Skip to content

9 Comments

 1. Johan
  Sep 6, 2009 @ 17:05

  Eh de är bra konstigt att det inte var fler båtar på Höstknalten.
  Även om strömmen ställde till det!
  STSS tycks vara duktigare att marknadsföra sina tävlingar.
  Sedan – Varför sanktionerar VKSF en intern tävling inom GKSS?
  Jag syftar på Septemberseglingen.

  Reply

 2. Andre´B.
  Sep 6, 2009 @ 18:13

  Får hålla med om att det borde funnits fler startande båtar. Fanns många båtar som bara låg vid bryggorna denna fina dag.

  Jag vet inte hur många båtar som var anmälda och hur många som kom till start. det hårda vädret som rådda dagen innan kan säkert ha inverkat på några seglares beslut om att komma till start eller inte.

  Men kombinationen av tunn segelgarderob, ingen besättning och liten erfarenhet är nog den tyngsta faktorn till att så många båtar fortfarande låg vid bryggan en så fin dag som igår. När jag tänker efter så har Höstknalten oftast bjudit på bra väder. Och jag har seglat den några gånger. Det är över tjugo år sedan som jag seglade min först “Höstknalt”…

  Sedan är kanske inte Höstknalten den direkt mest spännande seglingen taktiskt sett. Ser man på bilden ovan så handlade det i stort sett om att “följa linjen” mellan rundningsmärkena. Att segla med omvänd lys ger dock några harar att jaga vilket tillför seglingen mycket.

  Finns det någon utvecklingspotential här?

  Mvh. Andre´B.

  Reply

 3. Acke
  Sep 7, 2009 @ 12:20

  Jatkstart fungerar betydligt bättre än vad jag anade! Men samtidigt är det inte mer än rätt att den slutliga resultatlistan blir efter korrigerad tid. Det är ändå roligare att bli 2 placeringar bättre, kan inte hjälpa det… :) Ifjol korrigerades tiden och vi blev 3 placeringar sämre. Alla jaktseglingar har korrigerats eller inte korrigerats till vår nackdel…..så grymt orättvist… :) Det ska väl jämna ut sig i längden – kanske redan på Sista Chansen i Björlanda om någon vecka. Blir vi 40 båtar i år? 36 ifjol nu 11 anmälda. http://www.bkss.se/seglingsprogram/inbjudan_sista_chansen_2009.htm

  Reply

 4. Patrik
  Sep 7, 2009 @ 19:44

  Vi har kört Omvänd LYS/SRS hela säsongen på våra seglingar och det fungerar fantastiskt bra resultatmässigt på 10 seglingar hittills är det bara några få placeringar längre ner i resultatlistan som skulle bytt plats.
  Det viktiga är att alla båtar startar i ungefär samma och rätt angiven vindstyrka så blir det kusligt rätt med mycket tighta målgångar.
  problemet blir om man får en sträckbog på målspurten då kan det vara fullständigt omöjligt att ta sig förbi en båt med obetydligt lägre LYStal/fart, men du kan ju råka ut för samma sak i vanlig LYSsegling om du inte är snabb iväg.
  Vill någon ha en väl fungerande mall i excelformat med starttids uträkningsfunktion där man bara lägger´in banlängd.
  Ni e-mailar ni mig bara och adressen hittar ni på min hemsida maxknots.com
  //Patrik

  Reply

 5. MagnuslD
  Sep 7, 2009 @ 20:50

  Angående det låga antalet deltagare så var det i vårt fall en kombination av tiden på skepparmötet och vädret på fredagen som avgjorde:
  – Skepparmöte 08:00, vi har 5 timmars ditsegling, återstår alltså att segla upp på fredag.
  – Fredagens väder kuling, inget kul om man är ensam/få på båten, dessutom var tävlingsexpeditionen endast öppen en stund på fredagskvällen (vid sjusnåret) så då hade man fått tagit ledigt hela fredan för att hinna..

  Reply

 6. Johan
  Sep 8, 2009 @ 09:47

  Tjenare Magnus, jag har påtalat detta både i fjol och i år eftersom min båt ligger i Björlanda. Svårt att klara av jobb och segling samtidigt. Det har inte varit något problem när jag snackat med arrangören “att fixa det på annat sätt”. Det är klart det skrämmer bort en del . Låt oss hoppas att de blir lite mer öppna med tiden till nästa år även i programmet så att man lockar till fler båtar från t ex Björlanda. Samtidigt ligger 60-80 båtar som det kappseglas med runt Salthomen så då bordet inte tiderna vara några problem förutom att fredag em kanske är liten speciell tid att ha registreringen på när tävlingen är på lördag. Hela arrangemanget vilar på några gubbar – som gör ett bra jobb för övrigt – så det är klart att de behöver lite marginaler.

  Samtidigt så har SS Fram oftast att man kan komma direkt vid start och anmäla sig före rorsmansmötet. Helt okej! Framnälsvalsen har oförtjänt få deltagare – ligger mitt mellan Långedrag, Nordön, Björlanda. Inga avstånd, låg startavgift och dessutom trevligt bemötande – men det är det ju överallt!

  Reply

 7. J-O
  Sep 10, 2010 @ 14:24

  Dags att promota LDSS, Höstknalten? Vi är anmälda, några fler som tänkt vara med den 18 September?
  (för de som missat så är det en distanssegling runt södra skärgården i Göteborg med start och mål i Långedrag.)

  JanO på PrimeX

  Reply

  • L-B Gustafsson
   Sep 10, 2010 @ 17:00

   Vi kommer se listan http://www.ldss.se/nya/node/1129 som kom upp idag. Det saknas många…

   Reply

   • L-B Gustafsson
    Sep 12, 2010 @ 19:01

    Såg för några minuter sedan att LDSS lagt ut en uppdaterad lista http://www.ldss.se/nya/node/1129 över anmälda båtar. Fortfarande förvånande få båtar anmälda. Någon som tror/vet varför?
    Studerar själv långtidsprognosen även för söndagen, då båten måste vara hemma söndag kväll!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.