Dåligt intresse för Matchracing-SM

mrsm_2010_rr.jpg
Just nu pågår SM i matchracing i Norrköping. Björn Hansen verkar hetast så långt.

Men man har haft mycket svårt att få deltagare. Man ville initialt ha 16 besättningar, och har dammsugit Sverige efter intresserade seglare. Till slut har man bara lyckats få ihop nio team!

Det är ju lite lustigt eftersom matchracing ju skall vara en “framtidssport” där SSF och storklubbarna verkligen slår på trumman. Det skall vara sportsligt hög nivå, enkelt att förstå för media och publik och enkelt att utöva utan krav på dyr egen utrustning. Är detta resultatet? GKSS storsatsar på matchracing med sitt Match Race Center och många bra förebilder, men representeras bara av Viktor Ogeman.

Vad är problemet? Varför är intresset för matchracing så lågt? Varför finns det ingen återväxt? Varför är det bara Björn Hansen av våra stjärnor som bryr sig? Skall man överhuvud taget få kallade det SM med så få kvalificerade seglare?