Skip to content

10 Comments

 1. Magnus Grävare
  Nov 28, 2011 @ 09:41

  VM för OS-klasserna i Perth, Australien, 3-18 december.

  Matchracingen med Kjellberg och Sylvan vid rodret startar på söndag den 4:e. De övriga klasserna börjar hälften på måndag den 5/12 och den andra hälften måndagen den 12/12.

  21 svenska besättningar deltar.

  http://www.perth2011.com
  http://www.svensksegling.se

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 28, 2011 @ 11:22

   Cool. Jag hade det egentligen bokat det inför nästa vecka, men tjejerna tjuvstartar ju :-)

   Kan du säga något om vilka man bör hålla lite extra koll på? Är det OS-platser på spel, eller hur ser SSF på resultaten från den här regattan?

   Reply

 2. Peter Gustafsson
  Nov 28, 2011 @ 15:28

  Ice limit reset – GOR Class40s ready to roll

  Last week, the Race Committee of the double-handed, Class40 Global Ocean Race 2011-12 (GOR) imposed a southern limit for the forthcoming Leg 2 from Cape Town to Wellington, New Zealand. The no-go zone stretched across the majority of the Indian Ocean below 42 degrees South from the start line’s longitude beneath the Cape of Good Hope, to south of Australia, prohibiting the six Class40s in the GOR fleet from diving south on a shorter route. The trigger for this decision was the increasing incidence of ice drifting far north from Antarctica, specifically in the double-handed, IMOCA Open 60, Barcelona World Race earlier this year and, more recently, just over one month ago, a report of ‘two very large icebergs’ at 44 degrees S, 49 degrees E in the vicinity of the Crozet Islands logged by a yacht competing in the Clipper Round the World Race.

  Up-to-date, bespoke, Southern Ocean iceberg information via satellite radar is available, but at a cost – in the region of €29,000 to book a satellite for an image and analysis – which is beyond the budget of the GOR. The result was the prudent ban on sailing below 42S which was agreed by the event’s 12 skippers despite the implications on tactics and the potential for avoiding strong conditions in the deep low pressure systems chasing the fleet across the Southern Ocean during the event’s classic round the world route through the high latitudes. However, news of the GOR ice limit spread quickly and a European agency currently monitoring Southern Ocean ice soon contacted the GOR’s Race Director, Josh Hall, advising that relaxing the existing limit was acceptable and posed no extreme threat for the GOR’s Class40s.

  Subsequently, the GOR Leg 2 southern limit has been adapted to an exclusion zone below 42S from the start until 49E, north of the Crozet Islands, with an additional southern limit south-west of Australia below Cape Leeuwin stretching from 100E to 120E at 45S, pulling the fleet up towards the Australian Bight from the Southern Ocean, permitting a variety of options between the two southern limits. In addition, the GOR fleet has been instructed to leave Kerguelen Island at 49S and 69E to starboard and the Celox Sailing Scoring Gate, stretching north-south at 69E – approximately midway between the African and Australian continents – has been extended south to Kerguelen.

  The delay to the GOR’s Leg 2 start has been timely and Table Bay off Cape Town is no longer a boiling expanse of white caps and flying spray and the Class40 battle flags on each of the six boats in the V&A Waterfront Marina have ceased snapping hard on the forestays and shrouds as the teams make final preparations for the 12:00 (10:00 GMT) start on Tuesday. The two day extension to the Cape Town stopover has allowed the teams extra time to prepare for Leg 2 and there is currently a calm atmosphere around the race pontoons in North Wharf.

  Reply

 3. gunnar ödman
  Nov 28, 2011 @ 16:14

  VAR DET INTE SEGLARPUB PÅ PANNRUMMET kök&bar DENNA VECKA ?
  KANSKE NÅGON SOM BEHÖVER PÅMINNAS !!!

  Reply

 4. Carl Falk
  Nov 28, 2011 @ 17:42

  Matchracing i Valdemarsvik med C55:or!

  Reply

 5. Molle
  Nov 28, 2011 @ 20:12

  Ladda me gröt Calle ;)

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Nov 28, 2011 @ 20:53

  Torsdag 1/12 öppnar också anmälan till Watski Skagerrak 2star. http://www.seilmagasinet.no/regatta?regatta=436

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Nov 30, 2011 @ 22:54

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=4830315

  Så här ser de svenska OS möjligheterna ut (Radiosportens bedömning):

  Starbåt (16 OS-platser varav 11 delas ut i VM 2011):
  Fredrik Lööf och Max Salminen kommer att säkra sveriges OS-plats redan i Perth, man är dessutom utan konkurrens om den svenska uttagningen.

  470 herr (27 OS-platser varav 19 delas ut i VM 2011):
  Anton Dahlberg och Sebastian Östling kommer att säkra Sveriges OS-plats redan i Perth, man är dessutom utan konkurrens om den svenska uttagningen.

  Finnjolle (25 OS-platser varav 18 delas ut i VM 2011):
  Nationsplatsen kommer att säkras i Perth, däremot kan det bli en fortsatt duell mellan främst Daniel Birgmark och Johan Tillander om vem som såsmåningom får representera Sverige i OS. Birgmark är favorit i dagsläget.

  Laser (48 OS-platser varav 35 delas ut i VM 2011):
  Nationsplatsen kommer utan tvekan att säkras i Perth, men här finns det fyra svenska seglare med teoretisk topp 15-kapacitet i världen. Det kan bli ett tufft beslut för den svenska förbundsledningen att välja OS-representant. Här kan det bli nationellt kval ända fram till juni.

  Laser Radial damer (39 OS-platser varav 29 delas ut i VM 2011):
  Sverige bör säkra en nationsplats redan i Perth, och om ingen oväntad formsvängning inträffat sedan sommaren 2011 så är platsen vikt för Josefin Olsson.

  470 dam (20 OS-platser varav 14 delas ut i VM 2011):
  Även här bör Sverige kunna säkra nationsplatsen i Perth. När det gäller OS representationen så har Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson ett tydligt grepp om den svenska platsen.

  Det finns konkurrenter men precis som i Laser Radial så krävs det en rejäl omsvängning i form och resultatfall om några andra skall kunna ta OS-platsen.

  49:er (20 OS platser varav 14 delas ut i VM 2011):
  Här kan “restplatserna” från vårens VM som går i Kroatien i Maj behövas, för att säkra OS-biljetten. Här är det dessutom inte alls klart vilken båt som tar den svenska OS-platsen. Charlie Ekberg och Kalle Torlén seglade för-OS men Jonas von Geijer och Niklas Düring utmanar och är inte långt efter.

  Matchracing Dam (12 OS-platser varav 8 delas ut på VM 2011):
  Detta är den osäkraste svenska OS-platsen om man tittar på 2010 års resultat. Den svenska besättningen Anna Kjellberg, Malin Källström och Lotta Harrysson är någonstans mellan 9-14 nation i världen.

  Bara de 12 bästa får plats i OS, missar man att kvala in vid VM i Perth väntar ett nervpirrande kval om de fyra sista platserna i Miami i början av februari.

  Reply

 8. fills
  Dec 2, 2011 @ 15:32

  Frostbite inställt, p.g.a. dyster väderprognos med stark vind för både lördag och söndag.

  http://www3.idrottonline.se/MarstrandsSS-Segling/Nyheter/NyheterfranMSS/Frostbiteinstallt/

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.