Skip to content

11 Comments

 1. Magnus
  May 12, 2008 @ 16:58

  Ganska enkelt:

  Tillbörliga kursen är den kurs du bedömmer vara den snabbaste (bästa) för dig om det inte funnits andra båtar att beakta. Lä/lovart börjar gälla omedelbart det är överlapp men som alltid så skall du när du får rätt till väg till en början ge den andra båten tid och rum att hålla undan.

  Du kan alltså inte börja lova om du tappar speed för att du blir läad av lovartsbåten. Vad är din tillbörliga kurs beskrivs ovan, och du bör nog kunna motivera med t.ex. förändringar i vindstyrka eller riktning om du påstår att din tillbörliga kurs ändrar sig under överlappen. Men bara för att du valt en annan tillbörlig kurs än din konkurrent så behöver inte du ha fel (och inte de heller för den delen).

  Magnus

  Reply

 2. Matts
  May 12, 2008 @ 18:31

  Hej,

  När jag körde matchracing fick man som upphinnande attackera motståndarna “hårt” först efter att man (inom överlappen) gippat fram och tillbaka. Antar att överlappen då anses etablerad på annat sätt än upphinnande bakifrån. Hade det varit användbart här?

  Matts

  Reply

 3. Martin
  May 12, 2008 @ 19:07

  Tillbörlig kurs bör ju vara den som seglades innan överlapp etablerades. Att innan man hinner upp en båt segla en kurs och sedan för att man fått överlapp hävda att ens tillbörliga kurs helt plötsligt ligger 10 grader högre låter inte så bra.

  Reply

 4. Patrick
  May 12, 2008 @ 19:12

  Men är det så att han lovar då? Jag tycker det på första bilden ser ut som att Stark håller högre kurs än Serendip redan från början men att Stark till sista bilden har fallit ned och ligger lägre än Serendips kurs.

  Reply

 5. fastisfun
  May 12, 2008 @ 21:05

  case 46 i case-boken talar för att man kan etablera en överlapp och sen lova (ändra kurs) till en annan/ny tillbörlig kurs. Även case 7 och 14 talar om tillbörlig kurs och båda ger läbåten rätt.

  Reply

 6. Jan
  May 12, 2008 @ 21:14

  Och definitionen på “proper course” aka “tillbörlig kurs” är exakt vad på t.ex. ett slörben som inte kräver gippar?
  Två båtar seglar mot ett slörmärke(inte kryss, inte nödvändigt att gippa) och den snabbare kommer bakifrån och etablerar överlapp i lä om den aningen långsammare båten. Man märker dock att det är omöjligt att komma igenom vindskuggan så man lovar upp för att tvinga den långsammare lovartsbåten att väja.
  Vem har rätt?

  Reply

 7. MA
  May 12, 2008 @ 21:31

  Alltså, “Stark” har ingen rätt att luffa “Serendip”. Stark får inte segla högre än sin tillbörliga kurs (regel 17.1), men Serendip måste hålla undan och är torsk om Stark hävdar sin rätt som läbåt (regel 11). Stark kan göra två gippar förutsatt att de behåller sin överlapp, och på så vis få rätten att luffa Serendip. Men i detta läge är ju inte detta speciellt smart, men på en läns hade det varit möjligt.
  Annars verkar det rätt korkat att försöka gå om i lä. Dessutom måste Stark ge Serendip både tid och utrymme att hålla undan, men alltså bara upp till den tillbörliga kursen.

  Reply

 8. fastisfun
  May 12, 2008 @ 21:56

  “som inte kräver gippar?”
  tillbörlig kurs kan fortfarande innehålla gippar. “Tillbörliga kursen är den kurs du bedömmer vara den snabbaste (bästa) för dig om det inte funnits andra båtar att beakta.” Vilket lämnar ganska stort utrymme för tolkning.
  “Man märker dock att det är omöjligt att komma igenom vindskuggan så man lovar upp för att tvinga den långsammare lovartsbåten att väja.” Det är inte okey. Men vad jag förstår måste man segla en kurs uppenbart högre än _alla_ “rimliga” vägval i avsaknad av andra båtar, något som kan vara ganska svårt att visa, för att inte segla tillbörlig kurs. Läs case 14 (tror jag, eller 7).

  Reply

 9. Hum
  May 13, 2008 @ 07:34

  Jag har varit i denna situation i protestrummet. Då gav juryn läbåten bevisbördan vilket i praktiken gör att lovarts båten har stort manöver utrymme.

  Reply

 10. Patrick
  May 13, 2008 @ 17:31

  En intressant situation tycker jag uppstod i starten:

  http://seglingsbilder.se/app/gallery.php?gid=177&sgid=&startat=288&perpage=12&page_num=26

  Bilderna 8-12 beskriver vad som hände vid lovartsmärket rätt så väl. Analys?

  Reply

 11. Patrick
  May 14, 2008 @ 07:55

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.