Skip to content

10 Comments

 1. Anders
  May 21, 2009 @ 20:46

  Förra året satt vi på babordsrailen hela vägen, iår var det styrbord….
  Förutom 6nm bingosegling i bleket innan målet i Skagen.
  Kul med så mycket båtar!

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  May 22, 2009 @ 16:41

  IMX-40 Blues party Skagen.jpg
  Gänget på Blues verkar happy med att vara snabbaste svenska båt, och vinnare i LYS 4 före massor av superheta båtar.

  Grattis som fan!!!

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  May 22, 2009 @ 16:48

  Förresten, när skall någon orka räkna ut resultaten i ORC Club?

  Reply

 4. SWE-137
  May 22, 2009 @ 19:35

  Snyggt seglat BlueS
  //Thomas

  Reply

 5. Carl f
  May 22, 2009 @ 23:30

  Uppdatering från Madam blå

  Hej

  Nu är vi tillbaka efter ett ganska tufft helg. Vi började ganska bra även om jag var lite feg över linjen, vi gick ut som 10/50 i vår klass. Racet började som en enbogskryss där vi låg på kanske på 45 grader mot vinden. Prognoserna sa att det skulle bli ett lättvindsrace 6-8m/s sedan runt 10 m/s vid midnatt därefter avtagande, vi startade därav med genua som visade sig vara lite fel. Men började ganska bra och seglade om många utav First 40.7 med djup köl som borde ha ett stort övertag på oss i detta väder. Vi bestämde oss efter vissa tips att gå utanför Koster och även öarna innan, detta visade vara rätt beslut speciellt med genua, vi gick om båt efter båt. Efter rundningen av väderöarna gissar jag att vi låg topp 5 i gruppen, men vi började få svårt att bära genuan och borde ha bytt till focken men för många sjösjuka för att lösa detta, det blåste nu 12-14m/s 5/7 var sjösuka och man undrade vad man utsätter sig själv för. Vi fortsatte trotts segelsättning att segla ifatt båtar. Vid rundningen av Brofjordens angöring såg vi Capio som måste ha seglat riktigt bra startade 30min efter oss. De valde en lite lägre höjd än vi men vi höll deras fart om inte lite snabbare plus bättre höjd och trodde att vi skulle ha ett stort övertag närmare Skagen, men vinden dog ut helt och det blev stiltje. Så med 2knops motström kastade vi ankar och såg alla båtar utan Capio och en IMX-40:a försvinna akterut, en rolig syn, nästan lika kul som att segla om dem. Tyvärr drev dessa båtar mot vinden och fick vind i seglen för oss, det svårt avgöra hur många platser vi förlorade men kanske 50. Förlorade 44 min på Capio som vi ledde över, detta kändes tungt. Jag är nöjd över våran insats 21/50 i klassen och 116/290 totalt. Då ska man tänka på att vi hade ett extra högt lys på 1.33 pga av stor spinnacker(som vi inte fick använda) samt att alla båtar som hade justerat lys p.g.a. ingen spinnacker fick en stor fördel i mål.

  Fler bilder finns på Facebook sök på: HH skagen race

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  May 23, 2009 @ 16:51

  Här är rapport från gänget på Xtreme.

  Fortfarande inga slutresultat i ORC Club att finna någonstans??
  Men enligt Seilas såg det ut så här i topp:

  1 Camilla Cookson 50, Ole Martin Vordahl Cookson 50KNS 10:31:01
  2 Fram XVI TP52 Kjell Arne Myrann KNS 10:41:28
  3 Norsteam Farr 51 Bjørn Lofterød NSF 11:13:25
  4 Team Normar First 40 Jørn-Erik Ruud Moss 11:31:31
  5 Lexington X-41 Espen Clason KNS 11:47:57
  6 Magic King 40 Aasmund Drolsum Soon 11:56:11
  7 Team Granseil X-41 Terje Wang KNS 11:58:56

  Reply

 7. PelleL
  May 23, 2009 @ 17:09

  Jag tror resultatlistan på Seilas är listan för ORC- club enligt LYS som fanns ett tag och där ett antal stora båtar hade LYS 1.0 dvs det äår bara seglad tid……jag begriper inte vad som är så svårt med orc club…=/…men det är helt riktigt att det var ett storbåtsrace…

  Reply

 8. Magnus
  May 23, 2009 @ 19:45

  Kan en båt med utsjkutbart peke verkligen ha vunnit under ORC?

  Reply

 9. Nicklas
  May 24, 2009 @ 11:14

  Hur gick det för Teknova i startgrupp 20:50? Borta i resultatlistan??

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  May 24, 2009 @ 11:50

  Här kommer en rapport från Hans Johansson på Blues:

  maj 2009 576.JPG
  ”Kloka ord från kosteröarna”

  Vi lyckades med att vinna stora LYS klassen och att bli femma totalt. Det var en kul kappsegling och man blir imponerad av Norrmännens förmåga att samla ihop många båtar med kompetenta besättningar.

  Efter starten från Åsgårdsstrand valde vi att gå något över ”rumbline” då vi visste att det var många båtar som skulle passeras. Visade sig vara rätt då vi kunde öppna något och vi valde att köra med g1 heavy från start när vinden ökade till ca 12 m/s valde vi att behålla genuan och ta ett rev. Efter rundningen vid Väderöarna var det dags att gå lite högre och vi kände att vi tappade lite power och valde att byta till g3 och tog upp revet i storen. Det fina med denna start ordningen var att vi såg båtar hela tiden och vi fick kämpa mot större båtar 43-46 fot i stort sett hela tiden vilket va bra för att hålla oss alerta under den svinkalla natten.

  Efter rundningen vid brofjorden valde vi att ta max höjd trots att väderprognoserna indikerade att vinden skulle komma från syd så småningom. Vi gick riktigt högt med god fart och höll jämna steg med X41 och A40 i lä klarade inte att hålla höjden som vanlig utan dejsade ner i lä. Vinden minskade hela tiden och vi bytte till g1h. Vi lyckade hålla god fat i den nu rätt svaga vinden och såg att de framför och i lä hade riktigt dåligt med vind.

  Strax innan rundningen av bojen vid Skagen såg vi hur de största kämpade inne vid land med spinnaker i västliga vind och mycket stark nordgående ström. Vår väderanalys och vakna gastar såg att fiske flaggor, rök från båtarna mm. Borde innebära att snart kommer den sydliga vinden. Vi körde därför fortsatt söderut med spinnaker uppe och mötte så snart den vinden, tyvärr kom den lika fort inne vid Skagen där alla de stora låg och guppade inklusive ”Teknova” en kul segling med omväxlande förhållande avslutades med att vi gick i mål med spinnaker i svag sydlig vind. Trötta men nöjda njöt vi av vad Skagen har att erbjuda , när vi torkat alla prylar, sovit några timmar på däck.

  maj 2009 658.JPG
  Anders Carlberg har pratat på VHF med en ryss på kollisions kurs, han ville nog inte väja…

  maj 2009 688.JPG
  Eric Brugge nöjd när vi piskar A40 rejält på höjdtagning.

  Efter prisutdelningen på fredag em satte vi kurs mot Sverige och fick en grymt go spinnaker gång hem i 15-16m/s, vi klämde pirarna i Skagen till Hätteberget på 2 h 50 minuter. Vi lyckade få en rejäl kinesare men annars var det en lycklig men trött besättning. Magnus Hansson, Henric Hansson, Anders Carlberg, Eric Brugge, Ola Sandahl, Tobias Johansson, Urban Risthorp och Hans Johansson.

  Nästa race blir Pater Noster Race till kommande helg.

  maj 2009 693.JPG
  Urban tömmer segerchampis på vägen hem från Skagen.

  maj 2009 735.JPG
  En trött Ola Sandahl som för första gången i livet klivit i land i Skagen, missade tyvärr att åka Sandormen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.