Strömterminologi

Det finns ju massor av ord för att beskriva hur det blåser (senast smultronbris). Men efter Færderseilasen och TwoStar känns det som det saknas bra terminolgi kring ström? Framförallt seglare i sundet borde ha en del bra uppslag?

Nedan några begrepp som uppkom under Færdern:

Strömgrepp; Fäste mot ström, påverkar båts möjlighet att “hugga sig fast” i strömmen och därigenom dess relativa hastighet mot andra båtar i samma strömfåra vid absolut bleke. Bra strömgrepp gör det möjligt att steka en hel armada utan vind.

Vinkelström; Den inåtgående kraft som bildas runt större båtar i samband med ström i bleke och attraherar mindre båtar i sin närhet. Jmfr svarta hål. Kraften är linjärt beroende mot båtens strömgreppskoefficient och riktad mot dess strömgreppscentrum.

Och för er som undrar:

Smultronbris; Ganska lätt vind med helt platt vatten, men trots lättvind är det skönt tryck på kryssen. Med andra ord ganska tung helt laminär luftström, som innhåller ganska mycket rörelse energi trots att “strömningshastigheten” år låg. Slutsats; Lättseglat med lagom tryck och utan ansträngning.

Källa: Joakim Rodebäck & Björn Hägerman.