Skip to content

28 Comments

  1. Erik Barkefors
    Jan 29, 2012 @ 12:17

    Jag seglade mycket RJ85 på slutet av 70-talet. Då var storseglen rejält bukiga och vi fick böja massor i hårdvind. Med en planare grundform och kanske dyform i stående rigg så borde det gå att klarar sig utan akterstag. Kanske bör man ha backstag för att kunna reglera förstagsspänningen men de är enkla att sköta. Fathead ger viss automatisk depower om man inte har kickat för hårt eller har vagnen för långt ner i lä. Men prata med segelmakaren som förmodligen är duktigast på vad just deras koncept innebär. Gransegel har hjälpt till att pimpa upp många gamla båtar med fathead så kolla där även om du har någon annan i tankarna.

    Reply

  2. Zilverzurfarn1
    Jan 29, 2012 @ 12:27

    Skippa akterstaget eller byt ut det till en tunn Dsk 90 om du vill ha kvar en “säkring” på undanvind. Bra utväxlade backstag täcker dina behov…..

    Reply

  3. uffe
    Jan 29, 2012 @ 14:51

    Jag har gjort en liknande ombyggnad, fathead, topphissad gamma-3. Jag har skippat häckstaget men har backstag (Dynema) för att kunna påverka förstag samt säkring på undanvind. Sen har jag kompletterat med ett “omvänt fiolstag” (som pekar bakåt) för att staga upp masttoppen då jag kör med topphissad genaker samt för att med backstagen kunna spänna upp förliket på Gamman.
    Tycker detta fungerar bra.

    Reply

    • Bosse
      Jan 30, 2012 @ 07:20

      Vad är det för båt?

      Reply

      • SWE31
        Jan 30, 2012 @ 08:38

        Uffe kör Rival om jag inte är ute och seglar

        Reply

        • SWE31
          Jan 30, 2012 @ 08:46

          Och vi kör fethuvud på Wasa 30 kan väl tilläggas. Låga riggen så ingen kaltopp att tala om. Inget topphissat undanvindssegel. Fimpat akterstaget men kör med backstag i dyneema.

          Sprickbildning i spridarfästena efter ~1.500 M med nya riggningen. Oklart orsakssamband men visst kan det ha påverkat en del, de bakåtsvepta vanten lär ju få ta lite mer last om inte akterstaget sitter där. Å andra sidan är fästena 30 år gamla så inget konstigt med viss materialutmattning.

          Reply

        • Uffe
          Jan 30, 2012 @ 18:58

          Helt rätt – det var en Rival en gång :)

          Reply

      • Nordh-O.S.T.en
        Jan 30, 2012 @ 16:55

        Har sett en Rival 22 som är hottad på det sättet. Kanske är samma. Där finns ju från början backstag (på de flesta). Kan tänka mig att det blir ett lyft.

        En RJ 85 går ju bra som det är i lätt vind med i princip samma segelyta som en Rival men mycket mindre och lättare. Det kan ju bli en riktig hit.

        Tomas

        Reply

  4. Andreas i HP
    Jan 29, 2012 @ 22:09

    På HPn har vi dubbla akterstag, jag tog bort fiolen(bakåtvänd) och har akterstaget satt till på lovart …vid gipp släpper vi båda akterstag gippar o tar hem lovart…
    Vi har 6mm dynemeea med utväxling samt vinsch om vi skall ta hem maximalt.

    Vi kan segla båten ganska bra utan akterstag men på kryss vill vi ha förstagspänning och akterstaget hjälper till mycket där…

    Men skall du bara köra Code 1 så kommer du få mera sidokrafter varvid kanske fiol är viktigast…men förstagspänningen behövs säkert då oxå?

    Reply

    • ...
      Jan 30, 2012 @ 10:23

      Och nu till något helt off topic: varför alla dessa punkter i tid och otid?

      Reply

  5. Daniel
    Jan 30, 2012 @ 09:23

    Har haft en RJ85. Som jag ser det är RJ85ans största problem bottenformen och inte seglen. Kölen är för bred, viktfördelningen ligger för lång akter ut (efter roderombyggnaden). Coolhets faktorn är högre om man för en RJ snabbt med något som i alla fall liknar orginalsegel…

    Om jag skulle byggt om en RJ85a hade jag;
    1, tagit bort sittbrunnsbaljan, och satt bänkar tvärs, sparar vikt och skapar bra utrymme och bättre ergonomi (och självlänsen funkar ju ändå inte eftersom sittbrunnbotten sitter för långt ned). Skulle nog också lättat den en på en hel del inredning också.
    2, sätt på backstag.
    3, gör om kölen?
    4. lättare och formligare mast?

    Och på frågan akterstag eller ej, nåt bör du ha som håller emot vid undanvind, på en RJ skulle jag vara betänktsam över att lägga den kraften på sidostagen. Akterstag är också schysst att ha och dra i när det brallar i, det påverkar genuans form också.

    Reply

  6. srsseglare
    Jan 30, 2012 @ 18:57

    Vad är syftet med projektet ?
    Bli av med tid, energi och medel ?
    Eller önskas det bättre odds för att nå bättre kappseglingsresultat ?
    Om det första önskas så bygg.
    Om det andra önskas så finns det två mätbrev uttagna 2011 för RJ85, målet bör vara att få samma värde med bättre fart eller lägre värde med samma fart.

    Du bör innan byggstart ansöka om mätbrev för att se om ngt av d:o uppnås .
    Problemet med dom uttagna breven är att båten som har två försegel har fått ett lägre tal (1.03) mot den som endast har ett försegel (1.05) skulle nog vilja vända på breven men trots det så är skillnaden oförklarligt stor ? Ytterligare orsak att ansöka om mätbrev innan, ingen ide att lägga energi och pengar på ngt som ger sämre odds.
    Samma tankar dyker upp om man jämför breven för två Tarac 33 ?

    Reply

  7. Bosse
    Jan 30, 2012 @ 21:17

    Att satsa på nya segel till en original RJ85 är ganska meningslöst då undervattenskroppen är det som begränsar. Tror inte att en original RJ skulle segla speciellt mycket bättre med de ovan beskrivna seglen.

    Att ansöka om provmätbrev för segel kan man ju göra. Tyvärr kan man inte ansöka om provmätbrev för en annan undervattenskropp så det får bli en överraskning.

    Kommer att ta bort akterstaget, montera backstag-bardunder- en meter bakom röstjärnen, montera dit en omvänd fiol och nya spridare.

    Reply

    • Bosse
      Jan 30, 2012 @ 21:21

      Förresten är det ingen RJ 85 längre. RJ85R låter bättre.

      Reply

  8. Raketen
    Jan 31, 2012 @ 00:05

    Här håller jag inte med pessimisterna :)

    Om man tycker om sin båt och vill spendera tid och pengar på den. Så kör hårt!
    Skulle man vara riktigt ekonomisk och intelligent. Så skulle det bästa vara att hyra en båt när man ska ge sig ut.
    Det är hobby. Det gör det försvarbart att “bränna” pengar.

    Dessutom tillför man branchen en välbehövlig ekonomisk boom! ;)

    Reply

    • Pelle P
      Jan 31, 2012 @ 09:19

      Den där Raketen har MÅNGA vettiga åsikter!!!!
      Kommer ihåg en äldre herre som lät sy upp ny stor +genua till sin Accent i värsta kevlarduken, lättast möjligt; kunde inte hålla mig utan frågade honom varför, han skulle ju inte kappsegla!! Svaret har hängt med mig sedan dess; jag vill ju komma åt de goa seglingen, precis när det är så lätt att de flesta startar motorn!!! Svaret + det leendet han hade när han sa det övertygade mig! Själv ler jag varje gång jag ser kostrarna i Bohuslän fullkitade med 3DL!!!

      Reply

      • Raketen
        Jan 31, 2012 @ 18:45

        Nåja.
        Det brukar allt komma en del kassa, osamanhängande skämt när man siter å läser Blur mitt i natten. När man igentligen ska snacka med John Blund :)

        Segel och rigg, är motorn i våra farkoster. Så det är alltid värt att “bränna” lite av ekonomin där.
        Att köpa bling,bling till en segelbåt med kassa segel och trött rigg. Måste väl vara jämförbart med att köpa 20″ fälgar med dyra Pirelli däck, samt 3tums avgasrör till en gammal trött och blårykande Volvo 740.
        Sen är det alltid kul att pimpa ändå! ;)

        Reply

    • Peter Gustafsson
      Jan 31, 2012 @ 09:37

      +1

      Det framgår ju inte heller om kölen också skall bytas mot en T-köl på 2.5 meter. Det är otroligt kul att segla om nya hotta båtar i någonting lite äldre.

      Ett av mina roligaste seglingsminnen var när vi seglade Sunneskärs Tillfartssegling till Tjörn Runt någon gång på stenåldern. Vi körde familjens Vega och i höjd med Marstrand tampades vi fortfarande med en Express som inte lyckades hänga av oss på den branta halvvinden. De hojtade “Vad har ni för LYS på den där egentligen???”. Deras miner när vi svarade 1.00 var obetalbara. Sedan spikade vi hela racet.

      Reply

      • o
        Jan 31, 2012 @ 13:31

        Albin Vega, typisk LYSraket.

        Reply

    • Johan
      Jan 31, 2012 @ 18:59

      Kör hårt! Jag ser gärna fler 70-talsbåtar på Kappseglingsbanorna.

      RJ85 gick väldigt bra i Höstknalten 2009. http://www.ldss.se/kapps/Knalten_resultat_2009.pdf

      Reply

  9. srsseglare
    Jan 31, 2012 @ 17:41

    Blev kanske lite pessimistiskt men andra har gjort liknande satsningar och fått en båt som varit svår att nå några resultat med, alla värderar dock inte kappseglingsresultaten lika, en del anser att den är själva ombyggnationen med dess problemlösningar som är drivkraften, det finns t.o.m dom som bara gillar att segla? andra att förverkliga projekt iden, finns säkert fler vinklar.

    Har väntat på att ngn får iden att pimpa Vegan, mer än tretusen byggda, går den idag att få en i gör det själv skick runt trettiotkr, utrymmena räcker för en familj på semester.
    Vore kul att se en Vega 2000 med cantingkeel och höjd rigg med ett SRS på 1.20 antalet äldre båtar räcker för en ny entypsklass, kanske ett projekt till 2016 då Vegan fyller 50 år.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Jan 31, 2012 @ 17:49

      Eller inte. Havets trabant kan få fortsätta vara just det… en båt som ungdomar köper billigt för att förverkliga sin dröm. Medan alla förståsigpåare hävdar att båten inte lämpar sig för färder på öppet hav.

      Reply

  10. srsseglare
    Jan 31, 2012 @ 18:33

    “Det är otroligt kul att segla om nya hotta båtar i någonting lite äldre”. ?
    Någonting utom Vega.
    Finns det någon förklaring till mätbreven på RJ 85 ? eller måste man överklaga till SSF, kanske bara får besked därifrån utan att förklaring.

    Reply

    • Bosse
      Jan 31, 2012 @ 20:08

      Den RJ85 som har 1,05 har liksom alla RJ en fenköl.
      RJn med 1,03 har uppgett att den är en långkölad vilket är fel.

      Reply

      • Erik Barkefors
        Jan 31, 2012 @ 21:25

        RJ hade från början rodret i akterkant köl. Sen flyttade rodret akterut med en liten skädda framför. På bakkant roder sattes då en lösnäsa för att ordna vattenströmmen.

        Reply

  11. srsseglare
    Jan 31, 2012 @ 21:49

    Tidigare under LYS fick en del båtar som byggts om till fathead relativt höga mätetal.
    Det borde gå att få samma mätetal om man har samma segelyta dvs Genua 1 och Storsegel ytan= Fathead stor och fock, möjligen att man gör bedömningen att det är lättare att skifta på växlarna depower med ett fathead samt ger bättre hantering(snabbare slag) med fock, men en liten minskning på total ytan så borde det gå att få likvärdiga mättetal, men det fanns få sånt under LYS.
    När SRS infördes så ändras bedömningarna från uppskattade till beräknade vilket borde ge mer lika/rättvisare mätetal.
    Om man använder en beräkningsformel så är det svårt att hänga med på att resultaten blir olika med samma input: jmf Sunwind Express 83, Finn Express 83.
    Tittar man på Dominant Race ,special hade ett LYS på 1.22 samma båt under SRS har 1.16 (med en spinnacker) om normbåten har 1.14 så borde SRS brevet var ngt lågt och LYS ngt högt.
    Tycker det vore synd att lägga ned tre år på en båt som du har sämre möjligheter att placera dig än om du bara hade kvar orginal båten och begärde mätebrev med bara spinnackrar eller bara gennackrar vilket borde ge SRS 1.05.

    Möjligt att jag har missat något i resonermanget men som du ser på mätetalen så är det få som är felfria.
    (Kul båt Dominanten)
    OBS att FL är 11.25 på en FH som är 9.35 och båten är en standard båt borde innebära att spinnackern slutar ngt under vattenytan.

    Reply

    • Erik Barkefors
      Jan 31, 2012 @ 22:01

      Det är nog den engelska spinnakern som bara används där det är mycket stark medström ;-)

      Reply

    • Peter Kross
      Jan 31, 2012 @ 22:22

      Nja, visst är en hel del emphoriskt över det nya SRS. men det kan vara bra att håller sig till fakta.

      Dominant Race special ändrades redan 2010 till 1,16, en ren empirisk bedömning.
      Fathead hantrades initialt med en viss osäkerhet. Dessutom togs det hänsyn till hur segelet är skapat, dvs. längd- /breddförhållande av segelvingen och inte bara segelyta. Segelytan hamnar dessutom normalt högre med fathead än med normala “triangelsege”l. Sen kan man alltid diskutera om det är en fördel eller ej och om det borde tas med i beräkning eller ej.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.