Happening Dubai


Det byggs coola båtar, Americas’ Cup- och VOR-teamen tränar här, Rohan Veal seglar runt konstgjorda öar och nu kör RC44-cirkusen första upplagan av Dubai Gold Cup. Foto: Jacques Vapillon.

Har ni chansen så skall ni åka till Dubai. Helt osannolikt ställe. Och det byggs överallt. Världens första, största, bästa eller värsta av allt. Men sensationen varar bara ett par dagar innan man upptäcker att det inte finns något att göra. Om man inte är där för att kappsegla förstås.

The regatta will reassemble eight teams representing eight nations. All of them went out today for a couple of practice races.

The conditions were quite difficult, with a fairly big leftover seaway, consequence of the strong “Shamal” that blew during the previous days. However, the conditions didn’t stop the favourite teams to dominate the training session, with Team Aqua, Team Omega, Cro-A-Sail and Team Ceeref leading the fleet.

The Dubai Gold Cup is the first overseas regatta for the RC 44 fleet. An exceptional group of some of the best sailors in the world is reassembled here, with amongst others Dean Barker, James Spithill, Russell Coutts, Sébastien Col, Cameron Appleton, Morten Henrikson and many more.

Many teams are new, even though some of them have already competed in Trieste or Portofino. Amongst them, Maciej Nawrocki’s Team Organika, Igor Lah’s Team Ceeref, Patrick De Barros’ ES Bankers Dubai and Armando Giulietti’s Team Hiroshi – Citta di Milano.