Skip to content

10 Comments

 1. Stefan
  Jul 19, 2007 @ 09:15

  Sitter i båten på väg till Sandhamn för att delta i dedt som tyvärr inte blev något EM. Då vdet inte blev fler deltagare stödjer jag seglingsledningens beslut att inte genomföra ett EM kan bara drömma om hur det skulle raljeras här och på andra bloggar. Hoppas att fler kommer nästa år till Marstrand. Att kunna hålla igång ett seglingsprojekt för kölbåt som inte bygger på en riktigt stor plånbok kräver förstående familjer, dedikerad besättning och massor med tid då logistiken kring transporter inte sköter sig själv. Här finns möjligheter för ungdommar som vill börja havskappsegla formera transport team det kommer att ge möjlighet att även kappsegla.
  Beträffande enkäten så har SHF utsett en kommite som skall arbeta med frågan. Huvudelen av i den gruppen kom från den IRC falang som på ett lyckligen misslyckad sätt försökte göra en kupp årsmötet. Det är den tillsatta gruppen som inte levererar så skäll på den det gäller.
  Seglarhälsningar
  Stefan

  Reply

 2. Robert Lidqvist
  Jul 19, 2007 @ 10:11

  På ORCs hemsida är man lite mer tydlig och deklarerar att 670EM är inställt:
  http://www.orc.org/news/070716a.htm#news0
  Visserligen är det inte så mycket att göra åt eftersom det inte lockat fler länder (jag tror att det hänger på antalet deltagande nationer) men samtidigt är det lite svagt att varken Ksss eller Shf tar upp det på sina hemsidor.

  Sedan är väl frågan varför, är det så att 670 redan är dött i Europa, är tidpunkten fel eller är Stockholm för långt bort?

  /Robert L

  Reply

 3. PelleL
  Jul 19, 2007 @ 11:02

  Jag tror det är alla 3 orsakerna. Tidpunkten är fel ur minst 2 olika perspektiv: dels är det mitt i semestern för oss i sverige och dels är det för nära ims-vm:et i Norge. 670 har funkat rätt OK under några år i medelhavet men nu verkar den (och all annan ims-segling) vara på tillbakagång där. Klassen har aldrig fått fäste i nordeuropa och jag tror den har för strikta begränsningar för att funka bra här. Slutligen blir det rätt långt om man skall transporta tyskland-stockholm-norge-tyskland vilket jag tror hämmar deltagandet. En plats i sydsverige (borgholm kanske) hade nog varit bättre vid denna tidpunkten.

  Reply

 4. Patrick Lindblom
  Jul 20, 2007 @ 14:12

  Personligen hade jag svårt att få igenom deltagande i SM:et hemma eftersom vi får avbryta semestern en vecka. Det hade onekligen varit enklare om vi hade varit på en plats där familjerna enkelt och till en rimlig peng hade kunnat bo och semestra medan vi seglar.

  Sandhamn i juli är inte riktigt en sådan plats.

  IMS670 kan jag inte uttala mig om då jag kan för lite om reglerna, men de IMS-seglare jag har talat med efter regattorna hittills är generellt positiva till fortsatt IMS-segling. Om nu IMS-segling i Medelhavet går tillbaks så är väl utvecklingen åtminstone i Östersjön den motsatta just nu?

  Vad sedan gäller SM/EM-arrangemanget så finns det mycket att säga. För det första bör KSSS ändra sitt anmälningsförfarande. Nu dyker man inte upp på listan över anmälda innan man har betalat. Jag tror att många har bevakat startlistorna och konstaterat att det är för få deltagare för att göra sig en veckas besvär mitt i sommaren och så struntar man i det själv. KNS gör tvärtom till VM – där kommer man med på listan direkt när man har anmält sig och sedan framgår det om och när man har betalat anmälningsavgiften. På så sätt får man en bättre känsla för det potentiella deltagandet och kan besluta utifrån det. På samma sätt som man “straffar” sena anmälare med högre avgift borde man kanske också belöna tidiga anmälare med lägre avgift för att få fler deltagare tidigt?

  Reply

 5. Peter
  Jul 22, 2007 @ 11:38

  Eller varför inte välja en billig enkel och rolig entypsklass i stället för att strö pengar över stora båtar som sen inte lockar några seglare???

  Tips!

  Segla era stora båtar på Gotland runt, köp sedan en mindre billig entypsbåt för en billig slant..Har man råd med 40 fotare med 3dl segel så har man råd men en fullt kappseglingsutrustad 606 eller express också på en gång, på köpet får man ännu roligare segling..Men i entyp vinner inte plånboken, det är väl det som är problemet..

  Reply

 6. Patrick Lindblom
  Jul 22, 2007 @ 11:49

  Utan att gå in på logiken i övrigt vill jag bara säga att jag inte tror mest pengar självklart vinner. Jag tror inte Hertzman har den största budgeten på den svenska IMS-scenen. Däremot är de ’tillräckligt’ välfinansierade och så tränar de flitigt. Och ställer upp i regattorna när de arrangeras.

  Reply

 7. Lars S
  Jul 23, 2007 @ 01:42

  Hej!
  Jag tror att det är av stor betydelse att man kan finna en handikappregel som gör det möjligt för fler olika båttyper att delta. IMS 670 är ett fint initiativ, men det är trots allt lite väl många båtar som utesluts (antingen mätmässigt eller för att de inte upplever sig IMS-optimerade). Ett bra exempel på att det går att locka fram fler båtar är framgången med LYS på GR!
  Som flera hävdar ovan tror jag även att det är olyckigt att lägga regattor mitt i semestern. När man var i 20-års åldern var detta inte ett problem, men den typ av båtar som detta handlar om ägs och seglas mestadels av lite äldre personer där konflikten familj, jobb och kappsegling är påtaglig. Varför inte köra någon långhelg på våren istället? Eller på sensommaren?
  Lasse i ruffen på X-35:an Wild Thing…..

  Reply

 8. Peter Gustafsson
  Jul 23, 2007 @ 18:14

  Finnarna får inte ihop det heller. 6 båtar i IMS 3 och 9 i IMS 2.

  Koll på läget har FIN6863 Inferno 31.

  Reply

 9. Jan
  Jul 23, 2007 @ 21:34

  Ja, själv är jag närmast intresserad av vad man kunde göra för att förbättra läget. Själv tror jag inte mera på IRC än på LYS men klart är ju att något måste göras för att förbättra deltagandet i seglingar på båda sidorna om Östersjön. Att det jut är IMS3 som lider beror nog på att det upplevs som jobbigt att mäta in båten i IMS speciellt då man kanske inte satsar så hårt i de mindre båtarna. Men detta har ju redan diskuterats ett tusental gånger på flera bloggar/forum så kanske alla redanhar sagt sin åsikt? Hur går det för SHF:s arbetsgrupp som skulle utreda hur man skall göra i framtiden i Sverige? BTW Lars S., X-35 skulle ju mäta så dåligt i IMS, Epsilon blev ju på IMS i GR ca i mitten av IMS1(som väl inte är någon riktigt enkel klass) medan de i X35-klassen blev näst sist, kanske ropandet om att de är missgynnade var i onödan, eller?

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Jul 25, 2007 @ 22:55

  Nu är SM igång. 11 båtar till sist (tappar man SM-statusen då?) och fighten står inte helt oväntat mellan DataCom, HQ och DuSoleil.

  http://www.ksss.se/files/Resultat.pdf

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.