Skip to content

24 Comments

 1. SWE
  Jul 31, 2009 @ 07:37

  Grattis till “oranga båten-gänget”-Snyggt seglat!! Grattis även till SWE52 och SWE55!
  Resultatlistan ser ut ungefär som den brukar med borträknade seglingar och vi hade förhållandevis få omstarter, så formatet med många seglingar där alla skall räknas och därefter en Guld-final är nog inte så dumt ändå. Väldigt spännande i allafall, men såklart tungt att se finalen från läktaren.
  //SWE

  Reply

 2. km
  Jul 31, 2009 @ 08:31

  trodde det var SM för fler klasser än CB66????!!!

  Reply

 3. stefan.blom
  Jul 31, 2009 @ 09:44

  Kanske det låt som jag gnällde men jag försökte förmedla hur det var att segla efter de nya reglerna. Att fokus nu skall ligga på det är förvånande, bättre att kika på hur vi tog oss till final. Utan 12 seglingar skulle detta egentligen inte funka i ett startfällt på dryga 25 båtar. De sista 8 seglingarna (dag 2 och 3) fick vi verkligen ligga i för att laga vår fadäs i första racet. Det hemska med detta format är att det är inte enbart ens egna besättning som kan trassla till det utan det finns gott om andra sorts incidenter som kan skicka ut dej ur tävlingen….men så e det kanske med andra sporter likt F1 också. Första racet dag två låg vi 6:a inför en rundning då vi hade en något mindre erfaren båt precis framför oss. I all hast “glömde” vi då av att ta ut svängen lite extra vid länsrundningen utan vi rundnande så tight som man kan göra på “toppbåtarna”. Denna båt sladdade ordentligt och deras akter åkte ut och träffade vår nos. En straffrunda där och 6 båtar rann förbi….surt. 11 i det racet.

  Sedan började det som man skall ta med i utvärderingarna av formatet. Vi satte 7 seglingar i rad med topp tre resultat. Och man skall komma ihåg att vi tog oss till final genom sista racet (race 12) då vi spikade. Det går allstå att reda ut en OCS, DNF eller annan fadäs på 12 seglingar med dryga 25 båtar. Men hur skulle det se ut med från början planerade 8 seglingar på dessa relativt korta banor vi seglar?

  Medaljracet var en rolig grej. Att vi inte lyckades här har mycket med den tjuvstart vi åter drog på oss. Nerverna var nog inte riktigt med där. Ett nytt format som man kan acceptera och bara träna och bli bättre på.

  // Stefan

  Reply

 4. SWE
  Jul 31, 2009 @ 10:10

  Enligt SSF skall SVT visa medaljracen nu till helgen. Kan nog vara fin propaganda då F18, CB66, 470 samt Kona seglade i sol och redigt friska vindar. Hoppas detta kan locka några nya intressenter till vår underbara sport.
  //SWE

  Reply

 5. Jesper
  Jul 31, 2009 @ 11:11

  Ja att köra 12 race är kanske lite väl mycket utan borträknad. De 5 racen vi körde var mer lagom. Med de förhållanden som var lyckades många rensa bort sig ändå.
  Förövrigt är det ju en ganska taktiskt smart grej att göra en dålig upprundning när man har ivriga seglar bakom… ;)
  J

  Reply

 6. Stefan Blom
  Jul 31, 2009 @ 12:49

  Jesper
  Jag vill hävda, samt bevisligen, att det behövs 12 race för att åtgärda en miss som för övrigt kanske inte var en miss med tanke på hur otroligt darriga seglingsledningen var i början av tävlingen. Skotten och flaggorna stämde inte med tiden och jag vill återigen hävda att man måste kunna ställa högre krav på dess funktionärer då det gäller ett SM.

  Som vanligt är det beroende på hur många som startar, vi var 27 (tror jag) och att då få 28 poäng istället för 3 skulle inte kunnat redas ut på fem race. Om man inte såg till att slå ut sina konkurrenter med bufflig körning….men då kan man ju bli ditsatt för osportsligt uppförande. Det är ju inte Match Race vi seglade där det går ut på att få straff på sin motståndare.

  Vidare så vet jag inte om det är så taktiskt av båten att stoppsladda för att försöka få oss att snurra, en CB stannar totalt då och det är ingen bra grej att göra med den båten…inte mitt i seglingarna med 7 seglingar kvar, kanske på en finalsegling där tre båtar möttes.

  Självklart är hela detta upplägg en ny grej och det är bara att acceptera detta. Man få helt enkelt lära sej segla efter dessa premisser och bli bättre på det. Kanske behövs det en lite mer försiktig och klok segling. Summa sumarum så är jag för nymodigheter men jag anser samtidigt att man inte skall blunda för verkligheten och därmed hela tiden förfina och förbättra produkten.

  Viktigt är att se vad de unga nya seglarna anser vara bra. De är dessa som är framtiden och det är bra om vi kan hitta ett format som gör att seglarna stannar vid vår sport. Anser att vi äldre får acceptera det.

  // Stefan

  Reply

 7. Gustaf L
  Jul 31, 2009 @ 16:23

  Hela MedCup för TP52 seglas utan borträknade seglingar. Totalt 45 kryss/läns och 5 coastal races. Tidigare år (åtminstone 2007) har man får räkna bort en kryss/läns segling per 10 seglade för totalen men i år får inga seglingar räknas bort.

  Reply

 8. SWE
  Aug 1, 2009 @ 10:11

  SM PÅ SVT1 Idag!! Klockan 12:00 och framåt skall SM-veckan visas på SVT1 och förhoppningsvis kommer det en del sjyssta seglingsbilder.
  //SWE

  Reply

 9. HAEGERN
  Aug 1, 2009 @ 12:58

  STORT GRATTIS till SVENSKA MÄSTARNA !!!! Hälsar ALLA Dina Seglar-vänner från CARL-STAD :-))

  REALY GOOD WORK !! LYSANDE LAGARBETE !!

  Alltid VÄLKOMMEN till CARLSTAD….Alla 3 :-))

  SJÄLVKLART gäller det ALLA SEGLARE också :-)

  http://www.kdss.se/web/index.php

  WILD CARD inga problem… :-))

  SVT LIVE
  http://svtplay.se/v/1614172

  Reply

  • JV
   Aug 2, 2009 @ 18:37

   Försöker titta på svtplay med den länken du angav. Får meddelande om att “Videon du försöker nå saknas. Rättigheterna för videon har gått ut och därför har videon plockats bort.”
   Vad gör jag för något fel ?

   Reply

 10. David
  Aug 1, 2009 @ 15:22

  Stort grattis SWE-52.
  Er segling verkar utifrån resultatlistan ha varit tämligen konsekvent väl genomförd!
  Efter en gnutta resultatanalys visade det sig att farhågorna kring tävlingsformen med finalsegling och slopade borträkningar besannades. Båten som ledde med 12 poängs marginal (2 seglingar borträknade) blev inte svenska mästare. Personligen tycker jag att ni hade förtjänat det.

  /David

  Reply

  • Anders
   Aug 2, 2009 @ 18:57

   Har svårt att förtå rättvisan med att räkna bort seglingar!
   David, menar du verkligen på fullt allvar att den båt som var bäst utan att räkna bort någon segling är en mindre rättvis ledare än den som fått räkna bort 2 seglingar?

   Reply

   • David
    Aug 3, 2009 @ 11:19

    Jag har fått uppfattningen att många med mig anser det vara olyckligt att en dipp i resultatlistan får en så avgörande roll för slutresultatet, som blir fallet då ingen segling räknas bort.
    Med tanke på alla parametrar som påverkar resultatet i en segling tycker jag att det är svårt att hantera segling som andra sporter.
    Det händer inte helt sällan att vinden beter sig på ett sätt som rakt inte går att förutse. Varken av tävlande eller arrangörer.
    Andra båtar kan skapa försening eller rent av tvinga en att utgå på exempelvis på grund av skador eller regelbrott.
    Ett bra sätt att mildra verkan av dessa svårigheter är att räkna bort en eller ett par seglingar beroende på hur många som har seglats.
    Personligen tycker jag att det är ett mycket bra förfarande.

    Dock vill jag framhålla att jag kan ha förståelse för att man väljer att inte räkna bort seglingar för att underlätta för en eventuell publik att förstå arrangemanget. Då ser jag åtgärden som en eftergift för andra intressen, vilket ibland kan vara motiverat.

    Att däremot avgöra pallplaceringarna på ett SM på bara EN segling, kommer jag nog aldrig att förstå vitsen med.

    /David

    Reply

 11. Mikael
  Aug 2, 2009 @ 11:30

  “båten före sinkade oss”
  “skotten, tiden och flaggorna stämde inte”

  Klassiskt… =)

  Reply

 12. CB 66 seglare
  Aug 2, 2009 @ 16:45

  Vilket kanon arrangemang! Grattis Malmö!

  Tanken med att inte räkna bort någon segling var just den att man inte skulle tjuva, hålla sig i skinnet som man sa på rorsmansmötet. Segla lugnare, undvika protester etc. Detta var precis vad som hände.

  Stort grattis till Anders Larsson och de andra arrangörerna. Kul också med de nya enkla startskyltarna. De gamla flaggorna var ersatta med skyltar med stora siffror 5, 4 och 1 på. Direktdömningen på banan fungerade över förväntan. Och medaljracen var ju kanon. Vilken spänning!!! Det gäller alltså att vinna rätt race.

  Jag är övertygad om att detta är framtidens seglingsformat. TV, publik, sol och mycket vind.

  Reply

 13. Öresund Regatta, A
  Aug 2, 2009 @ 23:57

  Verkligen kul om Larsson och Co´s upplägg funkade. Till nästa år så finns det ju möjlighet till fine tuning då det blir favorit i repris.
  Jag hade inte möjlighet att följa racen själv men snackade på telefon med en nöjd Michael Stamming. Michael körde sitt första SM som tävlingsledare.
  Hur funkade “Malmö Sail Arena” utanför Västra hamnen?
  Vad ska förbättras till 2010? Fungerade hamnanläggningen?

  Vi funderar på att använda området för J-24 VM 2010. Är det rätt?

  Reply

  • MA
   Aug 4, 2009 @ 17:52

   Som det var upplagt nu var det för utbrett, som det var nu var det enstaka flanörer och hundägare som kom i närheten av “epicentret”, en något ensam Stefan Rahm stod själv och pratade i sin mikrofon, blandat med skvalmusik från någon lokal radiostation. Finalseglingarna var helt OK rent publikt sett, fast publiken uteblev dessvärre (såg bara Laserfinalen, kan inte uttala mig om de andra). Det bästa vore att lägga ett arrangemang längst ut, där finns det bra åskådarplatser och p-platser. Sätt upp några partytält och fixa sponsorer, denna gång hade man inte en enda sponsor, man gjorde inte ens reklam för de få sponsorer man redan har. Skall bli inressant och se om de 3-400 000:- man har budgeterat i utgifter blev utnyttjade. Normalt sätt brukar klubbar tjäna pengar på regattor, kanske det blir så tills nästa år?

   Reply

 14. Patrik
  Aug 3, 2009 @ 18:24

  Vad är det för konstigt att kunna räkna bort några resultat ?
  Finns så mycket som kan hända i segling som du inte själv kan påverka då är strykning av någon segling helt OK, det tycker alla utom den som förlorat en topp placering på det…

  Reply

 15. Anders
  Aug 3, 2009 @ 19:22

  Att räkna bort seglingar gynnar dem med sämre resultat och blir mer som någon form av “fallskärmsavtal”.
  I ett mästerskap skall man väl i så fall prioritera de som är duktiga! I det gamla olympiska poängsystemet fick exempelvis alltid 1:an 0,75 p vilket borde vara mer logiskt.
  Men mest logiskt är ändå att inte räkna bort några seglingar vilket stimulerar att höja lägstaribbor och därmed också öka konkurrensmiljön.

  Reply

  • Patrik
   Aug 3, 2009 @ 20:31

   I sådana fall är vinnande båt i detta SM en båt med ett sämre resultat då de inte hann till start i första racet.. men uppenbarligen seglade bra ändå.

   Reply

   • Anders
    Aug 3, 2009 @ 23:53

    Det är ju alltid konkurrensen i klassen som avgör lägstaribbans nivå.

    Reply

 16. SWE
  Aug 6, 2009 @ 09:22

  Kanske gammal info, men:
  Titta på SVT play Dag2. Seglingen börjar ca.54 minuter in det 6 timmar långa programmet och CB66 seglingen börjar 1 tim och 10 minuter in i programmet.

  Länk: http://svtplay.se/v/1641914/mer_sport/sm-veckan_i_malmo_-_2_8

  Vad sägs om den undanvinden för CB66:an??
  //SWE

  Reply

  • Hans
   Aug 6, 2009 @ 23:19

   Otroligt fin undanvind.
   Topp of the line.
   Detta är framtiden!
   Kölbåt i full planing, full kontroll.
   14 m/s, 26 kvm krysställ, 40 kvm genacker, depl. 500 kg.

   Ungdomar i båten, rorsman 22 år, en av gastarna tjej och endast 19 år.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.