindförhållanden).
  Har vi blivit för bekväma? Sitter vi hellre hemma och zappar och surfar än är ute i friska luften och kämpar..?

  Reply

 6. EP
  May 29, 2007 @ 16:27

  Det finns nog många anledningar, bekvämlighet är en, för många klasser en annan, se tex på CB66 där det är drygt 20 besättningar som seglar, ungefär 50/50 har väl seglat 606 eller express tidigare, det innebär 10 besättningar i dom två gamla klasserna som är borta, trots detta är 606 och express störst i landet medans CB är ytterligare en klass som samlar mellan 20 och 30 båtar …Är det bra?

  Reply

 7. Blom
  May 29, 2007 @ 22:32

  Tjena
  Va skoj att vi fick vara med på bild. Det var ett härligt väder att segla i. Och vinden var perfekt för X99:an.

  Otrolig båt den där X99:an. Startsnabb som en Porsche och tvärvänder på en femöring. Passar perfekt i både entyp och LYS seglingar samt som semesterbåt. Enda nackdelen är väl backstagen som kräver extra mannar till seglingarna alt att segla med revad stor på semestern. Fina skovslinjer också. Det är en bra båt som jag hoppas får leva kvar!

  Stefan Blom

  Reply

 8. Peter Gustafsson
  May 30, 2007 @ 10:01

  Blom, blir det inget VM för er del?

  Reply

 9. Blom
  May 30, 2007 @ 12:31

  Peter

  Nä inte för min del då jag inte ingår i Arnes X99 satsning. Jag tror dock att den satsning Arne tänkt göra på VM tyvärr är lagd på is. Varför vet jag inte men Arne själv kanske kan svara på detta här…(så får vi också se om han läser BLUR.SE).

  Men en bättre Tjörn Runt båt är svårt att hitta, X99 alltså. Går ju bra i normala vindar och första X99 placerar sej oftast på top 10 om man räknar totalresultaten. Vi har pratat om ifall vi skall köra Arnes X99 under Tjörn Runt likt förra året men inget är beslutat än….har ju både min Maxi 77 samt CB66 Racer också att välja bland….

  Men ni skall köra med er nya J boat eller?

  Stefan

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  May 30, 2007 @ 16:37

  Det är planen, vi hoppas vara klara för att köra Hermanö Runt, kanske GOR och sedan Tjörn Runt.

  Så för första gången någonsin hoppas man på lite lättare vindar runt Tjörn :-)

  Reply

 11. Hans Ulrik
  Jun 7, 2007 @ 10:07

  Hei,
  Grattis med svenske flaggans dag i går !

  Jeg kjøpte min X99 NOR 563 “Høna” ifjor, etter å ha hatt mange regatta seilbåter i eie og figurert på skipper på mange mere moderne kontruksjoner. Har vært seriøst involvert i kappseiling i 20 år. X-99 er en konstrukjson som er nå over 20 år gammel men seiler rundt de fleste nye båter på race banan – jeg er imponert over potensiale i denne båten.
  Båten fungere perfekt for semester om man inte måste ha dusj og massivt teakintreiør. Etter å ha seilt båten straks et år har jeg sett at backstagene ( lensetakler ) inte måste være tigthe under semsert seiling. Masten og spreaders er logget så mycket bakåt at det skal utrolige mye til om masten ramler ned pga av slappe lensetakkler. Her er det ingen grund til panik och selv mor kan håndtere båten i slag och jibber.
  Kommentar til X-35 – Hovdan SKagen Race i år kom vi 25 minutter før i mål på seilt tid og 1.45 minutter på korrigert tid i forhold til den beste X-35. Det vil jeg kalle utklassing !! Denne X-35 båten seiles av et meget kompetent crew som har racet i mange år och ligget i toppen på flere store regattar. Priset er 3 ganger, ( 1,5 mill NOK) for en X-35 v.s. en bra beganad X-99…

  Her kan dere se en video av heftige X-99 surfer mot mål i Hovdan SKagen race..
  http://www.havna.com/wip4/detail.epl?id=141252&cat=5862

  Til alle som vil seile onedesign och har tilgang til X-99 – anmeld er til Hankø Race Week som går på Hankø ( norges beste seilings arena – type Marstrand och Sandhamn) Dette er et one design stevne som starter 28 juni og avsluttes 1 juli. Per p.t er vi mange norske X-99 som skal delta – hadde vært hyggelig med noen svenske båter på start linjen – seiles enbart olympiske baner.

  Dette arragment samler norges desidert beste seilere och er en opplevese både seilingsmessig som sosialt.

  se: http://www.kns.no/Norsk/REGATTA/Hanko_Race_Week/Info/

  eller kontakt undertegnede på hug@cgm.no

  Ha en trevlig dag !
  Hans Ulrik

  Reply

 12. Hans Ulrik
  Jun 7, 2007 @ 10:27

  Vurdere å stille til HERMANÖ RUNT 2007 – kommer det noen X-99 her ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.