Julklappstips 2009

beken2009_calendar.jpg
Kalendrar är alltid rätt. Beken of Cowes är ju en klassiker och i år har J/109 på både omslaget (Jahmali) och två av månaderna, vilket inte gör saken sämre (vill man ha fler J/båtar får man köpa J/boats egen kalender). Som vanligt finns också Dr Crash och Rick Tomlinson på många önskelistor.

sailonamaxi.jpg
Eller varför inte ge bort en besättningsplats under en dag på någon av världens coolaste maxis. Lägg ett bud på eBay. Problemet är att de håller till i Australien…

Spinlock deckvest
Säkerhet är ju prioriterat. Och ingenting är viktigare än en bra flytväst. Jag bytte till Spinlock Deckvest i år och är supernöjd. Har inte provat att ramla i med den ännu, men skall göra det under kontrollerade former till våren. Annars är en säkerhetskurs ett bra tips.

e89-p.jpg
För nattsegling, speciellt shorthanded, så är pannlampa en kanongrej. Jag försökte utvärdera ordentligt i år och fastnade för Petzl Tactikka, som har olika ljuslägen och både vitt och rött ljus (för att skydda mörkerseendet). Finns på Naturkompaniet.

FirstMate-Diagram.jpg
För den som inte nöjer sig med en bra strålkastare eller ficklampa finns FLIR First Mate. Perfekt för att hitta folk som ramlat i havet. Eller ännu en gadget som inte funkar när amn behöver den…


Det blir ju bara mer och mer poppis att filma sin segling. Det är ju roligt för de som är med, men även för alla oss andra som vill se det på YouTube eller Vimeo.

2010 är det HD som gäller och då måste man hitta något vattentätt. Vi har kört med en
Lumix DMC-FT1 som har funkat mycket bra, både som “vanlig” kamera och som videokamera ombord.

Nästa steg är nog en GoPro, ContourHD eller Vio POV. De som har störst utbud verkar vara Sportkamera.se.

vorbooks2009.jpg
Böcker är alltid rätt och tomten lär ha laddat upp med ett par pallar av Mark Chisnells “Spanish Castle to White Night” och “High Seas High Stakes” (Nordic Edition). Han har nog en hög med North U också. Fler tips hittar ni på Hamnen och i vår diskussion om vinterläsning.

speefandsmarts.jpg

Speed & Smarts is the world’s most popular newsletter on racing tactics and strategy. Every issue is packed with helpful tips and techniques on all aspects of sailing fast and smart, and there’s no advertising! A subscription makes a great gift because it keeps coming for a year (or longer), and it’s guaranteed to help sailors improve their results! Each new gift sub comes with a gift card and a free copy of our special issue with David’s Top 100 Tips! Now available in paper or digital (email) format.

learntheracingrules.jpg

Learn The Racing Rules is a two-part DVD set that uses live sailing demonstrations, actual racing footage and computer-animated boats to explain the 2009-2012 rules. Part 1 covers the basic right-of-way rules and their limitations, while Part 2 explains the critical rules at marks and obstructions. Learn The Racing Rules makes a great gift because it will help any racing sailor and it’s valid through 2012.

Eller varför inte ge bort en prenumeration på Segling? Nä, skojade bara ;-)

Fler bra tips?