Broracet 2010

broracet2010.jpg
Till helgen är det stor fest i Öresund. MSS och KDY arrar Broracet. Mer info här (pdf)-

10 år med öresundsbron firas även under bron
1. Juli 2010 firar Öresundsbron 10-årsjubileum. Av den anledningen har Malmö utmanat Köpenhamn i tre kappseglingar längs bron.

Kändisutmaningen: Tre kändisar från varje land seglar mot varandra i Formel 1-båtar – RC44. Ungdomsutmaningen: Ett juniorlag från varje stad seglar mot varandra i havets Grand Prix klass – Farr 40. Old Boys utmaningen: Ett Old Boys lag från varje stad seglar mot varandra i klassiska 12-meters båtar. Alla tre race kommer att äga rum samtidigt med början i Malmö, segling längs bron och målgång i Köpenhamn.

Ett flertal organisationer med intressen i Öresundsregionen står bakom detta event som firar 10-årsjubileumet (Mer information om alla aktiviteter hittar du på www.oresund10.com) inklusive BroRacet som utförs i samarbete med Malmö Segel Sällskap och Kongelig Dansk Yachtklub. Det ska vara möjligt för alla att uppleva atmosfären kring detta arrangemang. Man kommer att från båda sidor av Öresund kunna se båtarna. Det kommer också att finnas tillfälle att prova på att segla och träffa besättningarna. Läs mer om detta på följande sidor.

“Kändis-race” i RC 44
Kändisrace i havets Formel 1-båtar. Båttypen RC44 ritades av Russell Coutts, seglingens motsvarighet till Tiger Woods. Grundtanken var att göra en båt som på alla sätt är optimal för racing på samma sätt som en Formel 1 bil är utformad för racing. Det gäller fart, design, materialval, besättningens arbetssätt och alla andra aspekter av båten. Det finns för närvarande 17 lag som seglar RC 44-regattor runt om i världen. Omedelbart efter Broracet träffas de tävlande norr om Tuborgs hamn. Innan båtarna
anlände till Köpenhamn har de varit i Dubai och Österrike. Efter BroRacet fortsätter de till Spanien, Kanarieöarna och Miami.

“Ungdoms-race” i farr 40
Ungdoms Race i havets Grand Prix-klass. Världens första Farr40 såg dagens ljus 1997 då förhoppningen var att utveckla en ny entypsklass som kunde vara till glädje för seglingsentusiaster världen över. Den har utvecklats till en stor och mycket aktiv klass med kappseglingar på många platser i världen. 2007 gick VM på Öresund med fyrtio tävlande båtar. Båten är i Öresundsregionen mest känd för VM 2007 och förstås för att den danske kronprinsen, Fredrik, seglar denna båt.

“Old Boys-race” i 12 Meter R Classic
Old Boys Race är en äldre generation seglare i klassiska 12 Meters båtar. America’s Cup har alltid stått för kompetens och design. Även den föregående generationens Americas Cup-båtar var utformade för att ge optimal prestanda inom den mätregel man seglar efter. Därför har även de klassiska båtarna en mycket stor segelyta och optimerade efter den dagens kunskap om båtlayout etc. Skillnaden mellan de klassiska 12 meter båtarna och de supermoderna RC44:orna ger en bild av den tekniska utvecklingen som skett under det senaste seklet av racing båtar. 12-meters båtar från både 1918 och 1936 kommer att delta i tävlingen.