Båd i Bella 2008


Efter dagens möten i Köpenhamn lyckades jag få en timme på Bella Center. Mässan är som gjord för att visa segelbåtar – ljus och rymd men utan att bli ödsligt.


Massor av Bavaria, Elan, Hanse och Sun Odyssey.


Olsen Yacht har ju börjat sälja J/boats i Danmark och ställde bland annat ut J/109 #344 på mässan. Intresset hade tydligen varit stort både från danskar och skåningar och man hade nästan 20 personer som skulle provsegla i Stubbekøbing så snart båten kom i vattnet efter mässan.

Båten skall sedan seglas till Tyskland för att ingå i en testsegling av J/109 och J/122 som skall göras av danska och tyska seglingstidningar. Kanske är det inte för sent för Segling att hänga på… Man verkar också ha fått ihop en besättning som skall kappsegla båten i Tyskland och Danmark. Danska 2star står på agendan.

Kul med lite action. Vi ser fram emot rapporterna!


Esse 850 är ju hyfsat läcker! DKK 544.000:-


Dehler 34 har jag inte spanat in tidigare, och när bloggkollegan Anders på Öresund Regatta har en på gång så måste man ju titta lite närmare. Däckslayouten är helt OK med nedsänkt rulle, flushade luckor och fall dragna under däck. Snyggt.


Instrumentkonsolen kan man ju ha delade meningar om… Jag har alltid tyckt att Dehler gör tuffa båtar som man gärna tar ut på havet. Men lite tråkiga? Den senaste generationen har ju blivit lite mer designade.


Eftersom Dehler 34, X-34 och J/109 är i samma storleksklass och har i stort sett samma layout, så det är kul att jämföra detaljer. Layoutmässigt så är de mycket lika. Dehlern har fräcka luckor som man fäller framåt. Men det är en fånig liten plaststropp (som ett buntband) som håller luckan i läge. Ganska små skåp, så man kanske har finporslinet någon annanstans.


Snyggt och sobert, men lite trångt? Jag har ont om utrymme nedanför trappan, men här får man brottas rejält om man kommer med en genua eller genomvåt spinnaker…


Mycket snyggt! Men borde de inte sitta fast? Tänkte spana in kölsvinet, men då blev de helt tokiga, “nej, nej, du måste boka tid om du vill titta ordentligt”… Vet inte vad de försökte dölja :-)


Sikaflex? Nån som vet varför det ser olika ut på olika båtar?

Sammanfattningsvis en sjysst båt (grattis Anders och ni andra som har skaffat en). Skall bli kul att se hur den seglar.


Den här var ju också dejlig! DKK 320.000:-