Skip to content

15 Comments

 1. Erik Barkefors
  Mar 13, 2011 @ 10:55

  En kul grej var all tvivel hos teamen när de inspekterade banområdet tre månader före seglingen – via snöskoter på isen ;-)
  Sen blev de “Honoluleå” med värmebölja på 30° när de var där…

  Reply

 2. Joachim
  Mar 13, 2011 @ 14:06

  Seglade i konstant N-NO från Sundsvall till Luleå för att se på tävlingarna. Vi hade planerat att bara segla dagtid och njuta av långa kvällar med god mat och dryck i underbara hmanr längs norrlandskusten. Dagarna började med lugnt väder och bra fart för att mot lunch vara närmare kuling. Då är sjön på norrlandskusten inte att leka med. Vi fick köra nattsegling istället och när vi på morgonen dagen före första tävlingsdagen angjorde Luel skärgård var det bleke och inte ett moln på himlen. Så blev vädret sedan i stort sett hela tävlingsveckan. Några veckor tidigare hade det sista isflaket synts i skärgården men nu var det badvänligt ute vid tävlingsbanan. Sagolik vecka var det.

  Reply

 3. bobo syversen
  Mar 13, 2011 @ 14:21

  Hej vi som var med och upplevde allt från snöskoter ,is tolva med segel ,det var helt underbart och ett minne för livet mvh sb trimmer new sweden

  Reply

 4. Doc
  Mar 13, 2011 @ 14:26

  Det VAR bättre förr :-)

  Doc

  Reply

 5. Gerhard
  Mar 13, 2011 @ 14:35

  Jag var där!!!
  Det var den första stora komersiella seglings tävling som gjordes i Sverige. Och jag undrar om det inte fortfarande är den bästa.
  Jag har varit på dom flesta stora seglings event runt jorden och ingen har varit som i Luleå. Folkfest, fantastiskt väder dygnet runt och fest överallt.
  Tyvärr ville inte Miljöpartiet betala notan utan startade en utredning om vart pengarna tagit vägen. Detta gjorde att många fick vänta på betalning och konkurser och dåligt ryckte uppstod. Men inga fel kunde hittas och pengarna betalades ut 9 månader försent. Fast som event är fortfarande det bästa som varit i Luleå, seglare som var där mins det med glädge och tar fortfarande upp det när man pratar med dom.
  Vi kan i Sverige bara någon vågar satsa de pengarna som behövs.

  Reply

 6. mats persson
  Mar 13, 2011 @ 14:36

  1988 ja…..
  då körde jag upp till luleå för att kolla på 12orna, med min zebrarandiga renault 4, som jag bodde i. på vägen upp när jag skulle tanka i umeå så minns jag att så fort jag svängde av vägen och skulle köra i stadstrafikfart så lyste oljetrycket. så det blev full tank på närmsta mack å sen gasen i botten igen, så oljetryckslampan slocknade : )
  jo på sätt å vis va det bättre förr. speciellt när lasse norlin fortfarande höll i lys-systemet

  Reply

 7. Cecilia
  Mar 13, 2011 @ 14:54

  Jag var bara 12 år gammal, men fick ändå vara uppe hela nätterna och titta på detta fantastiska arrangemang. På dagarna låg vi och guppade i båt för att titta på tävlingarna och då kunde man sova ikapp lite – för om jag minns rätt så blåste det lite väl lite ibland och det ställdes in en del race.
  Och tröjan med loggan från detta mästerskap ligger nog kvar hemma hos föräldrarna i Norrbotten. Kanske ska be dom skicka hit den…

  Cecilia – X99 Xil

  Reply

 8. Henrik
  Mar 13, 2011 @ 15:34

  Själv fick jag smyga runt i Norra Hamnen och se alla kändisar på nära håll. Dennis Conner, Peter Gilmour, svenskarna och japanerna (som hade en gummibåt med t r e utombordare på). På Arlanda stod en Concorde parkerad som Vin & Sprit hyrt in för transport av långväga gäster. Kunde dock inte landa i Luleå. Kul att Peter Gilmour krockade/gick på grund med sin vingköl med en traktor som gått igenom isen några veckor tidigare. Är fortfarande medlem i SACC, åtminstone mentalt.

  Reply

 9. Kent
  Mar 13, 2011 @ 16:20

  Även jag var där. Minns det som om det vore igår.

  Reply

 10. PN
  Mar 13, 2011 @ 20:28

  Vilket fantastisk sommarminne!

  Vi seglade direkt efter Sandhamn Open (om jag inte missminner mig på tävling) raka vägen till Luleå för att få chansen att se dessa giganter tävla på svenskt vatten. Vad kunde vara hetare? Vad kunde vara mer ”state of the art”?

  Seglingen upp var en bra träning på att segla bidevind – Från Ålands hav hela vägen upp till Luleå angöring hade vi en förhärskande nordlig vind. Väl uppe möttes vi av ett fantastiskt sommarväder som höll sig hela veckan. Inte alls präglad av den kärvhet som vår kamrat från Notviken skrämt oss med hela våren.

  Samme person som för övrigt tvärsäkert slog fast för oss andra att grundet var nog den där ”grävskopan som gick genom isen i vintras”.

  En fantastisk vecka full med party och häftig kappsegling.

  På vägen hem så vände vinden och vi hade sydliga vindar hela vägen till Sandhamn 

  Reply

 11. Henrik Sund
  Mar 13, 2011 @ 20:49

  Kommer ni ihåg? Det var under Midnight Sun Cup som skidklädestillverkaren Mover lancerade sin sjökollektion… Tror fortfarande jag har ngn jacka i botten på en låda. De var riktigt snygga men saknade en del detaljer för att funka till sjöss….

  Reply

 12. Sten Edholm
  Mar 13, 2011 @ 22:38

  Det sades i många år i Luleå att man fortfarande betalade av på underskottet /Sten

  Reply

  • Patrik
   Mar 14, 2011 @ 09:18

   Sten. Verkar bara vara du och lite andra olyckskorpar som kommer ihåg detta. De flesta kommer väl bara ihåg de positiva delarna. :-)

   Reply

   • Gerhard
    Mar 14, 2011 @ 10:45

    Jag kan säga att kostnaderna var budgeterade långt i förväg, men när det började närma sig val så ville Miljöpartiet som var nya då visa att dom också kunde och krävde en utvärdering av kostnaderna.
    Dessa visade sig vara OK och alla var nöjda utan dom som fick betalnings problem på grund av försenad betalning från kommunen.
    Alla vi som var där hade ett oförglömligt minne och bättre reklam för Luleå har aldrig gjorts.
    Fram för mera seglings party!!!!

    Reply

 13. Johan
  Mar 15, 2011 @ 21:05

  Träffade en Damien Fewster i Australien 1997, trimmer på Australia II, som så fort jag nämnde vilket land jag kom ifrån bara yrade om denna regatta.
  – Hans bild av kvinnliga seglare eller i alla fall de tjejer som hängde runt, de s.k. Yachty-totties var lätt skev…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.