GKSS Septembersegling 2011


Nu var det några år sedan vi seglade GKSS Septembersegling, men efter att vi hade missat Poly Skagen Race så var i alla fall jag otroligt sugen på att segla.

Ambitionen när man startade racet 2005 var att tömma Långedrag och få alla att segla till Marstrand. Som mest var man 38 båtar 2007, men sedan har man legat mellan 20 och 30. Det är i alla fall en supetrevlig segling med fokus på det sociala.

Tidig morgon i Långedrag för registrering och skepparmöte. Man kunde dock senarelagt detta till 10:00 då första båt startade 11:00. Vi startade före 12:20 och fick 3 timmar slappande i båten.

Det var utlovad lätta vindar mellan väst och syd, och på förmiddagen såg vi tillochmed lite sydost ett tag. Några av de första båtarna kunde sträcka med spinnaker i den sydostliga vinden. Vid vår start stod det 3-4 m/s från syd och det blev undanvindsstart med den stora gennakern.

Vi var bara 3 man ombord och beslöt oss för att byta roller. Anders som normalt är floater fick vara rorsman, Mats som kör keyboard fick trimma och jag fick nöjet att köra fördäck. Prognosen var mycket segelbyten så det såg ut som att jag skulle få mycket att göra…

Efter start var det ett par gippar för att komma runt ett fält med 100 optimister som körde kval utanför Långedrag. Sedan upp med genuan och en länedtagning av gennakern. Gick mycket smidigt trots att det blåste mer nu. Halvvind västerut i norra leden och nu märktes det att vi var få ombord. Men vi höll ok fart och lyckades hålla undan för en jagande Cayenne.

Sedan omkoppling till blå slörgennaker och fallning norrut mot Hjuvik. Tyvärr inte tillräckligt öppet för att sätta utan det blev sträckbog med genua fram till Kalvssund där vi till sist kunde hissa gennakern. Nu kom vi ikapp massor av båtar och alla ville så klart ta en fight med Blur. Om alla skulle luffa oss så skulle det bli en låg dag på havet :-)

Det såg ut att vara mindre vind vid Källö Knippla, så vi valde att gå väster om ön. Dels blir det en rak kurs med bra skärning, men vi fick också en egen väg där vi slapp bråka med alla. Det ser grusigt ut på kortet, men är relativt lättnavigerat.

TWA på 120-130 passar oss perfekt och med stagsegel uppe går vi fort trots att det blåste relativt lite. Det var väl egentligen bara X-99:orna som lyckades hänga på ett tag, men jag tror vi gick kortare väg än vad de gjorde.

Upp emot Sillesund så blev det dags att peela till den större länsgennakern igen. Dra nya skot. Koppla ny gannakern i en stropp i fören. Ner med stagseglet. Upp med nya gennakern, Få den att fylla. Ner med den gamla. Flyyta tackline. Blåsa stroppen. Trimma. Mycket jobb på tre man men det gick perfekt.

På Marstrandsfjorden dojade vinden igen och sjön gjorde det svårseglat. Vi körde ganska långt norrut innan vi gippade in in mot strandverket. Bra tryck och få båtar framför nu. Bara en liten one-off och en Express. Men vi visste att ett par båtar nog runnit i mål.

Vi passerade linjen 15:02 och eftersom idealtiden var 16:00 så visste vi att resultaten skulle räknas om. Frågan var hur långt före de mindre båtarna var, och hur stor fördel de hade haft av att kunna köra spinnaker hela vägen. Och bakom hade vi sett IMX-40 Gertrud som ju seglar tokbra hela året med nya segel och ett SRS på bara 1.36. Svårt att avgöra hur mycket de seglat in på oss…

september2011-resultat.JPG
Men när resultatlistan kom upp så visade det sig att vi faktiskt varit snabbare än dem på seglad tid. Wow – snabbast av alla båtar alltså. Och vi hade även lyckats slå de mindre båtarna. Så det blev en tredje inteckning i det fina vandringspriset. De två första var 2005 och 2006 då vi seglade Novan.

Sedan är ju inte racet det viktigaste här, utan den sjyssta after-sailen, ett dignande prisbord och en rejäl seglarbuffé är det som gör Septemberseglingen till ett så roligt arrangemang. Bra party med massor av kul seglare altså!

Jag vet att det är GKSS medlemssegling, men jag tycker fortfarande att man skall öppna upp den för andra deltagare. Konceptet är klockrent och det hade varit ännu roligare med 50 båtar.

1 Peter Gustafsson J/109 Blur 1,30
2 Robert Ohlson Nord 80 H2 1,03
3 Marcus Davidsson x-99 MAXX std 1,26
4 Johan Hjörne Albin Express Sessan 1,12
5 Peter Örtendahl IMX 40 Gertrud 1,36
6 Lennart Gustafsson Omega 42 Fröken C 1,22
7 JONAS GABRIELSSON ONE OFF ONE 1,08
8 Anders Green Vingakryssare Hannah 0,94
9 Peter Jacobson X-99 Toxic 1,26
10 Niklas Stübner Wasa 360 Waxin 1,22

Hela resultatlistan (pdf).

Är det någon som har lite bilder så hade det varit kul. På tre man hanns det inte med…

september2011-pris.JPG