First 30 | provsegling

first_30_testsail-6.jpg
I fredags var stora delar av vår besättning ute och provade nya First 30. Normalt åker vi ju inte omkring och testar massa nya båtar, men en Juan K-ritad liten First med så annorlunda design måste man ju bara kolla närmare på.

Det första man tänker på är att den är stor (en bit över 32 fot), bred och otroligt stabil när man kliver ombord. Fören är lika trubbig som på Ericsson 4 och slagen på sidan akterut finns där också. Liksom dubbla roder. Sedan ser man att masten sitter långt bak, och att det inte finns något häckstag. Helt klart annorlunda.

Men jag gillar det lite kaxiga och raciga utseendet. Faran är väl att man skrämmer bort familjerna med en för agressiv look? För det är ingen racer, utan både Juan K och Beneteau trycker på att man vänder sig familjer.

Men cruising blir ju också roligare med en båt som seglar bra. Och min känsla är att man kan ha mycket kul i den här båten…

first_30_testsail-4.jpg
Stefan Blom var med och filmade.

Vi hade 4-5 m/s och körde 4 timmar relativt hårt i Göteborgs södra skärgård och ut mot Trubaduren. Initialt var man såklart nyfiken på backförmågan med två roder, men jag tyckte det funkade helt ok. Det är säkert lite sämre manövreringsförmåga än med ett roder mitt i propellerströmmen, men inte så att det blir problem. Däremot så är det ju viktigt att allt sitter rätt ihopskruvat, utan glapp, med två roder. Och styrningen blir ju inte lika direkt.

first_30_testsail_int-11.jpg
Helt ok däckslayout med bra prylar genomgående. Dock är storskotsarrangemanget inget vidare. Skenan sitter ju precis i aktern (a la Open 60) och där sitter också justeringen av travarna snyggt integrerad i själva balken. Men sedan har man dragit fram både grov- (1:5) och fintrim (1:20) på durken framför rorsman. Där går de inte att justera av vare sig rorsman eller den som sitter bakom honom. Klurigt. Dessutom är det lätt att storskotet fastnar i något vid gipp eftersom det sveper bakom rorsman. Vore det min båt skulle jag flytta bak allltihop och leva med att storskotet satt akter om rorsman.

Också rorsmannens position är lite svår. Det finns jättefina fotstöd i rostfritt som man kan fälla upp och justera, men det var ändå svårt att hitta riktigt rätt för oss som är lite kortare. Här borde man fundera lite mer på hur det borde se ut.

first_30_testsail-5.jpg
Seglingen då? Med stor och fock (som kändes nästan som en liten genua) så gick det förvånansvärt bra även när det var lite lättare. Ingen superkänsla så klart men ok fart på loggen). Men det var när det kom lite mer vind och båten lutade till som det hände saker. Då kom mycket våt yta upp i luften, vattenlinjen blev hälften så smal och lärodret hamnade vertikalt – och båten sköt iväg. Plötsligt blev det en kul båt att segla och mungiporna åkte upp på besättningen.

För att kunna ha fathead-stor och slippa dubbla häckstag så har man svept spridarna lite extra och toppvanten får stå för förstagsspänningen. Funkar fint och är enkelt, även om det säkert kommer att finnas tillfällen då man saknar häckstaget. Till stor del handlar det om hur man designar och trimmar seglen. Jag skulle inte ha några problem att köra utan häckstag.

När spinnakern kom upp drog båten iväg. Den kändes lättdriven och var kul att segla även om det inte blåste så mycket. Och det är inte svårt att föreställa sig en härlig undanvindsrepa i 10-12 m/s.

Så vi var väl positivt överraskande över seglingsegenskaperna. Det som fortfarande är ett frågetecknet är kryss i lätt vind där moderna breda båtar lätt kan sitta fast. Kappseglingar mot t.ex. Elan 310 och Dehler 32 får väl avgöra vad som funkar och inte.

På plussidan
+ rolig att segla
+ luftig inredning (mer om det nedan)
+ kaxigt utseende

På minussidan
– ergonomin för rorsman/storskotstrim
– dörren till akterhytten
– fuskteak i brunn

Sammanfattningsvis en kul båt som man definitivt skall ha med på listan om man letar båt i den här storleksklassen.

Stort bildspel finns på flickr.

first_30_testsail-2.jpg


first_30_testsail-1.jpg

first_30_testsail-3.jpg

first_30_testsail-7.jpg

first_30_testsail-8.jpg

first_30_testsail-9.jpg

first_30_testsail-10.jpg

first_30_testsail_int-9.jpg
Inredningen känns luftig för att sitta i en “liten” båt.

Så klart blir det svårt att få med allt, men man har ändå lyckats helt ok. Stilen är modern och följer samma upplägg som de andra nya First-modellerna. En del smarta lösningar (delad dörr till förpiken och liten lucka som förlänger kojerna i salongen – se nedan). Men också några helt korkade saker, som att dörrarna till akterkabin och toalett öppnas inåt i båten. Så akterkabinen måste vara stängd om man skall använda spisen. Korkat och på gränsen till farligt?

first_30_testsail_int-8.jpg

first_30_testsail_int-7.jpg

first_30_testsail_int-1.jpg

first_30_testsail_int-2.jpg

first_30_testsail_int-3.jpg

first_30_testsail_int-5.jpg

first_30_testsail_int-6.jpg

first_30_testsail_int-10.jpg
Kojerna i salongen är typ 1.70. Men tar man bort dynan vid fotändan hittar man en liten lucka och vips så är den 2.00. Smart. Men varför inte strunta i luckan helt om det ändå skall sitta en dyna framför?

first_30_testsail_int-12.jpg

first_30_testsail_int-13.jpg

first_30_testsail_int-14.jpg