Skip to content

5 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Sep 3, 2010 @ 19:44

  Vi är klara för kvartsfinal i St Moritz efter en riktig nervdallrande eftermiddag där vi slets mellan hopp och förtvivlan. Sittandes på läktaren vid St Moritzsjön kunde vi följa de sista tre flighterna som skulle avgöra vårt öde. Det som såg riktigt bra ut från början såg plötsligt mindre bra ut när Bruni lyckades passera Richard trots stort underläge efter halva racet.

  Nu löste det sig så att vi, Iehl, Minoprio och Bruni slutade på 6 vinster och tre av oss skulle vidare till kvarten. Då vi och Iehl vunnit två av de inbördes matcherna så var vi klara och även Minoprio tog sig vidare eftersom han slagit Bruni inbördes.

  Kvartarna börjar imorgon där Ainslie skall välja motståndare först och sedan Richard.

  Följ oss imorgon och håll tummarna!

  http://hansensailingteam.wordpress.com/

  Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar: 9-2
  Ben Ainslie (GBR) TEAM ORIGIN: 8-3
  Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team: 7-4
  Bertrand Pace (FRA) Aleph Sailing Team: 7-4
  Björn Hansen (SWE) Hansen Global Team: 6-5
  Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team: 6-5
  Adam Minoprio (NZL) ETNZ/BlackMatch Racing: 6-5
  Francesco Bruni (ITA) AZZURRA: 6-5

  Torvar Mirsky (AUS) Mirsky Racing Team: 5-6
  Eric Monnin (SUI) Swiss Match Racing Team: 4-7
  Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team: 2-9
  Jérôme Clerc (SUI) CER: 0-11

  Reply

 2. Pär
  Sep 4, 2010 @ 00:54

  Nu blev man grymt sugen på segla matchracing igen! Mera rapporteringar från Hansén + Berntsson & CO; Sveriges enda kölbåtsseglare som seglar på “internationell nivå” år efter år (+ ett par dam besättningar i MR

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Sep 4, 2010 @ 18:46

  Hansen Global Team slutade sexa i St Moritz

  Vi slutade sexa i St Moritz Matchrace efter att ha blivit utslagna av Ben Ainslie i kvarten. “Inget att säga om att åka ut mot Ben men det var ett jävligt surt att åka ut på det sättet” säger Phillip Kai Guhle. I det första racet tog svenskarna starten men 5 sekunder före start slog Ainslie bort och det blev kontakt mellan båtarna. Ett solklart straff på Ben i våra ögon men döm av vår förvåning när vi fick straffet. Vi var ca tre båtlängder före just innan kryssmärket, tog vårt straff och rundade precis bakom. Sedan var det tätt runt hela banan men vi fick stryk med en båtlängd. Efter racet kollade vi videon tillsammans med domarna som kunde konstatera att de dömt fel, Ainslie skulle haft straffet! Surt.

  I race två så tar vi starten klockrent och leder med 3-4 båtlängder när vinden vrider och seglingsnämnden bryter racet. Snart startar de om racet och nu vrider vinden ca 80 grader igen vilket gör att vi tappar ledningen och hamnar långt efter. Nu väljer dock seglingsledningen att låta racet gå vidare och vi kan bara följa efter Ainslie och konstatera att vi är utslagna. Inkoncekvens är det värsta en matchracingseglare vet!

  Ett gäng mycket besvikna nordiska seglare sätter sig nu i bilen till Bornholm där nästa event på World Matchracing Tour startar på onsdag. Då kommer vi att vara taggade till tänderna för att ta revanch!!

  Reply

  • Fredriksson
   Sep 4, 2010 @ 23:55

   Hansen utslagen med 2-0 mot Ben. De hade verkligen stolpe ut. Felaktiga domslut och arrangören valde att blåsa av ett race när de nästan sträckte kryssmärket och Hansen ledde men inte nästa race som var liknande och Ben ledde…..

   Reply

 4. Peter Gustafsson
  Sep 5, 2010 @ 19:07

  Mathieu Richard Wins the ‘King of the Mountain’ Title in Spectacular Style

  St. Moritz, Switzerland – 5 September 2010 – Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team won the ‘King of the Mountain’ title today in spectacular style, taking a huge stride towards his quest to become the 2010 ISAF Match Racing World Champion.

  Having toyed with the teams all week at the St. Moritz Match Race, it was on the final day that the Maloja wind truly kicked in, bringing with it a supreme display of match racing for which the ISAF World Match Racing Tour is renowned. Richard, despite not always being on top of his game throughout the week, knuckled down when it mattered most, grinding out a series of hard-fought victories against his nearest rivals today.

  When the two British skippers, triple Olympic gold medalist Ben Ainslie (GBR) TEAMORIGIN and double ISAF Match Racing World Champion Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar won their first semi-final matches, the prospects looked good for an all-British final. However, Richard had no intention of playing second fiddle and led Ainslie all the way round the course in their next race to level the score.

  It was standing room only in the packed grandstands and with everything hanging on the final race of both semi-final matches, the crowds of spectators were in for a treat. A dogfight before each of the starts characterized the races. With a penalty to his name in his deciding semi-final battle against Ainslie, it appeared Richard’s only option as they approached the final mark was a brutal one – to pin a penalty on Ainslie. Fortunately for Richard, his Blu26 found a gust, giving him enough time to complete his penalty turn and dispense with the Brit.

  Meanwhile, in the Williams vs Minoprio bout Williams took the first match, but Minoprio responded in the second with a move at the windward mark, where Williams collected two penalties in rapid succession, allowing Minoprio to take a decisive victory. Williams though regained his composure for the final race of his dual with the New Zealander, with just enough control over Minoprio to maintain a slim lead to the finish and a place in the final.

  The scene was set for a fitting British-French finale, with the title going to the first team to win two races. This was sailing’s version of ‘Le Crunch’. At times, both played underdog, exchanging glances and penalties. It was one all after two races and in the deciding race, it seemed only right that the wind, so unpredictable and challenging all week, should have the final say. Richard, playing a string of gusts and shifts to perfection, pulling five lengths clear, a lead he maintained to take the ‘King of the Mountain’ crown and CHF36,000 in prize money.

  Richard, reflected: “I wasn’t happy after losing the first race against Ian in the finals. I was too excited, made mistakes and didn’t have a positive feeling. So, we picked ourselves up, changed our mood and took the match to them. We go to Denmark with a healthy lead however we know there is still all to play for. For now though, we’re overjoyed.”

  As the Tour heads to the island of Bornholm, Denmark, next week, it is possible that the next few weeks will determine not just the outcome of this year’s World Match Racing Tour but also shape the future of match racing with the America’s Cup announcements that have been a hot topic all week in St. Moritz. Whatever the outcome, Richard and his rivals will remain focused on their endeavours to take the World Match Racing Tour title.

  To view the ‘Play of the Day’ – Williams collecting two penalties against Minoprio, click on http://www.youtube.com/watch?v=LQEuRU4HumU

  Overall Standings the 2010 St. Moritz Match Race:

  Skipper/Teams Points
  1 Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team 25
  2 Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar 20
  3 Adam Minoprio (NZL) BlackMatch Racing 15
  4 Ben Ainslie (GBR) TEAMORIGIN 12
  5 Bertrand Pace (FRA) Aleph Sailing Team 10
  6 Björn Hansen (SWE) Hansen Global Team 8
  7 Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team 6
  8 Francesco Bruni (ITA) Azzurra 4
  9 Torvar Mirsky (AUS) Mirsky Racing Team
  10 Eric Monnin (SUI) Swiss Match Race Team
  11 Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team
  12 Jerome Clerc (SUI) Team CER Geneve

  For fans around the world, the St. Moritz Match Race will be featured in a TV highlights programme called The St Moritz Match Race. Featuring all the action from Lake St. Moritz, it will premiere on Eurosport at 21.35 on 6 October and also show on Eurosport Asia Pacific at 13.45 on 13 October. The programme will be screened on Sky Sports 3 at 18.00 on 22 October.

  The St. Moritz Match Race highlights show will be broadcast on channels across the globe including CNBC, Setanta, Showtime, Sky NZ, Sevenload, Yacht and Sail International, America One, ESPN Star Sports, PCTV Mexico, Melita Cable, Bands Sports Brazil as well as local Swiss broadcaster Teleclub. The latest TV schedule for all the races can be viewed at: http://www.wmrt.com/multimedia/tv-schedules.html
  *Note: times are subject to change without notification

  – Ends –

  2010 ISAF World Match Racing Tour Standings
  (After Stage 6 of 9)

  1. Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team 96 Points
  2. Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar 72 Points
  3. Adam Minoprio (NZL) ETNZ/BlackMatch Racing 69 Points
  4. Torvar Mirsky (AUS) Mirsky Racing Team 60 Points
  5. Ben Ainslie (GBR) TEAMORIGIN 57 Points
  6. Francesco Bruni (ITA) Azzurra 45 Points
  7. Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing 43 Points
  8. Jesper Radich (DEN) Radich Racing Team 40 Points
  9. Magnus Holmberg (SWE) Sigma Racing Team 29 Points
  10. Bjorn Hansen (SWE) Hansen Global Team 23 Points

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.